Har funderat rätt mycket i dag på varför ingen säger något när man dricker för mycket. Jag har kännt ganska länge som om jag håller på att drukna och att alla står på stranden och tittar.
När vi pratat i dag så är det omtanke om mig som gör att ingen sagt något och jag tror dom, för jag vet att dom verkligen bryr sig.
Vet inte riktigt hur jag skall klara mig utan att dricka när jag vill fly från mig själv eller livet, men jag vet att jag verkligen vill vara nykter.
Fick en dikt i dag av en riktig god vän, tänker dela den med er så här Kent Anderssons

Steget

Jag måste ge mig själv en dag, då min tanke strövar fritt,
en dag då jag tar mitt första steg och vet att det steget är mitt.
Jag vill vakna upp i ett eget rum och resa mig upp, och stå på golvet
en stund och fråga mig själv åt vilket håll jag ska gå.

Ett steg i sänder!
Sedan ett steg till!
Det blir härligt att se vad som händer
när man går åt det håll man själv vill!

Jag måste få fråga mig själv vem jag är
och varför jag gör det jag gör.
Jag kan inte leva med dörren stängd om mitt liv står därutanför.
Och ropar man på mig från alla håll så svarar jag: -Vänta en stund!
Idag vill jag följa min egen röst. Idag är ingens hund!

Ett steg i sänder!
Och sedan ett till!
Det blir härligt att se vad som händer
när man går åt det håll man själv vill!

kalla, och välkommen hit! Jag kopierade dikten till min tråd för jag behöver den också. Varmt lycka till på er resa ni alla som skriver flitigt nu! Forumet är till stor hjälp, håll taget! / mt

också dikten och sparade den i ett dokument där jag också la in 2 bilder som jag tog av min blåtira. Kan vara bra att ha som påminnelse längre fram om man börjar vackla och glamourisera vindrickandet:-).

2BaD

Efter 3 veckors supande är ja g nu nere i 0 öl som jag skrev igår om nertrappning
Just idag ska bli min första nyktra dag om så ångesten och magnerverna ska ta
dö på mej! Nu gäller det idag!!!

kalla

Lycka till och tänk på att det kommer att kännas bättre för varje dag som går. Alla har ju sitt sätt att sluta på och bara man hittar ett som passa än själv. Jag har denna gången varit ärlig mot mig själv och mina närmaste, stängt dörren till möjligheten att börja enkelt. Har ett av mina eldprov i kväll då vi skall på middag, men jag har övat i tanken och hoppas det skall funka.

Maria42

Är idag inne på dag 6, och först nu, nja även igår började det kännas riktigt bra, hade enormt sug första dagarna, fick hela tiden stålsätta mig och tänka på allt skämmigt jag gjort i fyllan, och det är inte lite, jag har gjort allt som man kan läsa om här på forumet och lite till. Idag när jag vaknade så var det sån lycka att känna sig pigg och utvilad och minnas hela gårdagskvällen. Jag känner mig faktiskt lycklig.!! Vi är många som kämpar och stöttar varandra, var här inne och läs i alla trådarna, otrolig hjälp. Kram

kalla

Håller med dig Maria! Dag 6 och efter en långtur i skogen med strålande sol och minus grader, så känner jag att jag håller vakna upp och känslan av lycka fanns där. Nu skall jag försöka bevara den känslan och låta den växa.

vi är i alla fall tre (säkert fler) som är på Dag 6 dag och dessutom helg igen. Duktiga är vi! Så bra du skriver Kalla att du ska på middag ikväll men att du ar övat i tanken. Det är så v måste göra inför varje tillfälle där vi blir "utsatta" för en prövning. Bland andra som ifrågasätter vårt val. Fast min erfarenhet från min förra nyktra period (1,5 år) är att folk egentligen inte bryr sej särskilt mycket om man dricker eller inte. Folk har fullt upp med sej själva. Ska man bort så att det passar att köra bil så kan man alltid ta till det. Har man gäster hemma och nån eventuellt skulle ifrågasätta så kan man alltid ra till med att man äter nån medicin eller nåt. Men det är bra så här i början att tänka igenom situationen i förväg.
Jag sitter här med mitt mineralvatten och trivs jäkligt bra med det. Ha en fortsatt trevlig kväll!

