Hej,
Jag har under en lång period druckit alldeles för mycket och för ofta. En eller två flaskor vin per dag i veckan och sedan mer än det under helgen. Det eskalerade under pandemin med hemarbete i ett par år vilket gjorde det lättare att börja med att ta ett par glas vin direkt efter det att arbetsdagen var slut för att sedan ta mera under kvällen.
Har sovit dåligt och vaknar flera gånger under natten med ångest över drickandet. Varje morgon när jag gått upp lovar jag mig själv att nu får det var slut men det håller bara fram till eftermiddagen.
Allt drickande gör att jag inte gör det jag egentligen gillar som att träna, fixa med huset och ta långpromenader med hunden.
Jag har tagit kontakt med Beroendecentrum och ska gå där regelbundet och lämna blodprover för att sätta lite press på mig själv att se till att mina alkoholmarkörer sjunker. Sedan i förrgår har jag inte druckit en droppe och börjat träna igen. Abstinensen känns jobbig men jag hoppas att det kommer att kännas bättre snart.
Jag bor i ett fint hus med min fru och hund och har tills dess att jag gick i pension i januari förra året skött jobbet bra.
Jag var inte beredd på att det skulle kännas så ensamt att gå i pension. Helt plötsligt blev det tyst på telefonen och att vara ledig hela tiden har hittills inte blivit så bra som jag trodde att det skulle bli.
Men nu ska jag verkligen ta tag i mitt problem ordentligt och försöka härda ut alkoholsuget och ta itu med min ångest vilket är anledningen till att jag självmedicinerat under alltför lång tid.
Det här blev lite rörigt ser jag men skönt att börja skriva här och läsa att jag inte är ensam med det här.

@Taga_Ny Hej och välkommen hit! Vad bra av dig att ta tag i ditt alkoholproblem och att du kontaktat Beroendecentrum. Det visar på att du tar ansvar för dig själv och ditt liv. Det brukar finnas något underliggande som skaver och som gör att man lätt tar till alkohol som flykt och tröst. Det blir en ond cirkel och man mår bara sämre psykiskt och fysiskt. Jag blev så förvånad över att alkoholen är en sådan stor orsak till ångest, skuld och skam, vilket jag fick erfara när jag blev nykter för över 1,5 år sedan. Skillnaden är enorm! Sedan jag blev nykter har jag kunnat ta tag i saker som tynger mig. Jag har fått tillgång till mina äkta känslor och kan hantera dem på ett helt annat sätt som nykter. Att vara nykter är en kick, man ser på saker ur ett helt annat perspektiv när alkoholdimman inte skymmer sikten. Det blir som ridå upp! När man är nykter😁.

En av mina största farhågor när jag drack och som motiverade mig mycket till att sluta, var just hur det skulle se ut när jag går i pension. Jag drack också minst en flaska varje dag och mer på helger på slutet. Jag såg mörkt på min framtida pension (är 55+ så det dröjer några år). Skulle jag sitta och supa från morgon till kväll, när jag inte behöver gå till ett jobb? Skulle jag gå ut vinglig med mina hundar på promenad? Skulle jag gömma mig, inte våga träffa grannar eller andra för att min skam var så stor över att jag var ett fyllo? Skulle jag bli fet och orörlig då min ångest skulle äta upp mig? Hur skulle jag kunna vara ett stöd för mina barn och make när jag inte orkade ta mig för något? Skulle huset gro igen och trädgården bli vildvuxen då jag inte hade motivation till att göra saker? Men, hur skulle jag klara av att vara utan vin, det enda som höll mig uppe någorlunda och som gav tillfällig lindring? Ett liv utan vin! Hur? Ja, du hör hur svarta mina tankar var om att gå i pension.

