Gratulerar! Nu börjar det vara ganska fast mark! Ja, det är en stor lättnad att slippa förhandlandet och räknandet. Det om något är ett riktigt helvete, ett limbotillstånd som aldrig fungerar. Nykterhet är frihet! 😊

@Himmelellerhelvette Stort grattis! 🤗 Härligt att du kom över den där tröskeln efter 9 månader! Tänk vad många det är som inte ens passerar 3 månader, Dom får aldrig en chans att uppleva hur det är att må bra på riktigt. 😳

Ha det gott!

@Smillans Ja vist är det häftigt men det krävs nog väldigt mycket övning för såfort jag blir arg glömmer jag det jag lärt mig🙈Funkar bättre på andra känslor än sålänge😂

@vår2022 Tack snälla❤️ Ja jag önskar ibland att jag kunde hjälpa och stötta fler men jag hinner inte, det har jag haft dåligt samvete för ibland.

@Andrahalvlek ❤️Ja, år två är verkligen som ni sa, mer lugn och stabil i nykterheten, har gjort det mesta nykter och tycker inte längre det är konstigt. Lärt mig att säga nej till fester som inte ger mig något med folk som blir mer än lagom lulliga, orkar inte med fyllesnack och envägskommunikationer, upprepningar m.m. Att folk blir så obegåvade när dom dricker gör mig förbannad, haha!

@Varafrisk Tack! Åh vilken härlig komplimang❤️Jag har inte tänkt på det så att det är en förmåga, styrka eller kraft men jag blev väldigt glad och tacksam över det du skrev🙏 Jag ville bara må bättre och litade blint på det gamlingarna sa, att det kommer bli bättre om jag bara har tillit till processen, så jag hade tillit till processen och så tjatade dom om att jag skulle ha tålamod och herregud som tålamodet prövades❤️

@Ny dag Tack fina❤️ Ja det är när man genomskådat det som man förstår vilken falsk jävel den där alkoholen är! Det är som andrahalvlek brukar göra någon liknelse med att när man väl genomskådat trolleritricket av en trollkarl på samma sätt är det när man genomskådat alkoholen!

@Se klart Tack❤️

@Geggan Ja marken känns fast men jag kommer fortsätta vara på min vakt❤️

@Torn Tack❤️ Det är verkligen sorgligt att så många inte får uppleva det😔

@Himmelellerhelvette Din resa här är fantastisk! Läste i en annan tråd att du har svårt att komma till ro/lyssna/läsa bok. Kan du inte försöka med mindfulness. Jag har själv svårt för detta, kan inte längre lyssna på deckare etc för jag har inte ro och komma in i boken. Böcker kring missbruk eller andra livsöden kan jag däremot fångas av. Just nu lyssnar jag på en bok om en spelmissbrukare ”All in - Fredrik Nygård Nordens…..”. Fascinerande vad ett beroende gör med hjärnan. Drar lite paralleller till varför jag själv tagit återfall och på ett sätt är boken hjälpsam även för en alkoholberoende/matmissbrukare. Kram och ha en underbar onsdag ❤️🥰

@Ny dag Tack snälla för tips❤️Ska kika på den❤️

Jag är väldigt stolt över min resa även om jag har lite svårt att må bra just nu. Jag vet att det kommer gå över snart, att jag bara är i en svacka. Jag har haft många svackor på min resa och när jag kommer ur dom mår jag så mycket bättre. Jag tar alltid med mig något från varje svacka som gör mig starkare men just nu har jag haft lite för mycket av allt som jag låtit min energi sippra ut på. Jag ska försöka greppa tag i mig själv. Hoppas jag kan få sova gott inatt, sov inte mycket natten till idag, hjärnan bara malde och malde om alla jag önskar kunde får ett bättre mående och liv, det är så mycket trasigt i människor och jag tar in för mycket av det i mitt mående som om jag skulle kunna lösa det! Vem tror jag att jag är? Gud!? Jag blir så trött på mig själv!
”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”
Det är medberoende defekten av mig som tror att jag kan hjälpa alla i min närhet med missbruksproblem, varför ska jag tro att jag kan hjälpa?

@Himmelellerhelvette Avboka, vila och sök dig ut i naturen. Ladda dina batterier.

