Varför står jag bara och tittar på?

Profile picture for user ananas_

Jag och min man har varit tillsammans i 20 år. Vi har två barn i 8 och 10 års ålder. Vi har ett eget företag och vi jobbar en hel del. Men på senare år så har jag märkt att min mans alkoholvanor har förändrats. Det började som mer sunt "drickande" på fest ibland, middagar etc. Han har aldrig varit den som blivit aggressiv vid drickande, utan han blir mer störig, tramsig, pinsam, pratar för mycket och högt och sedan somnar han. Men på senare tid är det som att allt arbetande och stress har gjort att han börjat dricka ett par drinkar varje kväll för att "varva ner". Jag sa då att det är inte bra att "varva ner med alkohol", men han har försökt att övertyga mig om att han har kontroll och inte är behov av alkoholen. Han sköter sitt jobb varje dag, men så fort han kommit hem så tar han sig en sup, och en till och en till... Och det är så oroande då det från att vi haft alkohol i flaskor i månader och år nu konsumeras veckovis! Jag skäms att våra grannar ska se honom full, eller se hur många flaskor vi slänger i veckan. Att barnen ska förstå att han är full! Varje dag efter jobbet. Jag har tagit upp det flera gånger och jag har beskrivit min oro, och då säger han att ny efter semestern tex ska han inte dricka mer än kanske på helgen. Men jag får hålla stenhård koll så han inte häller upp starksprit i petflaskor och tar med sig till poolen för sen är han som ett stort barn man måste hålla koll på, och framförallt är jag ledsen för att barnen upplever honom så här! Och att det oftast slutar med att vi alla är på dåligt humör och han somnat. Vad ska jag göra? Jag vill inte stå här och titta på medan han tar livet av sig själv. Jag är så otroligt ledsen att han hamnat här. Jag vet inte om jag borde förstått det tidigare? Men jag tror att jag blunda för hans ovanor. Men nu är jag så trött på det. Ska jag typ lita på det han säger att han ska "sluta" nu efter semestern? Vad hade ni gjort?

Profile picture for user Åsa M

Det finns nog två vägar att gå.

Antingen: ta upp det utifrån att nu ska hela familjen ha nya vanor, för att inte peka ut honom. Av hälsoskäl kör vi köttfri måndag, alkoholfritt fem dagar i veckan, vi hittar på någon aktivitet tillsammans en gång i veckan osv. Som ett faniljekontrakt.

Eller: jag är verkligen oroad över hur mycket alkohol som du konsumerar. Räkna på det,om du kan. Dokumentera. Och lägg fram konkreta bevis. Vem köper och dricker, hur ofta, mängder. Och dra en gräns: jag tycker inte det är ok att det dricks varje dag och jag vill att du slutar med det. Om du inte kan hantera det på egen hand kan vi boka tid hos vårdcentralen, men hanteras måste det.

Profile picture for user brittney

Hej, känns igen här ! Men min smög med det" värsta" som sprit. Tips att gå igenom anhörig stödet här på Alkoholhjälpen- tyckte jag fick bra redskap i kommunikationen genom den! Lycka Till!