... blev det av dagliga uppdateringar (ofta flera) i min tidigare tråd Knyttets sång, i Förändra mitt drickande.
Jag är klar med att förändra och jag är klar med att jag inte ska dricka mer, mitt frikort är min 80-årsdag då jag ämnar bli full på champagne och röka cigaretter. Men vi får se.
Mycket förändras.
Det som inte kommer att förändras är mitt dagliga löfte att vara nykter, det har funkat bra för mig.
Var som förhoppningsvis förändras är att jag ibland skriver för långt för mitt eget (och andras.. ) bästa- ska bli mer kon-cis människa men vi får se med det.
Istället för att dricka; dricker jag cola zero, sover mer, springer ibland, äter glass, köper kläder och krämer som ingen noterar eftersom mitt jobb är uteslutande hemarbete.
Mina barn är stora nu och jag har världens chans med mina tre barnbarn att liksom Vara Där. Sjukt fint känns det.
När jag loggade in här första gången önskade jag att någon anna mer ”illa däran” alkis skulle säga ”men du platsar ju inte här du verkar dricka helt lagom” ha ha ha ha
Sen höll jag på några veckor till med vad jag ”aldrig hade gjort” och så småningom landade jag i att jag antagligen skulle bli ett top notch alkis om jag inte backade undan från stupet där jag stod med framhjulen ovanför kanten.
Så jag gjorde precis så. En dag i taget har det funkat. Jag har aldrig haft tro på att dricka lagom och har ingen historik av regler och nya mål. Jag visste instinktivt när promillen gått ur kroppen att det här var mycket farligt för mig att fortsätta laborera med. .
Där är jag nu.
Och här är jag nu! Ser fram emot att få säga hej och kika in i era universum, några känner jag redan från lågstadiet, det känns tryggt ?
Jag älskar att forumet är en plats för alla och det stärker mig varje dag i min egna tro på att människan är så jäkla bra, sjysst, bjussig, varm och snäll. Ja, allt annat än det jag läser om i tidningen alltså.
Nu går mina flytt-killar på övertid så jag säger godnatt och tack.
Varenda kväll gör jag faktiskt det! ?

Här surrar vi om allt som kommer i dagern efter att vi har tagit det livsavgörande beslutet att förbli nyktra. Allt blir inte perfekt för att man slipper dricka, långt ifrån. Men livet får en annan skärpa, utan det dimmiga filter som alkoholen innebar.

Och i alla fall jag gör dagliga besök inne hos gänget under fliken ”Förändra sitt drickande”. För att hjälpa andra - och för att aldrig glömma.

Aldrig ta första glaset.

Kram ?

Detta forum har verkligen lärt mig att som du säger backa bakåt från stupet..Jag brukar säga, klättra tillbaka uppåt från rutschkanan. Jag hörde alltid orden, ”man måste nå sin botten”Lite synd med den meningen tycker jag, för det trodde jag handlade om just att bli av med barn, hus och jobb..Tyckte alltså lite som du i förnekelsen ibland, att jag inte satt på parkbänken iaf..Skötte jobbet okey, och även hus och hem..Förstod sen mer och mer hur alkoholen tar över våra hjärnor, och att det är därför vi blir beroende av olika substanser t ex..Men nu är jag jätteglad för allas skull som kan lämna supandet och det dåliga måendet bakom sig..Kram..???

Ser fram emot det inte perfekta livet och kanske är det vad som händer i det vidare livet ?
Har inte varit överdrivet euforisk de senaste veckorna men livet är grundat och bra.
Som drinkare har jag haft såna orimliga anspråk, att det alltid ska ”upp”, festas till, firas, tröstas. Så trött på det där begäret. Så skönt att låta livet vara som det är och vänta in eventuella överraskande blomningar. Eller inte.
Nykter idag, tacksam extra allt denna måndag utan stora anspråk.?

Eller hur- detta med botten håller många alkisar under armarna... jag är ju inte ”där”.
Det ser så olika ut. Har också lärt mig allt jag kan här, och blivit ödmjuk! ?

Just så kände jag också, jag vädrade fara.. Och fick en sådan livsglädje på köpet med beslutet att sluta dricka. Ser fram emot att följa dig här!

Vaknar med mer energi än på länge; tricket är då att inte gasa som besatt utan inse att den där energin kan portioneras ut i lagoma doser, och på så vis hålla längre.
Är nykter idag, Ingen tvekan. Lust återvänder lite långsamt efter några veckors svartvit super-8 film. ??

Den där faran och oron är förbi. En stor lättnad, även om vi alla här vet att vi får leva med kaninhålen i tillvaron, se upp för varggroparna.

