Midsommar blev i alla fall nykter, eftersom jag hade köpt på torsdag och druckit upp allt. Det höll på bli en totalt förstörd midsommar afton då jag tänkte skippa firandet med familjen, av ångest vad jag är. Men min bror hörde av sig, och det blev en fin dag med mat, kransbindning, bus med barn. Fördel vi har i vår familj är att vi inte umgås kring alkohol när vi träffas. Eller så är det en nackdel, för jag tror flera av oss dricker i smyg.... Nåväl, jag kan inte ta ansvar för dem.

24 öl i veckan, kanske, i snitt... det är vad jag tror jag hällt i mig för att ha skoj hemma, lindra min ensamhet, känna lite glädje. Eller vad det är. Allt i total ensamhet. Jag lovar mig nästan varje gång jag köpt hem från bolaget, och hällt i mig det, det var sista gången. Jag gömmer tomburkar o flaskor i garderoben i sovrummet. Gömmer inte för någon annan, eftersom jag är singel, utan gömmer för att glömma bort dem tills jag gått ut med dem i soprummet. Smyger ut till soprummet på morgonen.

Jag ska försöka att denna semester dyka ner i trötthetsträsket, i träsket där jag inte söker tröst, utan bara är, och möter min bottenlösa ilska eller vad som finns där nere. Och göra det utan alkohol i handen.

Det skulle vara underbart om nästa vecka fick bli en vecka utan att dricka. Det har hänt någon gång i år, men det är kanske en enda, eller två.

Så, därför. Nu kanske semestern från alkohol och skam börjar?

Jag har inte tänkt ha så mycket strategi, annat än att försöka skriva i en dagbok lite, försöka läsa här och skriva hur det går. Får se om det går mer än till måndag då bolaget öppnar igen.

Tack för att du skrev. Jag tycker du verkar väldigt smart i ditt upplägg inför semestern. Jag jobbar 3 veckor till. Har du tips så skriv gärna ner dem.
Kram!

Tack för uppmuntran!

Jag var precis och slängde 10 tomflaskor starköl, en tomburk och en liten flaska Baileys. Bailysen fick jag inte i mig hela i torsdagskväll utan den minns jag att jag hällde ut 1/3 av på natten. Så skönt. Och gode Gud, låt det vara sista gången för alltid eller åtminstone på länge jag behöver göra detta. Köpa, dricka och skämmas.

Nu blir det en lång morgonpromenad.

Ett litet ”tips” Att vara utomhus och röra på sig, eller bara sitta vid havet, vid en älv eller på en sten; det tror jag är väldigt välgörande. För mig kommer alltid de mörkaste tankarna av ensamhet hemma, så att fylla på med utomhus upplevelser tror jag på.

Ja du kan vara nykter denna semester. Heja dig!

Läs på om vad alkoholen gör med oss.
Hjärnan är kidnappad, känslohjärnan styr. Tanken att dricka granskas inte av den del av hjärnan som skall göra det och vips står man där med en kasse från systemet.
Ta kommandot, läs på om giftet så är det mycket lättare att klara det. Sök på återfallsprevention på Youtube.

Vad skönt med semester? Bra strategi. Och att du varit nykter några dagar! Vinsterna kommer! Blir ditt livs bästa semester.

Kram?

Hej på dej, måste säga att det du skrev fastnade hos mig. Är också ensam och har druckit väldigt mycket i min ensamhet och haft sådan skam över det. Ja se mitt namn ;) Det dricks heller inget speciellt i min familj, i alla fall inte när vi träffas...

Det där med fysisk aktivitet är jättebra. Du sa att du ska skriva dagbok, jag gör det här. Rabblar på om allt som inte har med alkohol att göra (fast allt har ju ändå på något sett med det att göra nu i början). Hoppas du vill göra detsamma, det är också väldigt bra då man kan gå tillbaka i svagare stunder och kika. Jag var nykter 175+ dagar förra året och att nu kunna gå tillbaka till min gamla tråd och titta är så tacksamt, vad smart jag var när jag var nykter liksom :)

Ett tips, lyssna på alkispodden, lättsamt och ögonöppnande. Härliga grabbar som talar om A och hur de var när de drack, man känner igen sig så sjukt mycket.

Kram

Hej,
175 dagar+ är riktigt bra! Strongt gjort! Önskar jag kunde ha kommit dit någon gång. Eller kanske 30 dagar, eller just nu. 7, sju dagar får räcka. Då skulle jag just nu vara stolt över mig.

Ska leta upp podden och lyssna! Tack för tips!

