Flarran.
Jag försöker genom etern skicka all energi som finns till Dig. Jag fullkomligt älskar (hm, kanske inte bästa ordvalet) att läsa dina inlägg. Jag småskrattar ofta och ofta nyper det extra i hjärtat av att läsa om dina depressiva känslor. Din kamp mot alkohol-djävulen är så beundransvärd och du gör allt rätt! Fortsätt så; det måste bli lättare i själen för dig snart🙏🏼❤️

Hejsan! Kämpar alkoholfritt vidare och för stunden har det lättat en aning i sinnet när det gäller de allra mörkaste tankarna. Tog mig nyss ett glas kosttillskott med lite blandade vitaminer och ett hallonsmakande piller med extra B12 som ju ska vara bra när man är deppig. Men har nog märkt att kroppen egentligen mest gillar vanlig mat bäst. Men man får väl försöka att använda alla verktyg man kan för att må skapligt. Lyckades samla ihop så pass med energi att det gick att värma på lite mjölkchoklad. Så nu mår man lite mer som en människa igen. Fixade till och med till en kanna med kokkaffe nyss och har slagit upp en liten kopp som man slurkar på så smått. Har ju funderat på att försöka gå utanför dörren med soppåsen, men nu så har det börjat att regna igen, så får väl se hur man gör med den saken. Det var då kul att ni tittade in en sväng @S.Franzen och @Kebne1.
Ha en fin dag mina vänner!

Ja, då var det fredag igen. 5 månader och 3 veckor som nykter och alkoholfri medlem på detta eminenta forum är man alltså. Har druckit vitaminberikat kosttillskott och tagit ett hallonsmakande piller med B12-vitamin och dricker nu en kopp med kaffe. Har sovit rätt bra idag, men är ändå rätt så trött faktiskt. Funderade direkt när jag vaknade på vad det är för mening med att kämpa för det som kallas för framtiden. När någon sådan här i denna värld ju egentligen ändå inte finns.

Drömde att jag satt och pratade med mina bortgångna föräldrar och till och med en gammal världskändis inom musikvärlden var faktiskt med på ett hörn i drömmen. Tror visst att vi var lite bekanta verkade det som. I drömmen så slog det mig att alla människor man nånsin har sett upp till på något sätt, och såna man har haft som bekanta och trott skulle finnas för alltid. De har alla gått hädan en efter en, och är numera bara ett minne från en tid som var en gång.

När man får för sig att vilja ta sig ett rus, då ska man tänka på hur bra man mår som nykter har jag läst och förstått att man ska göra. Men inte kan jag säga att jag mår psykiskt bättre speciellt som spiknykter. Nog är tanken klarare, och inte så står man väl längre direkt i begrepp var dag att bli ännu en dyster siffra i suicde-statistiken. Magen fungerar bättre, och plånboken mår ju fint.

Men var är glädjen liksom som man hade hoppats skulle infinna sig åtminstone lite grann i alla fall kan man tänka. Nej, nu ska man väl inte tänka så mycket och vara allt för klarsynt realist för då blir det väl bara extra tungt. Kanske är det bäst att inte tänka alls, för då är man väl snart nere på bolaget och handlar alkohol av diverse sorter igen. Borde nog dra upp persiennerna här i köket och försöka att få ut soppåsen som jag inte orkade ta hand om igår. Det är allt trist att vara så orkeslös.

Nykter det är man då i alla fall. Hur sjutton man har lyckats att vara det så länge som man har varit. Tid, eller uppfattning om sådan, det är då allt nåt rätt relativt. För i dagar räknat så har man ju bara varit nykter medlem här på forumet i drygt 173 dagar såg jag just. Detta alltså när man för skojs skull var in på en sida där man på ett enkelt sätt kan räkna förflutna dagar om man så vill.

Det går allt statistiskt sett att räkna ut livslängd och sånt på det mesta. Men nu ska man väl inte bli alltför djup kanske. Borde nog hälla lite vatten i mina två blomkrukor så att kaktusarna man har kvar efter sina gamla föräldrar, inte bara står och vissnar...