kalla

Gårdagen gick kanon, vi var på middag och jag var väl lite orolig hur det skulle gå. Men tänkte på känslan jag hade i skogen igår, dvs styrka och lycka. Hade tänkt rätt mycket på vad jag skulle säga och övat in olika upplägg, tänk att man kan tro att andra bryr sig om vad jag dricker. Sen hör jag mig själv säga, nej jag skall inte dricka alkohol mer, jag tycker inte jag mår bra av det längre. Nähä säger dom vill du mineral vatten eller läsk till maten och så var det inget mer. Roligaste kommentaren på kvällen var mamman till en tjej som skall gifta sig i vår: Men hur blir det med brölloppet då? Hennes man snäser av henne: Dom blir nog gifta iallafall. Vilket utlöste ett asgarv från resten och sen var det inte mer prat om det.
I dag är sjunde dagen och jag har varit på fest igår, mår kanon och skall ställa mig och baka bröd. Njuter så av att inte vara bakfull eller ha ångest, så nu blir det ett steg till på den nya vägen.

så underbart att höra! Det behöver inte vara mer dramatiskt än så! Det är ändå bra att öva och vara beredd. Jag mår också jättebra, känner mej så lugn och tillfreds med mej själv. Har läst om My Skarsgård och sett på olika inslag med henne och det gör så got med en människa som hon som berättar så rakt och odramatiskt och öppet. Hon sa att hon aldrig mått så bra som nu, visst är det väl hoppfullt. Ha en bra dag!

Maria42

Vad glad jag är för din skull, starkt att kunna säga som det är. Det är nog vi själva som gör så stor grej av det, för de som är normaldrickare är det ingen stor grej. Starkt av dig, hoppas du får en fortsatt bra dag. Kram!

katriella

I egenskap av normaldrickande så blitz jag i regel glad över att någon inte vill dricka, ger mig en känsla av att de bryr sig om sög själva och sin kropp. Dessutom så ger det mig en anledning att gå tasteline och leta efter alkoholfria drinkar... De ser häftiga ut! Och så vet man att diskussionerna vid bordet blir intressantare. Bara positivt i min värld, så länge jag får veta det i tid, så att man kan se till att det finns roliga alkoholfria alternativ hemma! Har man gäster så ska de må bra!

Jag behöver inga roliga alkoholfria alternativ, mineralvatten är festligt nog annars går vanligt vatten lika bra. Huvudsaken är att man inte börjar truga, men ETT glas kan du väl ta ändå osv.

kalla

Har tänkt på det här att man känner skamm och vill hålla allt hemligt, tror att detta missbruk skulle må bra av att dras fram i ljuset. En bekant till mina föräldrar som var mycket med oss när jag var barn, var med i Länken. Det fanns inget som han var så stolt för som det, det var aldrig någon hemlighet utan istället något som man drog fram som något väldigt bra.
Han och hans fru hade många stora middagar men serverade aldrig alkohol, dom var alltid med på andras fester där det serverades alkohol utan att det var så konstigt.
Nu menar jag inte att man behöver berätta för alla varför man gör ett val i att avstå, men man skall känna sig stolt med sig själv.

kalla

Man får många tankar om det här med beroende just nu, jag är på dag 8 och känner som att bomullen håller på att plockas bort från min hjärna. Har ni tänkt på att det bara är missbrukshjälp som någon tjänar pengar på som får uppmärksamhet,batningsindustrin omsätter miljader, nu är det sluta röka som är nästa stora sak att tjäna pengar på. Tittar man i tidningshyllorna har nog alla en bilaga med dieter, råd och tips hur man bantar, bryter sockerberoende, sluta röka och vart man kan vända sig om man har problem.
Men om man har andra beroende som inte är en industri så skrivs eller sägs ingenting, tänk om det vid nästa jul stod i bilagan, så undviker du alkoholfällan till jul, här finns det hjälp att få, bästa tipsen på alkoholfri jul.
Men som sagt då måste det väl finnas en marknad för det :-) Bara lite tankar som svävade förbi!

