Sååå kär i alkoholen, men det är ett destruktivt förhållande

Fan, jäkla skit! Hur kan man må så bra och samtidigt så dåligt av alkohol!? Jag älskar min alkohol och samtidigt hatar jag den! Jag har haft några av mina roligaste minnen när jag har varit påverkad, ni vet när man gör något man aldrig skulle gjort nykter, men man gjorde det med sina vänner och det var så kul!
Samtidigt har jag haft mina allra sämsta, ångestfyllda minnen när jag har varit påverkad. Sådana som sitter som en jäkla ångesttagg i ens själ...
Men när jag dricker så är det som varm och skön bomull runt hela mig. Tills det blir för mycket och jag mår illa eller jag ser mig själv utifrån och tänker att det var ju en dryg jävla kärring som sitter och inte kan hålla truten. Eller som värst, tror att jag är sexigast i världen och bara fullkomligt skämmer ut mig!
Vad hände med den sköna bomullen!!?
Till vardags tror jag att jag inte har några problem med att vara nykterist, men ibland vill man bara festa loss som om det inte fanns en morgondag. Släppa på alla måsten och spänningar och krav på att man ska vara den ultimata människan som bara äter grönkål, springer en mil varje dag och mediterar.
Jag är väl dum som vill ha båda världar, den fria själen som gör crazy saker och den ansvarsfulla som yogar och tränar allt från hjärna till tarmrörelser.
Jag vet. Det är patetiskt att tro att man kan ha kvar en del av sin fria tonårstid när man är 47 år gammal, men fan vad jag saknar en tillvaro där man var mer fri!

Profile picture for user Tossingavis

30 dagar klarade jag. Och det var inte så svårt som jag byggt upp det i mitt huvud. Sen hände det något. Jag fick besök och jag tror att det var det som gjorde det. Jag var inte på en trygg plats fysiskt eller mentalt, så när min trygga person kom på besök så var det som att fördämningarna brast och jag behövde inte vara stark längre. Jag kunde bara släppa på alla krav och måsten, tankar och funderingar.
När besöket var över kunde jag inte sluta. Och sedan kom jag till insikt att jag verkligen inte ville vara där jag var (fysiskt), så jag bestämde mig för att åka hem. Det gjorde att drickandet minskade igen och jag började ladda för att göra ett nytt försök med nykterhet. Då sker det en allvarlig olycka med min dotter där hon nästan strök med, och jag fick släppa allt för att åka till henne för att stötta och hjälpa. Så då fanns ingen ork att börja kämpa med nykterheten.

Nu har allt lugnat ned sig igen och jag börjar planera för nytt stopp. Mitt mål är fortfarande att aldrig mer dricka så länge jag lever, precis som jag känner för rökningen som jag hållit upp med i ett par år nu. Alkohol ska vara lika främmande för mig som rökning!

Vad jag skulle vilja ha och vad jag behöver är en period på x antal veckor där jag bara kan fokusera på mitt alkoholstopp. Inga fester, lagom med jobb, inga tragedier, inget dåligt umgänge och inga högtflygande planer på personlig utveckling! Ska det vara för mycket begärt? ;)

Jag inser att jul och nyår inte finns på kartan för ett alkoholstopp. För mycket stress, ångest, nya människor och situationer det här året. Jag siktar på att resten av året förbereda mig mentalt på ett stopp, läsa igenom min tråd och planera in alternativa lösningar när livet försöker sätta krokben för mig.

År 2023 SKA vara mitt år! Jag ska INTE tacka ja till sådant som jag inte vill eller som inte är bra för mig. Jag ska SÄTTA GRÄNSER för mig själv. JAG SKA BLI NYKTER.

Profile picture for user Kennie

Oj, jobbig period du haft. Men bra att du vet vad du vill och när du ska börja med det nyktra arbetet. Har du gjort programmet på forumet? Kan vara bra med strategier att ta till om den där känslan att vilja släppa allt kommer igen... Ta hand om dig!

Profile picture for user Tossingavis

En obehaglig tanke som ofta dyker upp när jag ska försöka leva mer hälsosamt, oavsett om det gäller alkohol, träning, socker, nikotin eller koffein, är att jag kommer att bli allvarligt sjuk när jag väl lyckas bli hälsosam. Som i låten Ironic med Alanis Morissette.
Jag antar att det är a-djävulen som lurar mig att inte ens försöka bli hälsosam för att då kommer det att gå åt helvete. Men känslan skapar en del ångest faktiskt. Har också haft i släkten ett par "ironiska" incidenter som förstärker den här känslan. Som en faster som jobbade heltid ända fram till pensionen och pratade om allt hon skulle göra som pensionär, men tre månader efter att hon pensionerat sig fick hon en hjärtattack och dog...
Även en kompis som gjort en gastric sleeve och gått ned en massa i vikt och som trodde att hennes liv skulle bli så mycket bättre och lättare, men nu har hon fått en massa problem med värk och annat. Kan ju ha att göra med riskerna med just den operationen, men ändå...
Jag är också orolig för att jag ska bli en så annorlunda människa när jag är hälsosam att jag inte känner igen mig själv, och att då ingen annan känner igen mig heller och kanske inte vill umgås med mig längre. (Mitt umgänge har inga problem med alkohol, så det är inte så att jag skulle må bättre av att byta umgänge.)
Det är skrämmande att ge sig ut på en sån här resa, jag är rädd! Jag vet att kanske allt blir alldeles, alldeles underbart, men tänk om jag förlorar mitt förhållande, mina vänner och till och med mitt liv?

Profile picture for user Kennie

Precis som du skriver tror jag det är beroendet som talar och försöker fötmå dig att fortsätta mata det... Ens personlighet och intressen blir inte annorlunda av att ta bort en substans som man inte behövde till att börja med. Möjligen upptäcker man vissa saker som man tröttnar på fortare som nykter. Och man blir mer varse sina naturliga gränser för vad man orkar. En mjuk och stillsam förändring till det bättre är vad nykterheten gett mig. Har kvar samma vänner och intressen. Så lyssna på det sunda förnuftets röst och låt inte beroendet skrämma dig.

Profile picture for user Sisyfos

Vet inte om jag har tipsat dig om Närvaropodden, men det känns som om du kanske skulle ha nytta av den Tossingavis!
Du är långt i framtiden i dina tankar. Jag har också behövt jobba på att återvända till här och nu. Tankar på att bli sjuk är värre än att du är det, eller nja… men om man faktiskt blir sjuk så finns det något att ta på och att skapa en plan för tillfrisknande. Att leva hör och nu är egentligen nödvändigt för att må riktigt bra tror jag. I närvaropodden får du strategier för att jobba med tankar. avsnitten Metatänkande och The Work ”var intressanta bland annat.
En del i nykterhetsarbetet för mig har varit att återvända till mig själv som ung. Vad intresserade mig då. Hitta saker i vardagen jag mår bra av och tycker är kul. Och vet du, du kan nog bli precis en sån människa du vill vara (eller östan åtminstone). Good enough . Här och nu finns liksom inget annat och det är egentligen det enda vi behöver bekymra oss om.