När jag precis hade skrivit ovan om känslan i stunden och mina fingrar i det närmaste hade dansat färdigt över tangentbordet som av sig självt. Då kände jag liksom att jag höll på att åka hiss ned på en rätt mörk våning känslomässigt. Då tittade plötsligt en solstråle in i form av en kompis här på forumet och gav lite extra energi. Stort tack till dig @Kebne1 för att du skrev några trevliga ord i rätt tid och stund, sådant behövs då verkligen ibland.

Ha en fin fredag!

@Flarran En fredagshälsning från mig🌞. Kanske skulle en kort må bra runda med frisk luft och fågelsång röra om lite i tankarna. Kanske ska du även fundera på hur du ska få ihop din cykel nu till våren, kanske ta den till en cykelverkstad. Då kan du hänga dina kassar från affären på styret och det blir lite lättare.

Jag hoppas du får lite ro och vila i tankarna, vi på forumet uppskattar din fina medverkan här.

Ha det gott kompis!❤️

Nu har man tömt en halvliter igen. Ja, inget med alkohol utan en sån där märkligt smakande energidryck som fick bli till efterrätt till en stor kopp med starkt svart kaffe. Har då ätit rejält med rotmos och skinka idag. Till och med en hög med sallad, så nu har fyllt på med näring.

Satt en halvtimme på balkongen i solsken och hörde fågelsång med fiskmåsar på håll och skådade en trött skata som satt på en parkeringsskylt och väl funderade över sin tillvaro.

Hur som helst, lyckades samla ihop så pass med energi att jag klarade av att vattna mina två kaktusar, så nu har man varit trädgårdsmästare också. Borde väl försöka att släpa mig iväg till sophuset och kasta den där påsen som blev ståendes igår. För nu har den ju fått sällskap av en till alltså. Man ser då på sina soppåsar att tiden går.

Men det var faktiskt rätt trevligt ändå att liksom få se solen en stund i alla fall, det är man då inte så värst bortskämd med. Borde nog kanske handla mjölk idag, då den ju tog slut igår. Det var förresten kul att du @vår2022 tittade in en sväng kompis.

Ha en fortsatt fin dag!

Hejsan! @Andrahalvlek, Tänka sig, man kom faktiskt utanför dörren idag. Hade bara tänkt att kasta soporna, men tyckte att man väl skulle ha hem lite mjölk, yoghurt, äppeljuice, kaffebröd med mera. Men alkoholdjävulen fick då allt sitta i ett hörn och se dum ut den här gången med liksom. För det blev - No pilsner today – alltså. Hade stegräknaren på mig. Blev väl inte nåt sorts maratonlopp, men ändå drygt 750 meter, trots att man tog en genväg. Har allt cykelsug om man så säger, men har inte lyckats få på det bångstyriga framdäcket än, får kanske i värsta fall gå till nån cykelreparatör, men det bär emot alltså. Brukar vara envis som en röd gris när jag ger mig sjutton på något. Så ska då fortsätta att brottas med hjulet ett tag till har jag tänkt.
Ha en fin helg kompis!

@Flarran Tips från coachen: Att etablera goda vanor är bra eftersom de inte kräver varken ork eller vilja efter ett tag, till slut gör man det bara. Tricket är att göra det varje dag och gärna stapla en vana ovanpå en annan.

Tex tänker du inte på att du klär på dig när du går upp på morgonen. Du bara gör det. Och borstar tänderna innan du lägger dig. Av bara farten.

Du skulle tex kunna bestämma dig för att efter den goda frukosten varje morgon så ska du gå ut på gården. Möjligen gå och slänga soporna. Möjligen gå till affären. Möjligen leta efter vårtecken. Men huvudsaken är att du går ut på gården efter frukost. Varje dag. Till slut sitter det.

Det är bra för din nattsömn att få dagsljus i ögonen på förmiddagen. Då bildas melatonin, som gör att vi sover bättre på natten.

Kram 🐘

Hejsan! @Andrahalvlek, Det ligger kanske nåt i det, att man borde ha lite mer goda vanor än att bara fokusera på nykterhet. Kanske skulle man väl försöka att klä på sig på morgonen, och inte bara gå omkring i myskläder inomhus hela dagarna som man har gjort i så himla många år som överkonsument av alkohol. Det här med att borsta tänderna ibland är nog också rätt så klokt när man orkar och kommer sig för. Ska tänka på saken framöver. Det är förresten inte många gånger de senaste åren som man har gått utanför dörren utan att ha något specifikt mål, eller för viktiga saker som till i höstas väl främst brukade vara att ta sig in till bolaget. Nog är det mycket nytt att tänka på som alkoholfri. Men som det är just nu är det nog säkrast att helt fokusera på nykterheten tills den sitter som en grundmurad vana.
Ha en fin lördag kompis!

