@Flarran Annie Grace är en av mina husgudar, Craig Beck den andre. Deras tänk har jag verkligen omfamnat. De tror precis som jag att alla har en inneboende styrka - och det är den man måste boosta med positiv förstärkning. Man ska berömma sig själv varje gång man gör bra saker. Funkar med barn och hundar också 😉

Annie Grace brukar säga så här: ”Alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i det vardagliga.” Och det är så jävla sant. Som nykter, efter några månader, kan man verkligen uppfyllas av glädje över en stilla stund i solen, vårens ankomst, en riktigt bra låt, god mat osv. Och det gäller att fylla sitt liv med sådana wow-känslor.

Eller roligheter som jag brukar beskriva det. Jag snackar inte äventyr, jag snackar upplevelser i det lilla. I vardagen. Sen måste man hitta sina egna wow-upplevelser. Jag får tex energi av att umgås med andra och promenera i naturen med min hund, du får energi av att snickra låtar och fotografera. Kanske. Det vet du bäst.

Kram 🐘

Det är så mycket att jobba med att det inte ens är någon ide' att försöka. Ja, så tänkte jag väl den där gången för snart åtta år sedan då jag besökte en rätt så oförstående psykläkare på en lokal liten öppenvårdsmottagning. Jag hade gått dit för att jag kände att jag inte mådde psykiskt bra.

Jag upplevde att jag inte hade lust att existera. Var deprimerad, hade ingen energi och allmän krypande ångest inombords. Jag drack även för mycket alkohol för att stå ut med min situation. Men jag kunde väl inte formulera riktigt vad jag kände. Tror att jag till 95 procent cirka hade gett upp hoppet om allt liksom. Hade mest i en naivitet sökt mig till sjukvården då jag trodde att de hade nån medicin eller terapi som skulle kunna bota min nedstämdhet, ångest och enorma energilöshet som jag dras med än idag.

Minns att en utländsk läkare som knappt kunde prata svenska satt och ointresserat lyssnade och väl mest tittade på klockan och väntade på att besökstiden skulle ta slut så att han slapp att lyssna på det som han väl uppfattade mest vara svammel. Det fick jag senare veta att han verkligen tyckte då en svensktalande psykolog nämnde att den tidigare psykiatrikern jag besökt tyckte att jag bara pratade en massa.

Men hos psykiatrin är det väl just att tala om sin situation, och hur man mår psykiskt som är rätt så centralt för att man som patient ska kunna få en vettig hjälp liksom. Hur som helst, så pejlade väl en annan rätt nybakad psykläkare in att jag kanske eventuellt överkonsumerade alkohol. Men varför jag i så fall gjorde så och bakgrunden till detta, var det ingen som verkade så värst intresserad av att få reda på. De bara skrev ut lite olika piller som förutom diverse biverkningar var helt verkningslösa.

Sedan när det hade gått drygt sju år som patient hos dessa ”experter” efter att i alla fall ha fått hel sjukersättning, eller förtidspension som det hette förr. Blev jag överflyttad som patient till en helt vanlig vårdcentral. Detta då de psykologiska experterna väl hade gjort sitt bästa kanske. Efter deras experthjälp blev jag alltså överskriven till en ung allmänläkare som väl var lika duktig på det psykologiska han med. Där någonstans insåg jag väl plötsligt att jag själv var bäste dräng liksom.

För det finns ju alltså ingen annan än jag som kan få mig att leva på ett någorlunda hälsosamt sätt. Detta så att jag då kan må någorlunda skapligt trots alla mina numera genom läkarintyg dokumenterade diagnoser så som Dystymi och väl delar av ADD, GAD, Social ångest samt väl även lite av det Bipolära området som jag nog ärvt från min mor som drabbades av manodepressiv sjukdom när jag var sex år gammal. Man kan väl diplomatiskt säga att min barndom och uppväxttid var lite speciell.