Jag tog tag i saken och tänkte att nej fan, bättre kan jag! Av med offerkoftan! Det gjorde jag också för över 1,5 år sedan. Jisses, vilken skillnad! Jag mår så bra och har massor av energi. Jag tränar regelbundet, har gått ned 10 kg. Det känns som tiden inte riktigt räcker till nu. I början hade jag så mycket tid över, när jag inte drack i tid och otid längre, när den aktiviteten togs bort. Men inte nu längre. Jag har har gått hos psykolog och hittat hem hos mig själv. Nu ser jag fram emot min pension, som nykter, pigg och fräsch😁. Jag ska dricka gott kaffe i sängen varje morgon, gå långa promenader i skogen med mina hundar och min man, träna, läsa, jobba i trädgården, pyssla med olika projekt i stort som smått, ha kontakt med min familj och fråga hur de har det. Planera resor till fjällen…

Livet som nykter ger dig en ny chans till att ta vara på och ta hand om ditt liv igen. Som nykter uppskattar man de vardagliga tingen på ett helt annat sätt. Man blir mer chill, lugn, harmonisk och känner livsglädje😁💕

@Taga_Ny Hej! Jag såg nu att du skrivit under tråden att vara måttlig i ditt drickande. Det jag skrivit om handlar om att sluta helt, men jag låter det vara kvar, kanske kan det kan ge dig något i alla fall😁. Lycka till!

@Taga_Ny Hej, enkigt rådgivarna kan en del lära sig att dricka måttligt, men det säger inget om hur lätt eller svårt det är.
För mig har det inte funkat alls trots åratals försök. Så jag har fimpat alkoholen helt. Det känns enklare eftersom jag då inte ”väcker ” upp suget och beroendehjärnan hela tiden och slipper ”förhandla”. Men för att få veta vad som passar dig och eftersom du verkar illa ute så kan tre månaders nykterhet som uppstart vara bra. Då får du återhämta dig lite och kan kanske ta ett bättre beslut.
Hur som helst ta hjälp nu innan allt blir värre. Såg flera god råd ovan så ska inte upprepa dem. Lycka till!😌

Hej,
Tack för alla goda råd! Jag har mer börjat luta åt att det bästa kanske är att helt låta bli alkoholen då jag alltid verkar ramla tillbaka i gamla spår igen.
Igår fick jag svår ångest och hade tom svårt att prata med grannen. Kändes som en stor klump i halsen och det kändes som att det hördes på mig. Gissar att det är en del av abstinensen men det var så jobbigt och deprimerande att jag bröt mitt löfte och tog några glas vin för att lindra det hela. Förstår att det var fel väg att gå och idag tar jag nya tag igen.

@Taga_Ny Alkohol skapar i sig oro och ångest. Så kan bero på det. I varje fall blir det inte bättre av alkohol mer än högst tillfälligt.
Sedan ökar oron istället.
Det ka såklart vara en kombo av olika orsaker. Men prata med specialisterna på Alkohollinjen så får du mer träffsäkra råd.
❤️🌻

Hej,
Länge sedan jag startade den här tråden och skrev något. Tyvärr blev mina tankar på att dra ner ordentligt eller helt låta bli att dricka inte något jag har kunnat följa den här sommaren. Jag har druckit en eller två flaskor vin dagligen under hela sommaren. Några gånger har det tom blivit mer. Jag ska återigen göra ett försöka att dra ner på intaget rejält eller allra helst klara av att inte dricka något alls under minst en månad. Jag har inte druckit så mycket på en gång så att det direkt har synts på mig, gissar att det är för att jag har byggt upp mer tolerans för att jag ska känna av en berusning.
Det svåraste för mig är att klara av morgonen och förmiddagen. Känner mig rejält ensam då min fru åkt iväg till jobbet. Tidigare var dagen full av Teamsmöten på jobbet men det klipptes av direkt när jag fick avgångspensionen för nu drygt ett och halvt år sedan. Skulle önska att det fanns nån chattgrupp eller liknande som man kunde gå in i och bara få lite kontakt. Den måste vara helt anonym såklart. Har sett att det finns AA-möte online men de börjar först vid 12-tiden såvitt jag har kunnat se. Hur gör ni andra för att inte grubbla och känna sig värdelös?