Profile picture for user Tossingavis

@Kennie Ja, jag förstår intellektuellt att det är mitt beroende som vill övertala mig att forsatt drickande är det bästa för mig. Men gud, vad svårt det ska vara att få hjärnan och känslorna på samma bana! Antar att det blir så längre fram i nykterheten.
Under tiden ska jag göra en version av vad du @Sisyfos föreslår. Jag har testat Närvaropodden, men klarade inte av personens röst...så långsam och sävlig. Lyssnade dock bara på början av ett eller två avsnitt, så det finns kanske andra som pratar också. Kanske ger det en chans till... Men jag gillar meditation och avslappningsövningar, och jag är helt såld på konceptet med att leva i nuet och med närvaro! Kanske någon kan tipsa om andra poddar eller liknande med röster som passar den här kräsna damen lite bättre, haha ;D

Profile picture for user Tossingavis

@Kennie Ja, jag förstår intellektuellt att det är mitt beroende som vill övertala mig att forsatt drickande är det bästa för mig. Men gud, vad svårt det ska vara att få hjärnan och känslorna på samma bana! Antar att det blir så längre fram i nykterheten.
Under tiden ska jag göra en version av vad du @Sisyfos föreslår. Jag har testat Närvaropodden, men klarade inte av personens röst...så långsam och sävlig. Lyssnade dock bara på början av ett eller två avsnitt, så det finns kanske andra som pratar också. Kanske ger det en chans till... Men jag gillar meditation och avslappningsövningar, och jag är helt såld på konceptet med att leva i nuet och med närvaro! Kanske någon kan tipsa om andra poddar eller liknande med röster som passar den här kräsna damen lite bättre, haha ;D

Profile picture for user Tossingavis

I övrigt så räknar jag ned till mitt alkostopp som sker 1/1 2023! Fanfar och fyrverkerier! Jag ser fram emot det, jag har förberett mig mentalt, hittat andra aktiviteter att ta till om suget kommer, köpt träningskort och hittat ett träningsupplägg som passar totalt otränade personer, accepterat att det kommer att bli svårt men att det är nödvändigt samt bestämt vad jag vill berätta till andra och vilka dessa andra är. Jag är redo!
Eller...? Mina tankar nu går mycket till att jag ju har både fredag och lördag kvar att dricka på, och jag filar på vad jag ska dricka "för sista gången". Det måste ju vara något speciellt eftersom det är "sista gången". Samtidigt känner jag mig inte alls sugen på att slå på stort "den sista gången". Jag hoppas att mina tankar om att dricka något speciellt för att "fira" att jag inte ska dricka mer, bara är vanans makt. Och att faktumet att jag samtidigt tänker att jag inte är så sugen och att jag nog ska hålla det ganska vitt (beige?) på nyårsafton ändå är ett sundhetstecken. Time will tell! Jag känner mig överlag positiv och supertaggad på att ta mig an denna utmaning!

Profile picture for user Tossingavis

Ååhhh, idag har jag mest bara panik inför alkostoppet! Huga! Aldrig mer? Hur ska jag klara detta?? Känner just nu att jag inte skulle kunna klara en dag ens... Och där gick suget över! Så blir det alltid, så fort jag sätter mina tankar på pränt så förändras dem. Det här forumet kommer att bli min livlina, känner jag!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tossingavis Tänk inte så långt fram. Tänk just nu, nu, nu. En dag i taget, en timme i taget när det är som värst.

Hitta en strategi för vad du ska göra när suget kommer. Exempelvis: ”Jag får dricka, men först ska jag stå på huvudet.” Eller springa runt huset, eller upp och ner i trappan 3 gg. Gärna något fysiskt, då försvinner suget.

Den 9/2 har jag varit nykter i 3 år. Det bästa beslut jag har tagit. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

Klicka på mitt namn så hittar du mina två trådar. Den som heter ”Behöver all hjälp jag kan få” skildrar tiden 0-6 mån nykter. Där finns en massa tips på böcker, poddar, youtube-klipp.

Gottnyttårkram 🐘

Profile picture for user Tossingavis

@Andrahalvlek
Gott nytt nykter år! Jag ska läsa igenom dina trådar, jag behöver alla vapen jag kan få tag på för att bekämpa den här alkoholdjävulen en gång för alla!

Profile picture for user Andrahalvlek

Det kan också vara panikångest, att du hyperventilerar och då syresätter du blodet dåligt och koldioxiden kommer inte ut som den ska. Djupandas långsamt. Räkna sakta till 4 när du andas ut, andas ut ännu saktare och räkna till 6. Repetera 10 gg. Minst.

Kram 🐘

Profile picture for user Tossingavis

Tack för snabbt svar!
Det har gått över för tillfället, det har kommit och gått under ett par dagar, men nu känns det som det är på väg bort. Säkerligen bara för att jag skrev om det :D Allt blir alltid mycket bättre när jag skriver om det, så det kan mycket väl vara ångest som spökade.
Det hjälper ju säkert inte att jag samtidigt slutar med Cola Zero, nikotin och socker! Vet att det kanske inte alltid är rekommenderat, men för mig så är de fyra missbruken så sammanflätade och de triggar varandra. Så jag tänker att om jag inte slutar med alla så kommer det att vara lika triggande som att sätta mig på krogen en lördag kväll...

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Tossingavis 2 första dagarna har nu passerat för dig❣️

Tufft att sluta med allt på samma gång men triggar dom varandra så är det det du behöver göra. Härligt att du förberett med gymkort och mentalt! Detta fixar du!

Stor kram❤️

Profile picture for user Tossingavis

Ångesten skaver en del just nu. Det viktigaste av allt är att inte använda nikotin, koffein eller alkohol! Dessa fyra dagar har gått jättebra, men idag bröt det lite. Uppskattat på ett sätt eftersom det tvingar mig att tänka på vad som föranledde suget, surfa på det och känna efter skillnaden mellan innan och efter.
Suget är tvådelat. Först fick jag sug efter socker när jag blev frustrerad över bokföringen och bokslutet (vilket kan få vem som helst att ta till flaskan!). Jag tänkte f*ck it, jag går ned till affären för jag har förtjänat choklad! På vägen dit kom jag en aning till sans och köpte ärtsoppa och majskakor. Gick hem nöjd med mitt beslut och min tanke att äta soppan och ett par majskakor.
Jovisst!
Det slutade med att jag åt hela paketet med ostskivor på. Samma beteende som med alkoholen, intag tills det inte finns mer... Nu efteråt känner jag inget lugn, utan det har bara triggat igång de andra missbruken, och om jag hade haft alkohol/nikotin/koffein hemma vet jag inte om jag hållit mig ifrån det.
Det är så dumt, jag vet vilka matvaror som triggar mig, samtidigt känns det nästan svårare att tänka på ett liv utan choklad som ett liv utan vin...