När jag märker att hamsterhjulet snurrar lite för snabbt försöker jag göra saker långsamt. Gå långsamt, andas djupt och långsamt, äta långsamt, prata långsamt. Då signalerar man till hjärnan att allt är under kontroll.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette hoppas du fått sova inatt❤️ Jag har tagit hjälp av Mindler till min oro och ältande och det verkar fungera rätt bra. Jag får övningar jag ska göra och vi samtalar 1 gång/vecka, kollar statusen just nu och vad jag kan fördjupa mig i för att komma vidare. Vi gräver inte något i det förgångna utan det är här och nu som gäller. Vad kan jag göra för att bryta mitt ältande och oro. Hoppas du kommer i spår snabbt igen🥰 kram!

@Andrahalvlek Tack🙏 Jag tar verkligen åt mig av dina tips, nu är det paus som gäller, komma ikapp, stanna hamsterhjulet för att starta det långsamt❤️

@Smillans Vad glad jag är för din skull att det funkar bra för dig🙏❤️

Jag tror jag kommit fram till mitt största problem. Jag har under senaste året bland annat grävt för att förstå vad min dåliga självkänsla kommer ifrån. Så jag vet grundproblemet som orsakade ätstörningar som sedan gick vidare med alkoholberoende, ofta i kombination med ätstörningen. I perioder har jag varit kvitt ätstörningen men alltid fallit tillbaka. Precis som med alkoholen har jag kunnat ha den bara på helger ibland och ibland har den varit borta helt och ibland spillt över på alla dagar i veckan. Ätstörningen och beroendet är väldigt lika och båda är en flykt från känslor. Nu har jag haft ett återfall i ätstörningen sedan i höstas, det är en skammens sjukdom precis som alkoholen och det är en förnekelsens sjukdom precis som alkoholen. Jag har bara använt den på helgerna för att kunna hetsäta skräpmat, glass, chips och allt jag annars inte tillåter mig.
Jag har försökt ta mig ur det och lovat mig själv att det är sista gången några gånger, andra gånger har jag bara ignorerat det som att jag låtsas att det inte hänt. Men den senaste tiden har osäkerheten kring mig själv växt sig större och större. Min självkänsla har spolats ner lite i taget och jag har blivit bitter, negativ, irriterad på allt och alla och inte velat se folk som känner mig väl i ögonen, tänk om dom ser! Precis som med alkoholen! Idag räcker det! Jag mådde så bra det året jag var utan ätstörningen, jag blev av med den inte långt efter jag slutade dricka alkohol sen kom den tillbaka när jag slutade med nikotinet. Nu vill jag bli av med den igen! Jag ser det som ett återfall! Det är samma som med alkoholen att man kan falla många gånger och att det kan vara en del av processen! Nu vill jag ha min självkänsla tillbaka, nu vill jag ta makten över mitt liv igen! 🙏

Obalans! Så viktigt att inte komma i obalans! Att vara uppmärksam på att man är påväg år fel håll, att vara uppmärksam på att man tappat bort stigen man gick på. Att man börjat glida in på motorvägen, den vägen som man kört så många år att den från att vara en stig blev en motorväg.

Jag är duktig på att ljuga för mig själv, eller som vi kallar det på forumet så är alkoholdjävulen duktig på att luras, det är samma del av hjärnan som ätstörningen. Den kan lura mig till att det är jag som tar detta beslut. Som när jag drack så fick den mig att tro att jag valde att dricka många gånger, jag kunde till och med skämta med mig själv om jag var ensam hemma en helg, att ”nu ska jag leka alkoholist och dricka hur mycket jag vill i tre dagar, få busa till det och dricka från jag vaknar till jag somnar.” Jag trodde på att jag valde det själv. På samma sätt har jag trott att jag väljer det själv med att hetsäta! Jag har tänkt att jag väljer detta nu för att bli av med nikotinberoendet! (Jag missbrukare nikotinet också, rökte, snusade och tuggade nikotintuggummi tills jag kallsvettades, fick diarré och spydde) självskadebeteende! Flykt!
Därför var jag tvungen att sluta med nikotinet! Det blev farligt! Jag använde det för att dåsa bort även om jag viste att konsekvenserna blev att jag mådde fördjävligt, för det var ingen fylla alla fall, övertalade jag mig själv. Den gick över på nån halvtimme sen mådde jag bra igen och var klar i huvudet!

