Slutat dricka utan nedtrappning.

Profile picture for user Onkel F

Hej! Är det någon som har erfarenhet av att lindra abstinensbesvär genom att trappa ner på alkoholkonsumtionen? Frågan är säkert behandlad i dussintals trådar, men jag hittar dem inte.

Jag tänkte att idag skulle vara min Dag 1 utan alkohol. Det fungerade fram till 19-tiden, sen blev besvären för besvärliga. Att vara skakig och må skit kan jag leva med, men så fick jag kramper i ena handen. Verkligen skrämmande! Har lite vin kvar sedan igår, drack 1 glas och besvären försvann. Drack ett till av bara farten, jag är ju alkis.

Det är många här som verkar vara på rätt väg i sitt förhållande till alkohol, så det kanske finns någon med erfarenhet av huruvida det är möjligt att undvika besvär genom att trappa ner konsumtionen under 1 - 2 veckor (eller kortare tid)?

mvh
Onkel F

Profile picture for user Torn

Hej! Jag körde en nedtrappning dagarna innan jag slutade helt med att dricka. ( 6 månader nykter nu) Var rädd för farlig abstinens och trappade ned i 4 dygn. Klarade mig från kramper men hade några riktigt hemska syn och hörsel hallucinationer under de sista 2 dygnen. Så jag vet inte om det hjälpte egentligen. Är säkert bättre att trappa ned under lite längre tid. Eller ta hjälp av sjukvården, det finns ju mediciner att ta till.
En sak är säker i alla fall, att ha blivit av med mitt alkoholberoende är det bästa som har hänt i mitt liv.

Mvh. Torn

Profile picture for user Andrahalvlek

Jättebra att du har hittat hit och du får nog snart svar angående nedtrappning. Du kanske behöver komplettera med uppgift om hur mycket du har druckit och hur länge.

Själv har jag ingen erfarenhet av den typen av abstinens, men det var säkert nästa steg för mig. Alkoholism är ju en progressiv sjukdom.

Jag valde att sluta när jag märkte att min tolerans hade ökat rejält och jag hade minnesluckor nästan varje gång jag drack.

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Oerhört tacksam för svar från er båda.

Torn: Jag provar att "småsupa" i minskande grad i 1 vecka, så får jag se hur det känns.
Sjukvården där jag bor hänvisar alla beroendeproblem till Beroendemottagningen, och en provtagning skulle garanterat resultera i en anmälan till Trafikverket. Katastrof för arbetslivet och ekonomiskt. Denna möjlighet har jag som plan Z eller något liknande.

Andrahalvlek: Jag fyllde 60 i våras och har druckit i mer är halva livet, i varierande grad. De senaste 20 åren: MYCKET.

Jag har "slutat" 2 gånger tidigare med hjälp av Antabus (Guds gåva till mänskligheten). 2012 pga att en läkare "föreslog" det. Var nykter i 2 år. 2019 pga att min närmaste chef hade synpunkter på min sjukfrånvaro. Var väl nykter i drygt 1 månad efter avslutad behandling. Båda gångerna klippte jag av alkoholkonsumtionen tvärt utan problem. Dock för att vara andra till lags. Ingen egentlig egen motivation.

Mådde väldigt bra båda gångerna. Mycket motion, god sömn och rejält förbättrad kroppslig status. Tyvärr tycker man, som många här skrivit, att det här är ju inga problem.

Profile picture for user Andrahalvlek

Den måste du hitta nu. Du ska sluta för din egen skull. Innan det är för sent.

Alkoholism är en progressiv sjukdom och man dör till slut. Min pappa dog 61 år gammal, pga söndertrasad lever. Jag fyllde 50 år i höstas och jag vill inte traska i hans fotspår mer.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Profile picture for user nystart

Börja proppa i dig vitaminer redan innan du slutar, maxa B-vitaminer til exempel. Köp hem L-Glutamin och maxa detta också. Jag gjorde detta innan jag slutade och fick inga besvär alls. Lycka till.

Profile picture for user Jullan65

Välkommen, det känns alltid bra när en medmänniska vill sluta dricka. Har egentligen inga bra råd för fysisk abstinens. Har klarat mig från det . Baksmälla har jag dock haft och jag kan tänka mig, vätska i massor. Tillsätta resorb för balans i kroppens salter osv. Vitamin b-12 i höga doser( just b-12 är vanlig brist hos oss som dricker för mycket). Magnesium är bra, kan hjälpa vid kramper och sömnen. Men har du tendens till krampanfall får du nog ta lite hjälp av sjukvården, samma om du inte får sova alls på flera dygn. Lycka till nu och håll i , de blir snart bättre

Profile picture for user Onkel F

Behöver tips om hur forumet fungerar! Skall man använda Besvara-knappen när man ger svar på ett specifikt inlägg? Eller, som jag gjort, lägga en ny kommentar i fältet sist i tråden?

Oavsett, tack för svar, tips och omtanke! Jag är ganska bra på vätska och vitaminer, L-Glutamin, magnesium och Resorb är dock oprövat. Måste kolla upp.

Idag har jag mått som en överkörd grävling. Sprängande huvudvärk, illamående, svettningar och jag har darrat som ett asplöv (fortfarande). Dock ingen kramp. Kul när man delvis jobbar med kundkontakt..

Jag har fortfarande vin kvar i kylen som försäkring mot kramp. Det får stå kvar några dagar "ifall att". Idag har jag varit nykter, en timma i taget. Hoppas på Dag 2 imorgon.

Onkel F

Profile picture for user AmandaL

Grattis till din första nyktra dag onkel f! Känns härligt att höra att du klarat av dagen trots jobbiga bakfyllebesvär (låter det som)
Du kan svara på dina kommenterar eller andras trådar längst ner i kommentarsfältet, eller trycka besvara direkt på ett meddelande, men det hamnar längst ner ändå ?
Igen grattis till din första nyktra dag och jag tror på att du klarar dag två imorgon ???

Profile picture for user Andrahalvlek

Om du får många kommentarer så kan du skriva i rubriken ”Till Andrahalvlek” för tydlighetens skull.

Annars skriver du bara svar på kommentarer längst ner. Då blir det ett ”samtal” som alla kan följa.