Jag har mycket att göra och adderar till min egen stress, allt jag borde men inte hinner. Sociala kontakter, träffa människor.
När jag funderar på vad jag själv vill, så är det rätt bra som det är. Behöver komma ut mer- röra på mig- det är vad jag behöver mer än att boka in att träffa fler människor.

En lite grå dag, jag är nykter idag såklart. Finner någon ny njutning i vardagen, som att utforska den på nytt sätt, och hindra mig själv från att längta efter mer eller någon annanstans. Ett drag som alkisar som jag ofta lider av. Att livet ska vara så himla mycket mer hela tiden. Det är ju ganska mycket som det är. Om man tittar noga. ?

...21 dagar idag - den 28 september fick det vara nog. Har i hemlighet följt diverse trådar på denna sajt för stöd och blev både förskräckt och glad över hur många vi är i samma situation. Tänkte inte jag skulle gå med i forumet, men känner på något sätt en gemenskap som jag inte känt någon annanstans i livet hittills. Min övertygelse om det nyktra livet är stabilt, även om de små tvivlen dyker upp i huvudet lite då och då. Första målet är 100 dagar = den 8 januari 2021, det andra målet är nykterheten livet ut. Det är tredje gången gillt - har hållit upp i omgångar, i flera år sedan 2012, men livets törnar har gjort att jag gått tillbaka till den ångest reducering som jag vuxit upp med. "Nu ska vi fira med ett glas vin", "Oj nu har det varit jobbigt - ta en whiskey", "Nu har vi jobbat så hårt - nu ska vi "unna" oss en drink", "Dags för grill - och en "grillis"". Är än en gång fascinerad över hur mycket i livet som är förknippat med alkohol. Så, här är jag nu - tankar och känslor som kan få vara "nakna" i anonymiteten. En dag i taget - och Sinnesrobönen är med mig. :-)

Välkommen hit till forumet! Du är verkligen bland vänner - vi har alla varit där du är nu. Skriv mycket här på forumet så ska vi peppa och stötta dig ❤️

Nu har du dock skrivit i någon annans tråd. Den här tråden har Se klart skapat. Hon har garanterat inget emot att du hälsar på i hennes tråd, men det blir lättare att följa dig om du skapar en egen tråd.

Välj om du vill skriva under fliken ”Förändra sitt drickande” eller ”Det vidare livet”. Vi som hänger här under ”Det vidare livet” har bestämt oss för att inte dricka mer. Sen lyckas vi inte alltid fullt ut, men vi kämpar på.

Sen startar du en egen tråd uppe till höger ”Starta ny forumtråd”. Du skriver liksom ”dagbok” i samma tråd hela tiden. Och vi andra kan kommentera dina inlägg i din tråd och trycka på hjärtan = gilla.

Strunta i knappen ”besvara” utan besvara istället våra kommentarer längst ner i tråden, som jag gör nu. Skriv tex ”Till Andrahalvlek” i rubriken om du vill svara just mig. Du vänjer dig snart vid upplägget.

Kram ?

Så välkommen hit!
Som @andrahalvlek skriver, det kan ta lite tid att komma igång och du är förstås välkommen att skriva här så mkt du vill men med en egen tråd kan vi följa just dig!

Har också funderat mycket på detta att känna sig manad/tvungen! att unna sig allt och för jämnan. Nykterheten lär oss så småningom att känna att livet är både bra nog, och några dagar alldeles underbart.
En dag i taget funkar bra för mig. Den här torsdagen är jag nykter utan att tveka. ?

Haha, jag gillar att du får lov att dricka när du fyller 80! Har nämligen också den tanken, om jag får lov att bli så gammal, kommer jag att sippa på konjak (jag har aldrig ens gillat konjak. Men det är starkt (alkisen i mig älskar sprit) och sött nog för en gamling).
Förhoppningsvis blir vi bara klokare med tiden. Större inre lugn. Som inte behöver gift att bedöva våra känslor med.
??‍♀️?

Visst blir det så, helt säker.
Märker nu att jag tex glömmer alkoholen när jag tackar ja en middag (händer inte ofta men ändå)
Inte heller julen har föranlett några direkta tankar på a. Mer; härligt med ledigt.
Läste om rosenmetoden i din tråd. Nyfiken på den. Känns som mina krångligheter sitter som spänningar i kroppen och inte ens nykterheten har öppnat slussarna.
Fint att vara här med dig och alla kloka forumkompisar. ?

Hej, hoppas allt är ok? Jag har tyckt mig märka att det är något som skaver hos dig den senaste tiden.❤️ Visst, livet som nykter är inte alltid guld och gröna skogar men ändå så himla bra jämfört med det onyktra. Är det något du saknar? Eller så är det bara en normal svacka kanske.

Sköt om dig. Kram ?

