Sonen röker cannabis

Profile picture for user Annaorolig

Hej!
Ny här. Hoppas någon kan ge mig lite input. Jag känner mig helt rådvill och ledsen. Igår fick jag veta genom min sons kompis mamma att de tydligen rökt cannabis. Han är 16 år. Verkar sköta skolan ok. Har som jag vet bra vänner men jag vet ju inte allt...
Har inte pratat med min son ännu, ska göra det ikväll tänker jag. Men jag vet inte vad jag ska säga och jag är rädd att han skyller ifrån sig och att vi hamnar i en konflikt i stället för att det blir ett konstruktivt samtal. Har ni tips på hur jag ska säga/göra?
Och vilken hjälp finns att få? Kompisens mamma pratade om att vi bör få våra söner att gå till en mini-maria och lämna urinprov. Bör jag göra det eller vänta och se om detta bara var en tillfällig grej?
Har 1000 frågor men börjar så här.

Tacksam för era tankar!

Profile picture for user Förlorad själ

När jag var tonåring och själv var lite vilsen och testade på olika grejer så tog mina föräldar mig på pissprov.. och även förklarade hela grejen om vad som kunde hända om jag fortsatte som jag gjorde. Skrämde upö mig lite med lvu mm. Det gjorde susen men fungerar ju olika för alla. Hsr en kille som röker och har gjort sen han var 16 år idag 31. Inget att rekomendera eftersom det gick åt helvete för honom med mkt tyngre missbruk i äldre ålder + dåligt minne och en rätt slö livsstil än idag. Så se till att skräm upp din son och berätta hur det kan sluta.. tycker inte du ska vänta alls ta det redan ikväll. För att inte få motsatt effekt så kan du ju ta det med en lugn o sansad/bestämd ton utan att brusa upp. Lycka till ?

Profile picture for user gros19

Berätta om din oro för sonen men gör inte för stor grej av det. Många testar droger speciellt cannabis och dom flesta fastnar inte i det är min uppfattning. Har jobbat länge med missbruk. Du kan ju föreslå att sonen lämnar urinprov om det skulle lugna dig. Jag är tveksam till om jag skulle gjort det, men vi är alla olika och inget är rätt eller fel. Du ska absolut berätta vad du fått veta och om oron du känner. Självklart blir man orolig och målar upp massa skräckscenarier men försök ha lite is i magen. Lycka till!

Profile picture for user Ragna

Det är ju svårt att säga generellt, men jag tror att det kan vara bra att gå till Minimaria eller liknande för att understryka allvaret. Cannabis är inte bra för unga hjärnor. När min dotter var 16 hände samma sak, fick veta genom hennes kompis mamma att de rökte. Vi gick till dåvarande Maria ungdom i Stockholm. Det hade bra effekt när det gällde cannabisen. Min dotter har senare fått svåra alkoholproblem - ja, hon hade nog börjat få dem redan då fast jag inte förstod det, och cannabis kändes liksom "värre" som jag uppfattade då. Nu ser det lite bättre ut med alkoholen, får se hur det blir, men cannabis har hon inte använt sedan dess.Tror inte att hon fick alkoholproblem på grund av cannabisen, men ändå glad över att hon slutade med det.