Sen kan du även kommentera i andras trådar om du vill ?

Det finns några här just nu som är på dag 1-3 precis som du. Det är extra sporrande att hitta någon som befinner sig på ungefär samma plats i nykterheten. Då kan man ”växeldra”.

Kram ?

Profile picture for user TROCADERO

Är också på min andra dag.
Kan vara skönt att ibland påminna sig att vi är flera som går genom det nu. Vi klarar detta tillsammans!
Hoppas du får en god natts sömn så du kan komma till jobbet med nya krafter imorgon. Och då är du redan på dag 3!!!

Profile picture for user AmandaL

Det är perfekt att ni har varandra som är så lika i nykterhetensdagar, då kan ni alltid stötta och motivera varandra till att klara ännu en dag tillsammans! Grattis ingen onkelf till din första nyktra dag och trocadero till din andra! Fortsätt att finnas här för varandra och stötta varandra i era processer ??????

Profile picture for user Onkel F

Som svar på av TROCADERO

Måndag var min första dag, jag kanske skulle ha väntat till idag med kommentaren. Ingen bra sömn, tyvärr. Låg och funderade på vad jag gett mig in på.
Visst skall vi klara det, ingen av oss vill ha alternativet.

Onkel f

Profile picture for user Onkel F

Det gick utan att trappa ner (säger han stöddigt efter nästan 2 dagar).

Mår ganska anständigt med tanke på omständigheterna. Dödstrött, huvudvärk och skakig, javisst, men inga tendenser till kramp pga abstinens. Det innebär att jag måste hälla ut det sista jag har av mitt kära vin. Senast torsdag, har jag något hemma fredag eftermiddag kommer det att gå åt fanders.

Är lite orolig inför helgen, om jag nu inte snubblar innan dess. Jag har haft 2 "Första nyktra helgen" sedan 2012. Båda med stöd av Antabus. Jag har inte haft något val, jag har inte kunnat dricka.
Den här gången har jag det, jag väljer själv om jag skall åka till bolaget och handla 2-3 BIB eller om jag skall vara nykter.
Jag hoppas på nykter. 2 dagar är inte mycket att skryta med, knappast någon stabil nykterhet. Jag känner att både min kropp och min vitvinsmarinerade hjärna behöver det. Mest självpepp detta.

mvh

Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

”Om jag inte snubblat innan dess”, ”Hoppas på nykter.”

Du måste tro på dig själv! Du måste verkligen bestämma dig, inifrån och ut, med hela hjärnan.

För vad är alternativet? Döden? Du håller på att dricka dig till döds, och vägen dit är ett konstant lidande. Du är värd något bättre.

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Som jag svarade Trocadero: Ingen av oss vill ha alternativet. Har ett sug som kräver all viljestyrka jag har att stå emot. A finns tankarna varje vaken minut.
Skall hälla ut sista vinet ikväll, blir en prövning att se det flöda ur BIB-ens tapp utan att sätta ett glas under.
Jag är oerhört tacksam för varje liten vänlig knuff i rätt riktning, det hjälper.

Förresten, vad betyder den där lilla rosa knappen nere till höger?

Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Den rosa knappen trycker man på när man gillar någons inlägg - som jag gjorde nu med ditt senaste inlägg.

Ett tips: Håll för näsan! Doften av vin kan trigga dig.

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Andrahalvlek, att få med mig hela hjärnan i nuläget är en fantasi, men jag jobbar på den saken.

Jullan65, tack för att du tror på mig.

Jag hällde ut det sista vinet ikväll, drygt en halv BIB. Det var inte lätt att förmå mig själv att faktiskt göra det. En hel del argument emot for genom skallen, men men..
Jag antar att det betyder att åtminstone halva hjärnan är på min sida, och ja, jag kämpar!
Någonstans lite längre fram kanske jag kan skriva mer "du" och inte bara jag, jag,jag. Senare.

mvh
Onkel F

Profile picture for user Onkel F

Dag 5 utan alkohol igår. De första 3 var inte så roliga, men nu är jag mest trött. Kroppen behöver väl jobba ikapp.

Nykter fredag! Har inte hänt sedan slutet av september. Vansinnigt sug dock, men så här långt är det hjärnan som bestämmer. Ingen barnlek, men lättare (mindre svårt) än jag trodde.

Solen skiner här idag, hoppas den kommer att skina på dig och alla andra här inne också!

mvh
Onkel F

Profile picture for user Vjlo

Fortsätt på den vägen och stå emot suget - var snäll mot dig själv, kanske aktivera dig med lite annat som distraherar sinnet, och ger positiva minnen av denna lördag, dag 6 av din nykhterhet!

Profile picture for user Andrahalvlek

Det värsta har du bakom dig nu. Jag kan tipsa om ljudböcker, de håller hjärnan sysselsatt. Man kan ha en storytel-app i mobilen och lyssna med hörlurar, eller bara lyssna direkt ur mobilen, det gör jag. Gillar inte hörlurar.

Promenader med ljudbok i öronen är ett perfekt sätt att distrahera. Skrev några ljudbokstips inne hos Villjulevaockså nu precis.

Tankar är bara tankar och känslor är bara känslor. De går över. Och de lyfter aldrig glaset till munnen. Det viktiga är att du inte agerar på tankarna.

Skriv ner dina hemskaste fylleminnen. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Jullan65: Det som gör det ännu bättre är att jag slapp vara full för att jag valde att inte bli full! Seger, ja.

VillJuLevaOckså: Det är målsättningen, men suget gör sig påmint nu när det är 30 minuter tills bolaget stänger, och när jag ser ut genom köksfönstret ser jag den gröna skylten lysa vackert i solen, 500m bort, fågelvägen.
-Ånej du Jävelberg, dit skall du inte.

Andrahalvlek: Jag föredrar att läsa och att ta in dofter, ljud och synintryck när jag promenerar. Det får mig att känna mig närvarande på något sätt, till skillnad från den avtrubbade tillvaron i alkoholdimman.
Tankar är bara tankar... Det, eller någon variant på det, går på repeat i huvudet på mig när suget är som värst.

Tack för pepp!