Det som har varit, det har varit. Tror och känner att man nog får acceptera att man är som man är, vilket är det enklaste liksom. Det enda som gäller är nuet kom jag på utan att jag riktigt förstod det hela när jag lämnade vårdcentralen sist. Det var väl självbevarelsedriften som kickade in tror jag. Men jag har ju också alltid haft känslan av en nära andlig kontakt med den kraft som jag känner som min skapare och Gud. Nämnde det också hos den nye läkaren som jag nu har fått som fast vårdkontakt vid behov.

Men han log mest lite överseende om mina ord om min andliga känsla och visste väl inte riktigt hur han skulle gå vidare för att kunna hjälpa mig till ett bättre psykiskt mående. Men en enkel blodtrycksmätning lyckades de på vårdcentralen ändå bistå mig med, och det låg vid tillfället tack vare blodtrycksmedicin rätt så skapligt, vilket ju var bra.

Det är märkligt att man ska behöva vara sin egen läkare alltså. Men det är väl så det är tänkt att vara kanske. Men nog verkar det lite märkligt. Förutom ovan nämnda deldiagnoser så har jag alltid varit oerhört stresskänslig, så fokuserar nu dagligen medvetet på att ta det rätt lugnt. För annars rusar man väl snart in på bolaget igen liksom. Kämpar då vidare på som alkoholfri fast det inte är det lättaste. Förresten, @vår2022 och @Andrahalvlek, det var kul att ni tittade in en sväng här mina vänner.

Ha en fin dag!

Det har varit en tung dag idag. Men har läst en hel del psykologi om olika prylar som det känts att jag behövde friska upp lite. Det var jobbigt, men säkert nödvändigt då läsandet kändes som ett måste vilket behövde utföras. Det var väl kanske något skrymsle i hjärnan som behövde städas på knepiga tankar och känslor som skavde kan jag tro.

Har varit helt orkeslös idag men ändå inte varit sugen på alkohol. Det har väl säkert att göra med tidsfaktorn och att det blir lättare att mer självklart hålla sig nykter utan att man ens tänker på att dricka onyttigheter med tiden. Men kände mig helt psykiskt utmattad och tom på eftermiddagen, men fick sova två timmar extra. Sen kändes det som att jag hade mer energi att kämpa vidare som alkoholfri.

När jag tänker på att jag har lyckats hålla mig helt nykter så länge som över ett halvår, så är det inte utan att jag känner mig rätt så stolt över det. Men hade det inte varit för att jag i höstas upptäckte detta forum och började använda det kreativt. Ja, som dagbok och arbeta med mig själv hade jag nog inte suttit här och skrivit helt nykter och alkoholfri är då känslan i stunden.

Ha en fin kväll!

Hejsan! @Ros, Tack för att du tittade in en sväng här. Sånt uppskattas och ger lite extra energi att kämpa nyktert vidare. Det är allt tur att detta eminenta forum finns. Sitter nu och dricker lite vanlig alkoholfri läsk av typen grape tonic och borde väl egentligen försöka att komma i säng snart. Men är ju inte så himla strukturerad utan sov ju ett par timmar på eftermiddagen, så man lär väl bli häckande vid datorn ett tag till kan jag tro. Tills man blir mera sovtrött alltså. Det blir ju lätt så om man inte har lyckats få till några vettiga sovrutiner.
Ha det gott kompis!

Hej! @Andrahalvlek, kul att du också tittade in så här på nattkvisten. Borde väl följa dina kloka råd om rutiner. Men har då fortsatt fokus på den viktigaste rutinen som handlar om att vara alkoholfri. Har läst en del nyttiga prylar i ämnet lite här och där på nätet. Har ingen husgud inom ämnet alkoholfrihet, utan brukar som av en slump oftast hamna där det finns information som jag i stunden behöver ändå. Det är lite märkligt, men det har alltid varit så för mig att jag fått den information jag behövt utan köpa några böcker. Jag brukar alltid snubbla på sånt som behövs. Då brukar jag skriva ut texterna som pdf-filer och bland annat spara dom i mobilen. Ska väl om jag får igång skrivaren även skriva ut en del kloka ord i pappersform har jag tänkt. Ha det gott kompis!