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Tossingavis Du kämpar så hårt, var lite snäll mot dig själv. Jag drogs med bulemi och alkoholen samtidigt och ville sluta med båda men prio var alkoholen så emellanåt damp jag igenom med bullemin, blev någon gång då och då men sedan mer och mer sällan. Nu har jag funnit balans sedan några månader har jag inte spytt alls. Jag märkte att det inte behövdes för att hålla vikten eftersom jag inte drack A så hade jag massa kcal per dag att äta så jag började unna mig det jag var sugen på och kroppen och hjärnan samarbetade tillsist med det jag var sugen på. Överätandet försvann. Nu är jag helt stabil, blir knappt aldrig sugen på varken choklad eller chips. Och jag drack zero dricka hela tiden sedan flera år och några månader in på nykterheten. Nu dricker jag inte ens det.
Kroppen hittar balans såsmåningom men man får vara lite snäll mot sig själv.

Nu råkade du överäta och det kommer du säker att göra då och då under de första månaderna. Jag slog inte hårt på mig själv de gångerna utan tänkte ”nu blev det såhär men jag dricker inte A alla fall” Mitt nästa steg blir nu att sluta med nikotinet. Jag har börjat trappa ner men jag ska fortsätta vara snäll mot mig och låta nedtrappningen ta någon vecka eller två, lyckas jag inte sluta helt inom snar framtid så lyckas jag alla fall dra ner till hälften. En dag i taget.

Kram

Profile picture for user Tossingavis

Dag 7
Det går bra, bättre än jag förväntat mig. Sug kommer och går, men det är överkomligt och jag har berättat allt för min man så när jag får sug kan jag älta lite om exakt hur det känns, och gnälla lite. :D
Nu är det ju extra svårt den här veckan då vi i princip har en fredag och två lördagar... Men idag är "andra lördagen" och jag känner mig stark.
För mig är det viktigt att inte ha substitut för något av mina missbruk. Min hjärna kan inte riktigt skilja på dem och får för sig att ingen förändring har skett, vilket förlänger och förstärker sug och dåligt mående. Mitt slutmål är att ha en helt förändrad livsstil och syn på "unna sig", "avslappning", "jag behöver".
I mitt framtida idealliv längtar jag efter att koppla av i en varm dusch efter ett hårt träningspass, se fram emot söt melon till fredagsmyset, självklart använda djupandning och meditation vid stress som den bästa metoden, glädjas mer intensivt och äkta vid fest, dans, naturupplevelser och så vidare.

Än så länge så har jag och min man, som också hoppat på nykterhets-/sockerfritåget i två veckor (tills vi åker till Thailand), haft en av de roligaste helger tillsammans sedan vi blev tillsammans! Vi har så mycket energi, vi skrattar så mycket, fuldansar titt som tätt, kommer inte in i meningslösa diskussioner och är allmänt nöjda :D

Profile picture for user Tossingavis

Så var den här helgen slut och jag fixade det galant. Med hjälp av min man... En ny utmaning nu i veckan då jag jobbar själv hemifrån. Ingen som ser eller hör.
Nu ikväll känns det nästan som jobbigast och jag får inte tag på anledningen varför. Jag är allmänt sur och har massor av tankar som glorifierar alkoholen. Dessa tragiska stunder då jag druckit i ensamhet, en vardag, klockan 11.00 blir idag till en härlig och mysigt avkopplande och kanske hippie-aktig sydeuropeisk stund. YOLO
Ibland hjälper det inte att gå in och läsa här för då har min hjärna för stort fokus på alkohol.
Äsch, lite skit känns det nu!

Profile picture for user Kennie

Känner igen romantiseringen. Hjärnan ompaketerar och försöker sälja in ett oönskat beteende genom att försöka få dig att se annorlunda på drickandet. Men man är allt annat än fri och bohemisk när man sitter med ett glas vin kl 11 på förmiddagen. Tala om det för hjärnan och be den sluta med säljsnacket. Tänk dig beroendet som en lurendrejare som försöker sälja på dig en otjänligt produkt som hen piffat till med lite färg och flashiga beskrivningar.

Profile picture for user Tossingavis

@Kennie Ja, jag är stolt över att jag i alla andra fall är en mycket vaksam konsument som endast ett fåtal gånger i mitt liv har blivit "lurad" eller har fallit för säljarsnack. Men det här är så lurigt för det kommer inifrån mig själv :|
Jag försöker sälja skit till mig själv! Och aäljar-jag vet precis när jag är som mest sårbar. Säljar-jag har ju all info om mina vanor och beteenden, inte konstigt att det är så lätt att sälja skiten till mig. Säljar-jag behöver inte ens köpa information från min telefon eller Google :D

Profile picture for user Kennie

Ja, svårt med en sån motståndare, som vet exakt vilka kort vi har på hand. Men vi får hålla på vårt, vi spelar inte spelet, vi köper inte mirakelkuren.

Profile picture for user Tossingavis

Idag föll jag duktigt! Inte på alkoholen. Inte heller på nikotin eller koffein, utan det jävulusiska sockret! En påse ostbågar, en kanelbulle och nåt hekto lösgodis...
Så det som var en mild klåda i morse, "löste" jag med socker, så nu är det en hel myrstack i kroppen. Jag petade med en pinne i myrstacken och nu får jag lida för det. Lär dig någon gång, för guds skull!!
Återigen tacksam för att jag inte har nikotin, alkohol eller koffein hemma, och att jag inte bort själv. För jag litar inte på mig själv för fem öre!
Eller så ska jag vara snäll mot mig själv...? Det är ju svårt att sluta med allt samtidigt, det har gått bra i en hel vecka, det är normalt med återfall, bara upp på vagnen igen!
Det är inte kalorierna i sig som stör mig, och inte heller att jag tror att sockerintaget är livsfarligt, men det är det här satans beteendet! Missbrukarbeteendet! Varför ska det alltid vara på tossingavis? Varför kunde jag inte gått ner till affären och köpt en kanelbulle endast, till exempel? Jävla hjärna till att bara stänga av kommunikationen med "vettiga jag" och bara fullkomligt köra över mig :´(

Profile picture for user Tossingavis

Gahharhhh! Jäkla sug! Myror i hela kroppen, kan inte sitta still. Ytlig andning. Tänker bara på att jag vill bara ta det där glaset i soffan och andas ut djupt. Ensam, utan krav. Har inte så mycket yttre krav, men desto fler inre.
Jag skriver mina listor med allt som jag ska göra, inte glömma något. Personlig utveckling, hälsomål, mathållning, träning, skönhet, ekonomi. Allt ska finnas med och tas om hand. Går inte att glömma något för då kissar man på sig om några år eftersom man glömt att göra knipövningarna, eller så blir man glömsk för man inte har tränat hjärnan, får ont i ryggen för man inte rest sig från kontorsstolen varje halvtimme, dör en för tidig död för att man ätit för mycket rött kött, får en kass pension för att man glömt att hålla koll på sina pensionsfonder eller ensam för man inte har tid/ork att hitta på något och därför blivit en trist typ... Sen därimellan ska man jobba på sina barndomstrauma, vara en kul vän, en bra mamma, en god fru, en omhändertagande dotter och en stöttande syster! Och glöm inte balansövningar! Annars trillar jag när jag blir äldre och bryter lårbenshalsen.