Onkel F
(Rackarns, man skulle visst klicka "Spara också)

Profile picture for user Villervallan

Det beror lite på hur dålig du blir när du slutar? Dom som morskt säger "ta tjuren vid hornen" har nog ingen aning om hur djävla pissdålig man kan bli! Det kan vara livshotande! Jag provade först att trappa ner på folköl men den bet för dåligt så det blev bara status quo. Jag fick häva i mig en 50cl burk en gång i timmen för att inte må riktigt dåligt. Fick aldrig någon paus i det dåliga måendet & kunde därmed inte förlänga pauserna och därmed trappa ner. Med vanliga 5,3: or får jag andningsrum ett par timmar och får därmed ork att trappa ner. Att trappa ner på starksprit eller vin blir nog svårt om du inte skall sitta med millilitermått å fippla :-)
Sitter just nu och trappar ner själv här efter en veckas kalas. Fast nätterna är bitchiga med fräsande hjärna och bisarra drömmar som väcker en, en gång i timmen. Då brukar en starköl vid tretiden ge några timmars sömn. Men glöm inte att förlänga pauserna. Går inte det så kanske du har ett värre utgångsläge och får öka dosen lite så det blir uthärdligt!? Krävs lite diciplin och lite koll på klockan. Det tar 1-3 dar, men kanske en vecka om du supit i A-lags nivå? Man får känna sig fram lite...

Profile picture for user Onkel F

Som svar på av Villervallan

Nej, A-lagsnivå har jag inte nått än. Men med 5 BIB per vecka, 1 BIB varje dag vid långledigt och semester (utom dagen före arbetsdag)är det bara en tidsfråga.
Semester förra veckan, samma sak igen, öppnade en BIB direkt när jag kom hem från jobbet, 1 BB om dagen till i lördags när jag kände STOPP!
Tog väl den värsta smällen i söndags. Drack inget förrän framåt kvällen då jag fick lite kramper. Efter ett par glas vin var allt lugnt igen. Sedan dess har jag inte druckit något. Så jag har väl tagit tjuren vid hornen sas. Har mått riktigt dåligt några dagar, men igår och idag har varit ganska OK. Har bestämt mig för att inte dricka alkohol "inom överskådlig framtid" som någon klok människa här inne har uttryck det.

Hur går det för dig? Vill du bara "svalna av" efter veckan eller vill du ha förändring?
Hoppa det går bra oavsett målsättning!

mvh
Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Du borde göra som jag, spara motsvarande mängd med pengar på ett konto varje vecka och bara använda de pengarna till må-bra-saker.

Jag sparar till en hundvalp bland annat. En helg på spa i september blir det nog också.

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Som svar på av Jullan65

Jag hoppas, Jullan65, jag hoppas. Kvällen har känts lite avig, men det är min första nyktra helg på 10 månader. Det krävs nog lite mer än 6 dagar för att det skall kännas stabilt, men en dag i taget,ja.

Tack för grattis!

Onkel F

Profile picture for user Onkel F

Som svar på av Andrahalvlek

Ja, jag gjorde ett snabbt överslag av kostnaderna efter att ha läst om ditt sparande i din tråd, Andrahalvlek. Skrämmande! Alkoholen har fått kosta hur mycket som helst, och jag har valt att blunda. Annars är jag en ganska ekonomiskt sinnad (läs snål) person.
Hmm, det skulle bli en jäkla massa pengar till må-bra per månad. Vi får se.

Nu är det läggdags för gamla farbröder, God Natt!

Onkel F

Profile picture for user Onkel F

Söndag förmiddag, 09:30. Har just kommit hem efter att ha kört till mataffären, handlat inför veckan och kört hem igen. Jag har sovit mer än 8 timmar, jag är inte bakfull, och jag kan helt lagligt köra bil. En söndag förmiddag!
Jag är visserligen bara inne på min 7:e dag, men mina damer och herrar: Life is good!

En stor bamsekram till alla, men särskilt till dem som har det jobbigast.

Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Du gör helt rätt! Genom att fokusera på alla fördelar med nykterheten så går den nyktra resan mycket lättare.

Offerkoftan är varm och sticksig i värmen, och den är väldigt missklädsam ?

Kram ?

Profile picture for user Villervallan

Som svar på av Onkel F

Skönt att det går åt rätt håll! Ja ibland behövs det bara ett glas för att klara tillnyktrings processen, att lugna kroppen lite för att slippa biverkningar. De ggr jag legat på en hela whisky om dan, i en veckas tid, då blir det lite drygare. Men nuförtiden skiter jag i spriten, en kvarting någon gång.
Hamnade på avgiftning en gång, och det gör åtminstone inte jag om, fick ligga på en galonbrits och kallsvettas och vibrera i 24 timmar, till jag visade 0,0, innan dom satte in benso under tre dagar. men ligger man på 0,0 då är ju värsta skiten redan avklarad, så när jag väl kom in på avdelningen ville jag bara därifrån. Tog mina sista 5 starköl fram till igår eftermiddag då det kändes ok att bryta helt, så nu blir det jobb igen imorgon. Ber en stilla bön att jag inte får bakslag under veckan och blir abstinent igen, ligger nog på gränsen till DT ibland och det gör mig skitspak... Stora lyckönskningar & lycka till, det här fixar vi!

Profile picture for user Baraenmor

Läste din tråd, är inne på dag fyra själv. Hoppas din fysiska abstinens är över nu! Det brukar inte ta mycket mer än fem dagar. Det gäller att distrahera sig med annat... är väl olika från person till person vad som funkar.
För mig är sömnen fortfarande dålig (trots propavan) med många obehagliga drömmar och nattliga uppvaknanden. Men det brukar bli bättre efter någon vecka.
Vi får kämpa tillsammans nu! Det finns så många bra tips på det här forumet om filmer, böcker och annan inspiration.

Kram

Profile picture for user Onkel F

Som svar på av Villervallan

Jag hoppas att du kan hålla i det här. Be gärna en stilla bön, men kom ihåg att det är du som måste göra jobbet! Det kanske låter lite drygt, men det kommer från en som är i samma sits som du. Du vet själv hur du kommer att må de närmaste dagarna, men tag en dag, eller en timme i taget. Till slut blir det bättre, det vet du också.