Sen hälsning Flarran. Undrar mest vad du ätit idag. Pustasallad fanns ej i i min närmsta Ica men vet jag sett den ngnstans. Välmenta råd i all ära men man vet ju att man borde ha struktur på allt sömn, mat, motion. Sedan plugga nyktra fakta,läsa den boken o lyssna på den podden osv. Det får komma eftersom i mån av ork. Nyktra dagar har du och det är väl det viktigast. Lycka till med skrivaren.

Hejsan! @LillaVideung74, Nej, men är det fler som är vakna mitt i natten, kul att du tittade in en sväng kompis. Vad man har ätit för nåt… Jo, det blev allt en pizza och läsk, samt pustasallad som inhandlades på Willy:s här om dagen. Tycker att dom har blivit lite dyra på denna konserv. Men vad sjutton, man har ju råd numera att kosta på sig då man inte köper en massa onyttig alkohol i form av pilsner och annat jox liksom. Ha det gott!

Nattmonster. Såklart det är bäst sova på regelbundna tider o gärna 7-8h obruten sömn, hallelujah. Mm många konserver o livsmedel blivit dyra. Har dessutom sju mil till närmsta Willys men kanske ngn annan mer närliggande livsmedelsbutik erbjuder Pusta. Utan inköp av alkohol finns såklart några kronor över till bättre grejor. Simma lugnt i natten.

Hade tröttnat på att bara vara trött. Hade ändå sovit några timmar, inte så värst många, men bättre och mer än ingenting i alla fall. Min goda morgonchoklad och limpsmörgåsar hade jag festat på. Men helt orkeslös och allmänt deppig var man. Började sakta på nåt sätt fundera på varför man slutade med alkohol egentligen. Fick idag alltså ett återbesök av alkoholdjävulen i mina tankar.

Kom då på att det var dags att deklarera och posta blanketten till de som alltid varje år uppskattar en som allra bäst på sitt eget lilla sätt liksom. Ja, det underbara Skatteverket alltså. Men den här gången så verkade det ju som att man skulle få någon krona tillbaka, bara man fick ändan ur vagnen så att säga och kom utanför dörren. Ja, för att posta blanketten liksom. Men var inte på vidare humör.

Hade ju kunnat deklarera med mobilen, men de på posten ska väl sponsras ibland fast företaget för posthantering väl inte håller världens högsta service längre. Men ett frimärke för 18 spänn kan de väl få att suga på ibland ändå liksom. Tycker man ska använda frimärke och brev då och då så att det inte bara blir så att det blir helt slut på all manuell postservice för vanligt folk här i landet.

När brevet var postat var det dags att fylla på med mjölk och lite ost. Gick väl runt lite i butiken och funderade på vad man skulle ha för något. Rätt som det var, så befann man sig vid läskedryckerna. Då slog alkoholdjävulen till igen och fick en att titta på hyllan med folköl som man förra året vid den här tiden alltid brukade ha i fokus så att säga när man var i kvarterets matbutik. Tänkte ändå logiskt, att vad ska man med sånt där blask till. Man blir ju knappt inte ens berusad av sånt där.

Det hade alltså uppstått en mindre förhandling inom en kring alkoholfrågan. Känslan sade, vad spelar det för roll om du köper ett sexpack med 3,5:or pilsner. Sånt blir man väl inte speciellt packad eller knall på. Kunde riktigt känna en stund att logiken och känslan brottades på nåt sätt. Men logiken vann då matchen. Då jag struntade i alkoholkänslan och köpte lite fruktdryck i små fyrkantiga tetra-pack och samt en burk energidryck i stället.

Har idag alltså varit ut och gått i dagsljus och även gått emot min jobbiga sociala ångest och helt medvetet talat lite väder och vind med folk som jag mötte längs min väg i butiken liksom. Det är nog som de vise säger att man nog får lite mer energi av rörelse liksom. Sitter nu och dricker lite vitaminberikat vanligt vatten här vid köksbordet och känner mig rätt så nöjd med min prestation. För nu har man då inte bara kastat bort dagen på meningslösa och mörka grubblerier.