Jag börjar avsky dagens samhälle mer och mer. Stressen, pressen! Det är överallt! Det går inte att värja sig. På tv, i tidningar, på nätet. Speciellt nu i januari får vi massor av tips på saker vi aldrig tänkt på, men som vi kan få cancer av. Lägg till det på listan... Eller fem resmål som vi måste åka till innan vi dör, 10 serier som måste ses, karriärer att testa, bästa tipsen för att gå ner i vikt.

Nu när jag tänker på det, har inte sett några tips på hur man lättast slutar dricka...

Jag skulle vilja att hela världen gör en digital detox! Förutom detta forum, förstås :D

Profile picture for user Kennie

Hej, jobbigt, men bra att du kämpar emot. Läste om en studie som visar att motion och särskilt yoga hjälper mot alkoholsug och även mot stress. Finns massa gratis på nätet. Jag gillar Yoga with Adriene, hon finns på Youtube och har massa olika klasser att välja mellan (ursäkta för ännu ett tips, men tänker att det kan lindra akut stress) . Hur ser din vardag ut? Är det svårt att hinna vila, finns det något i ditt schema du kan ändra för att få det lugnare? Själv slutade jag under en period att läsa andra nyheter än den papperstidning jag prenumererar på. Inte så mycket påträngande tips i den. Och visst vet vi att vårt sunda förnuft räcker långt, vi behöver inte följa alla kost- och motionsråd, vi behöver bara ta hand om oss lite lagom. Och att låta bli att dricka är så stor hälsovinst så vi kan nog slira lite på allt annat om vi bara håller det.

Profile picture for user Tossingavis

@Kennie Min vardag är väldigt stressfri, det är min egen inre stress som är jobbig. Kanske jag har för lite att göra så att min hjärna får för mycket tid att tänka... Det är som att min hjärna är tudelad. Ena delen förstår intellektuellt att det inte är möjligt att göra alla dessa saker, jag behöver inte göra allt, att det bara är för att sälja artiklar/varor, men den andra delen knackar ständigt på med tankar om att det är livsnödvändigt, alla andra gör det och jag kommer dö en för tidig död om jag inte börjar eller i alla fall ha en ohälsosam ålderdom.
Jag har tagit bort alla sociala medier och läser inga tidningar eller ser på nyheterna. Det är bara elände och negativa inputs. Aldrig något som lyfter mänskligheten.
Jag jobbar på det här med motion och jag älskar yoga. När jag väl får tummarna loss att göra det... Idag är det dag 11 som nykter och jag har även slutat med nikotin och koffein samtidigt. Träning och socker kämpar jag med, men förlorar emellanåt, vilket är okej ändå nu i början. Så länge alkohol, nikotin och koffein är bannlyst från min kropp!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tossingavis Här ska du få ett tips av mig också: Boken ”1 %-metoden - små förändringar, stora resultat”. Minns inte författarens namn just nu, men den boken var en ögonöppnare för mig. Två råd i boken praktiserar jag i min vardag: 1) lägg till bra saker istället för att tvinga bort dåliga, 2) stapla nya goda vanor ovanpå en redan etablerad vana. (Tex gå en morgonpromenad det första man gör innan man äter frukost.)

Att leva nykter handlar till 98 procent om att skapa nya nyktra vanor. Det är min erfarenhet.

Kram 🐘

Profile picture for user Tossingavis

Tack @Andrahalvlek :)
Ja, jag har läst om den metoden, och jag tror det är en sund inställning. Därför har jag ett tag nu övat min balans när jag borstar tänderna. Det har faktiskt etablerat sig som en vana, så nu känns det konstigt att stå rakt upp på två ben när jag borstar, haha!
Det andra jobbar jag på, till exempel genom att alltid vara mätt för att minska risken för ett hetsätningsanfall. Har inte lyckats helt med det, men det är ju "early days" så jag tänker att det ger sig med tiden.
Överlag så går det väldigt bra för mig, men jag har haft två eller tre hetsätningar det här året och de triggar igång alla andra missbruk enormt. Efter en hetsätning så är jag skakig, stirrig och har ett enormt sug att dricka och röka för att försöka stilla det sug som hetsätningen startade. Anfallet varar ett par timmar innan jag är lugn igen och under tiden brukar jag gå in här och skriva av mig. För anfallet triggar ju igång ångest och ilska också...
Så himla sjukt egentligen. Jag har en liten klåda som jag vill stilla med att äta, och det aktiverar en enorm klåda. Kan jag inte bara lära mig det? Det är ju som att klia på ett myggbett med en motorsåg!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tossingavis Har du försökt att meditera? Det är verkligen ingen quickfix. Det krävs daglig träning i månader innan man märker tydligt resultat. Men man kan genom andningsövningar lugna ner det parasympatiska nervsystemet, som går bananas och skapar panik och tunnelseende.

Mitt tips där är appen ”Insight Timer”. Tricket med meditation är att man ska träna på det när man mår bra, för att sedan ha nytta av det när man mår sämre. Så det är en investering i vår hälsa!

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tossingavis Och bli inte stressad över att det känns svinjobbigt i början. Gör bara. Låt tankarna hoppa hit och dit. Sätt en ”etikett” på dem (tex jobbtanke, barntanke osv)! låt dem segla vidare och återgå till meditationen. 5 min i början, utöka efterhand upp till 30 min. Sitt eller ligg ostört och bekvämt. Träna ditt tålamod. Det är som att träna vilken muskel som helst. Tänk att du investerar i din hälsa ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Maran

Hej, jag har inte varit inne i forumet på väldigt länge! Jag har varit nykter i 1276 dagar (enligt min app! 😅). Men nu gick jag in idag för att läsa lite och fastnade för dina inlägg. Jag ser hur du kämpar, och jag är imponerad över hur öppen och ärlig du är med din process! ❤️

Jag fastnade framförallt för din frustration över det här ”missbrukarbeteendet” som ställer till det på så många olika sätt. Jag kämpar med samma sak, men jag har en tendens att avverka ett missbruk i taget… 😏😅
För otroligt många år sedan var jag faktiskt beroende av vanliga Treo.. 🙄 Sedan slutade jag med det, och började shoppa istället, för pengar jag inte hade. Efter köpberoendet hade jag en lång period med Tramadolberoende. Fruktansvärt jobbigt, svårt att få tag i och hemsk abstinens… 🥵 När jag slutade med Tramadol kom alkoholen in i bilden, alltså inte förrän jag var runt 45 år.. 😕 Så onödigt. Men jag slutade som sagt med alkohol för 1276 dagar sedan. 💪 Jippie! Och då kunde man ju hoppats att livet skulle leka efter det. Men det finns ju fler missbruk att ge sig på? Inte sant? Så då började jag spela på internetcasinon istället. Och är nu i ett läge där jag spelat bort allt jag äger och har. Jag har nu varit spelfri sedan 20/12. Och det går fint. Men min hjärna brottas med samma som du (som jag uppfattar det när jag läser dina inlägg). VARFÖR flyr jag in i destruktiva missbruk?? Jag har inga problem att låta bli när jag väl slutat. Men på nåt sätt blir det en tillflyktsort. Och jag förstår inte varför. Och att bota varje missbruk blir bara som att sätta på plåster, man tar bort ett symptom, men gör ingenting åt själva grundproblemet.