Mvh
Onkel F

Profile picture for user Onkel F

Som svar på av Baraenmor

Kul att du läst min tråd.
Jodå, abstinensen är över sedan ett par dagar. Idag har faktiskt varit en riktigt, riktigt bra dag. Jag har egentligen inte åstadkommit så mycket, bara handlat lite mat och annat smått och gott.
I övrigt har jag bara sugit i mig av känslan av att det är så här jag vill ha det!
Att kunna göra vad man vill när man vill utan att vara bakfull.

4 dagar är starkt (mina första 2 var ganska hemska), hoppas du är över den värsta delen av början på din nykterhet. Har noterat att du har en egen tråd, får läsa igenom och se vad du har för planer.

Kämpa på

Onkel F

Profile picture for user Onkel F

Jag tyckte det var läge att ändra rubrik på tråden. Dels är abstinensen över sedan några dagar, och sedan har jag ju faktiskt slutat dricka alkohol. Visserligen bara för 7 dagar sedan, men jag har för avsikt att inte dricka alkohol inom överskådlig framtid (snott från någon annan här inne, minns inte vem).

mvh
Onkel F

Profile picture for user Vjlo

Starkt av dig att genomlida de dagarna med abstinensen! ? Och låt dagarna gå en i taget, visst är det kul att återupptäcka vad mycket bra saker som går göra och uppleva utan A.

Profile picture for user AmandaL

Onkel f så glad jag blir för din skull, så otroligt glad verkligen och grattis till sju nyktra dagar! Det är jättebra jobbat, jag minns hur det var i början, det vet alla som försöker ta sig ur sitt missbruk, början kan vara hemsk, abstinens och ångest. Mycket bra kämpat, du känns stark och beslutsam, blir otroligt glad för din skull som sagt ??

Profile picture for user Onkel F

Vart kom suget ifrån? De två senaste dagarna har jag mått absolut toppen och så kommer det, suget ifrån helvetet. Jag förstår inte vad som satte igång det. Under förmiddagen kände jag plötsligt att "F-n vad jag är sugen på vin". Den känslan vill inte riktigt släppa.
Först var jag övertygad om att det skulle bli bolaget direkt efter jobbet, sedan kom jag på att om jag kör i helgen istället så har jag ju några dagar på mig. Jag vet så väl att om jag gör det kommer jag att falla tillbaka i mitt "gamla" mönster.
Jag är besviken på mig själv för att jag känner så här, men jag har ett par dagar på mig att få in hjärnan på rätt spår igen innan helgen.

Förlåt mitt gnäll, men det har funnits dagar då jag mått bättre.

Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Börja inte förhandla med alkoholdjävulen! Det är bokstavligt talat livsfarligt att ”leka med tanken”.

Säg/tänk direkt ”NEJ, jag ska INTE dricka. Minns du...” och sen ska du tänka på så många hemska fyllesynder och bakfyllor som du bara kan komma på. Snabbspola filmen!

Det suget du känner är bara drogen som vill dra in dig i sitt garn igen. Du har ett beslut - första glaset. Sen bestämmer drogen.

Kämpa nu Onkel F! Suget blir inte värre och värre, det blir mildare och mildare och kommer allt mer sällan.

Kram ?

Profile picture for user Vjlo

Jag tycker du inte ska gräma dig för mycket över att suget och tankarna helt plötsligt är överväldigande och väldigt intressanta igen.

Det är kanske inte så konstigt det kommer ett starkt sug när du varit utan A i nio dagar?

Det är ändå bra du skriver av dig här om det! Suget innebär ju inte att du halsat vin än, även om du är i något slags planeringsstadium du inte blir kvitt.

Suget kanske släpper av sig själv? Eller efter ett tag om du inte tänker och planerar för mycket om vilka möjligheter som finns? Eller om du på allvar säger nej, nej, nej? Det är ju en gammal vana som nog måste motas bort mer än en gång innan den blir lätt att hantera, tänker jag.

Profile picture for user DetGårBättre

Kämpa mot suget. Förhandla inte. Jag gjorde det och det slutade likadant som alltid. Inlagd på avgiftning. Har natten nu framför mig blir värsta även om jag mår okej. Men aldrig första glaset.

Profile picture for user Kennie

Har läst och glatt mig åt din tråd där du beskriver både motgångar och framgångar med skön humor. Jag tror som flera andra skrivit att suget blir mildare vartefter tiden går. Tänk att du inom ganska kort kan ha en tillvaro utan särskilt jobbigt sug och med alla fördelarna du redan känt av att vara nykter. Fördelarna blir fler, suget blir mindre, du måste bara kravla dig igenom de träligaste sugdagarna först. Hitta på något annat i helgen. Ring nån och berätta vad som står på spel och planera in en heldag långt borta från bolaget och gamla vanor. Plöj nån serie på Netflix. Läs något bra, Strindbergs Inferno kanske, den roar mig i perioder av stress. Och ha målet i sikte, att du ska ha makten över ditt eget liv. Du är smartare än beroendet, det är jag säker på.

Profile picture for user Baraenmor

Vet inte om jag är rätt person att råda i detta... Något som hjälpt mig ibland är att åka och hälsa på människor som inte dricker, byta miljö. Gärna på landet om möjligt. Har du möjlighet att göra det så tror jag det är bra.
Om jag inte haft möjlighet till det så har jag ibland gått ut på längre vandringar i naturen, på någon vandringsled, så att jag blir trött också.
Lättsmält spänningslitteratur har också varit ett sätt för mig att avleda mig.
Men det viktigaste är nog, som så många skriver, att inte börja förhandla...