Igår var jag över till mina föräldrar - som tack o lov fortfarande är i livet trots de börjar vara halv eller helgamla. De var inte hemma, utan jag gick över till min pappas bror o fru och de blev jätteglada se mig. det var socialt och härligt. min faster frågade i förbifarten om jag hade någon. "nej sa jag, jag är nog inte så lätt att leva med sa jag", "va du är ju en svärmorsdröm". om hon bara visste tänkte jag...

I övrigt var jag bara hemmavid, tog lite promenader för att få luft. försökte se film på Netflix, men alla filmer var tråkiga. alla tv-kanaler tråkiga. allt båring.

Har undrat om jag håller på få coronan ett par dagar, vaknar svettig, sträv i halsen. Jag antar det är annat, något som kanske går ur kroppen. Som ropar på påfyllning. Hoppas på det :-)

Så nu kom måndagen. På ett sätt är det här dag 1, eftersom det inte gått köpa ut något i helgen.

Jag har aldrig själv gått till en pub och druckit, och har inget umgänge där vi umgås på det sättet. Så frestelsen kommer när jag vet systembolaget är öppet....

Jag fick tips här om en youtube-kanal "Stop Drinking Expert", och ett tips jag stötte på var "se till att fyll din kalender de första tre veckorna, smäckfull", för du kommer upptäcka hur långa kvällarna är, hur många timmar du supit bort... Så det gäller nog att jag planerar upp vad jag ska hitta på.

Mina planer för idag är att börja dagen med en långpromenad, med någon podcast i öronen, kanske sen en cykeltur med en kompis om mitt sociala humör har kommit tillbaka då, fortfarande känner jag att jag helst är själv.

så mysigt det skulle vara... bara ett par. fyra starköl. tänkte jag och cyklade iväg till bolaget. "ska jag förstöra allt nu", "äh, inte så farligt, bara ett par", "ingen behöver ju veta".
det enda som hindrade mig, känns det som är att, när jag var halvvägs så kände jag efter, och... jag hade glömt min telefon/kreditkort hemma...
så nu sitter jag på balkongen med kolsyrat vatten istället. dagen är inte slut än.

hur det kommer sluta. ingen aning. inte ens idag.

Sov bort en timme av eftermiddagen. Och tog nyss en till promenad. Fortfarande mycket kvar av dagen. Men för kort tid kvar till bolaget stänger. Så jag klarar mig idag.

Ändrade namn på tråden till vad det egentligen handlar om "Nykter semester". Till att börja med skulle det ju vara helt fantastiskt dricka inget (eller nästan inget om jag räknar in att jag nog kommer trilla dit), mot att sitta hemma 3-4 ggr i veckan o dricka bort kvällarna, och kanske dagarna.

Jag skulle helst vilja bli helt nykterist, men får mogna fram.

Och som du skriver, det får mogna fram, det är du som måste vilja. Men, man känner bättre vad man faktiskt vill när man inte är fysiskt beroende, när det liksom är ens egen opåverkade hjärna som får tänka, så kämpa dig till några helnyktra veckor, så kan du ta vidare beslut sedan, med klar hjärna, det är du och livet värda! Annars finns risken att beroendehjärnan aldrig riktigt tycker att tiden är mogen att sluta dricka.. ? Nu behöver du bara ta beslut för en timme i taget, det klarar du!

Jag vaknade tidigt av att en geting höll på invadera mitt sovrum ?

Gårdagen gick ju bra, med minsta möjliga marginal - räddad av att jag glömt kreditkortet hemma. Det fick räcka igår. Lite skönt nu på morgonen, då jag inte behöver må dåligt, utan kan läsa på nätet, dricka kaffe och så sakta vakna till liv på ett lite mer vanligt sätt. Även en tisdag...

Jag ska fylla dagen med ett par timmars uteaktiviteter nu på förmiddagen, sen måste jag faktiskt, trots semestern dra till arbetet ett par timmar, och ha några möten. Det har jag valt själv, och det blir säkert bra. Eftermiddagen, det är väl samma som igår, det är nog där frestelsen kommer, och jag egentligen behöver vakta på mina beslut. Det är ju så otroligt lätt tänka ”vad skönt det är att”, och så står jag där med en kasse full med drycker ”jag ska ha till fest i helgen”, ”till en middag med kompisar”, men som i verkligheten kommer ta slut inom några timmar från det att jag ställt in dem i kylskåpet.

tänker kort på de gånger jag varit onykter, och så har någon kompis ringt, eller skickat sms. och vi har haft en livlig diskussion. MÄRKS det inte alls att jag är full? varför säger de inget? eller är det, som en jobbarkompis sa för några år sedan när vi pratade om alkohol - ”det märks aldrig på dig att du druckit”. är jag så bra på spela, och hålla masken, förutom stapplande steg.... ??