Så det jag EGENTLIGEN tänkte komma till (efter min långa inledning) är att jag bestämt mig för att gå till botten med mig själv. Jag har bokat in mig hos en psykolog. Jag måste få reda på vilka mekanismer i mig som gör att jag vill fly från verkligheten hela tiden. Och egentligen var mitt långa inlägg endast en fråga om hur du har tänkt kring det? (Jag har inte läsa ALLA dina inlägg, så det kanske framgår nånstans). Har du tagit nån sådan hjälp för att förstå ditt känsloliv? Hur har du i så fall uppfattat att det har varit? Har det hjälpt dig? Eller är det något du funderar på att göra?

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Maran Måste få säga grattis till 1276 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och du sätter verkligen fingret på något oerhört viktigt. Alkoholen, eller vilket missbruk det än må vara, är symtomet. Det är orsakerna vi måste hitta och åtgärda. Tack för att du delar med dig av din berättelse.

Kram 🐘

Profile picture for user Tossingavis

@Maran Hej! Ja, det är därför jag nu ska sluta med alla missbruk samtidigt och jag hoppas till alla högre makter att jag inte fastnar för något nytt! Inte ens träning eller vatten, jag vill inte vara beroende av något!
Jag har ganska bra koll på varför jag gör det jag gör, jag har kontrollbehov och dålig självkänsla från när jag var yngre, och jag vill att allting ska vara antingen eller, för det är "lättare". På tossingavis ;D Och eftersom livet inte funkar så och är lite stökigt, rörigt och föränderligt, så blir det väldigt svårt att checka av saker och tro att de aldrig kommer tillbaka. Och när jag inte klarar av att vara perfekt, så vill jag ta till mina missbruk för att "lätta på trycket".

Jag tror också att eftersom jag började dricka varje helg redan när jag var 13 år, osäker och med en outvecklad hjärna, så har jag "växt upp" med beteendet att ta till alkohol i situationer då jag som tonåring kände mig osäker. Nu är jag vuxen och inte så osäker, nu måste jag bara lära om att mina risksituationer inte är farliga och att jag klarar dem utan alkohol.

Detta är vad jag tänker just nu. Det kan mycket möjligt vara så att professionell hjälp kan behövas längre fram. Det får tiden utvisa...

Profile picture for user Tossingavis

Jag har fallit. Jag kan inte träffa dessa människor mer, de är inte bra för mig. Jag är spänd som en fiolsträng och bara väntar på smygande, förtäckta, kvinnliga hugg, kommentarer och falsk omtanke. Jag trodde jag skulle kunna stå emot, men efter att ha gråtit från och till hela dagen av nervositet, ilska, jobbiga tankar, nyttiga tankar om mig själv och mitt beteende har jag nu tagit beslutet att denna sista gång klara mig igenom detta, med hjälp av min "krycka", och sedan aldrig träffa dem mer!
Hela kroppen skriker att jag vill inte dricka, men huvudet ser inget alternativ till att klara av kvällen. Annars kommer tårarna aldrig att sluta rinna. Alkohol är min sköld så att kommentarer och dylikt inte får något fäste.
Jag vet att jag borde gå härifrån, att tänka på mig själv först och främst och allt annat. Men jag har gått in i panik- och överlevnadsläge nu. Jag ska bara klara den här jävla kvällen. Det enda positiva är att jag inte längre har några tvivel om att jag för all framtid måste bryta med människor som inte vill mig väl eller som påverkar mig på ett negativt sätt!

Profile picture for user Kennie

Men du, om du ändå ska bryta med dem, varför inte göra det direkt. Ring återbud, säg som det är eller skyll på något. Men lura inte dig själv att du inte har något val, att du måste göra detta och därför dricka. Frågar du mig är det en sån där manöver som beroende hjärnan gärna kokar ihop. Hur du än gör, styrka och ge inte upp!

Profile picture for user Tossingavis

@ Kennie
Jag drack den kvällen... Inga mängder, tre glas vin, men ändå.
Jag har inte druckit sedan dess, så jag ser det som ett litet farthinder i min nykterhet bara. Hela kvällen kände jag efter hur jag mådde, vilka tankar jag hade och hur det smakade.
Två dagar senare åkte vi till Thailand och här kämpar jag verkligen. Ska vara här till månadens slut, och det tar på krafterna. Precis allt är så förknippat med mat och alkohol. Och eftersom jag ju slutat med både nikotin, koffein, socker och alkohol så är kampen fyra gånger så svår! Och så lade vi till jetlag på det de första tre dagarna! Jag har klarat mig hittills, men hade väldigt mycket uppskattat pepp, råd och kloka ord från hela communityn! Männen i sällskapet dricker måttligt, men dagligen, och jag och den andra kvinnan dricker inget. Men den andra kvinnan är smal och unnar sig juicer, läsk, glass, mm. Jag sitter med mitt ljumma vatten och tycker synd om mig själv. Här finns ingen alkoholfri öl eller ens bubbelvatten...
Jag vet att det underlättar att känna att jag inte VILL dricka, och jag har försökt, tro mig! Jag går och tränar på morgonen och försöker identifiera mig som en jälsosam människa som inte dricker. Men frestelserna trycks upp i ansiktet hela tiden och det är som att leva i en strandbar under happy hour hela tiden!
Den här resan bokades innan jag bestämde mig för att sluta dricka och det var inget jag bara kunde strunta i som man gör med en aw.
Jag har också försökt med dag-för-dag-tänket. Typ jag får dricka när som helst, bara inte idag. Det är nog det som funkar bäst, men fy f*n vad jag lider nu. Det finns ingen ände på alkoholtillfällen! I solstolen, på balkongen, på restaurangen.
Jag märker att jag blir mer irriterad på min man, och lite avtrubbad i sällskapet då mina tankar konstant är fokuserade på alkohol.
Be för mig.

Profile picture for user Kennie

Jag skickar styrka! Och nu har du redan klarat några dagar, bra gjort! Kan du njuta av den goda maten? Och tänka att din beroendehjärna försöker få dig tycka att nykterheten suger, se igenom det bedrägeriet! Sen kan jag tänka att det är bättre att unna dig tex en relativt nyttig juice och kanske lite nötter än att trilla dit på alkoholen. Du är ju ändå på semester, och om det att sluta även med socker ökar risken för alkoholåterfall så kan du kanske ompröva det? Eller unna dig massage kanske, om du absolut vill hålla sockret borta? Motion och kaffe kan ju ge nyttig njutning också. Och långsamma promenader i värmen. Men viktigast, tänk att du VILL ju vara nykter för att du mår bra av det!

