En veckas nykterhet och även kroppen börjar återhämta sig, ff mycket trött. Den sista tiden har jag varvat nyktra dagar med dagar då jag druckit kopiöst mycket. Hela tiden med ett sorts underliggande självhat och påtaglig ångest. Känner mig nu mycket lättare i sinnet vilket jag alltid gör men alkoholdjävulen är stark och obarmhärtig samt förrädisk. Jag måste verkligen banka in detta i min hjärna.
@Andrahalvlek ❤️ Tack, jag behöver all stöttning i världen nu! Jag bemästrar redan punkt 3 dvs jag dricker inte alkohol… Det är 1 och 2 som är mina utmaningar, och då kanske främst att jag inte förstår hur jag ska klara att inte dricka utan återfall…. 💕💕@vår2022 @Himmelellerhelvette ❤️❤️❤️ Ni är förebilder och jag kommer aldrig ge upp! Tack för att ni stöttar, det hjälper mer än ni anar! @Varafrisk ❤️

@prinsessa God morgon! Ja det blev en jättemysig middag igår. Min partner stöttar det jag gör så mycket, och det känns viktigt att avsätta tid för bara oss ibland. Hösten är underbar, men ärligt talat skulle jag ha svårt att välja en favoritårstid - jag trivs bra med alla! Idag blir det start hemma med arbetet, sen skall jag till min psykolog och vidare till jobbet. Sitter i en skön fåtölj och dricker min andra kopp. Det blev enheter igår, drygt två stycken så jag är ganska nöjd med mig själv eftersom jag i princip höll min budget. Önskar alla i tråden en skön nykter tisdag 🍁

@Påvägmothälsa Lite lugnare vecka idag, vilket är skönt. Ska dricka upp mitt kaffe nu och se ut på en morgonpromenad innan arbetet tar vid här hemma. Hemmaarbete idag, ganska så skönt. Blev det en fin middag igår? Visst är det mysigt med hösten?!

Godmorgon alla ni andra! Idag skapar vi en bra tisdag utan enheter!

Grattis från mig också 🥳Du är så härligt konsekvent i ditt sätt att resonera och hur du valt att leva ditt liv. Också underbart klok och omtänksam. Tror du var en av de första som
sade något till mig på forumet. Det betydde mycket! Dina kommentarer till alla och en var är så peppande och inspirerande. Fortsatt lycka till!
🌻

Bestämde mig den 21/8 att förändra mitt drickande och det gick väl sådär. Efter ett antal återfall i det gamla beteendet och efter ett bra inlägg av HR bestämde jag mig för att sluta helt med alkohol den 4/9 2023. Är nu inne på dag 23 av mitt nyktra liv och det känns riktigt bra. Jag började också med alkoholkalendern här den 5/9 och alkoholprogrammet och där finns mycket bra att läsa och att se dagarna som nykter blir fler och fler. Men det som var avgörande för mig var inlägget av HR som finns att läsa på förändra mitt drickande. Det gäller att bestämma sig för att sluta helt det går inte för mig i alla fall att tro att jag ska kunna dricka ett par öl det slutar alltid i flera dagars supande. Det måste gå att sluta helt för det är inte roligt lägre att dricka alkohol att inte komma i håg vad man sagt eller gjort. Och det värsta är att tappa kontakten med barn och barnbarn. Det gäller också att tacka nej när någon kompis säger var som folk och ta en öl. Man måste våga säga NEJ TACK. Nu jobbar vi vidare med det här och det är skönt att vara nykter ha en bra dag.

Jag tänker göra som Amanda L säger och flytta tråden till att vara alkoholfri ha en bra dag.

Om man startar processen och gör allvar av den kommer fördelarna med nykterhet komma ganska fort. De ser man inte precis i början. Man måste starta processen för att inse hur bra det kan bli. Så kör säger jag. Går han sedan åt sidan och fortsätter med offerkofta så kan du kliva åt sidan då. Sätta hårt mot hårt och ge tydliga gränser om han fortsätter bara trycka på offerstilen.

under september nu höll jag mindre mängd och max 2 ggr men började istället bli varje helg. så de ökade igen på annat sätt. vilket resulterade till högersidan igen, brännande känsla där. allt de gamla vanliga tramset. o nu senast tappa minnet från kvällen innan. så nja nu börjar de väl gå i fel riktning igen. dag 2. högersidan måste vila o vet fortfarande inte riktigt vad de är men verkar ju va magen för känns när ja äter oxo o sånt. kaffe osv. måste lyssna på magen. o låta den va. kroppen säger ifrån så. ska ta mig igenom de här igen nu o får hoppas de blir bättre. trött blir man. aja . får hoppas ja mår bättre för varje dag nu o inte e döende godnatt

@Amanda L Det känns alltid (för mig) som om jag skulle ha varit nykter en mycket längre tid. Fast känslan beror ju på att jag skrivit här på forumet under en mycket längre tid. Så visst är det så som du säger, vi har varit nyktra ungefär lika lång tid. Jag hade åtta månader i torsdags! Heja oss💪🏻