@Taga_Ny Hej och välkommen! 😊Jag tillhör dem som strävar efter att dricka måttligt. Jag tror att oavsett om målet är måttlighet eller total avhållsamhet så är Alkoholprogrammet och Alkoholkalendern här till stor hjälp, liksom forumet. Programmet är verkligen guld värt med den tydliga strukturen och uppgifter en får fylla i kring mål, motivation osv. Och att ärligt registrera varje glas i kalendern är också det motivationshöjande. Det finns olika strategier, tricks och knep att använda sig av. För måttlighet finns också en bok "För mycket, för ofta" som är skriven av forskare som också bidragit till att ta fram programmet här. Jag gjorde också Alkoholprofilen, innan jag började. Det är ett test som Systembolaget tagit fram. Oavsett målsättning finns det många strategier och metoder. Jag skriver i min tråd om hur jag gjort hittills och vad som funkat hittills. Ha det fint 🌻

Hej, bra att du tar tag i detta. Se till att kom ut ur huset på morgonen. Promenera, åk och fika, träna eller något. Och sen till mötet kl 12. Var inte rädd att ta hjälp att bryta drickandet om det behövs. Både för beroendet och kanske även samtalsstöd, det kan vara svårt att lämna arbetslivet och hitta vem man är när man inte går till jobbet längre. Kör på nu och ta dig ur drickandet, det leder bara nedåt och blir värre ju längre tiden går..

@Taga_Ny Hej. Ja hur gör jag för att inte grubbla och känna mig värdelös? När det gäller den dagliga aktiviteten så arbetar jag fortfarande men tänker som Kennie skriver, se till att göra egna planer; gå ut, träna, rensa ogräs, spela boule, osv. Skapa en aktivitet och planera och schemalägg med dig själv. Hur går samtalen med din fru? Själv har jag fått ett jättefint stöd av min partner, men det kanske är lite för tidigt för dig att ta det samtalet. Gör klart för dig själv vad du vill och varför. Du gör ju detta för din egen skull. Ta hjälp, av AA, hälsocentral, häng här i forumen; här finns alltid sällskap.

@Taga_Ny jag minns den där känslan när jag försökte sluta och inte lyckades. Var så ledsen och kände mig så värdelös. Nu känner du dig värdelös av flera anledningar. Alkoholen gjorde mig väldigt initiativlös. Det är nog det värsta såhär i efterhand. Jag är inte en passiv person, men jag blev seg av alkohol.
Jag behövde göra ett helt uppehåll med alkoholen för att komma tillbaka.
Alkoholsanera hemmet.
Du skriver om att det är jobbigt på morgonen. Jag lyssnade på en föreläsning om att man behövde ca 10 dopaminduschar för att komma igång. Det fick man genom att hälsa på andra, göra gott etc. Kan du gå ut och ta en morgonpromenad? Fixa frukost till frun?
Det finns ju Vetersnpoler och frivilligt arbete att engagera sig i om man har lust och möjlighet.
Jag tror att du kommer att må bättre om du slutar dricka. Alkoholen spär verkligen på den där känslan av värdelöshet. Men om du tänker efter så tror jag inte att den där personen som dricker vin hela dagarna egentligen är du. Det har blivit så, men det definierar inte vem du är. Du kan ta tillbaka dig själv och bli den du vill vara.

Jag har fortfarande svårt att ta tag i det trots att jag vet att jag är ute på en farlig väg som inte kommer att sluta väl om jag inte skärper till mig. Varje natt ligger jag och lovar mig själv att nu får det vara nog men sedan är det tillbaka i samma spår igen. Jag har en bra dialog med min fru och hon vet vilka problem jag har men riktigt hur illa det är med mängden jag konsumerar vet hon inte. Så där har jag inte varit helt ärlig.
Nu ska hon åka bort ett par dagar och är det nåt jag har svårt för är att vara ensam på kvällar och nätter så jag har ångest för de närmaste dagarna.
Jag skulle önska att det fanns ett chattforum här på Alkoholhjälpen som man kan gå in på anonymt precis som de här forumen och att den är aktiv dygnet runt. Det skulle kännas som en stor trygghet att kunna chatta med personer som har samma problem när som helst på dygnet. Då skulle jag inte känna mig helt ensam utan kunna chatta med andra personer som inte heller kan sova t.ex.