Tack för din omsorg här hos mig ?
Du har helt rätt i din ”syskonanalys” något har varit skavigt men kan inte sätta fingret på vad.
Till stor del hänger det nog ihop med förkylning och huvudvärk varenda eftermiddag, så att jag varit tvungen att vila ögonen från skärm.
Skratta inte nu men eftersom jag gått ner i vikt har mina glasögon blivit för stora och hänger på näsan- vilket också gör att jag nog ser sämre = ont i huvudet av många timmar vid datorn.

I morse vakande jag iaf pigg och med energi, för första gången på länge. Har gjort en massa saker idag, men i min egen takt. Så viktigt för mig.

Jag tycker också att den mörka (ibland mysiga) höstkänslan gör mig lite låg. Jag saknar vänner och mina kollegor. Som strössel på det har vi ett par barn med konstaterad covid, svårt att hjälpa till då.

Men med det sagt = krösamaja-kvarten avklarad. Så lever jag på och igenom detta utan en tanke på att dricka. Jag tror på något konstigt sätt att det för mig till och med har ett värde. Inte så kul. Palettbladen fäller, dahlian frös. Men nu ska jag tända ljus, och så småningom steka en biff (inte så ofta) rosta grönsaker samt röra ihop en bearnaise.

Så. Skavet lättar lite av de där små sakerna. Jag tar som vanligt en dag i taget, är nykter idag, och känner kanske att min energi inte är av det smittande slaget.

Extra glad då att du kommer in och säger hej. Stor kram @torn till dig och alla som kan behöva en.
Mitten av hösten, mitten av livet.
❣️

Det var faktiskt jätteroligt med glasögonen! Grattis till att du gått ner i vikt. Har varken gått upp eller ner men börjat träna så bygger ju muskler :) o kanske lite skräpmat emellanåt för att ha nån dålig vana!
Myskväll i soffan nu efter en lång dag.

Ps. Jag får ont i ögonen och huvet av för mycket starkt ljus och skärm. Även fast jag har glasögon. Men jag är känslig för ljud, ljus och lukter. Kanske du också är...
Märker det särskilt tydligt nu när jag slutat med A. Kram

Vaknar till lite sol men framförallt ljus himmel.
@akilles jag har aldrig riktigt haft tid att reflektera över vad jag är kanske överkänslig emot, känns som jag sprungit- och druckit- de senaste åren. Bra påminnelse om att nu finns lite tid för reflektion. Och undersökande av det nya livet.
Pågår liksom varje dag. Försöker också att i det utforskandet inte ha för bråttom. Så; idag väntar lite fixande, baka bröd och middag för närmsta familjen. A
Vill tipsa!
* Björnstad- serien som går nu på HBO. Mycket bra. Liksom Jens Lapidus Topdog som går på Cmore.
Två svenska serier som jag gillar mycket.

* Tips 2! Lisa Nilssons tolkning av Ana Diaz otroligt fina 100.
Men- Anas version är bäst. Väcker tankar om det som vi önskade och som inte blev.

Kram och njut av dagen, jag är nykter och kring det råder ingen tvekan. ??

Tänkte att jag har inte sett ngt inlägg av dig på länge men kom då på att du har nog gått vidare. Och här hittade jag dig! Så kul att du har kommit hit! Grattis?

Allt gott t dig!

Kram?

”Så mycket bättre” tillhör favoritprogrammen ? De bästa låtarna laddar jag direkt ner på min Blandat-spotifylista. Typ 600 låtar, och Timbuktus ”Flickan och Kråkan” är den första så låtlistan är några år.

Gillade verkligen boken ”Björnstad”. Vet inte om jag vågar se tv-serien. Ska läsa lite recensioner till innan jag bestämmer mig.

Min absoluta Backmanfavorit är ”Mormor hälsar och säger förlåt”. Så mycket klokskap och empati ❤️

Kram ?

Tack @varafrisk, ja nu är jag här, känns lite som att ha flyttat hemifrån och att hålla sig från att ringa hem till pappa varje dag... dvs klara sig lite på egen hand, men jag har inte klippt nån navelsträng utan försöker mer klara mig lite i det vidare livet med allt vad det innebär.
Just i mitt fall just nu är det en förälder som behöver mkt ordnande och jobb som inte tar höstlov. Så det blir långa dagar, ikväll en middags-omelett kl 21.
Alkohol känns så långt borta, jag dricker cola när jag känner för något gott i glaset, sitter fortfarande inte några evigheter vid middagsbord men har nästan glömt hur det var. Sakta men säkert börjar min identitet vara den att jag är en person som inte dricker.
@andra halvlek, tack för tips, ska lyssna och jag är nog den enda i Sverige som inte läst en enda av Backmans böcker...
Ikväll somnar jag på landet. Idag har jag varit nykter och ärligt talat fattar jag inte hur mitt liv fungerade när jag drack som värst. Kram och som alltid; tack och tacksam ❣️??