Kram❤️

Hej, vad bra att du börjar fundera på hur du dricker. Jag slutade i princip att dricka helt för tre år sen. Blev alldeles för ofta och för mycket. Innan jag slutade kändes det som en enorm grej att inte dricka, men så här i efterhand förstår jag att det berodde på att jag var mentalt beroende, vilket fick mig att känna att alkohol var så viktigt i en massa olika situationer. Nu känns det enkelt och självklart att vara nykter. Det har varit en mental resa med vissa svackor, men så otroligt värt det. Jag mår så mycket bättre, både fysiskt och psykiskt. Och man måste inte byta liv eller umgänge, bara slå en annan vätska i glaset..Efter ett tag inser man att det bara är det alkohol är, en vätska. Visserligen giftig och med potential att förstöra ens liv, men när man bryter beroendet förlorar den sin makt och glans. Det är tufft i början, men ha målet i sikte- hur du vill leva, hur du vill må.

@Se klart Lyssnade på Nic Lunabbas bok: Blir du ledsen om jag dör?
Den var så annorlunda, gripande och intressant. Bara ett tips om du tröttnar på poddarna.🤗

@Loppan Tack Loppan! Hoppas allt är bra med dig?
🙏🏻❤️

@Varafrisk Tack fina du! Jag hoppas att du också ska få mer lugn och ro. Och visst har vi varit nyktra ungefär lika länge?
Heja oss!❤️🥳

Hej alla!
Har sedan jag var 22 år gammal (nu strax över 30) haft problem med alkoholen. Har även en pappa med ordentliga problem samt en mamma som dricker ofta och inte alltför sällan blir ordentligt berusad. Uppväxt med väldigt mycket alkohol och bråk.

Har i vuxna år oftast kunnat hantera alkoholen under ”vanliga” kvällar, men inte alltid. Jag kan lätt ta 3-4 glas vin själv hemma och vakna upp bakis dagen efter. Otrolig ångest och jag känner mig så smutsig av det.
När jag festar med vänner blir jag oftast en av de som är fullast, vaknar även då upp ordentligt bakis.
En aw på jobbet en tisdag kan innebära att jag vaknar upp bakis på onsdagen.

Jag kan inte hantera alkohol och jag har ett ständigt sug.
Jag är rädd att förlora mitt umgänge om jag slutar dricka, det känns som att de flesta jag umgås med (förutom familj och sambo som tur är) tycker att den roligaste delen med mig är att just sitta och dricka gott, bli lite salongs och ha det bra! Vilket ju är härligt, men inte efter flera år av att inte kunna kontrollera det.

Jag upplever också att jag gör och säger saker som jag ångrar när jag dricker. En viss personlighetsförändring även om det inte är någon superstor förändring.

Dela gärna era erfarenheter ni som tagit steget att sluta dricka ❤️
Nu ikväll argumenterade jag länge med mig själv om att det är måndag och att jag inte har någon anledning att dricka rödvin. Det gjorde jag inte heller så det är skönt, men det är ju bara en dag. Innan dessa har jag druckit alkohol lite varje dag nästan.

Vore skönt att ha några att bolla med då jag upplever att min omgivning inte tagit mig på allvar när jag pratat om detta tidigare.

//PA

@Kristoffer Tack för uppmuntran, jag har fått så mycket hjälp här och hoppas att fler hittar hit. Så glad att jag råkade snubbla in här för sju månader sen.🥰

@lindaab Han måste själv ta kontakten - om du gör det, så hjälper du honom inte. Det är vad jag tror. Förstår hur du tänker... jag skulle också göra det för min man, trots att jag vet att det inte hjälper...

Jag har skrivit här tidigare om en fd sambo som efter en hel del trubbel blev ingenting under en lång tid tills vi hittade tillbaka till varandra för lite mer än ett år sedan.

Vi sågs första 9 månaderna varannan vecka. Stupfull dagligen den veckan vi inte sågs, ngt nyktrare den veckan vi umgicks.

Men i våras fick jag nog, satte ner foten och bad honom söka hjälp om vi skulle ha en framtid ihop och sagt att jag vägrar umgås med honom när han dricker.
Och eftersom han oftast dricker nästan dygnet runt i typ 10 dagar så ses vi numera oftast bara varannan helg eller lite mer och då är han nykter. Annars åker jag hem.
Vi pratar mycket, han säger själv att han har alkoholproblem, att han behöver hjälp och att han inte vet om han fixar att bli nykter.
Han gråter och säger att han sabbar sin ekonomi och hälsa och psykiskt mående. Han vet att han skadar människor han älskar. Han förstår att jag inte orkar kan eller vill leva med honom när han dricker. Han säger att han inte känner igen sig själv längre.

Jag har frågat honom vad han vill göra med sitt liv. Han vill bli nykter och han vill få ett jobb och leva med mig.

Men han säger också att han tror han är körd och vet inte om han kommer fixa att bli nykter och vet inte vilken hjälp som ens skulle kunna funka. Han säger att han mår för dåligt och inte ser ngn framtid och egentligen skulle vilja supa ihjäl sig. Då brukar jag säga ”gör det då, valet är ditt”.
Hårt kanske men jag tröttnar ibland…

Men då gråter han ännu värre och vill verkligen bli nykter säger han, men vet inte hur.