Dagen förlöp utan stora frestelser att gå in och shoppa, eller dricka. Kanske för jag hade fokus på att vara utomhus och försöka njuta av sommaren och faktiskt ge mig ut och tälta. Det blev inte lika mycket så, på grund av att vädret inte var så bra som jag tänkt mig. Blev besviken på mig själv, för visst hade jag kunnat, men kände mig lite osäker och ovan så jag "bangade". och jag hade kunnat älta ner mig i det och hamna i självömkan över en misslyckad dag, och hamna på bolaget...

det blev inte så, jag bestämde mig för att "nej, bättre vara lite feg än dum, och inte deppa". sen råkade det bli massa trevliga timmar med en av mina bröder, med prat om ditt o datt. Vuxet balkonghäng med kaffe och bubbelvatten.

Det låter som en härlig dag och så bra att du hittar saker att fylla dagarna med som ger påfyllning som inte innefattar A.

Följer din resa och tror på dej.

Kram

Tack för uppmuntran Ensam1984!

Till dagboken. Jag fick mig sovmorgon idag, kroppen eller knoppen kanske behövde sova några timmar extra. Och det är ju okay, för jag har ju semester. Lite tråkigt jag inte känner mig så där sprudlande glad över att jag inte druckit igår eller pigg för den delen. Men jag får trösta mig med att jag är i körbart skick så här tidigt på morgonen, vilket inte är en så liten vinst.

Idag ska jag inte försöka vara lika äventyrlig, men ta en förmiddagspromenad på en stund, när kaffet är druckit, och jag lyssnat klart på P1.

Ha en fin dag!

Det går lite upp och ned, man får ha tålamod och komma ihåg att det inte är så farligt att vara på dåligt humör en stund, det går över. Kämpa på och ha det skönt i sommarvärmen!

Dendartjejen

Förr eller senare så kommer glädjen över att inte dricka, ge det lite tid. I takt med att du blir starkare i ditt mindset när hjärnan har återhämtat sig, desto lättare kommer det vara att känna glädje. Ha tålamod ?

Ha en fin dag i solen!

Tack Dendartjejen, Kennie för uppmuntran!

Idag är det faktiskt dag 6 sen sist. Dvs, det var i torsdags förra veckan som jag åkte o handlade och hade mysigt med min kompis A... Kompisen har lockat o ropat lite i dag. Inte helt klart hur det blir än. Men jag sitter och lyssnar på en podcast, och njuter av svalkan från korsdraget här hemma.

Sen tror jag min bror blir räddare ikväll, han skulle tydligen ha lite bärhjälp. "kan alltid åka förbi bolaget på vägen dit", har jag hunnit tänka.

skumt det här.

Felaktiga val görs fort.

Det blev ju ungefär såsom jag förstod det skulle bli. Jag åkte förbi bolaget innan jag åkte till min bror. Jag satt utanför vid vattnet en stund och debatterade med mig själv, nej jag ska inte, kommer ändå bli besviken. Såklart, ska jag låta bli. Sen, klick sa det, jag gör det. Handlade det jag skulle i den där affären med kompisarna jag myser med själv.

Sedan åkte jag till bror och var med honom 4-5 timmar. Det var jättetrevligt, vi var ute och åkte motorbåt med en kompis till honom, en fantastiskt fin kväll, även om T-shirt blev kallt med den fart vi susade runt med :-) Jag satt o tänkte när jag åkte, ”varför kan jag inte bara le och njuta av en sån här kväll, utan ha tankarna på, kan vi inte åka hem nu?”. Lite moln skymde solen när den höll på gå ner, och solen sken igenom, så där fantastiskt som den gjorde. Men det räckte inte för mig, jag hade redan valt kompisen i ryggsäcken. Visst njöt jag, men var också splittrad, ja ni vet ju hur det funkar.

Så, sen, ganska snabbt o raskt hem. Klirrande ryggsäck. Ett par timmar senare var hälften av det inköpta borta. Och jag somnade besviken, trött och... ja vaknade ju väldigt tidigt, när solen inte gått upp, men fåglarna utanför vaknat och börjat kvittra.

Bara några kommer jag berätta det för, min dagbok, och ni här på forumet. Min spontana reaktion när jag gör sånt här är egentligen att springa iväg och aldrig komma tillbaka. Ska försöka att stanna kvar. En gång är väl ingen gång. Och jag har haft nästan en hel vecka bra. Mycket bättre än om jag suttit själv.

Jag vet än inte hur dagen blir, ska jag hälla ut resten av det jag köpte? Ska jag bestämma mig? Ska jag... Dagen är lång just nu, extremt lång.

Men nu har jag hällt ur mig detta.

God morgon. Och hoppas ni får en bra dag, och jag med :-)