Profile picture for user Tossingavis

@Kennie Jag förstår din tanke och jag håller med dig i vanliga fall, men i mitt fall så är jag dels matmissbrukare också och det triggar igång andra missbruk, och dels så väger jag 100 kg på 167 cm, så det känns som botten är nådd även i det missbruket.
Som det är nu, så har de värsta sugen släppt faktiskt. Min hjärna har lite grann kapitulerat inför en hälsosam semester. :)
Jag tycker fortfarande att stilla vatten är supertråkigt, men har hittat fruktshakes som görs på endast is och passionsfrukt/melon/ananas eller vad man vill ha. Perfekt!
Träningen går också bra, tränar fortfarande varje morgon.
Den andre mannen i vårt sällskap har emellanåt frågat om jag vill ha vin/läsk/drink/glass mm, och jag har hela tiden sagt nej, jag är inte sugen. Nu senast sa jag att jag slutat med koffein, nikotin, alkohol och socker, och han reagerade med att lite lättsamt säga att jaja, du är tillbaka igen om några veckor. Så funkar det alltid.
Sånt sporrar mig! Jag ska minsann visa att jag kan lägga om min livsstil och bli en inspiration för andra!

Profile picture for user Kennie

Jag förstår. Och vad stark du är som klarar det. Toppen också med fruktshaken, bra att hitta något som är både gott och nyttigt. Och som många här inne upplevt - det går att ställa om och börja uppleva det hälsosamma livet som en belöning. Jag tänker ofta på morgnarna att gud så skönt att jag inte är bakis. Minns den där tröstlösa känslan av att vara så trött och darrig och ha en massa saker att göra.. Den slipper vi!

Profile picture for user Kennie

Bra att du kämpar på! Vad tycker du är värst? Den där bleka känslan av nykterheten eller ångesten av att ha druckit för mycket? Upplevelsen av nykterheten kan förändras till det positiva om du vill det, men ångesten efter att ha druckit för mycket är tyvärr något man får leva med om man väljer alkoholen.

Profile picture for user Tossingavis

Dag 32 (-1)
Det längsta jag någonsin har hållit upp. Jag var så grym under semestern, men det har fallit lite nu när jag kommit hem.
Vet inte varför, men det är mycket lättare att vara grym när andra är i närheten. Jag har inte fallit med alla missbruken, men tanken har direkt kommit när jag har varit själv en stund och "haft tillfälle" att fuska. Det gör mig orolig att jag inte gör detta för min egen skull, även om ingen har sagt till mig att jag ska sluta med mina missbruk. Eller är det bara så att det är svårt när man inte har någons ögon på sig? Är detta kanske något som är normalt i början och att jag senare bättre kan lita på mig själv?
Jag påverkas av jetlag på det viset att jag blir nedstämd. Jag har även lägre toleranslängd på sociala situationer än kanske andra har och måste återhämta mig när jag har varit runt folk. Så två veckor med dottern och hennes familj på semester tar ut sin rätt. I två dagar nu har jag bara varit inne och ätit snacks och godis. Men har hållit mig ifrån alkohol, nikotin och koffein. Har inte bestämt mig än om detta är något som min personlighet behöver och ska acceptera eller om det är en del av beroendebeteendet som ska bekämpas...

Profile picture for user Tossingavis

Dag 36
Sköna söndag. Livet känns harmoniskt. Inga problem igår, men jag har varit otroligt trött den senaste veckan och har sovit oregelbundet och i korta etapper.
Tror inte det har med alkoholen att göra då jag inte haft de här problemen förrän nu efter fyra veckor. Snarare är det jetlag som fortfarande spökar. Eller en sjuhelsikes blandning av alltihop! :D

Profile picture for user Tossingavis

Dag 36
Sköna söndag. Livet känns harmoniskt. Inga problem igår, men jag har varit otroligt trött den senaste veckan och har sovit oregelbundet och i korta etapper.
Tror inte det har med alkoholen att göra då jag inte haft de här problemen förrän nu efter fyra veckor. Snarare är det jetlag som fortfarande spökar. Eller en sjuhelsikes blandning av alltihop! :D

Profile picture for user Tossingavis

Dag 39
Inga sug efter alkohol, nikotin eller koffein. Dock är sockerbehovet starkt framträdande. Har fallit dit i tre dagar nu... Har samtidigt gått tillbaka till en konstig sinnesstämning. Är inte deppig eller ledsen, men alldeles tom. Tom på energi, tom på ord, tom på känslor. Väldigt konstig känsla och tankar om varför det är så här, hur länge det kommer att vara och om jag borde göra något åt det.

Profile picture for user Tossingavis

Dag 41
Ett nytt tiotal!
Har fallit en hel massa när det gäller sockret och är orolig att det snart är alkoholens tur... Har en bjudning på lördag som är ganska lugn, men nästa helg är ett av eldproven. Träff med vänner där vi brukar bada i bubbel och drinkar. Har inte träffat dem sedan jag slutade, så det är nervöst. Hur ska det gå? Hur kommer jag att känna? Blir det svårt? Vad kommer de andra att tycka eller tänka? Blir vårt umgänge annorlunda, och i så fall, på vilket sätt? Det är personer som är viktiga för mig och som jag vill ha kvar i mitt liv, så det är extra viktigt att det går bra. Vilket gör att jag blir mer nervös och mer benägen att kanske ta till ett "undantag" den kvällen. Och det vill jag verkligen inte för om jag tar till undantag varenda gång det blir extra jobbigt, så kommer jag ju aldrig att ärligt kunna kalla mig nykterist!

Profile picture for user Tossingavis

Jag 2.0
# Jag är en person som aldrig dricker för jag tycker genuint inte att det ger mig något.
# Jag tar genuint hellre en frukt eller bär för traditionella sötsaker smakar konstgjort och alldeles för sött.
# Jag äger fler träningskläder än myskläder.
# Jag äger tillbehör/redskap för minst 5 sporter (tennis, squash, badminton, yoga, styrketräning).
# Mina helger är fulla med roliga, aktiva aktiviteter utomhus.
# Min kost är till största del vegetarisk, med tillägg av fisk och kyckling.
# Jag prioriterar mitt välmående och gör det till lika viktigt som att arbeta eller ställa upp för andra.
# Jag tränar något varje dag för att det är kul och jag mår så bra när jag gjort det.
# Min sömn är viktig och jag sover i genomsnitt 8 timmar per natt.
# Jag behöver aldrig ljuga, smyga, undanhålla. oroa mig eller gömma.
# Jag står ärligt för allt jag gör och säger.
# Jag går alltid med huvudet högt för jag är stolt över mig själv och är en stark och självsäker kvinna.

Profile picture for user Tossingavis

Dag 11
Känns väldigt annorlunda den här gången. Det går inte att jämföra mitt mindset med de andra gångerna jag slutat! Som natt och dag!
Jag har läst Allen Carrs bok The easy way to stop drinking, och än så länge har den förändrat mitt liv! Jag är lyrisk! (Så många utropstecken, haha)
Den här gången har polletten ramlat ned. Jag inser nu att alkohol inte ger mig något, jag försakar inget, jag SLIPPER att dricka <3
Två helger har passerat utan något som helst sug. Min man har suttit och druckit bredvid mig utan att det stört mig ett dugg. Vi har varit och grillat på stranden, han med öl och jag med bubbelvatten. Vi har haft besök, suttit på uteservering och kollat på vår favoritserie helt alkoholfritt från min sida.
Jag är lugn i själen, sover bättre, min ångest har minskat rejält och allt detta på mindre än två veckor! Endast för att mitt mindset är annorlunda.