Jag säger att det finns Aa, 12 stegsprogram, mediciner, Kbt och behandlingshem.

Han är beredd på att göra vad som krävs säger han. Jag säger åt honom att ta kontakter om han menar allvar.

Men han gör det såklart inte, så nu när vi pratar säger jag åter igen att valet är hans.
Han gråter och frågar om jag kan ringa åt honom, om jag kan följa med honom och om jag stöttar och väntar om han lägger in sig.

Är det ens ngn idé? Ska han få ta alla kontakter själv eller ska jag lägga tid och energi. Hur vet man om ngn är tillräckligt motiverad?
Han vill öppna upp och vara ärlig, han vill att jag ska berätta hur jag upplever hans situation osv…

Ngn som jag råd?

Nu när jag har landat i tv-soffan framför Idol känner jag så starkt att jag är SÅ jävla nöjd med resan, trots att det bitvis förstås har varit jobbigt. Rubbade rutiner, tajt inpå Emil hela tiden, liten stuga, mycket bilkörning, regn.

Men upplevelserna och personerna jag har träffat trumfar allt det jobbiga 🥰

Och min mamma är så pepp inför att vi ska planera in en liknande resa, bara hon och jag, till våren. Hon ska få se allt en sista gång, som hon har tjatat om länge nu. Jag har bett henne ta kontakt med sin syster också, vi får se om hon reder ut det.

Kram 🐘

Den 5 oktober firar jag visst 9 månader i nykterheten. Hejja mig 😅.

@andesh79 Hej!!🙏
Det går bra för mig och det flyter på. Nykter och pigg fortfarande.
Jag har flyttat och lämnat tråkiga minnen bakom mig.
Hur går det för dig, håller du i?
Gud det är så länge sen jag var här inne, hade nästan glömt bort den fina stämningen mellan människorna här 🥰

@Amanda L Grattis till dina 7 månader! Fortsätt som du gör - du gör det så bra! 👏

@Gizmo... Jag tror vissa av oss är väldigt inkännande. Vi har stor empati och har lätt att ta över andra människors känslor och göra dem till våra egna. Göra oss själv ansvariga för andras känslor.

I ditt fall blir det dubbelt. Du känner dig redan illa tillmods och om någon då tvålar till med sina egna tillkortakommanden ovanpå det kan det nästan kännas övermäktigt. Du bär för två.

Är det ditt problem eller pojkvännens att han skäms över ditt alkoholintag och vad andra tycker om det? Varför är just skämmas det han gör? En annan reaktion skulle kunna vara empati och oro för dig snarare än skam.

Vi är olika och reagerar olika på yttre händelser. Kanske är det i hans bakgrund oerhört viktigt att vara korrekt. Så till den milda grad att han måste förställa vem han är för att "passa in i den perfekta bilden han känner sig tvungen att förhålla sig till"? Inte kul att tvingas leva så.

Skulle säga att båda era reaktioner är starka men på olika sätt. Ingen av dem är väl egentligen fel men inte heller speciellt hjälpsamma i denna stund. Ser man lite mer sakligt på det hela gör vi alla fel emellanåt. Det är mänskligt. Vi lär oss av felen och tränas, om vi är öppna inför förändring, i att agera på ett sätt som är mer fruktbart för ett positivt liv.

Känslor är vägledande men de kan även gå bananas så man snurrar till det.
Tro inte att misstag du gjort visar vem du är. Detta var snarare reaktioner i stunden. Genom att lära dig mer om dig själv och hitta alternativa vägar kan du förändra ditt beteende så att det gagnar ditt välbefinnande.
Låt han ha sina känslor och jobba igenom sina. Du behöver inte ta över hans skam. Den får han jobba med själv.

@Marsorm Viktigt med nya och annorlunda vanor för att få till ett bättre liv utan alkohol. Inte bara avstå. Kanske har du saker du vill göra på helgerna som du inte orkat eller hunnit pga alkoholen?

@Gizmo... Den där ångesten har nog nästan alla här känt av. Den är kemisk och hänger ihop med alkoholen. Alkoholen förstorar ångesten kan man säga.
Nu förstod ja inte riktigt vad du menade att din pojkvän tyckte, men det bästa du kan göra är att be om ursäkt för vad du gjort och tala om att du nu ska jobba för att bli nykter. Fel kan alla göra och särskilt när man är beroende.
Har du bett om ursäkt så har du gjort vad du kan och du kan gå vidare med ditt liv. Pngesten kommer att lätta inom några dagar.
Här finns ett Alkoholprogram under fliken Stöd som rekommenderas. Börja med tre månaders nykterhet så att både knopp och kropp får återhämta sig.
Du kommer att behöva stöd från andra också så läs mycket och skriv mycket här i trådarna. Du klarar det här!
Berätta för din pojkvän så att han också hjälper dig. ❤️🙏🏻❤️

Tack för fina och bra kommentarer.
Hon har för närvarande inget körkort så kan inte hämta från skolan.
Men jag ska ta till mig det ni skrivit, avvakta.
Tack

@Se klart Du har helt rätt . Känner mig lite skamsen nu av tanken på att jag dels tyckt synd om mitt barn för att jag inte drack (?) men känner också tacksamhet och lättnad för att du sätter fingret på precis det jag innerst inne känner och vet . Nej, varken små eller stora barn mår bättre av att jag dricker alkohol. Punkt . Och roligt har vi haft ! Djupa samtal har vi haft . Finns inget i mig som blir roligare eller härligare av alkohol.
Tack för dina ord 💕

@Tulpanflinga
Hej,
hur har du det?
KRAM.