Profile picture for user Jullan65

Onkel f, det är dom här dagarna som garanterat kommer. Låt det komma bara, tänk att det är just bara en känsla. 24-timmars regeln e rätt bra nu, då lurar du suget lite. Till imorgon klarar jag, 24h. Då tar jag ett nytt beslut.... inte för alltid är oxå en bra tanke som lugnar suget lite. Jag dricker inte just nu, hur framtiden ser ut vet jag inte. Raska promenader och att skriva o läsa hjälper oxå. Det kommer lätta, promise. Skickar cyberstyrka. Jullan

Profile picture for user AmandaL

Onkelf det är helt naturligt att känna sig sugen på alkohol när man försöker sluta, du har påverkat din kropp med alkohol så länge så att kroppen försöker lura dig att du ska ta in det i den igen. Så du ska inte känna skam och besvikelse över att du känner sug, det har alla nyktra alkoholister gjort någon gång under sin resa, jag har gjort det flera gånger! Så absolut inte känna skuld över att du känner sug, det är en kemisk process i din kropp och inget du kan rå för. Men jag hoppas att din viljestyrka var starkare än alkoholdjävulen och att du klarade att hålla dig nykter ännu en dag! Fantastisk fina tips du fick av alla forums vänner igår, hoppas du känner dig stark idag ?

Profile picture for user Onkel F

Det kommer naturligtvis att komma fler. Man vinner knappast VM i Nykterhet på en dryg vecka.

Det hjälper att läsa och skriva här. Läsa om andras erfarenheter, missöden och lyckade strategier.
Skriva, både när allt känns bra och när det känns "öken". Ovärderlig med input, tips och pepp. Vet inte hur många gånger jag läst de senaste dagarnas kommentarer här, men de har verkligen hjälpt.

Tyvärr använder jag en laptop, annars hade det funnits en hel del små hjärtan och glada smileys här.
Ni får använda er fantasi.

Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag var riktigt orolig för dig! Bra att du tog dig igenom förhandlingen. Det ger dig råg i ryggen inför nästa förhandling!

Kram ?

Profile picture for user Baraenmor

Går sådär för mig just nu men ger inte upp, det är det långa loppet som räknas. Du verkar vara en brutalärlig person, jag kan inte tänka mig annat än att det är bra ?❤

Profile picture for user Onkel F

Känns rätt bra, trots dippen mitt i veckan. Den tog jag mig igenom tack vare "en timme i taget"; "det går över" och "aldrig första glaset". Tack till er som upprepar de orden.?
Däremot kan jag inte ta till mig AH's råd om fyllesynder. Minns inte så många, men jag har gott om minnesluckor.?

Det jag däremot har i minnet är 2 saker:

Hur jag mådde när jag gick och lade mig lördag för 2 veckor sedan. Alkohol upp till öronen, kroppen kändes helt stum, huvudet helt tomt. Minns bara att jag tänkte att min kropp klarar inte det här längre. Sedan somnade/svimmade/tuppade jag av. Vet inte vilket.
Jag vill aldrig mer känna den känslan.

Hur jag mådde måndagen efter, första dagen utan alkohol. Yrsel, huvudvärk,skakig, illamående och färdig att när som helst bara ramla ihop rent fysiskt.
Jag vill aldrig mer må på det viset.

Rätt så starka skäl till att aldrig ta det första glaset, och till att välja att inte dricka inom överskådlig framtid. Kanske det här var min botten?

Tag hand om er
Onkel F

Profile picture for user AmandaL

Bra och grattis onkelf! Vilka framsteg, vilken förändring i sättet du skriver på ??? grattis till dina två första nyktra veckor, det kommer så många fler positiva effekter ska du se! Men du upplever redan något av det finaste man kan göra, stolthet ???

Profile picture for user Andrahalvlek

Stort grattis till dina nyktra 14 dagar! Nu är alla rester av alkoholen borta ur din kropp - och den fysiska abstinensen likaså.

Nu återstår ”bara” den psykiska abstinensen. Vilket verkligen inte är så bara. Det handlar om att hitta och bibehålla nya nyktra vanor och läsa på om hur alkoholen skadar våra kroppar, så att vi aldrig vill utsätta oss för det igen.

Och förstås - ta en dag i taget. Min app (Nomo sober clock) visar 168 nyktra dagar idag, tjoho!

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Ja, det känns faktiskt som om det går åt rätt håll.
Ett litet orosmoln på himmelen lite framöver, dock. Jag jobbar de närmaste 2 veckorna, sedan har jag en veckas semester. Om jag skall vara ärlig så planerade jag in den redan i mars som ännu en fyllevecka.?
Jag har fortfarande inte klart för mig vad jag skall göra istället, kanske lika bra att ställa in den och jobba? Eller anta utmaningen?
Oavsett, när den veckan är över vet vi om jag kunde backa upp alla stora ord med handling, eller om det bara var varmluft som pös ut.

Repeat after me, please: Suget går över. En timma i taget. Aldrig ta första glaset.

Onkel F

Profile picture for user Kennie

Det glädjer mig verkligen att höra att du tog dig igenom den tuffa veckan! Förhoppningsvis blir det lite lugnare med suget ett tag. Har inte heller några gigantiska fyllesynder som avskräcker, men däremot så många bakismorgnar med ångest över att må dåligt och en oändlig trötthet. Så otroligt skönt att inse att jag själv har makten att befria mig från det. Som att äga ett trollspö....

Profile picture for user AmandaL

Onkel f. I början är det jobbigt och läskigt att utsätta sig för platser och situationer man förknippar med att dricka alkohol. Är man inte tillräckligt stark tycker jag att det är bra att undvika detta tills vidare. För mig idag går det bra att gå på middagar eller ha bjudningar där andra dricker. Jag vet att jag säger nej tack och så är det bra med det. Men det är påfrestande och hade jag inte varit så bestämd hade det varit väldigt farligt för mig att gå på detta. Finns det nånting med semestern du kan ändra på för att det inte ska bli som du planerade i mars? En fyllevecka låter helt förfärligt i mina öron och inte något jag alls förknippar med semester och avkoppling. Det låter väldigt tröttsamt. Men om du inte är där än tycker jag inte du ska utsätta dig för onödig frestelse, viktigast först, vara nykter ???

Profile picture for user Onkel F

Det måste vara något fel i huvudet på mig. Jag föreställer mig alltid ett "worst case scenario".
Jag är glad och lite stolt över att har klarat de här veckorna. Det är bara två veckor, men det är MINA två veckor. Jag har fixat dem själv och med stöd, pepp och tips från er andra härinne. Ingen beroendemottagning, ingen Antabus.. Har aldrig hänt tidigare.. Känns bra!