När jag vaknade strax före nio idag, då var jag verkligen klarsynt nyktert dyster. Kom att tänka på det här med samsjuklighet. Där kanske psykisk ohälsa med ospecificerade diagnoser i botten ofta leder till beroendesjukdomar som kan vara överkonsumtion av alkohol. Kom då att tänka på, och känna att jag nog egentligen var ett hopplöst fall. Kanske därför som psykiatrin gav upp liksom.

Berättade nyligen vid läkarbesök hos en ny och ung allmänläkare att det var jobbigt att inte fungera så som alla andra och föröka spela helt rutinmässigt normal och göra sig till för att försöka passa in. När jag var berusad mer eller mindre tidigare, då var jag nog rätt så ovetande om mina problem.

Då hade jag inte så här klarsynta tankar som har vaknat till på sistone. Det att jag nog tyvärr är ett hopplöst fall som bara går på guds nåd och att man väl kanske bara är en rolig udda fågel liksom. När man inte klarar av psykiskt att tvinga sig själv till sådant som de flesta har som automatiska rutiner dagligen, vad är det då ens för ide' att nyktert kämpa vidare är känslan.

Borde väl som alla andra normala genomsnittspersoner klä på mig nu. Borsta tänderna sen. För att dra upp persiennerna. Sedan äta en näringsriktig frukost. För att sedan raskt promenera åt nåt håll i minst 30 minuter för att det är nyttigt. Ja, sedan så ska detta nötas in och upprepas dag efter dag, fast jag som dystemiker, sällan egentligen har energi till att gå upp ur sängen och knappt känner någon mening med nåt alls. Höll tidigare på med musik som min hobby, vad det nu var bra för...

Hade det varit förra året vid den här tiden på året så hade det bara funnits ett enda mål för en eventuell promenad. Det hade då inte handlat om att bara köpa ett par mjölkflaskor som i går alltså. Det ska då min skapare veta, vilket jag även har en känsla av att han gör.

Grå är min dag, och motvind och uppförsbacke känns det som inom mig även nu. Men försöker väl leva vidare ett tag till och alkoholfritt stå ut även denna dag, vad det nu ska tjäna till. Det är då allt tur att man har detta eminenta forum som sin elektroniska dagbok att ta till för att rensa bland sina nedstämda, men ack så klarsynta nyktra tankar ibland.

Ha det gott!

Hej @Flarran! Jag har ett motto ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det innebär att det som man riktar sin uppmärksamhet på, sitt fokus, det ökar i omfång, i tillväxt. Som hände mig idag när jag var ute och sprang ute i skogen. Jag kom till ett dike och visste inte hur jag skulle komma över utan att bli supergeggig. Jag hade helt nya löparskor och ville inte skita ned dem. Jag blev så irriterad och arg på att jag tagit på mig nya skorna och behövde skita ned dem. Gick över i skiten och det tog massor av energi i mina tankar då jag var så arg. Kom helt av mig, sur och funderade på att sluta springa och gå. Då tänkte jag på ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”, att om jag inte slutar att fokusera på det jobbiga så kommer jag att vara arg och irriterad resten av dagen och älta det jobbiga. Jag började springa igen och försökte flytta fokus till att jag kan tvätta skorna hemma, inte fara på taket. Efter en stund med negativa störande tankar lyckades jag komma i andra tankar. Min uppmärksamhet hade flyttat till min löpning igen, till att jag skulle springa hela vägen och hur skönt det kommer att kännas efteråt.