Det känns som jag håller på att dö av ångest! Slutade för 3 dagar sen och jag är väldigt bestämd för att sluta helt! Men de är inte abstinens som ger mig ångest just nu! Utan de är liksom över att min pojkvän har förklarat hur jobbigt han tycker de är och att folk runt omkring mig vet att jag tagit alkohol när jag varit hos dom… är de någon som känner igen sig och typ har tips på hur jag kan tänka annorlunda för att överleva ångesten?

@Ölandstok Jo det tog emot lite som sagt men skönt när det är gjort men det beror ju också på vilket umgänge man väljer i början, tar inte gärna en kväll på stan med mina dryckesbröder ännu:-) Bra jobbat med 6 alkoholfria helger, har tre under bältet nu men känner fortfarande av att det inte är lika "roligt" med helg som det var tidigare, men det blir definitivt bättre för varje helg som passerar. Vardagarna är inte några som helst konstigheter nu, så ett steg i rätt riktning i alla fall:-)

@Se klart Du beskriver alltid allting mycket vackert när du skriver. Det får mig att tänka på min fd frissa som kunde beskriva hur hon tillagade ”vanlig” spagetti nästan som i en restaurang som man kan hitta i Guide Michelin. Ibland undrar jag om du har fler timmar i ditt liv än vad jag har för du tar väl vara på tiden. Ibland tänker jag ” var rädd om dig, Se klart” el ofta🤗 Efter att du hade skrivit om när du rensade bort lite i din kalender då du nämnde att du brukar hämta barnbarn mm så tänkte jag att jag skulle skriva h dig. Jag har inte orkat utan bara skrivit i min egen tråd. Nu tror jag att du pratade m dina barn. Du nämnde att du hade dåligt samvete för att du jobbade mycket när dina barn var små och nu ville du hjälpa dem istället. I mitt arbete möter jag många föräldrar som inte tänker på att de är de allra viktigaste personerna i sitt barns liv. Jag tänker att det är guld värt att kunna hjälpa sina barn och att mor- och farföräldrar är bonus i tillvaron m. Men om man nu jobbade mycket själv när barnen var små då repeteras mönstret att ens barn jobbar också mycket när deras barn är små? Det bästa vore ju om de kunde jobba mindre för att vara tillsammans m sina barn. Nu har jag inte barnbarn men tror också att jag skulle nog vända ut och in på mig för att kunna hjälpa till men också för att det är mysigt. En kollega till mig fick en ”Farmorbok” av sin svärdotter. Första barnbarnet. Hon har tre barn. Det skulle kunna bli många Farmorböcker. Just den biten skulle jag kunna vara utan…..

Ha det fint🥰Kram❤️

Vad tror du om at sätta upp gränser för dig själv? Tex hur dags du ska ta sista drinken, eller se till att ha ett fullt glas vatten bredvid dig och se till att alltid dricka det tillsammans med drinken? Varannan vatten är väldigt bra för att inte bli för full. Se också till att ha ätit ordentligt precis innan du dricker, och inte lura dig själv med att börja med en drink före maten, eller under tiden du lagar maten osv. Alkohol har ju en förmåga att dämpa matlusten, och om man dricker på tom mage blir man ju mycket mer berusad. Så se till att äta en rejäl måltid, drick mycket vatten samtidigt som du intar alkohol, och sätt en tid för när du ska sluta. Försök också begränsa antalet drinkar du tillåter dig att dricka under kvällen.

Vecka 10. Jag är lite låg idag. Vet inte riktigt varför. Fredagens smocka ruskade om mig rejält tror jag. Det var första gången jag tänkte: vad ska det vara för vits med allt. Helgen har varit lite blaha. Inget särskilt har hänt och allt har varit lite grått och trist. Har läst en hel del och bara varit. Känner mig lite tom och smekmånaden är över med besked. Jag vet att det kommer skitdagar och att det bara är att rida ut det men ändå… trist.
Jag må dö av tristess men inte av alkohol. Där är jag bestämd.