En lite stolt och mycket tacksam
Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Skulle du sitta hemma och supa hela veckan eller resa bort?

Jag tycker att du ska planera om din semestervecka, men jag inser samtidigt att du kanske inte är där än. Fördelarna med nykterheten har inte slagit ut i full blom än ?

Så det bästa är kanske att jobba och ta semesterveckan senare, när du orkar planera nyktra aktiviteter istället. Det viktigaste just nu är ju att du får vardagen att funka.

Du får sova på saken! Nu när din hjärna funkar bättre händer urhäftiga saker medan vi sover, lösningar kommer plötsligt till oss lättare.

Kram ?

Profile picture for user AmandaL

Onkel f, du känns stabil och stark och och du redan nu tänker på vad som kan hända känns också som ett insiktsfullt tecken! Jag hoppas att du kan få hålla din semester i lugn och nykter ro! Men blir väldigt glad av att höra att du inte tänker spela rysk roulette med ditt egna mående. Jag tror eller känner faktiskt att du är mycket starkare än du själv insett ???

Profile picture for user Onkel F

ligger din första gissning nära sanningen. Det var det mindset jag var i under semesterplaneringen på företaget.? Men nu är det så att jag inte har för avsikt att dricka alkohol inom överskådlig framtid. De närmaste tre veckorna ryms gott och väl inom det tidsspannet.

Vardagen fungerar (nåja), frågan är om jag kan få ledighet att göra det. Kanske lika bra att prova? Kan ju inte fly undan i evigheter.

Onkel F

Profile picture for user AmandaL

Du behöver inte utsätta dig för onödiga risker i början tycker jag. Inte spela rysk roulette med dig själv som insats brukar jag tänka. Självklart ska inte det nyktra livet leda till att man slutar att göra saker eller besöka platser, det nyktra livet ska ge en mer men i början är det viktigaste att man just förblir nykter, så att hoppa över att besöka en plats eller vissa personer tills man är helt säker i sin nyktert tycker inte jag är att avstå någonting. Det är snarare att ge sig själv någonting. Vetskapen om att jag förblir nykter. Det gynnar dig i slutändan! Gör saker som du är 100% säker på att du fixar i början och gambla inte med din hälsa och ditt liv om du inte vet att du klarar det ???

Profile picture for user Jullan65

Det känns ju direkt livsfarligt med en krökarvecka, allra helst när risken för krökar veckor, månader finns efter den där veckan....alla gånger flyter man ju in i sitt gamla beteende som betyder misär, ångest och ett rent fördärvligt mående, ja du vet. Vägen tillbaka kan vara riktigt lång. Nu är du på g och du kommer få mer gött av nykterheten. Summa sumaron, ta en dag i taget. Sen en till, å en till. Du behöver inte vara nykter hela livet, men just den här semestern ska du vara det. Ta små beslut framåt, det är adjävulen som viskar i ditt öra igen. Låt hen inte lura dig. Stor stödkram Jullan

Profile picture for user Onkel F

AmandaL, jag väljer bort situationer och sällskap där det förekommer A. Märkligt, helt plötsligt får man ganska mycket egentid.? Bra, för jag behöver lite tid att klämma och känna på min nya situation.

Jullan65, du vet inte hur rätt du har. Börjar jag gå längs den vägen så slutar det med Highway to Hell, möjligtvis med en mellanlandning på en parkbänk.

Min fundering gällde om jag skall skjuta upp ledigheten eller försöka planera in vettiga aktiviteter. A är uteslutet.

Det bästa med forumet är att människor är engagerade och visar omtanke, tack för det.

Mvh
Onkel F

Profile picture for user Jasmine

Som sagt...du får känna efter hur det känns med ledighet kontra arbete med rutiner. För mig fungerar det bra att vara ledig och nykter så länge jag inte utsätter mig för socialt umgänge med a inblandat. Men, du vet bäst själv vad som fungerar. Jag tror på dig!

Kram!

Profile picture for user Onkel F

Det är så jag vill ha det, kunna fungera normalt, utan a. Är ju lite av en rookie med mina 2 nyktra veckor, men jag har ju ett par till på mig för att känna av hur det känns.
Jag tar beslutet så sent som möjligt.

Mvh
Onkel F

Profile picture for user Jullan65

Ja onkel det var det jag menade, att ta beslutet så sent som möjligt. Vid minsta misstanke, känsla att det kan barka åt ”h”, så struntar du i semester helt enkelt. Svaren och insikterna av sina funderingar kan ju komma upp ganska snabbt. De finns ju varianter oxå som...att ta ledigt ett par dagar...träffa nyktra människor.....få ett nytt intresse eller ett gammalt...träna osv. Att ha en plan den första tiden har hjälpt mig mycket. Tänker att om din kropp verkligen behöver ledighet, finns kryckan antabus att tillgå. Det har jag kört o gör nu med. Lycka till i ditt val, en dag i taget

Profile picture for user Onkel F

Jag har gått igenom 2 6-månaderskurer med Antabus tidigare. Helt perfekt hjälp för att sluta dricka, jag är den förste att rekommendera den.
Mitt problem har varit att jag inte har haft motivation nog att hålla mig nykter efteråt.

Den här gången måste jag försöka bygga upp en nykterhet på egen hand känns det som. Försöka hitta motivation att inte bara sluta med A, utan även att fortsätta vara nykter.
Det känns bra just nu, men det kommer säkert tuffa stunder framöver. Återfall? Långt ifrån omöjligt.
Jag har en målsättning, jag kan bara göra så gott jag kan för att nå den. Om det innebär att jag får skippa ledigheten, so be it!

Onkel F

Profile picture for user Onkel F

Men sömnen är helt kass. Har gått dagliga långpromenader för att få igång kroppen sedan förra måndagen. Blodtryck, vilopuls och vikt, allt går åt rätt håll. Men sömnen..☹
Jag har Propavan kvar sedan förra sommarens Antabuskur. Jag är lite skraj för att ta dem, dock. Fick en ganska otrevlig reaktion första gången jag tog en tablett och lite av myrkrypningar under hela tiden jag tog dem.
Jag är lite desperat nu, måste få sova ordentligt, så jag har tagit en tablett och får hoppas på det bästa.?
Melatonin är tydligen bättre för 55-plussare. Någon som har erfarenhet av hälsokostvarianten? Ger de någon effekt, eller är det medicinen som gäller?