Allt som går att bruka går att missbruka! Mitt grundproblem ligger i min dåliga självkänsla! Jag har till och med blundat för den! I alla terapiböcker (självhjälpsböcker i olika terapiformer) jag läst kommer det påståenden som ”ifall man säger till sig själv att man inte duger som man är, om man säger till sig själv att man är ful, tjock, äcklig m.m.)
Där har jag tänkt att sån är inte jag, jag är väldigt nöjd med mig själv! JAG KRITISERAR MITT UTEENDE DAGLIGEN! Hur har jag kunnat gömma det dömandet för mig själv? Varje dag hittar jag något att kritisera med mitt utseende. Jag kan vara jättenöjd men sedan ser jag mig i en spegel i ett annat ljus och då är jag inte alls nöjd med det jag ser. Kan känna att kroppen känns så härlig sedan timmen senare känner jag mig bara svullen och tjock!

Nu har jag genomskådat min inre kritiker! Jävlar va lömsk den är!

Nu uppåt, framåt! ❤️🙏

@Himmelellerhelvette Härligt att du är på det! Funderar lite högt och tänker att vad det gäller all slags beroende så är det nog kört med en fri vilja, att man kan göra något medvetet val när man väljer att bruka något man är beroende av. Det är nog svårt för det är beroendehjärnan som tar över, där i skymundan i det omedvetna, och man märker inte det. Man tror att man själv väljer sin handling när det gäller något man är beroende av. Utgår från mig själv när jag säger detta. Jag har aldrig kunnat bara dricka lite, fast jag trott att jag kan och valt det, då när jag tog första glaset. Lika med glass eller sött, det är liksom allt eller inget. Får jag en påse godis äter jag allt eller inget. Det enda valet jag kan göra är att ta allt eller avstå allt. Inget mittemellan. Blir det mittemellan på tex en konferens, en godbit, så tänker jag hela tiden på att jag vill ha mer, men kan avstå för att det finns folk omkring. Men det är kämpigt! Därför väljer jag oftast att avstå och det blir då inte en kamp inom mig. Precis som med alkohol. Så min uppfattning är att jag kan inte göra ett, som jag kan tro, ett medvetet val pga av mitt beroende, för min beroendehjärna kickar igång direkt bara jag tänker tanken och jobbar stenhårt på att övertyga mig om att jag visst kan bara ta lite. Och jag går på det. Mitt enda val är att avstå och då håller beroendehjärnan sig undan. Idag funderar jag tex på att få unna mig glass, beroendehjärnan kickar igång direkt! Ja! Yes! Men har dividerat och nu bestämt att det blir ingen glass! Det blir en lättnadskänsla för nu har jag bestämt mig och gjort mitt val. Inget mer att fundera över. Säkert kan en tanke komma om att det skulle varit gott ikväll, men då ska jag dricka massor av bubbelvatten och tänka att det är precis som med alkohol i början, suget går snabbt över och jag bestämde, inte beroendehjärnan. Så visst kan allt som brukas, missbrukas när man har en beroendehjärna.

Bra jobbat med att upptäcka din inre kritiker, den lömska fan! Uppåt! Framåt! Ha en fin lördag!❤️

Kom också på nu att där på en konferens, om jag tagit en godbit eller en godis så har jag smygätit mer när ingen ser! Jag har även stoppat fickorna fulla av mer godis för suget är så stort efter sött. Proppat i mig. Verkligen ett beroendebeteende och som när man smygdricker. Efteråt mår jag alltid dåligt, småångest och magen helt uppblåst. Så varje gång jag går på liknade tillställningar, bestämmer jag att denna gång tar jag inget, för det blir annars allt!

Tack @vår2022 ❤️Det är häftigt när det går lite framåt som nu när jag hittat min inre kritiker, det skramlar till lite i processen och jag visualiserar att jag släpper taget om denna nu. Det är inte den som bestämmer sanningen, den är gamla barndomsår som inte fått läka. Den är det osedda barnet i mig som inte fick ge uttryck för sina känslor av rädsla, otrygghet och övergivenhet.

Det är starkt av dig att inte ta någon glass alls! Jag tycker det är så förknippat till helg att få unna sig! Jag har kunnat äta lite lagom godis igår kväll och idag. Det känns normalt och skönt. Tanken slår mig ändå när jag tänker alkohol, där kan man lura sig att det gick bra igår och idag. Hoppas inte det blir samma med godiset. Skillnaden på äta och dricka alkohol är att äta måste man lära sig göra måttligt, alkohol kan man sluta med helt. Förstår du hur jag tänker? Sedan måste man ju inte äta godis såklart men jag vill kunna göra det normalt. Jag ska alla fall prova så får jag utvärdera med tiden.