@Geggan Säger som @ Andrahalvlek…vad fint att du berättar för oss om hur du mår och har det🙏🏻
Du tar vara på livet…jag tänker att det kommer både bättre och sämre dagar när man befinner sig i sorg…tänker även att så får det lov att vara🙏🏻

Kram🥰🍁

@Andrahalvlek Vilken spännande utflykt som du har varit ute på👍🏻Kul m gamla barndomsvänner! Det fick mig att börja tänka på om jag skulle ta kontakt m min barndomsvän🤔

Kram❣️

@Amanda L Jag vill också gratulera dig till dina sju månader🥳 Du känns målmedveten, avslappnad och samtidigt så fokuserad. Du värnar om nykomlingar men även om oss andra🙏🏻❤️

Kram🍁🥰

@Nor.Li Fy så tufft du har det. Samtidigt som relationen till din pappa är viktig för dig som idé, att ha en pappa, så orsakar relationen dig bara smärta och sorg. Du skriver att du inte kan sova pga oro, och du har skrivit tidigare att du lider av PTSD. Har du fått hjälp för detta, att bearbeta det du varit med om och få verktyg för att hantera oron? Jag håller också med om att en kvinnojour kan vara ett bra bollplank givet att han fortfarande behandlar er illa, har du tagit någon sådan kontakt? Jag känner så mycket med dig när jag läser, du förtjänar verkligen att få bra stöd för att må bättre.

Grattis till 7 månader @Amanda L! Vilket gediget jobb du har gjort, och vi är så tacksamma för att du delar med dig av dina tankar och att du är så engagerad i att hjälpa andra här på forumet. Heja!

@prinsessa @Natalia Här kommer "måndagmittpådagenhälsningar". Både min partner och jag är lediga idag så det är lite söndagskänsla över dagen. Nu kommer hösten igång på riktigt med jobb, möten och uppdrag. Skall fortsätta ägna dagen åt planering, min älskade struktur. Sen skall vi ägna oss åt varandra lite extra ikväll, det skall bli mysigt med en romantisk middag. Eventuellt använder jag en del av min enhetsbudget. Skönt att du börjat landa lite i känslan Natalia. Även positiva förändringar kan skapa en känslomässig reaktion tycker jag. Har du en lugnare arbetsvecka denna vecka prinsessa? Önskar er en fortsatt fin dag, jag dricker te och har mystofflorna på.....

Gå långsamt. En dag i taget när tankarna kommer om huruvida aldrig mer är en rimlighet.
Ge allting tid att komma ikapp.
Och så kan du läsa dina första inlägg här- det brukar hjälpa! Minnas varför man en dag klev in här.
Relationen med barn - stora eller små- ät ALDRIG hjälpta av alkohol. Man ska ha vuxenhatt på sig när man umgås med sina ungar. Vara grundad och autentisk. Inget annat. Det hindrar inte att man kan ha det roligt ihop. Skratta mycket. Orka upp på morgonen och ta ett dopp eller dricka kaffe och prata länge vid frukosten. Du kommer att se! 💕

Han stannade allt längre och längre på jobbet också under veckodagarna, för att slippa komma hem och hjälpa till med allt det där tråkiga som tvätt, städ, matlagning och barnen. Vi jobbade båda heltid, men allt ansvar lades på mig så han kunde känna sig mer fri. Sätt dig ner och prata med din man, om det är detta som pågår kan ni ju försöka hitta lösningar.

Jag tror att han är i en form av livskris. Det kan vara att han känner att han vill ha ut mer av livet, vill liksom känna sig levande och ung igen. Vara fri från livets krav och måsten, och den slentrian som uppstår när man lever ett ordnat liv med partner, barn, hem och jobb. Alla dagar ser oftast likadana ut, och en del vill att nåt liksom ska hända. Nåt kul, nåt häftigt och nåt som lyfter själen lite. Om detta inte händer är det lätt att alkohol tas till, och man säker kontakt utanför hemmet. Det kan vars precis som din partner gör, sitter hemma och dricker och hänger på sociala medier, ringer folk osv. Nu vet inte jag hur ert liv ser ut, om ni reser, umgås med vänner, om han är iväg med vännerna själv ibland osv. Jag tror han lider av tristess, och han medicinerar det med alkohol och kontaktsökande utanför hemmet. Det var precis så mitt ex betedde sig. Kom hem från jobbet på fredagen, öppnade första bärsen och började ringa runt till polarna. jag och barnen var bara en ankare runt hans hals som hindrade honom från att ha kul och slippa ansvar. Kan tillägga att vi gick skilda vägar för 12 år sedan.

@Andrahalvlek Det låter betryggande 🥰🙏 Det är så himla intressant detta också , tycker jag . Att få följa sig själv och också att jag snart är vid två månader - det hade jag aldrig trott för några månader sen om mig själv 😀 💪

@vår2022 Jag är så tacksam för att du analyserar 🙏 Jag är lika delar lättad och stolt över att inte ha druckit i helgen (kanske inte framgick , eller så är det så att jag idag måndag har fått lite mer reda på känslor och tankar 😉) som att jag kände den där sorgen eller vad jag ska säga . Jag är mycket i tankarna fortfarande om att spela hela filmen och det gör att jag som sagt inte ens vlll smaka en droppe . Jag är också helt på ditt tanke -spår om att ge det mer tid och att lägga också helgen i min minnesbank av erfarenheter kring det här. Vad är sorg över att inte kunna dricka och vad är sorg över att jag fick problem ? Jag tänker att det finns en skillnad i det. Idag tänker jag att lättnaden, glädjen och tacksamheten över att jag inte behövde dricka i helgen är klart övervägande 😀🙏 Jag har haft mycket roligt och jag har Varit rolig utan alkohol. Kanske tack vare att jag inte druckit alls .

