Jag märker hela tiden hur min sambo använder sig av olika strategier för att jag ska okeja hennes drickande. Vi har haft en mysig och fullspäckad dag tillsammans och nu frågade hon om vi inte kunde gå ut och sätta oss på lokala pizzerian efter middagen och spela kort. Jag vet ju direkt att det inte alls handlar om kortspel utan om att de har serveringstillstånd och hon har abstinens. Jag säger nej och då går hon direkt igång på att vi aldrig hittar på saker och stänger sig. Det är jobbigt. Men jag vet inte hur jag ska hantera det. Nu gick hon iväg själv och jag ser på smsen att hon redan har fått i sig några glas. Jag försöker vara väldigt tydlig med att jag inte vill spendera tid tillsammans när hon är berusad och inte ta någon diskussion när suget väl har kommit. Det var ett tips i anhörigstödet. Hur gör ni andra? Har ni några liknande situationer och strategier för att hantera dessa?
Styrkekramar till alla där ute. Vi är säkerligen många som haft en jobbig jul

@Letlive åh vilken jobbig sits du sitter i. Har läst dina trådar och det märks att du älskar din sambo men verkar vara lika maktlös som många av oss andra. Ser framför mig hur gärna du vill nå fram, få till stånd en förändring och rädda ert förhållande. Jag tror att du önskar ett annat svar, gudarna ska veta att det gjorde jag med... men det verkar som att din sambo inte har förmåga att " vakna" just nu. Låter hårt, hemskt och allt däremellan men kanske du snart bara har ett val. Rädda dig själv, pausa förhållandet och flytta. Kanske kan det vara den väckarklocka hon behöver.
Jo mer man försöker, ju längre man kämpar desto sjukare blir vi själva.
Jag var själv så medberoende att jag inte kunde gå men tillslut iaf sätta ett ultimatum vi eller alkoholen..han valde de sista.

Precis som anhörigstödet tipsat dig, om den som missbrukar väljer missbruket så får hon/han inte vara med. Det är det som hjälpt oss igenom, att hen blir ensam med sin alkohol och ångest. Är hen nykter så finns all kärlek och omtanke i världen att hämta. Varit så tydlig jag bara kan. Är du onykter, ok ditt val men då tänker inte vi umgås/svara på sms osv. Tror det är viktigt att de har ett val, att man inte försöker tvinga fram avhållsamhet. De måste känna att det tillslut kostar så mycket att det inte är värt de korta stunderna av rus.
Kämpa på!