att precis i dom banorna tänkte jag idag när jag var och handlade! Jag tänkte på vad mycket mera ok det är med sluta röka, så mycket hjälpmedel det finns t.ex. Inte finns det nåt Vinotinell som tar bort suget av alkohol. Jag menar antabus fungerar inte så och vad jag förstått så finns inget piller som tar bort själva lusten att dricka, kanske bara tar bort effekten. Nej alkohol är tabu att försöka ta bort. Det propageras för att ge barnen en vit jul osv men julveckan har systembolaget extra öppet och köerna är långa. Dubbelmoral.
Och just för att alkoholen är helig så skäms vi missbrukare för att vi inte klarar av den.
Tror att tankarna börjar sväva fritt så här på dag 8, haha!

Andas

Jag har helt ändrat min inställning till Systembolaget, förut tyckte jag att det var ett förmynderi.
Nu vill jag absolut att Systembolaget ska vara det enda stället som man kan köpa alkohol på. Jag behöver bara tänka på hur många barn som skulle råka mer illa ut då föräldrarna kan bli ännu fullare än de tänkt sig. Vinet är slut klockan är åtta på kvällen, och det är räddningen för barnen den gången. Hur blir då ifall mamma sätter på sig skorna och springer ner till ICA och köper två flaskor extra? Usch.

Och det är ju helt sant, t ex mat- och nikotinberoende är helt ok. Alkohol-, spel och sexberoende (som också existerar i alla samhällsklasser och åldrar till skilland mot t ex narkotikamissbruk) är betydligt mer skamfyllt.

Men jag tror faktiskt att alkoholproblem blir mer och mer legitimt att prata om. Kanske inte att erkänna fullt ut, men många erkänner att det kan bli för mycket när man väl börjar prata om det lite lätt. Jag tror att jag i framtiden kommer att vara ganska öppen med varför jag inte dricker. Känns inte konstigt alls när jag tänker på det.

Ja, ja, lite tankar. Nu te och honung!

att jag ska vara mer öppen om varför jag inte dricker. Man får välja tillfälle och känna efter när det passar men jag tror öppenhet är till stor hjälp för en själv. Man blir fri på nåt sätt. För den skull behöver man ju inte berätta för vem som helst.
Skulle det säljas vin i matbutiker så hade jag nog supit ihjäl mej. Jag bor på en mindre ort med bara en spritbutik och det blev ju faktiskt skämmigt att gå dit på måndagkvällen, särskilt om det var samma i kassan som på fredan. Ibland faktiskt så köpte jag öl istället i matbutiken för att det var "fel" kassör. Ja gud så skönt att slippa det. Dom undrar säkert vart jag tagit vägen ha,ha!
Jag har bestämt det att jag tänker inte gå och handla nåt mer, om min man vill ha vin till maten får han köpa det själv.

kalla

Förra gången jag gjorde ett uppehåll( 6 månader) så sa jag inte till någon, vilket också gjorde att jag hade väldigt lätt när jag började igen. Men denna gången är det annorlunda jag har verkligen fått nog av det, Kan bara se fördelar med att inte dricka, men tycker att alla andra får göra som dom vill. Men skall stå för att jag inte dricker och vara stolt över det, sen tänker jag inte förklara varför för alla ännu, men en dag kanske.Jag kanske blir som farbron från min barndom som inte var så noga med slipsen till festen, men nålen från länken på kavajslaget var det viktigaste. Så sakta men säkert går vi på våran stig ett steg i taget men lite rakare och stoltare.

ÄnnuEnVindåre

Jag fick en bild av en skogsdunge i vårsol där vi alla satt på rad på en bänk och idisslade Vinotinell, i lycklig otakt.

Underbart.

Jag önskar er alla en fin vecka!

Vindåren