Onkel F

Profile picture for user Andrahalvlek

Det finns nästan inget värre än sömnstörningar. Har mer erfarenhet av det än jag ens vill tänka på. Funkar dock bra för mig sen jag slutade dricka, efter cirka en vecka.

För mig är problemet att min hjärna blir för uppvarvad när jag är stressad och då får jag svårt att varva ner och somna, och då får jag sömnpanik och kan inte somna för det.

För drygt två år sedan hade jag tagit insomningstabletter i sådan omfattning att de inte hjälpte längre. Läkaren vägrade skriva ut mer. Fick sluta cold turkey. Vidrigt ?

Men då var jag sjukskriven för utmattning, så det var bara att gilla läget och härda ut. Inget jag önskar min värsta ovän. Har inte tagit insomningstabletter sen dess.

Melatonin funkar inte på mig, inte heller sådant som finns på hälsokost. Magnesium tar jag dock varje kväll mot myrkrypningar.

Det som funkar för mig är att inte bli allt för uppvarvad i hjärnan - och där har jag blivit hjälpt av mindfulness, meditation och yoga.

Sen lyssnar jag på en ljudbok 30 min när jag ska sova och jag lyssnar aktivt på handlingen, då släpps inga andra tankar in. 9 av 10 gg somnar jag inom 30 min, annars ställer jag om timern en eller två gånger tills jag somnar. (Lyssnar på ”Skål ta mig fan” för 5-6:e gången.)

Hoppas innerligt att sömnen fixar till sig snart, det är tortyr att inte få sova. Skönt att det känns bra i övrigt!

Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Propavan var som tortyr för mig av myrkrypningar. Funkade INTE. Atarax funkar bra för mig, även om jag blir lite seg dagen efter. Gäller att ta den i tid på kvällen. Melatonin är helt biverkningsfritt. Testa! Ta en till två timmar innan du går och lägger dig.

Profile picture for user Onkel F

Man får mindre biverkningar om man tuggar tabletten. Smakar som något en hund lämnat efter sig på gräsmattan, dock! (Nope, jag har inte provat?). Jag vaknade vid 3-tiden och kände mig nästan drogad, annars fick jag sova hela natten.
Jag har egentligen inga problem med att somna, men jag vaknar efter 1 timme eller 2. Somnar om, vaknar osv hela natten. Tabletterna hjälper om jag slipper biverkningarna, de kommer inte varje gång.

Andrahalvlek, jag kan inte läsa eller lyssna på böcker innan jag skall sova. Det sätter igång huvudet så att jag inte kan slappna av. Annars läser jag gärna när jag varit nykter några veckor och hjärnan börjar förstå och komma ihåg det jag läser.

Charlie70, jag har provat Atarax. Det gav ingen effekt för mig. Propavan ger bara biverkningar ibland. Blir dock alltid lite mosig morgonen efter.

Har kollat Melatonin på nätet. Det går tydligen inte att köpa utan recept i Sverige.
Det skall tydligen inte tas om man dricker alkohol (vilket i sig inte är något problem längre), men om jag går till en läkare, finns det någon risk att det tas prover för alkoholmarkörer? Bara dag 20 utan alkohol, och jag kan inte riskera en anmälan till Transportstyrelsen.

Profile picture for user Se klart

Jag har under många år haft problem just att somna. En del av mina problem med alkohol härstammar därifrån.
Melatonin har jag köpt drösvis i USA men funkar inte alls på mig. Jag kände mig helt jetlaggad istället för tvärtom.
Om jag har svårt att somna nu tar jag en halv Imovane eller en atarax.
Att lyssna på meditation, sova-appen eller headspace kan också fungera.
Du verkar ju göra allt rätt men jag gissar att kroppen behöver tid. Jag sover mycket bättre efter en tid a-fri, men känner jag sömnpanik tar jag en tablett. Tror inte det är någon fara (eller der säger iaf min läkare) så länge jag inte trappar upp dosen.
Hoppas det löser sig inom rimlig tid.
Vet inte hur det är med prover, men tänker att det tar man väl inte på människor som inte dricker något?
Men jag vet som sagt inte.
Hoppas du får sova inatt ?

Profile picture for user Jullan65

Usch ja, sömnen är ett gissel. Endera för mycket eller för lite, verkar det som. Melatonin kan funka och jag tror man kan köpa lägsta dos 2 mg här i Sverige nu. Jag har inte så mycket tips då jag själv har dålig sömn av och till. Eller sover för mycket, som nu. Gratulerar till din nykterhet iallafall, strongt jobbat. Vi kör väl vidare, onkel f??

Profile picture for user Onkel F

Eller pga? Vaknade flera gånger, som vanligt. Till slut somnade jag tydligen om ordentligt, vaknade strax efter nio, helt bombad. Var inte klar i huvudet förrän vid ett-tiden. Propavan får gå bort.
Får hoppas på att det löser sig så småningom. Brukar ta 1-2 månader innan jag sover bra om jag bara förlitar mig på motion (och nykterhet, självklart).

Kanske skall prova något av dina tips, Se klart. Alla medel är tillåtna.

Jullan65, man kan tydligen köpa doser Melatonin under 2mg utan recept från Finland.
De doserna är lagliga att importera, men innehavet räknas som illegalt!!?? WTF!? Ibland blir jag inte klok på våra lagar och regler.
Och visst kör vi vidare! Bara dag 21 för mig idag, men det kommer att bli fler, många fler. En dag i taget!

Profile picture for user Onkel F

Men det är inte helt lätt just nu. När jag går hem från jobbet imorgon kommer jag att vara ledig i 1 vecka. Ledighet är mycket starkt förknippat med alkohol för mig. Halva hjärnan tänker "Ledig?! Alkohol!! Yiihaaa!".
Den andra halvan påpekar lite försynt att jag inte mådde så bra sist jag drack, och att de första dagarna utan alkohol var hemska. Tyvärr är jag bra på att glömma om jag bara vill.