Vad jag menar med mitt exempel är att om man riktar sitt fokus på negativa saker, så ger det negativa känslor. Min egna upplevelse är att jag tidigare ofta fokuserade på negativa saker, var pessimistisk och kände hopplöshet. Jämförde mig med andra och kände mig misslyckad. Jag hade svårt att tänka positivt och byta fokus. Jag var väldigt egocentrerad och fullt upptagen av mig själv och mitt dåliga mående. I samband med att jag blev nykter har jag tränat mycket på att skifta fokus och mitt förhållningssätt till mig själv. Att gå utanför mig själv i förhållande till mig själv, inte i förhållande till andra. Det har vidgat mina vyer och jag kan känna en tillhörighet till något större. En slags känsla som gett mig en inre frid att vara den människan jag är, som jag är. Det tror jag har varit möjligt för att jag har tränat på ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. När jag fastnar i negativa tankar hjälper jag mig själv att få frid genom att flytta fokus. Man behöver vila från sig själv och sin upptagenhet med sig själv emellanåt och fokusera på något utanför sig själv.

Lite tankar från mig. Ha en fin lördag kompis!🌞

Hej! @vår2022, trevligt att du tittade in en sväng kompis. Ja, alla har vi väl vår livsfilosofi som kanske är grundad på våra unika förutsättningar. Tänk om min Dystymi ackompanjerad med övriga delprognoser som väl de lärde inom vården kommit fram till i olika läkarintyg vore som ett par knepiga skor som gick att förbättra. För att man då sedan, en stund senare åtminstone skulle kunna känna att man mådde någorlunda neutralt, och då inte som oftast bara ständigt, behövde dras med lågintensiv till medelhög nedstämdhet och envetet tröttsam orkeslöshet.

Men man ska väl inte klaga, utan vara positiv och tacksam för att man inte orkade att gå utanför dörren fast man hade uppbringat alla sina krafter och gjort sig i ordning. Detta för att ta sig en liten lördagspromenad några kilometer ned till staden för att hämta ut sin medicin mot ångest och sömnbesvär. På så sätt tvingades jag ju att stanna hemma och fick en trevlig kaffestund på balkongen utan något onödigt och riskabelt stresspåslag liksom.

Något som väl förmodligen av erfarenhet sen tidigare av samma utmattningskänsla skyddade mig från risken att spontant gå in på det närbelägna bolaget. Något som skett så himla många gånger tidigare genom åren. Då jag medvetet försökt att sätta mig över liknande mående i stunden och då gått emot en stark känsla till att vila mig, fast jag då känt behov av att göra så. Nu sparade man ju faktiskt lite pengar, och nykter samt alkoholfri det är man fortfarande vilket man är tacksam för.

Ha en fin kväll!

@Flarran Ja, det verkar vara komplext och tufft med dystymi och som jag förstår flera andra diagnoser och som är svår att riktigt förstå och sätta sig in i. Mitt exempel med löparskorna var ett försök till att beskriva tankar jag hade inom mig i motgång och hur jag hanterade dem, inte att likställa med dystymi och en önskan om att du ska finna vägar för att få må lite bättre. Du kämpar på så bra med nykterheten trots din tunga tillvaro och du verkade ändå få till en trevlig kaffestund på balkongen.

Ha en fin kväll!🌺

Vaknade just till innan tolv här i natt efter att ha somnat till vid niotiden. Tänkte då faktiskt lite på några ord om väl vikten av att tänka konstruktivt och upplyftande @vår2022. För när jag hade sovit tre timmar på fel tid så att säga och inte kunde somna om. Då kunde jag ju ha valt mellan två olika vägar att tänka så att säga. Den ena kunde ha varit mörk och dyster och förbannat det faktum att jag återigen som så ofta inte hade fått sova mer än bara ett litet fåtal timmar.

Men nu valde jag en annan tankeväg och försökte se positivt på att jag fick sova alls en stund. Trots att jag var trött och hade en lätt huvudvärk då jag säkert legat obekvämt då jag somnade till spontant utan planering. Så jag brydde mig inte om detta, eller min känsla av lätt och dyster ångest. Jag gick i stället ut här i köket och tog mig ett glas mjölk och några goda kubb och funderade på tankens makt, känslans inflytande och om vikten av att försöka att använda sitt tänkande lite konstruktivt.

Du talade ju om uppmärksamhet och väl vikten av att rikta den åt det mest positiva hållet för att må så bra som bara möjligt i stunden. Nu har jag ätit mina små kubb, och druckit min mjölk. Det känns faktiskt riktigt bra just nu. Det är ju något att vara tacksam för. Skulle jag däremot ha suttit kvar där på sängkanten när jag vaknade, och då tänkt på hur dyster min tillvaro ter sig för det mesta. Då hade känslan i stunden vid uppvaknandet kunnat föra mitt humör i en helt annan och negativ riktning.