Profile picture for user Amanda L

@Tossingavis Jag tror också att komma dithän att man inte VILL dricka. Så länge man känner att man egentligen vill men inte får, så funkar det inte. Har kommit dit och har inte heller något sug. Möjligen några minnen som kan dyka upp under några sekunder. Så det är inte ens svårt..😎

Profile picture for user Tossingavis

Dag 14
Idag ska jag flyga på semester en vecka och jag är nervös. Jag har ju inte så lång nykterhet bakom mig och detta är den värsta risksituationen för mig då precis allt på en semester har varit kopplat till alkohol. Jag är fortfarande glad att vara fri från alkohol, men jag blir orolig för att jag är orolig för semestern... Betyder det att jag inte är så övertygad som jag tror, eller betyder det ingenting utan är helt normalt? Jag lutar mot att det är helt normalt, men jag kommer att vara mycket uppmärksam på mina tankar och känslor samt öka på min meditation och fysisk aktivitet för att förebygga.
Det värsta är nog på flygplatsen. Pirret i magen, förväntan, ett glas vin på det. Semestern är officiellt igång. Idag ska jag koncentrera mig på fördelarna med att vara fri från alkohol på en flygplats:
# Jag har tid att strosa i affärerna och sitta och kolla på folk (och försöka gissa vart de ska åka) utan att vara stressad över om jag hinner dricka allt jag vill dricka.
# Jag slipper stressa över att jag vill ha ett (eller två) glas vin till, men undra om mitt sällskap tycker att jag dricker för fort.
# Jag slipper oroa mig för att jag kanske dricker så pass att hämningarna släpper så mycket att jag inte är så brydd över viktiga saker som hur lång tid det tar att gå till gaten, behöver jag kissa innan, har jag koll på mitt handbagage, hör jag utropen med mera.
# Jag sparar pengar för det är inte billigt på flygplatsen.
# Jag slipper suget på planet, för det jag dricker på flygplatsen bara gör att jag vill ha mer på planet, men det dröjer ju tills de kommer ut med dryckesvagnen och den spriten är ännu dyrare än på flygplatsen.
# Jag mår ju ganska dåligt när jag dricker på planet (antar att det har att göra med extra uttorkning) och ingenting smakar lika mycket som på marken.

Profile picture for user Amanda L

@Tossingavis Läs gärna Dempans tråd i Alkoholfrihet. Kan ge pepp!!
Var i samma sits som du…
Självklart kan du ha en jättefin senester utan alkohol! Uppleva allt och minnas allt. Du kan ju också se hur goda alkoholfria drinkar som kan göras och som du kan prova.
Såklart det hade varit böttre om du varit stabilare, men tänk på hur bra du mår varje morgon. 🙏🏻❤️😎

Profile picture for user Tossingavis

Hemma igen från semestern. Allt gick jättebra! Men njuta kunde jag inte direkt. Precis allt kändes ovant och konstigt. Jag reste med min gamla mamma och hon är inte bäst på att förstå saker. Ganska fast i gamla tankesätt. Och en aningen självcentrerad... Jag ville inte säga för mycket till henne för att jag har ju gjort det förr och sen gått tillbaka till gamla ovanor, så jag höll det ganska lättsamt. Problemet då var ju att hon inte tog det så allvarligt så hon tyckte det var tråkigt att jag inte kunde ta ett glas vin nu på semestern med henne.
Men i det stora hela så gick det bra och jag är så jäkla stolt över mig själv! Jag hade, som sagt, inget sug efter alkohol, det bara kändes väldigt ovant och jag hade många tankar (som jag inte hade tid att fundera över eftersom jag inte var själv) och känslor. Åka till en stad söderut har alltid varit förknippad med långa eftermiddagar på någon uteservering med vin och snacks. Sen en middag ute med mer vin. Och så lite vin på balkongen så klart. Både före och efter middagen.
Nu hade jag problem med vad vi skulle hitta på istället. Det kändes meningslöst att gå från ställe till ställe och dricka vatten. Jag har slutat helt med socker också, vilket hjälper mig enormt med suget! Ibland undrar jag om jag inte är mer sockerberoende än alkoholberoende. Det känns svårare att motstå bröd, pasta och chips, än alkohol.
Jag hade velat promenera mer kanske, men mamma är gammal och det var inte så fint väder. Det blir verkligen så att man får förändra hela sitt liv kanske. Inte nödvändigtvis för att man måste utan för att de gamla "aktiviteterna" inte är roliga som nykter. Lite att klura på. Men jag ser fram emot det!
Imorgon är det middag med vänner som gäller. Lite nervös för de kommer att fråga och är inte de som direkt accepterar ett vagt svar. Men jag vill verkligen inte säga hur det är. Tänker att jag kör med halvsanningen att jag märker att jag inte mår så bra av vin längre, får huvudvärk, kanske är klimakteriet, det ger mig inget längre. Och sedan så fort som möjligt föra över samtalet på dem och kanske deras känslor kring alkohol. De är väldigt glada för att prata om sig själva...
Oavsett så ska jag inte dricka eller äta socker!

Profile picture for user Tossingavis

Dag 26
Egentligen inte eftersom jag föll på tjejmiddagen... Men jag tänker fan inte räkna det! Jag vägrar att börja om! Därför är jag på dag 26 istället för dag 27 som det skulle varit om jag klarat middagen.
Jag har tagit beslutet att säga upp bekantskapen med de tjejerna. Förra gången jag var nykter klarade jag runt 40 dagar innan jag föll... på en middag med samma tjejer. De gör något med mig som jag inte gillar. Jag känner mig oerhört obekväm i deras sällskap, jag är inte sedd, förstådd, omtyckt eller uppskattad. Det är bara för att vi har känt varandra sedan tonåren som jag fortfarande träffar dem emellanåt. Men jag mår ju helt klart inte bra av det och det slutar NU!
Jag har inte druckit något mer sedan den kvällen, men det har triggat igång alla missbrukscylindrar. Min hjärna går på högvarv, jag kan inte sluta vräka i mig socker, jag är stissig och känslosam, nere och apatisk. Det är inte ett fysisk beroende som så, men det påverkar min hjärna och mitt psykiska mående enormt.
Så nu kämpar jag med att komma på fötter, samla ihop mig och fortsätta min resa mot nykterhet i alla dess uttryck. Nykter ifrån alkohol, socker och . Ha! Jag trodde jag hade fler missbruk, men kan inte komma på fler! :D Alltid något positivt, haha. Jag får inte glömma att jag har blivit av med koffeinmissbruket och nikotinmissbruket för gott. Heja mig!
Jag tänker på mig själv nu. Inte på vad som förväntas av mig, om någon tar illa upp eller om de pratar bakom ryggen på mig. Jag vet att socker triggar sug efter alkohol, så jag tänker inte vara artig och äta socker bara för att någon bjuder! Min kropp, mina val!