Tack för att du finns 🩷

Hej emsel och välkommen hit!
Jag känner igen mig och med dig.
Att älska någon som för ofta väljer fel sak lämnar en förvirrad och maktlös.
Man står där och vill hjälpa,kräva eller kanske tom ställa ultimatum.
Jag tror att du måste våga fråga dig själv om det finns andra vägar att gå?
Vad kan du göra för att stärka upp livet för dig och din son.
Skapa en fredad zon där din kille inte får komma in.

Att be om åtgärder för hans skull för att han inte ska trilla dit är förståeligt.
Men om han vill dricka så kommer han att göra det oavsett sällskap.
Lägg tiden på "regler" på att skapa dina egna gränser.
Vad du inte vill vara med om och utstå.
Så får han ta sin kamp med drickandet själv.
Du kan finnas där för stöttning.
Men han måste göra jobbet.
Han kanske inte ens vill det?
Många som dricker för mycket har svårt att släppa taget om den egna kontrollen över alkoholen.
De vill så gärna kunna fortsätta använda det som de tycker gör att de mår bra.

Men välkommen hit.
Läs inlägg gamla och nya.
Bilda dig en egen uppfattning om hur du vill att ditt liv ska se ut.

@Saber Jag tror helt ärligt inte det är HONOM du saknar, utan tvåsamheten du saknar. Att ha någon vid din sida. Det behöver inte vara just HONOM. Hoppas du förstår vad jag menar. Människor är flockdjur, och vi vill ha en partner i vårat liv, så att lämna någon blir ju en förlust av tvåsamheten. Om du istället tänker på allt han sagt och gjort som sårat dig, läs om gamla elaka sms osv, så kommer du snart till insikt att det inte är HAN du saknar. När du om ett tag kommit över den första, akuta ensamheten, kommer du istället känna en stor lättnad över att inte ha honom kvar i ditt liv, och kan börja fokusera på att hitta den rätta för dig. Stora kramar till dig!

@gros19 Ja det är jag hundra på att det är på grund av alkoholen. Hon har alltid varit lite bångstyrig och vill vara bossen, och vill att alla ska göra som hon vill hela tiden, annars blir hon sur. Bara det att den sidan av hennes personlighet blivit tusen gånger värre, och nu letar hon aktivt bråk om saker som hon inte har att göra med alls. Tex min relation med mina barn. De är alla snart vuxna, och vår relation har ju inte hon med att göra, men hon kan starta bråk med mig om min relation till dem, och det kan pågå i timmar! oftast tills hon slocknar, eller hittar någon granne att störa sig på och bråka med. Hon bråkar med mamma och pappa om saker som inte ens har hänt, som hon fantiserat ihop i sitt huvud. Det är detta jag är så trött på. jag orkar inte med hennes meddelanden och tjafs som kan starta tidiga mornar och hålla på en hel dag tills hon tröttnar. Om jag inte svarar eller om jag blockar henne, kan hon börja tjafsa med min man istället, eller mina barn för att få mig att reagera. Det är fruktansvärt jobbigt och har förstört vår relation totalt. Just nu vill jag , helt ärligt fast det låter hemskt, att hon ska ta den där groggen för mycket och aldrig mer vakna. Jag, vi, hennes närstående, vi orkar inte mer.

@vår2022 Nej han började inte skära sig, dricka eller droga och det kommer inte jag heller att göra. Men jag förstår sambandet och att det är lätt att byta ett oönskat beteende mot ett annat. Tänk att det finns fler vuxna människor som inte kan trösta och lugna sig själva. Varmt tack för att du delar med dig av din kunskap och hur du har gjort för att komma till en plats där du är tillfreds. 🙏

@Lora Så är det. När man väl har genomskådat trolleritricket går det inte att göra osett. Men de allra flesta tror på trolleritricket alkohol, och det är enormt beklagligt.

Kram 🐘

Jag tänker att jag inte ska börja dricka ”inom överskådlig framtid”. I början tog jag en månad i taget. Gjorde en utvärdering efter varje månad. Hur känns det? Hur mår jag? Hur svårt är det? Okej, jag kör en månad till. Att man säger tre månader inledningsvis beror på att så mycket förändras i ens tänk under de första tre månaderna. Efter tre månader upplever man enorma fördelar. Likadant efter 6 mån, 9 mån, 12 mån. Och år 2 är magiskt! Då är allt det jobbiga borta och man kan bara casha in fördelar.

Men livet blir förstås ingen räkmacka för att man slutar dricka. Skit händer, men man är bättre byxad att hantera det och man blir mer chill till det mesta. Oroar sig inte så mycket. Men man får jobba på sin acceptans, den kommer inte helt gratis. This too shall pass.

