Klarar inte att lämna.

Hej!Jag har lever med en man som har haft alkoholproblem i ca 30 år.Vi har gått igenom så fruktansvärt mycket svåra saker på grund av hans drickande.Vi har fyra barn som har haft en pappa som har valt alkoholen före dem gång på gång.Han har provat all sorts behandling som finns men fallit tillbaka igen.Den längsta perioden han har varit nykter var när han varit på nämndemansgården.Då var han nykter i 6 månader.Men då hade han druckit så mycket så han nästan miste livet.Nu är barnen vuxna och har egna barn.Dom hälsar nästan aldrig på eftersom han är mer eller mindre full varje kväll.Jag har försökt lämna så många gånger men fallit tillbaka igen när han lovat att ta hjälp att sluta dricka.Han är snäll och omtänksam när han är nykter men när han är full är han fruktansvärt elak!Nu orkar jag inte se honom när han är full så jag sitter på ovanvåningen om kvällarna och tittar på tv och han sitter där nere.Det är inte lätt att bryta upp men jag har det där lilla hoppet om att han ska bli fri från sitt beroende.Hade jag visst det jag vet idag hade jag lämnat honom för längesen.

Profile picture for user Snödroppen

@sliten61
Vill du leva så?
Har du pratat med dina barn om hur de känner? Eller har du också fått en sämre relation till de?
Det är sunt av dina barn att hålla sig undan. De har lyckats sätta sunda gränser för sig själva och sina liv.
Det är ett jätteläskigt steg men man vet innerst inne att man i te vill leva sitt liv på det sättet.
Hoppas du befriar dig från det medberoende livet. Livet kan vara gott, vänligt och harmoniskt.

Profile picture for user sliten61

@Snödroppen Ja vi pratar öppet om detta hela tiden.Dom inser att det inte finns mer vi kan göra.Dom vill att jag ska göra mig fri ifrån detta och kommer att ställa upp till 100 procent om jag vill lämna.Dom mår dåligt av att jag har det så här.Jag har bott hos mina barn när det varit för jävligt här hemma!Alla gånger som jag försökt lämna så har han gjort allt för att jag ska stanna.Då har han sökt hjälp och lovat att sluta.Han är väldigt manipulerande både mot mig o barnen.Jag är så besviken och ledsen på mig själv för att jag gått kvar i detta så länge.Jag vet bara inte hur jag ska ta mig ur detta!!

Profile picture for user sliten61

@Åsa M Jag har redan förspillt en stor del av mitt liv på detta.Skulle så gärna vilja ha lite lugn o ro nu när man börjar bli gammal.Jag vet inte varför jag inte orkar bryta mig loss!

Profile picture for user Tröttiz

@sliten61
Känner med dig. 🌹Att det där att bryta sig loss kan vara så svårt trots att man förnuftsmässigt vet vad man borde höra.
Mina vänner sade det till mig också och jag visste. Han och jag var ett par kort period, men ändå svårt ta sig bort.
Försök tänka på DITT eget mående nu, det är dags, vad Du mår bra av.
💕

Profile picture for user ensam optimist

Tänker så här, du orkar leva i detta skulle du då inte orka ta dig loss? Du gör ju redan det svåraste och jobbigaste som finns, att leva med någon som missbrukar och är så där fruktansvärt elak som bara någon som avskyr sig själv kan vara. Du är värd att få lugn och ro, att glädjas och slippa oron. Ta hjälp av barnen att ta steget, ta emot hjälpen! Kommunen har också anhörigsamtal på beroendeenheten. Det var de som tillslut hjälpte mig att hitta verktygen för att ta hand om mig själv.
Många kramar, var snäll mot dig själv!

Profile picture for user Självomhändertagande

@sliten61
Var snäll med dig själv!
Att skriva om det hjälper dig. Hoppet är det sista som lämnar en.
Det är som det är. Det var som det var.
Nu är nu.
Ett steg i taget.
Fortsätt skriva här.
Du får se dina egna ord.
Du får höra av andra att du inte är ensam.
Jag känner igen mig mycket.
Särskilt i att mitt ex var "snäll och omtänksam när han är nykter men när han är full är han fruktansvärt elak" till en början var mitt ex snäll även full.
Men sen började det vända.
Jag har skrivit ner hur han skadat mig psykiskt.
Och alla saker han har förstört som jag behövt skaffa nya.
Och betala för skador som han lämnade i mitt hem.
Jag önskar så att jag hade förstått mycket tidigare.
Men idag har jag en underbar pojkvän och jag hade inte träffat just honom.
Om det inte var för den erfarenheten jag har.
Så ett steg i taget.
En dag i taget.
Ett andetag i taget.
Andas in.
Andas ut.
Vad är viktigast just nu.
Vad behöver du?
Och så gör du det.
En sak i taget.
All lycka till dig.
Det går bra.
Om du börjar ta hand om dig.
Så blir det bättre.
För dig.
Kram.

Profile picture for user Hallonpaj

Lämna❤️ Och drar han igång att han ska ta hjälp etc håll med och säg att vad bra vi kan kanske hitta tillbaka när du levt nykter mer än ett år.
Instämmer med föregående, klarar du att leva med honom klarar du lätt att leva utan. Ta ansvar för ditt liv, han får välja sitt.

Profile picture for user Snödroppen

Ta hjälp. Hitta prata om hur du känner, bli öppennoch ärlig med vad du bär på.
Så gjorde jag. Jag flydde som ett djur en dag, lämnade allt och håller nu på att bygga upp mitt liv igen.
Du är inte ensam, du har rätt att prioritera dig själv men valet är alltid ditt ❤️🙏

Profile picture for user Lora

Kanske kan ett sätt vara att tänka att båda på ett sätt har ett beroendeförhållande till alkohol? Att säga till din man att du är redo att bryta med alkoholen för gott. Hitta eget boende tills alkoholen är ute ur bilden för gott. Om även han visar att han kan bryta så kan ni flytta ihop igen. Men då under förutsättning att all alkohol är ett minne blott.

Kanske är det en enklare retorik för er båda? Det kan ju även bli så. Om han inte är redo att bryta 100% och beredd att ta det steget så blir det nog bara ett liv i limbo. Någonstans är det ju upp till honom att kasta ut allt en gång för alla. Även viktigt för dig att sätta egna gränser. Så du inte blir medberoende.

Profile picture for user Åsa M

@sliten61 det ÄR jobbigt att gå, men det är jobbigare att stanna. Stannar man för länge orkar man till slut inte gå, och då är ens eget liv förstört i onödan. Önskar dig all styrka på vägen mot det första steget!