Profile picture for user Tossingavis

Misströstar.
För varje gång jag försöker att sluta så hamnar jag längre ned i skiten. Som kvicksand. Jag drack mindre när jag inte tänkte att det var ett problem. Hur är det möjligt?
Jag är så rädd nu. Vill ju så gärna sluta samtidigt som jag är livrädd för att sluta. Vem kommer jag att bli? Tänk om jag försöker det allra bästa jag kan och ändå misslyckas. Jag är så trött på att försöka. Jag är så trött på att det finns så mycket hos mig som måste fixas. Varför kan jag inte bara få vara normal och problemfri som de flesta andra? Varför kan jag inte bara sluta!!! Hur jävla svårt är det att bara göra det man ska?!
Mår dåligt, men tänk om detta inte är min botten? Tänk om min botten är när jag förlorat min familj, min värdighet, min trovärdighet. Eller mitt liv som min pappa gjorde av sina alkoholskador. Det tar så mycket energi att ge sig på ett försök att sluta igen. Var får jag den energin ifrån?

Profile picture for user User35185

@Tossingavis
Det låter som att du är väldigt hård mot dig själv. Har du provat att ta hjälp för att sluta? Till exempel AA, beroendemottagning?
Du kanske behöver stöd och energi från andra.
Varmt lycka till och glöm inte att du klarat att vara nykter många dagar i sträck

Profile picture for user Kevlarsjäl62

@Tossingavis "Varför kan jag inte bara få vara normal och problemfri som de flesta andra?"
De där problemfria typerna finns inte. Jag har lärt mig att om man skrapar det minsta på ytan så dyker det alltid upp sorger, problem och mörker hos alla. Jag vet inte mycket om hur det känns att vara beroende, men jag har sett det på väldigt nära håll och förstår att det är helvetet på jorden. Tror att tipset om att ta hjälp är ett gott tips. Ensam är nog aldrig stark. Hoppas det ordnar sig för dig.

Profile picture for user Amanda L

@Tossingavis Varför är du rädd för att sluta? Jag tror det är bra om du blir klar över det. Tror man måste vilja sluta helhjärtat, kan vara svårt för dig ifall något bromsar…
Håller med ovanstående: de flesta har problem av olika slag. Vi är alla bra på att hålla masken, dölja problem.
Jag tycker också att du ska ta hjälp. Det är bra och helt ok att be om hjälp. Mejla även rådgivarna här, de kanske vet vart du kan vända dig. Lycka till!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tossingavis Mitt tips är att du gör The Alcohol Experiment med Annie Grace. Ett 30-dagarsprogram. Man behöver inte ha slutat dricka innan man påbörjar det. Tvärtom säger hon inledningsvis att man ska sluta att sluta dricka, just för att alla dessa försök utan framgång skadar vår självkänsla. Programmet är gratis och det är på engelska. Du får googla efter det för man får inte dela länkar här.

Min pappa dog också av sina alkoholskador. När jag märkte att min tolerans hade ökat enormt, plus att jag ofta fick minnesluckor, så satte jag ner foten. Hit men inte längre. Beroende är ärftligt och jag behövde inte nå botten för att förstå vartåt det barkade. Min pappa nådde botten för oss båda. Jag tänker att han finns med mig som en skyddsängel och att han är jättestolt över mina 1.223 nyktra dagar ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Tossingavis

Bokat tid till vårdcentralen för att få Antabus. Så läskigt! Rädd för att jag inte ska få det. Så ambivalent, å ena sidan känns det som att allt hänger på att jag får den här chansen att ta alkohol ur ekvationen och koncentrera mig på känslor, hantera situationer med mera. Å andra sidan är jag orolig att vårdcentralen ska "se igenom mig" och anklaga mig för att försöka få droger... Som om jag är drogberoende och vill få läkaren att skriva ut morfin, eller något😬
Halva hjärnan inser att jag är på väg utför och att jag behöver hjälp innan jag når botten, och andra halvan tycker att jag överdriver för att jag ska vara speciell och få uppmärksamhet.
En del av mig är rädd att om jag får Antabus, erkänner att jag har så pass mycket problem, så får jag inte träffa mitt barnbarn längre. Jag tror att risken är större om jag fortsätter att dricka, men jag vill ändå lufta rädslan...
Vad tror ni? Vad är er erfarenhet av Antabus och möjligheten att få det? Just nu känns det som en anställningsintervju. Fast värre. Hur ska jag vara för att ha störst chans att få det? Ska jag dra till lite extra? Eller kommer de att lägga in mig så?

Profile picture for user Tossingavis

Bokat tid till vårdcentralen för att få Antabus. Så läskigt! Rädd för att jag inte ska få det. Så ambivalent, å ena sidan känns det som att allt hänger på att jag får den här chansen att ta alkohol ur ekvationen och koncentrera mig på känslor, hantera situationer med mera. Å andra sidan är jag orolig att vårdcentralen ska "se igenom mig" och anklaga mig för att försöka få droger... Som om jag är drogberoende och vill få läkaren att skriva ut morfin, eller något😬
Halva hjärnan inser att jag är på väg utför och att jag behöver hjälp innan jag når botten, och andra halvan tycker att jag överdriver för att jag ska vara speciell och få uppmärksamhet.
En del av mig är rädd att om jag får Antabus, erkänner att jag har så pass mycket problem, så får jag inte träffa mitt barnbarn längre. Jag tror att risken är större om jag fortsätter att dricka, men jag vill ändå lufta rädslan...
Vad tror ni? Vad är er erfarenhet av Antabus och möjligheten att få det? Just nu känns det som en anställningsintervju. Fast värre. Hur ska jag vara för att ha störst chans att få det? Ska jag dra till lite extra? Eller kommer de att lägga in mig så?

Profile picture for user Amanda L

@Tossingavis Antabus är ju ingen drog så vitt jag vet. Alltså så att man mår bättre eller annorlunda mot annars. Bara dåligt ihop med alkohol. Använde det ngn period för trettio år sen typ.
Var inget problem att få, vad jag minns. Förstår inte problemet riktigt?
Om du säger att du behöver hjälp att sluta. Ingen behöver heller veta om det.
Lycka till!

Profile picture for user Tossingavis

@Amanda L Jag förstår att du inte förstår problemet. Jag förstår inte det heller nu när jag läser vad jag skrivit... Mörka, luddiga tankar mitt i natten ska nog helst inte skrivas ned...
Jag tror att det bottnar i att jag aldrig har tagit några piller för någonting eller varit hos läkaren för någon sjukdom, mer än blindtarmen. Mina föräldrar (med sina egna problem och ångest) pratade alltid nedlåtande om människor som tog piller för psykiska och fysiska åkommor. Lös alla dina problem själv i det tysta och besvära inte andra! (Så många värderingar som jag inte håller med om, men fortfarande på något sätt är präglad av).
Har också en dålig erfarenhet av ett telefonsamtal till en vårdenhet där jag har panik och ångest och vill att de sjukskriver mig för dagen så att jag kan gå och prata med någon, men fick svaret att det bästa var att gå till jobb och få något annat att tänka på...
Jaja, jag ska inte måla fan på väggen utan se vad som händer och ta det därifrån

Profile picture for user Amanda L

@Tossingavis Nej, det behöver du inte. Antabus kan nog vara bra som en start, som en hjälp ifall man har mycket sug. Men det är lika viktigt att jobba med sig själv och VILJA sluta. Annars är risken att du börjar dricka igen . Så se det som en hjälp bara. 🙏🏻❤️👍