Ha det fint mina vänner!

Hej @flarran
Vill stämma in och säga Grattis till dina 6 månader, jag är otroligt imponerad av dig! Dessutom är det spännande för en utomstående att läsa om dina tankar och hur ett nyktert liv tar form- en fågel Fenix! Du har rätt i att din viktigaste rutin såklart är att inte dricka, men lite i taget så kommer ju nya rutiner, det kan ibland vara svårt att se själv, men är säker på att du kommer märka det om du skulle gå tillbaka i din tråd och läsa. Hur det ofta dystra ändå ger vika för ljus. Hur du tänker kring minnen och erfarenheter. Det är stora saker som utspelar sig här ☀️ Hoppas att du sträcker på dig idag, låter hoppet vara starkt och klart. Vi är många som tror på dig! Kram kompis 🌸

Hej! @Se klart, Det var kul att du tittade in en sväng kompis. Har just ätit lite god ädelost som inhandlades idag. Man kan kosta på sig rätt så mycket när man inte behöver springa iväg till bolaget mest hela tiden och köpa en massa alkohol. Det är då inte mycket till mat man har ätit genom åren. Det har mest blivit chips, salta pinnar, öl, och en massa portvin och sånt där jox för hela slanten. Tidigare drack man ju sig ofta mätt, eller i alla fall så att man inte kände sig så speciellt hungrig.

Nu har den gamla mikrougnen som man haft i närmare 30 år fått göra jobbet igen, så man kunde gå loss på en kåldolme och potatismos. Konstigt att mikrougnen som närmar sig 30-års jubileum håller än. Men så var det ju en helsvensk kvalitetsprodukt och inget plast-tjafs man köpte när det begav sig. Kåldolmen var riktigt god, har varit sugen på en sån en bra stund idag. Mjölken passade bra till.

Jag vet aldrig i förväg vad jag hittar på och äter, har därför laddat upp i skåpen med det mesta av sånt som jag gillar och som är lätt att laga i mikron eller som kanske finns i nån konservburk alltså. Har ju inte nån energi att göra mat från grunden.

Matlagning är så jobbigt. Blir trött bara jag ens tänker på att jonglera med kastruller och stekpannor. För att inte tala om högen med disk som det blir utav sånt. Det mest avancerade i matlagningsväg som man har gjort i år var väl när man kokade tre ägg i påskas.

Sitter nu och dricker lite äppeljuice och funderar på om det kanske är dags att lägga i nån gammal film i genren komedi man har på DVD. Har ju en hel del filmer man köpt på loppis förr om åren. Brukade ofta köpa filmer tidigare på lördagar innan bolagsvändor.

Men man hade ju inte mycket behållning av nån film, då man ofta var så överförfriskad att man bara somna mitt i filmer och sånt. Skaffade ju en ny enkel DVD-spelare för nån dag sen, då den gamla maskinen var rätt så utsliten. Tar det alltså lugnt idag, och nu så känns det helt okej att vara alkoholfri, vilket man då är tacksam för.

Ha en fin kväll!

Vem är Du? Ja, så tänkte jag efter att ha idkat livet en tanke. Drog upp persiennerna i köket och funderade på att ta mig lite livsmedel och landade för ett glas mjölk, lite tonfisk, ost och en banan. Borde väl tagit en apelsin eller nåt också, och kanske även lite av det dagliga brödet. Men blev som vanligt rätt så orkeslös och tappade fokus och fuskade till vitaminintaget med lite kosttillskott.

Har läst om kampen på gott och ont ute i världen, och läst om nya satsningar på fortsatt krig som de förvuxna barnen i lekstugan världen håller på med. Det är inte utan att man blir rätt så trött på det mesta ibland och förstår varför det är så lätt att hamna i alkoholträsket. Nyss singlade det ned några små snöflingor utanför fönstret. Typiskt aprilväder, men i skrivande stund så tycks solen göra ett litet försök att synas genom molnen där uppe i det blå.