Kram 🐘

@Kennie Tack så mycket för ditt peppande svar på mitt deppiga inlägg! Jag försöker, kämpar och anstränger mig hela tiden så ditt ”ta det lugnt” kändes gott och hjälpsamt. Tack 🙏

@Ny dag Klart att du klarar det! Det mest vanskliga med återfall är att man börjar tvivla på sin egen förmåga. Här är Annie Graces recept på varaktig nykterhet:

1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.
2) Fokusera på alla fördelar med nykterheten - ända ner till minsta yttepyttelilla grej.
3) Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Punkt 3 får man jobba mycket på. Många månader-år. När man naturligt kan säga till alla i alla sammanhang ”jag dricker inte alkohol”, utan skam eller behov av att förklara mer, så är man hemma. Väldigt många här på forumet återfaller gång på gång och uppfyller tyvärr inte punkt 1. Bli inte en av dem! Tyvärr är det så att de allra flesta dör av sitt missbruk förr eller senare. Bli inte en av dem! Missbruk är dödligt. Nu skrämmer jag dig medvetet för att du ska ta fram hela verktygslådan. Morot och piska. Och jag gör det av omtanke ❤️

Kram 🐘

Fyra nätter i 10 kvm stuga var minst en för mycket känner jag. Men nu ska jag dricka upp kaffet, packa ihop och köra hemåt. Igår morse var jag så nära att kontakta mina två barndomsvänner och ställa in vår dejt. Jag ville bara hem då. Sen tänkte jag att allt blir bättre efter lite kaffe, dusch, nya kläder och en biltur. (Då jag och lillprinsen är helt naturligt separerade.)

Jag är så glad att jag hiade mig och inte följde min första impuls. Från första stund, då min ena barndomsvän klev in i bilen och slog följe till den andre vännen, så var det fullt ös på tjötandet. Nonstop i sex timmar totalt. Vi hade SÅ mycket att uppdatera varandra på, och vi pratade om riktigt tuffa saker också. Kompisen som åkte med mig i bilen har jag inte träffat på typ 35 år. Vi var dock bästisar på mellanstadiet. Vi klickade då, och vi klickade nu. Märklig sak det där med vänskap.

Den här resan blev verkligen som jag hoppades. Mycket minnen har jag skrämt till liv och tre gamla vänner har jag fördjupat vänskapen med. En gång per år ska vi nog få till att träffas framöver. Nästa gång får de komma till mig.

Nu packa!

Kram 🐘

@Geggan Så fint att du berättar för oss hur du mår och hur det går - fortsätt med det! Vill så gärna höra om din skrivutbildning när den drar igång.

Kram 🐘

@Geggan Så härligt! Fint att du har så mycket att se fram emot❤️

@Ny dag Bra där!💪. Tror absolut att fysisk aktivitet är något som hjälper hjärnans signalsubstanser, ger styrka och balans i livet. Gör korta andningsövningar till att börja med, så att det inte blir så ansträngande. Jag hade jättesvårt för att vara still och lyssna i början, det kröp i kroppen. Jag behövde mer fysisk träning för att känna mig avslappnad. Men som sagt, att vara nykter är prio ett!

Ha en fin måndag!❤️

@Natalia Godmorgon! Låter mysigt med lugnet och kaffekoppen!
Och godmorgon alla ni andra!
Visst ska vi skapa en bra måndag, det känns som om den kommer bli bra! Njuta av sensommaren!

@Delfinen80 Jag tänker att man sätts på prov om man inte är helt övertygad om att man gör rätt, med all rätt tänker jag. Att bara köra på utan att reflektera över vart man är på väg och om man kör i rätt riktning. Man underskattar velandet i beslutsprocessen, man kan besluta något och ändra sig. Velandet är ett steg mot att fatta ett bra beslut som man kan leva med och stå för.

Jag tänker också på kognitiv dissonans, kluvet tänkande, två motsträviga värderingar eller ideér som skapar en inre konflikt. Viljestyrkan och motivationen mattas av och rädslan för att missa något kan dyka upp och ta över.

Jag tänker att ångest är en signal om att mina verktyg inte räcker för att hantera en given situation. Att det är en signal till mig som vill uppmärksamma att det är något som inte står rätt till. En signal om att jag bör undersöka vad det är som stör mig och försöka reda ut det för att skapa lugn igen.

Kanske ska du gå tillbaka till vad det var som gjorde att du ville du sluta dricka? Inte med de glasögonen du har idag efter en tids nykterhet, utan som det var där och då. Skönja sanningen om om hur det var, hur ditt drickande såg ut och varför det var ett problem. Fick du kämpa med att inte dricka för mycket? Hade du mycket inre samtal om ditt drickande? Eller överdrev du dina problem? Var det aldrig något problem egentligen? Var ångesten egentligen inte så stor?

Dit uppmärksamheten går, sker tillväxt. De tankar man uppmärksammar, de växer i tillväxt. Det är därför bra att du reflekterar över dina tankar, vart du vill gå och vad som är viktigt för dig. Hur du vill att ditt liv ska se ut. Är alkohol något som kommer att störa ditt liv eller inte? Kan du hantera alkohol på ett bra sätt? Vad är värt i ditt liv? Jag tror att det måste finnas ett värde i det man gör för att man ska vilja göra det.

För att reda ut dina tankar och din värden är det nog bra att du ger det lite mer tid. Att du är uthållig tills du säkert vet vad du vill. Hjärnan behöver lite mer tid för att återhämta sig och komma i balans igen, så att man kan vara säker på att det inte är alkoholdjävulen som stökar. Den jäveln kan man inte lita ett dugg på, det enda den vill är att dricka.