Igenkänning är så läkande, det känns hemskt att skriva men känns så skönt när du beskriver för då känner jag mig mindre ensam och skamsen över mitt problem. Jag har läst på massor om detta, såklart, läser på om allt jag vill lära mig förstå. Det finns hetsätning och hetsätning när man avslutar med att spy. Båda är sjukdomar, hetsätningsstörning (BED) och Bulimia nervosa (BN).

@Himmelellerhelvette Det är skönt med igenkänning och att man inte är ensam om ”skamsna” saker. Tror vi är mer lika varandra i många avseenden än vad vi kanske tror, för skamsna saker är inte alltid så lätt att prata om eller ens erkänna för sig själv. Det är det som är så bra med detta forum, att man kan skriva om skamsna saker och det öppnar upp för fler att samtala om. Skönt att få sätta ord på sina känslor, det är terapeutiskt hjälpsamt.

Ja, förstår hur du tänker att med att äta måste man lära sig göra måttlig och helt sluta med alkohol. Håller med. Tänker att det lätt kan bli en fix idé med att äta om man inte lär sig göra det måttligt. Att för mestadels äta sunt och ibland unna sig gotter😁. Denna helg blev lite speciell med att det inte blev glass, åt massor av choklad på alla hjärtans dag och bestämde att det fick vara istället för helgen. Men jag köper endast lite/lagom mängd, samma dag, för finns det mycket slinker allt ned. Så jag behöver ransonera och då funkar det. Känns bra att jag ändå kan avstå på tex konferens där det kryllar av det söta. Förstår att det måste vara tufft med en ätstörning för det handlar väl även om att reducera ångest genom att äta? Kram❤️

@vår2022 Jag har många gånger tänkt att det inte hör hemma på alkoholhjälpen men inser nu att det är vanligt att missbruka socker och mat. Det är som du skriver att det är så mycket skamkänslor kring det att man inte erkänner det för sig själv ens. Att äta i smyg är vanligare än jag trodde. Att äta dämpar ångest för tillfället sedan får man ofta ännu mer ångest precis som med alkoholen.

Ätstörningen ligger latent som alkoholberoendet. Jag har många perioder varit utan den. I år i streck men så har något aktiverat den. Det är det jag ska vara uppmärksam på nu i resten av mitt liv. Vad är det som aktiverar känslan att att vilja hetsäta eller varför kan jag inte sluta äta? När jag känner att jag ätit den mängden jag hade planerat och jag känner att hetsätningsknappen aktiverats ska jag ta ett steg tillbaka och fundera på vad som händer. Dricka vatten och ta mig tid att fundera, tänka på konsekvenserna, ”äter jag mer nu kommer det sätta på ångestkänslorna, jag kommer då vilja kräkas för att dämpa ångesten och det ger mig ännu mer ångest eftersom jag inte vill skada mig själv och för att det är skamligt och ett misslyckande” jag kan då ta en frukt, en till frukt och ett till glas vatten, lite te, om det är akut vill säga. Annars ska jag bara kunna tänka att ”jag är egentligen inte sugen mer, jag är inte heller hungrig utan det är bara ätstörningen som är aktiverad” den kommer lägga sig, det är inte värre än konsekvenserna om jag ger efter”

Så underbart skönt att sätta ord på för någon som läser och kommenterar, tack så mycket för det❤️ Detta kan jag inte prata med min man om, dels för att han inte skulle förstå och dels för att jag inte vill göra honom orolig, han har tillräckligt att oroa sig för med mig, han vet såklart att jag led av detta när jag var yngre men han tror nog att det är över för längesedan🙏❤️

@Himmelellerhelvette Snabba kolhydrater i form av socker och vitt mjöl triggar suget hos mig. Så jag lagar mat utan detta och är noga med frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål - då finns det fan inte plats för några snabba kolhydrater 🥰 Jag vet att det är jättesvårt, men det är lite lättare att tillföra bra saker istället för att förbjuda vissa saker.

Det är väldigt vanligt att ett annat missbruk tänds när man släckt ett annat.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Jag tackar för att du vill dela med dig av detta, jag vill gärna få mer kunskap och förståelse för vad det innebär och hur det är att ha en ätstörning❤️. Hade en nära kompis på gymnasiet som fick anorexia. Jag visste inte hur jag skulle bete mig och vi pratade inte om det, det var något vi undvek, det var så osäker mark. Jag var både förfärad och samtidigt önskade jag att jag skulle kunna bli så smal, så knäppt! Bilden av hur en kvinna ska se ut är så oerhört skev och så mycket värre idag med sociala medier som påverkar något oerhört. Förstod då inte alls de psykologiska mekanismerna bakom, bara ytligt att det var ”duktig flicka” bakom.