Borde nog gå utanför dörren och få mig en nypa luft så här på morgonkvisten. Kanske dags att kasta den där soppåsen i hörnet som liksom står där uppfordrande och kallar på mig. Men varför rusa iväg och slita och släpa, sade nu den lite slöare sidan inom mig. Det duger inte att bara sitta inne och häcka i köket mest hela dan sade mitt lite bättre jag. Vem är du var frågan man kan ha, och tror nog att jag är lite mer av en naturmänniska än vad jag tänkt på tidigare. Alkohol är då inget livsmedel känner jag här i stunden, så fortsätter hur som helst vandringen framåt på livets stig så som alkoholfri även idag.

Ha det gott!

När energinivån är låg så gäller det att använda sina krafter på bästa sätt. Ett tag stod det mellan att sitta och trampa på i tomhet på en motionscykel och kanske bara slösa bort den lilla energi som man fick efter en liten kopp med svart kaffe. Sedan rasslade tydligen den logiska delen av hjärnan igång och sade till om att släppa in lite luft och sopa köksgolvet. Vilket nu är gjort och inte bara det, utan varje golv i huset fick samma behandling. Kanske inte nåt stort kliv för mänskligheten, men ett jättekliv i köket här när det gäller den positiva känsla det ger när det är lite rent och fint ibland.
Ha en fin dag!

När ångesten kryper inom en och man saknar all energi att ta sig för något vettigt då är det allt lätt att bara tänka på alkohol och att få ta ledigt en stund ifrån sig själv. Men när man vet att den där första lugnande slurken ur burken eller flaskan, bara blir till mer och mer, och man sedan bara faller allt djupare och djupare ned i alkoholträsket och kanske aldrig mer kan ta sig upp ur hopplöshetens mörka dimma igen. Då får man faktiskt sitta still och hålla i och hålla ut, för hur det än är så är det aldrig totalt överjävligt för evigt om man ändå har lite hopp kvar om bättre dar. Kämpa på mina vänner!

@Flarran kämpa på! Du gör det bra så klapp på axeln till dig! Bra att tänka steget efter första klunken. Det är allt lite hjälpsamt. Ha en fin kväll. Snart är våren här på riktigt och vi kan börja njuta av värmande strålar och fågelkvitter med en kopp kaffe i handen 🙂

Mental styrketräning och konsten att så att säga stå emot den inre ångesten som kan vara rätt så svår. Den konstformen har jag praktiserat under några timmar på eftermiddagen. Var så uppvarvad att jag inte visste vad jag skulle ta vägen knappt. Men ner till bolaget och köpa diverse alkohol hade jag gett mig sjutton på att inte göra. Tänkte lite på gamla farmor som väl brukade säga att man måste kunna sätta sig över saker och ting ibland.

Trots att jag var helt slut i orken alltså, så tvingade jag mig själv till att köra en 35 gånger med armstärkaren tills det ömmade lite smått i armmusklerna. Körde sedan cirka 100 gånger per hand med en sån där handstärkare tills jag knappt klarade av att klämma ihop fjädern till sist.

Vandrade sedan runt lite grann i lägenheten. Tänkte först inte ens äta något, hade ingen lust alltså. Men gjorde så ändå. Stoppade alltså i mig en mikrovärmd fiskgratäng, lite burksallad och mjölk. Försökte sen koppla av med lite tv, men det var bara samma skräp som vanligt. Försökte då sova en stund, men det var helt omöjligt. Hade ingen lust att klä på mig utekläder alls, men gjorde så ändå.

Tog sedan motvilligt och gick ut med soporna och tänkte, att när jag ändå var ute så kunde jag ju gå en promenad åt nåt håll. Tog en promenad i omgivningarna och siktade in mig mot ett område med parkbänkar där man tidigare alltid hinkat starköl i alla år. Det kändes lite märkligt att sitta där och dricka medhavd päronsaft i en liten tetra-pack. Nu håller man på och programmera om hjärnan tänkte jag och tog även nåt foto där med mobilen.