Förstår att det i mycket handlar om att ofta leta efter det allra minsta guldkornet i form av en kanske stärkande och glädjande ljuspunkt i ens tillvaro. Detta är allt ett nytt tänkande när man nästan har blivit lite av en expert på att måla sina tankar i dystraste nyanser av svart så att säga. Det är inte lätt att vara positiv alltid, men man ska väl inte gråta över spilld mjölk som det heter. För det är ju inte alla som ens har någon mjölk att spilla så att säga.

Har nu funderat lite så här mitt i natten och även förgyllt min tillvaro ytterligare genom att sända en tacksamhetens tanke till min skapare. Detta då över att det faktum att jag var alldeles för orkeslös att gå utanför dörren igår. Vilket hade kunnat riskera att mitt favoritglas att dricka ur, som nu inte varit fyllt med kallt friskt och gott vatten, utan kanske varit fyllt med skadlig alkohol i form av portvin i stället, om man inte hade tänkt sig för ordentligt och stannat hemma som man gjorde.

Ha en fin söndag!

Vad ska man göra när man inte kan sova fast man har tagit de lugnande piller och sömntabletten som man har fått utskrivet av de medicinska experterna. Ja, man kan ju försöka att fylla sin vakna tid med roligheter var tanken. Så slog på tv:n och det var bara samma program där som vanligt som tjatade runt och visade en massa strunt.

Tänkte då när klockan var två att man kan ju gå ned till den gamla cykeln i källaren och titta på hjulet om man kan fixa till det och få på det bångstyriga däcket. Men hade ingen ork att ens lyfta framhjulet från golvet och kände mig trött på att vara så himla trött. Tror att min gamla dystymi har gått och blivit till en generell depression. Men man är då inte så himla mörk i sinnet som i höstas.

Just i stunden när jag insåg att jag inte hade kraft att meka med cykeln var tanken, att nog hade det varit helt underbart om man hade haft några starköl i verktygsskåpet som man hade förra året vid den här tiden. Men kom då ihåg att det faktiskt fanns några små julmust kvar där sedan i julas.

Tog då helt enkelt och drack upp en liten sådan och funderade sen på tillvaron. Tänkte att man kan ju tömma papperskorgen som man har funderat på att göra ett tag. Sagt och gjort, så gick man iväg till sophuset i mörkret och slängde en påse alltså.

Fick då lust att i sakta mak ta mig en liten stilla promenad runt kvarteret. Det är så lugnt och skönt när det är kväll och inga typer som ränner omkring. Inga bilar som far omkring, eller nån granne som går förbi med nån gläfsande hund. Bara lugnt och skönt helt enkelt. Hade varken klocka eller stegräknare, inte heller någon ryggsäck eller kassar att släpa på. Det kändes faktiskt rätt så bra.

Sitter nu här vid datorn och dricker på en liten pärondryck i tetrapak, ungefär som man gjorde förr när man var liten och brukade dricka Festis i en sån där trekantig förpackning som fanns då. Nu är det ju småpaket som påminner om såna där paket med koncentrerad äppeljuice. Det var allt bra att man köpte ett gäng med sådana där pärondryck sist, då de ju var rätt så goda faktiskt. Funderade just på om man skulle ta sig några salta pinnar och festa till det hela lite...

Nu när man har skrivit lite på detta eminenta forum så har ju lite av den allmänna ångesten skingrats känner jag. Kanske skulle man göra ett försök att sova igen. Ja just det, man ska väl göra som nån föreslog att borsta tänderna också. Tror faktiskt att det nu finns så pass mycket kraft att det går att borsta ett par minuter känns det som. Det går ju riktigt bra det här att njuta av livet som alkoholfri.

Ha det gott!

@Flarran Heja dig! Fortsätt fundera över positivt tänk. Om du bara lyckas flytta några av dina dystra, negativa tankar till mer neutrala eller positiva tankar så tror jag att du märker stor skillnad.