Jag har alltid varit kritisk till min kropp, haft diverse komplex och ville inte visa mig på någon badstrand som yngre. Bantade hit och dit med olika metoder, quickfixar. När jag ser bilder på mig själv som yngre kan jag tänka, varför var jag så missnöjd med mig själv, jag var ju hur fin som helst. Men det sitter ju i självkänslan, den kritiska rösten som säger att man inte duger. Den som sade bara du blir smal (trådsmal) eller si och så, då kommer du att blir lycklig. Jag var också väldigt svartsjuk och det satt ihop med min låga självkänsla och tron på att lätt kunna bli lämnad för någon annan. Det ledde till mycket svartsjukegräl. Jag hade stort behov av bekräftelse och kunde blir ”flörtig” speciellt när jag hade druckit. Alkoholen fick mig att känna mig självsäker och kunna stå i centrum. Sedan hade jag superångest när jag vaknade i bakfyllan och ville bara sjunka genom jorden. Med åren som äldre har detta mildrats, men framförallt som nykter har självkänslan ökat massor. Det är den inre resan som nykter som skapat lugn och harmoni inom mig. Jag är idag tillfreds med mig själv som jag är och den inre kritikern har tystnat. Jag känner att jag duger och att jag till och med är bra😁. Svartsjukan finns inte där på samma sätt. Jag tror inte att jag kan bli lämnad hur som helst. Jag tror att min man älskar mig för just den jag är och vill inte att jag ska vara på annat sätt. Men framförallt handlar det om att jag blivit bättre på att älska mig själv. Det är nog det som är skönt med att bli äldre även om det innebär rynkor mm, men det absolut viktigaste är att få bättre självkänsla. Det är där det sitter. Vad gäller kost, träning, alkoholfritt, livet, så har det blivit mer av en livsstil, hur jag vill att mitt liv ska se ut, vad det ska innehålla och att gå i riktning mot mina värderingar. Att det ska vara sunt och lagom, inte av alkohol dock😂 good enough, så att jag ska mår bra.

Förresten, vad otroligt stark du är som lyckats sluta med nikotinet!💪. Vilken bragd! Jag snusar fortfarande och en dag ska jag nog ta tag i det också.

Ha en fin söndag fina du❤️

@Andrahalvlek Ja, så är det för mig också. Socker och vitt mjöl triggar igång suget efter mer. Det triggar beroendehjärnan. Därför är det oftast lättare att avstå helt. Men det kan funka med att ha bestämt en viss dag och en viss mängd för socker och att inte göra avsteg från planen. Men ibland skiter det sig och då måste jag ta itu med det på en gång. Maken kom med choklad på alla hjärtans dag, så då det blev ingen glass i helgen😁

@Andrahalvlek Det är väldigt vanligt att vitt mjöl och socker triggar.
För mig gäller det mer att om jag förbjuder mig blir jag så sugen att jag till slut inte kan hålla mig och då fullkomligt vräker jag i mig allt som finns! För mig funkar det bättre att jag tillåter mig för då kan jag klara att vara måttlig. Tillägga istället för att ta bort är en jättebra strategi! Som du gör med flera mål och mellanmål har funkat bäst för mig, det är som du säger att då blir inte så mycket utrymme kvar för det där andra❤️

@vår2022 Det är läskigt ibland när du skriver för det hade kunnat vara jag som skrev det. Aldrig vara nöjd med utseendet, bekräftelsesökandet av andra män med flirtandet på fyllan och svartsjuka och rädd för att bli lämnad. Jag har blivit jätte mycket bättre på att handskas med min svartsjuka, tänker att det är min smärtkropp som blivit aktiverad, den har inte med min man att göra utan att jag blev övergiven som barn. Och nu kan jag även tänka att det är inte fel på mitt utseende utan det är den dåliga självkänslan som blivit aktiverad.
Det har varit hemskt att sluta med nikotinet och det är det som aktiverat ätstörningen men nu börjar jag känna mig stabil igen och det jättemycket tack vare dig och @andrahalvlek som bollar med mig. Att få sätta ord på och ha er som bollplank hjälper precis som alltid, tack för att ni finns! Ni är obeskrivligt betydelsefulla för mig❤️

@Himmelellerhelvette Så fint. Vi finns för varandra ❤️ Jag brukar säga att man kan komma på mycket klokt helt själv på sin kammare, men det är när man börjar bollplanka med andra som det man har tänkt liksom blir förädlat.

Kram 🐘