Gick sedan iväg till matbutiken och inhandlade mer drickfärdig pärondryck och lite chips. Så kan ett alkoholsug också kontrolleras och bekämpas. Sitter trots alkoholdjävulens anfall helt alkoholfri här i köket och dricker grape-tonic och känner mig rätt så nöjd med prestationen liksom. För det blev i alla fall en promenad i dagsljus på drygt 1,5 kilometer. Det var förresten kul att du @Blidenjagvillvara77, tittade in en sväng idag.

Ha en fin kväll!

Har sovit rätt bra för att vara jag, men är ändå rätt trött. Det var nog nyttigt och bra att jag var ut och promenerade en sväng igår. Har just druckit en kopp kaffe nu och dragit upp persiennerna i köket. Hade ingen ork att göra nån riktig frukost så det blev ett glas mjölk och ett par munkar som jag köpte igår, har inte ätit såna på flera år, så det var faktiskt lite roligt. Dricker nu lite vitaminberikat kosttillskott.

Vet att det väl direkt inte är nån hälsokost, men då bra mycket bättre än att dricka öl eller vin till frukost som var ”hälsokosten” om mornarna för bara sju månader tillbaka i tiden. Har släppt in lite luft här i köket och hörde att en hackspett tycks ha vaknat till då en sån måste sitta i nåt träd här utanför och väl tar sin frukost liksom. Hörde även en fiskmås som hälsade morgonen välkommen.

Borde väl egentligen gå utanför dörren idag också. Hoppas att det blir lite sol idag. Synd att man ska vara så himla trött jämt, men har då ingen speciell ångest just nu, inte heller speciellt nedstämd. Har det egentligen väldigt bra, med en massa god mat i skåpen och så. Känns mest som att jag för det mesta bara sitter och gnäller. Det är ju egentligen rätt så stort att man har varit helt alkoholfri i över ett halvår. Men saknar ändå att vara berusad då det var enklare att inte tänka så himla mycket.

Känner att jag verkligen vill få igång min gamla cykel snart så att man kan ta sig en cykeltur åt något håll bara för skojs skull. Borde väl gå ner i källaren och titta på framhjulet igen, men det lär väl vara lika omöjligt som vanligt att få på det bångstyriga däcket. Kunde väl ta med mig hjulet in till nån cykelreparatör i stan och låta nån expert på området fixa till hjulet, men det bär emot att inte lyckas själv med en så pass enkel grej. Man vill ju kunna sånt själv liksom.

Har aldrig tidigare behövt be om hjälp och betala för sånt. Men får väl i värsta fall bita i det sura äpplet och göra så om jag ska kunna få ta mig en cykeltur snart. Har alltså börjat få rejält cykelsug om man så säger. Kunde ju köpa en ny bättre begagnad cykel eventuellt om jag hittar nån vettig modell till ett bra pris. Har alltid mest gillat enklare treväxlade cyklar utan växelkrångel och sånt.

Ska kanske ringa och höra vad det finns för begagnade hojar i närheten alltså. Men man får väl se hur man gör med den saken. Börjar tydligen få vårkänsla liksom, men det betyder också att jag får vara extra uppmärksam på att inte bara falla för frestelsen att som vanligt enligt tidigare mönster inhandla alkohol i form av pilsner och vin vilket man alltid har gjort om åren när man tagit sig nån trevlig vårpromenad. Det är svårt att man inte har blivit helt fri från tankar på drickande alltså. Men kämpar då alkoholfritt vidare även idag.

Ha en fin fredag!

@Flarran God morgon! Skönt att du fått sova rätt bra. Det tog en tid för mig innan sömnen blev bättre, kan fortfarande ha nätter då jag vaknar upp en del men somnar ändå om snabbt. Att ha rört på mig gör min sömn bättre.

Låter väl som en bra idé att unna dig en ny cykel, det är du värd efter över ett halvt år som nykter. Det är roligare att röra på sig med grejjer som funkar. Då kan du planera lite utflykter med en fikapaus😁. Jag investerade och unnade mig nya löpskor, iPods och en träningsklocka som nykter. Nu blir det ett par nya skor varje år då jag sliter ut dem.

Ha en fin dag kompis! 🌞