Även positivt tänk kan bli en god vana. Jag får ofta höra att jag är provocerande positiv i alla lägen. (Absolut inte när jag är deprimerad dock.) Allt som händer hittar jag någon uppsida med. Som anekdot kan jag berätta att jag har kontakt med några forumvänner privat, utanför forumet. En av dessa, @Torn, har i nykterheten blivit tydligt positiv-tänkare. Igår skickade han en bild på sitt potatisland. Helt översvämmat av regn, som en stor gyttjepöl. ”Jag slipper vattna åtminstone”. (En viss galghumor finns ofta inblandad också.)

Att tänka positivt i alla lägen handlar om att sätta på sig andra glasögon. Och ALLT man övar på blir man bättre på. I grunden handlar det om att allt blir som det blir och går som det går. Vad kan jag påverka? Gör det. Vad kan jag inte påverka? Släpp det.

Harnbrasöndagkompiskram 🐘

@Flarran Vad bra att du kunde rikta din uppmärksamhet mot något positivt i en jobbig situation och lyckades vända på tankarna och få en positiv känsla inom dig. Det visar tydligt på att tankens makt är stor och hur det påverkar våra känslor. Liknande min löpning igår.

Ja, det handlar om att flytta fokus och rikta uppmärksamheten mot det positiva hållet för då sker det tillväxt i dessa tankar. De positiva tankarna växer i omfång och kör över de negativa tankarna. Känslorna inombords blir ljusare och lättare. Det påverkar hjärna som sänder ut signaler om att slappna av i kroppen och inte vara i ”stridsläge” med påslag av stress, vilket skapar negativa tankar och det kan också ge sug efter alkohol. Att få döva stresspåslaget, något som vi lärt in vår hjärna som en automatisk handling vid jobbiga situationer. Så ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt” tänket/processen, har även hjälpt mig till att motverka så att jag inte känner sug efter alkohol. Då jag nu länge tränat mig i att vända mitt fokus och i att rikta min uppmärksamhet mot något positivt så har det skapat nya hjärnbanor hos mig. Man skulle kunna säga att stresspåslag hos mig inte längre automatiskt skapar sug, som förr och även att jag inte får samma intensitet av stresspåslaget när jag får negativa tankar. Jag har fått ett verktyg som jag kan använda när mina negativa tankar växer i omfång, att byta fokus och rikta min uppmärksamhet mot ett positivare håll, då sker tillväxt istället i dessa tankar.

Vad gäller din cykel, varför inte be om hjälp och lämna in den😁. När man försökt flertalet gånger så har man gjort vad man kan, sen kan det vara på sin plats att be om hjälp från någon som kan fixa det på nolltid. Din envishet kan annars bli till att du inte kommer ut på en cykeltur. Att be om hjälp är något man kan bli bättre på, det underlättar livet, man fastnar inte och kan komma vidare.

Hoppas du får en fin söndag, här regnar det för fullt så det blir en perfekt dag för att städa. Promenad blir det också då våra hundar behöver få sin motion och de struntar i vad det är för väder, de vill bara få komma ut😁.

Fick sova lite drygt en timme på morgonen. Sen var det färdigt igen och man vaknade. Tittade ut genom fönstret och naturligtvis regnade det som vanligt. Sen satte magen igång och knorra och ville ha mera mat också. Tänkte, det har väl blivit chokladdags igen. Kände mig så grinig och trött på alltihopa. Inte en droppe öl eller vin fanns i huset. Helt städat från allt vad alkohol hette som vanligt.

Gick ut i köket och slet fram en kastrull, hällde i mjölk och plockade fram tre brödskivor och slängde mjukost på två, samt kaviar på en. Sedan åt man snart upp alltihop i en flygande fläng och sedan diskade man koppen, kastrullen och skeden av bara farten medans man var igång.

Säger bara alltså. Usch för folk med rutiner, som ens gamla farsa liksom. Vanemänniska som han väl brukade säga att han var. Skulle då aldrig nånsin kunna lägga mig till med en massa vanor och rutiner... Hur som helst, @Andrahalvlek och @vår2022 det var kul att ni tittade in här en sväng i morse. Tänka sig, nu är man ju hur mätt och nöjd som helst, och vem sjutton bryr sig väl om lite regn. Men någon promenad blir det då faktiskt inte, tror jag liksom...

Ha en fin dag mina vänner!