Ingen spärr.

Profile picture for user Vill Bara Sluta

Hej alla fina människor ♥️
Jag vet inte riktigt vart jag ska börja...
Från att knappt ha druckit en droppe alkohol fram till nästan 30-årsåldern försämrades mitt äktenskap progressivt under många år och jag började dricka "som tröst" I början var det inte fråga om några stora mängder eller särskilt ofta, men efter en skilsmässa för 6 år sedan blev det oftare och större mängder.
Jag träffade rätt snart en ny man, som det skulle visa sig senare - en alkoholiserad, våldsam sociopat med vilken det hela tog "raketfart" det festades varenda helg och även i veckorna om det gavs tillfälle. Hela relationen tog en ände med förskräckelse för 2 år sedan i en svår misshandel. Efter det har det gått i perioder och nu har det varit rent förskräckligt. Jag dricker för att dämpa ångesten, tycker inte ens att det är gott.
Idag kommer jag i ren desperation gå på ett AA möte då jag inte längre kan få kontroll över detta. Börjar jag väl dricka så dricker jag tills det är slut eller jag slocknar.
Mår så fruktansvärt psykiskt dåligt??

Profile picture for user Andrahalvlek

Här är du bland vänner ? Läs och skriv mycket här så ska vi peppa och stötta allt vi hinner och orkar. Använd forumet som en dagbok, då funkar det lite som självterapi. Plus att du får våra kloka kommentarer som en bonus!

Modigt och klokt att gå på AA-möte idag! Berätta gärna om dina upplevelser, jag har aldrig själv besökt något AA-möte.

Jag praktiserar det jag kallar ”faktametoden”. Fakta, fakta, fakta om hur alkoholen påverkar vara kroppar, och sen repetera, repetera, repetera. Hjärntvätt ?

Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Om du vill plugga lite alkoholkunskap tipsade jag om några dokumentärer hos Ångestmoln precis. Finns fler tips i min ösregnslånga tråd.

Kämpa! En dag i taget. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Profile picture for user Vill Bara Sluta

Som svar på av Andrahalvlek

Vilken resa du har gjort! Jag är så imponerad av dig och din ärlighet!
Det verkar som att vi är i ungefär samma ålder (50 ca)
Jag upplevde att mitt drickande blev mycket värre när jag hamnade i klimakteriet. Har du ungefär samma uppfattning? Kan det vara något i kroppskemin som förändras så man tar till vinpavan som ångestdämpande? Mina dryckesvanor liknar i mångt och mycket det du beskriver.

Profile picture for user Se klart

Hej, det finns inget i våra hormoner (sjunkande östrogen) som gör oss till alkoholister. Däremot är klimakteriet inte sällan en tid präglad av olika sorters press och förändring. Allt från barn som flyttar till fertilitet som upphör (biologisk gråt kanske?) till att vi lever i en värld där vi ska orka precis lika mycket, hela tiden.
I en dröm skulle både småbarnsår och klimakterie-åren vara statligt subventionerade, så vi inte behövde jobba som dårar, för att hänga med i löneutveckling och därmed pension. Kvinnokroppen är fantastisk men samhällets norm är mannen, det finns inget cykliskt med vårt arbetsliv.
Lång tanke- men i korthet; klimakteriet innebar för mig, och för många, en lättare eller svårare tid av nedstämdhet/depression. Dessutom sover vi sämre av rent fysiska skäl. Det i sin tur kan leda till att man medicinerar både humör och sömnproblem med alkohol. Kvinnor är inte sjuka, men kraven på att alltid vara på topp är faktiskt det. Ta makten över ditt liv, sluta drick, lev! ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Född 1969 så det är helt korrekt gissat ?

Ja, jag tror med facit i hand att klimakteriet spelat enormt stor roll, och att det ihop med drickandet har försämrat min psykiska ohälsa oerhört mycket.

Jag blev utmattningsdeprimerad första gången 2007. Begynnande förklimakterie, stor press på jobbet, barn med särskilda behov, och en kass relation. Ovanpå det hällde jag alkohol, som bara förvärrade allt.

Sen dess har jag ätit SSRI, haft upprepade skov av depression, varit utmattad en gång till (2018), haft enorma besvär med rikliga blödningar i klimakteriet, och druckit mer och mer för varje år. Fler och fler minnesluckor, fler och fler ”misstag” på fyllan. Sämre och sämre självrespekt.

När jag fullt ut förstod att alkoholen skapar mina depressioner, ångest och sömnstörningar istället för att hjälpa mig med det så fick jag nog. Då slutade jag dricka. Det är 5 månader sedan på torsdag.

Det är så mycket jag inte kan påverka i mitt liv, men vad jag dricker kan jag faktiskt påverka. Det har inte varit lätt, men ändå lättare än jag trodde. För att jag verkligen bestämde mig, tog beslutet med hela hjärnan och sen har jag bombarderat mitt undermedvetna med fakta, fakta, fakta.

Ett av de bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Min självrespekt är så mycket bättre, min glädje och tacksamhet i vardagen likaså. Jag är mer chill till det mesta, försöker vara självsnäll varje dag.

Kram ?

Profile picture for user Vill Bara Sluta

Mitt drickande ökade ju lavinartat i relationen med sociopaten, så jag var nog helnykter under en period på ca 6 månader. Då upphörde visserligen bråken, men bara för att jag gick undan, vilket aldrig hände onykter.
Så jag kom till den slutsatsen att det var han - och bara han - som var problemet. Visserligen VAR han också ett problem, men MITT drickande är MITT ansvar, något jag aldrig riktigt förstod då, men det gör jag nu. Jag är alkoholist, och enda alternativet är att bli helt nykter♥️

Profile picture for user Andrahalvlek

Du ska bli nykter för din egen skull, och du har kraften inom dig om du bara bestämmer dig.

Jag tror på varje individs inneboende kraft i kombination med kunskap och vilja.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kan jag så kan du!

Kram ?

Profile picture for user Vill Bara Sluta

Som svar på av Andrahalvlek

Nu har jag varit på mitt första AA möte och jag upplevde det väldigt positivt ? Det var ett kvinnomöte med ca 10-12 deltagare och inte alls så högtravande som ryktet säger. Nu har jag iofs gått på ACA möten tidigare för min med beroende problematik och det var ganska snarlika och ACA jobbar ju också med 12 steg så det kändes tryggt och välbekant. Jag kan rekommendera att prova?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag hoppas verkligen att du ska bli hjälpt av AA! Perfekt med en grupp för enbart kvinnor, män har en tendens att ta sådan plats i rummet ?

Jag bor på en liten ort, det utbudet finns inte här. Och jag har hittills klarat mig bra med det jag kallar ”faktametoden”.

Kram ?

Profile picture for user Vill Bara Sluta

Som svar på av Andrahalvlek

Ja, det kan jag hålla med om. ACA är ju lite annorlunda då det är mer frågan om vuxna barn och medberoende. Men man delar upp sig på kvinnor och män där också på ett möte i veckan.
Jag känner i alla fall att jag tar alla tips jag kan få♥️ fakta är jätteviktigt så man kan banka in i huvudet alla negativa konsekvenser drickandet får. Sen är det skönt med gemenskap också ??
Kram, kram?