@Taga_Ny Hej 👋. Det låter som om du har det tufft. Jag vill återigen pusha för att följa Alkoholprogrammet. Men det kanske du redan har gjort? Oavsett om man har alkoholfrihet eller måttlighet som mål så tror jag att det är väldigt svårt att bara sluta eller minska. Jag tror att den strukturen och de strategierna som finns är oerhört nyttiga och hjälpsamma. De är baserade på forskning och evidens. De har hjälpt mig och massor av andra. Ber om ursäkt om jag slår in öppna dörrar, men jag tror man behöver hjälp av strukturer. Och fortsätt att skriva och läsa här. Kanske finns det andra nattvakna på forumet? Ångest på nätter är tufft. Kanske behöver du annan hjälp för att hantera ångesten?
Hoppas du får en bra dag 🌻

Hej,
Länge sedan jag skrev igen men jag har haft en rätt värdelös period med fortsatt för mycket alkohol varje dag. Men härom dan hände något som skakade om mig totalt. Jag skulle skjutsa min fru till jobbet och visste att det hade blivit mycket vin kvällen innan men jag kände mig inte påverkad eller så. Brukar alltid blåsa i en alkoholmätare innan jag sätter mig i bilen men just den här morgonen blev det bråttom och jag glömde bort det. På hemvägen blev jag stoppad i en poliskontroll och blåste positivt. Så positivt att körkortet rök på ett år. Fruktansvärd upplevelse och skamkänslor. Att ringa efter min fru och be henne hämta mig på polisstationen pga rattonykterhet var rent ut sagt för jäkligt. Men det här fick mig verkligen att tänka efter vilka problem jag har med alkoholen och att jag ständigt skjuter upp löftet till mig själv om att dra ner eller sluta. Efter det här har jag bestämt mig för att vara helt nykter. Jag har dessutom möjlighet att få tillbaka körkortet om jag monterar ett alkolås och att jag visar genom provtagning att jag slutat med alkoholen. Från och med i förrgår kväll har jag inte druckit en droppe och den här gången känner jag att jag ska klara av det. Jag ska bli mer aktiv i det här forumet och läsa alla goda råd och berättelser om hur många vi är som inte klarar av alkoholen. Nu ska jag ta en dag i taget och hela tiden tänka på vad som hänt när suget kommer.
Så på något sätt så kom det något positivt ut efter denna händelse.
Jag har frågat tidigare om någon känner till några AA-möten som körs via nätet? Jag bort på ett ställe där bussförbindelserna är begränsade så att förlora körkortet är en katastrof. Som sagt så var det fruktansvärt dåligt gjort att sätta mig i bilen. Har aldrig kört med alkohol i kroppen tidigare.

Välkommen tillbaka. Kanske blir det där den knuff i rätt riktning som du behöver. Den svåraste perioden är precis i början tycker jag. För visst satsar du på total alkoholfrihet nu? Det finns så mycket positivt med att sluta med alkohol och jag tror att du kommer att uppleva att energin och livslusten återvänder. Tycker att ditt inlägg låter väldigt positivt mitt i allt elände. Det är en bra grund. Nu är det framåt som gäller. När jag slutade funderade jag mycket på sånt som jag fyllt min tillvaro med tidigare. Alkoholen gjorde mig passiv och oföretagsam. Jag hade ju helt enkelt en mängd andra intressen som inte fått näring på länge.
Lycka til nu!

Hej Sisyfos!
Ja nu är det total alkoholfrihet som gäller. Jag klarar ju inte att dricka måttligt utan har jag börjat ta ett glas så blir det bara fler efter det, trots att jag från början bestämt mig för att bara ta det första.
Idag är det bara 3:e dagen men jag tycker redan jag känner mig mer energisk och att ångesten minskat. Dessutom så tycker jag att min självkänsla redan blivit bättre.
Gick förbi Systembolaget igår utan att känna någon lust att titta in.