Det finns en klar risk för ett planerat återfall, att få fira in ledigheten är det som lockar. Längtar efter att få känna mig lite smålullig och avslappnad.?
Men om jag kunde sluta(?) med alkohol av egen fri vilja så vore det väl tusan om jag inte skulle åka hem från jobbet imorgon utan att ta vägen förbi bolaget. Jag kanske skall köpa något att tröstäta istället??

Målsättningen är densamma som tidigare, den känns bara lite jobbigare att nå just nu. Men om jag tar en dag, eller en timma, i taget så kommer jag dit så småningom.

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är tricket i början. Vad som helst som sysselsätter dig. Passa på och läs och lyssna och glo på klipp om hur alkoholen fördärvar oss. I min tråd hittar du sysselsättning för hela veckan 24/7.

Annars får du snickra, gräva ett dike, hugga ved, städa förråd, ut och kuta. Vad som helst, bara du sysselsätter dig. Du fixar detta!

Kram ?

Profile picture for user Onkel F

Jag tror att både grannar och föreningen skulle ha synpunkter om jag köpte mig en spade och började gräva..? (Sorry, kunde inte låta bli).
Hursom, point taken, att sysselsätta sig med något är nog det bästa.
Annie Grace om Spontan nykterhet kanske skulle vara något. Gillar tanken på att ingen kan göra jobbet åt dig.

Profile picture for user Andrahalvlek

Hennes bok ”Tänka klart” var verkligen en ögonöppnare för mig.

På youtube och podd är hon lite fladdrig och ostrukturerad (intensiv personlighet med mycket energi) och kvalitén på ljud och bild är urusel.

Kan man stå ut med det och fokusera på innehållet är det också guld. I podden ”This Naked Mind” besvarar hon folks frågor och låter folk berätta sina storys.

Tydligen har hon en form av utbildning för personer som vill hjälpa andra att bli nyktra med hjälp av hennes metoder. Spännande.

Äsch, vilka känsliga grannar du har ?

Kram ?

Profile picture for user Jullan65

Det låter bra Onkel f, man får och har sug. Det ingår i proceduren. Men man behöver inte agera på det. Man vet , att det gäller att aldrig ta det första glaset, inte ens slurken. Då går det bra, heeela vägen. I början blir det lite på knogarna, men vartefter lugnar även suget ner sig. Bara en dag , å sen en dag till.....i taget. Kramiz

Profile picture for user Onkel F

Chips, läsk och färska jordgubbar!
Jag blir inte klok på hur jag fungerar. Här har jag laddat mentalt sedan i onsdags för att handla vin till fredagskvällen. Verkligen längtat. Vad händer? Jag åker till mataffären (som naturligtvis ligger vägg i vägg med Bolaget) och köper lite tröst/ tyck synd om/unna sig-käk.
Bolaget hade lika gärna funnits på en annan planet! Jag hade inte en tanke på alkohol.

Samma sak har hänt varje gång jag varit sugen på alkohol, jag går inte från tanke till handling. En omedveten process som jag naturligtvis är tacksam för, Men så länge suget infinner sig finns det en risk att jag ger efter och dricker. Måste m a o hitta ett sätt att bli av med suget.
Fram till dess får jag fortsätta som hittills, att aldrig ta första glaset och ta en dag i taget. Fungerar för mig.

En kram, kärlek ock styrka till er som verkar ha det lite extra tuff just nu. Ingen nämnd, ingen glömd.

Profile picture for user Andrahalvlek

Suget kommer nog och hälsar på då och då, men allt mer sällan. Huvudsaken är att man inte agerar på det. Suget lyfter aldrig glaset till munnen.

Svinbra jobbat med nykterheten!

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Jag har väl aldrig ätit så mycket jordgubbar, hallon, melon som i år.
Känns som jag får unna mig allt jag är sugen på och det är lyxigt ju.
Suget kommer och går. Efter en tid hör det till ett annat liv att dricka.
Ändrar karaktär. Som man själv gör efter den prövning det ändå innebär att inte dricka.
Kraft och mod till dig!

Profile picture for user Onkel F

Det går ju faktiskt ganska bra, det här.
Men suget ligger kvar som en dov grundton och vill inte ge med sig. Jag har haft tankar på att jag nog kan dricka ibland när jag är ledig, jag kan ju sluta om jag bara vill.
Precis de tankar jag haft de gånger jag har "slutat" med hjälp av Antabus. Precis de tankar som gör att jag läser och skriver här i ett tredje försök att sluta. Somliga lär sig aldrig!

Det är sant att suget inte lyfter glaset. Det är jag som avgör om jag skall göra det eller inte. Men nu är det så att jag inte har för avsikt att dricka alkohol inom överskådlig framtid.
Det här var nog mest för mig själv egentligen, för att få funderingar på plats. Det blir mer konkret när man får ned dem i text.

Ja, man måste nog unna sig lite extra då och då. Att bara späka sig själv blir outhärdligt i längden. Man måste få må bra också.
Tyckasyndomchipsen måste jag nog ta det lite lungt med. De visste var de satt (enligt vågen)!?

Profile picture for user Andrahalvlek

Bra att du skriver ner det. Allra helst om det varit i den här fasen du har tagit återfall tidigare. Läs din tråd från början varje gång du tvekar.

Du ska kanske mentalt lista några fyllesynder som du kan drämma i skallen på alkoholdjävulen när hen börjar viska i ditt öra.

Söka på ”intervention” på youtube brukar avskräcka mig annars. Det är där vi hamnar till slut om vi inte lyckas bryta det här.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Vad fort det går, tycker det var igår när du loggade in här.
Överskådlig tid är ett bra mått på nykterheten. Heja dig! ?

Profile picture for user Onkel F

Det känns som lite grand av en milstolpe.
Det har varit mindre svårt än jag trodde det skulle vara. Visst har jag känt sug emellanåt, svårartat ibland, men den känslan går över. Det är "bara" att härda ut, en timme i taget. Budskapet har jag läst här otaliga gånger. Det fick mig att tänka Fan, det kanske kan fungera! Det har det gjort, så här långt.

Seklart & Andrahalvlek, tack för grattis!

Imorgon skall jag börja beta av dagarna i månad 2, en i taget.