Lite analys från mig😁. Ha en fin måndag!❤️

@Amanda L Tack snälla kloka du för dina ord 🙏🩷

@Himmelellerhelvette Det är så otroligt skönt och befriande att läsa det du skriver . Jag har själv flera gånger tänkt ”jag kommer i alla fall inte bryta något innan det gått tre månader ” och det har varit en hjälpsam och vilsam tanke . Så jag kanske är något på spåren så som du och också andra beskriver . Att tänka ”aldrig mer ” då tar jag in ALLT och det blir för övermäktigt så att säga . En dag i taget eller ett tillfälle i taget . Allt kan inte kännas rosenskimrande hela tiden av att vara nykter , det är ju också rimligt . Att jag skulle få en slags kick varje gång jag tog ett alkoholfritt alternativ och känna mig som en sån jäkla bra person , det är väl något orimligt . Sen var livet med alkohol långt ifrån rosenskimrande ska jag ju verkligen komma ihåg . Att beroende-delen i mig vill ha uppmärksamhet - vilken bra liknelse 😄 Så är det verkligen ! Som en tjatig unge 🙄

Som Bambi på hal is - ja men verkligen ! Ibland flyter det bara på och så plötsligt vurpar man , det var väl vad som hände i helgen både att det flöt på och vurpade . Inte som i att jag drack men tankarna . Just det , fick också frågan inte en utan två olika gånger om att smaka på bubbel jag sa nej tack (inte svårt ) och jag kunde också uttala det självklara ; jag har druckit tillräckligt med bubbel . Jag vet exakt hur jag skulle känna , inte smakerna utan enbart alkoholen . Därför ska jag inte smaka på en droppe .

Tre månader till att börja med. Jag ska inte bryta nån nykterhet .

Tack 🙏

@Varafrisk ❤️Jag hoppas verkligen du får en bra vecka, försök prioritera dig själv i större utsträckning. Du vet: syrmasken på dig själv först för att kunna hjälpa andra❤️
Kram

@Ny dag Bra strategier! Tänk på att vila också. Guidade meditationer kan vara riktigt avslappnande, du kan söka på youtube, t.e.x tacksamhetsmeditation eller medkänsla meditation❤️
Kram

Ny vecka, nya utmaningar! Min utmaning denna vecka är fokus på nykterheten och banne mig, det måste jag fixa! Har gjort det många gånger förr så…. Mår ju så mycket bättre utan alkohol. En annan utmaning är att så sakteliga förändra vanor, börjar med kvällspromenader tillsammans med maken samt försöka med mindfulness 🧘‍♀️/andningsövningar (har så svårt för detta). Har även köpt ett årskort på det lokala gymmet och ska försöka med på några pass. Men att vara nykter är prio ett!

Måndag och därmed ny vecka. Jag ber att det kommer ske ngn form av förändring i min dotters mående🙏🏻 Tio veckor har det hållit på…så slitigt😰Tänk om ngn hade sagt när det började att detta skulle vara minst tio veckor….och allt vår dotter och vi har gått igenom….det är sanslöst!!

🍂🍁💕🍂🍁💕

@Geggan Blir glad av att läsa hur fint du går vidare ❤️
Kram

Hej.
Det är så här att jag och min partner bor inte tillsammans. Vi bor ca 8 mil ifrån varandra. Jag älskar verkligen honom. Han vill verkligen sluta och ha ett liv med mig och få lära känna min son. Men jag undrar hur kan jag verkligen hjälpa honom. Vad ska jag säga och vad kan jag kräva för vill ju inte förlora honom ju. Kan jag kräva att han tar avstånd från sina dricka polare och be han blocka dom från sin mobil. För han har verkligen jätte fina vänner som typ dricker något och som inte dricker alls. Han är ljudtekniker i grund och botten men hoppar på ett företag och musiken är som en hobby. Men nackdelen med de är att hans musikspelare dricker otroligt mycket efter giga och efter en spelning. Kan jag be att han tar en paus från de tills han kan vara stark nog att stå imot? För som jag sa så vill han verkligen sluta och verkligen sluta att gömma sig bakom jobbet sitt. Men vad kan jag göra och vad vågar jag att göra och säga. Hoppas på hjälp för tycker så otroligt synd om honom för han är värdens finaste och snällaste och absolut de bästa som har hänt mig verkligen. Tack för att denna sida finns och stödet man får. Kram på er alla från en förvirrad och hjälp lös kvinna som vill finnas för sin kille!

Godmorgon!

Det är mysigt att sitta ute med kaffekoppen i friska luften i mörkret. Har hunnit med två koppar. Förra veckan kändes lite bakvänd med besked om arbetsstart, det blev ingen ordning på nånting alls. Ingen märklig reaktion då vardagen är påväg att helt ändra rutiner men är glad att ha ytterligare ett par veckor innan start. Känns som jag hunnit landa lite mer i reaktionen och den här morgonen känns inte lika bakvänd. Ska passa på att njuta av lugnet och ta hand om mig själv på bra sätt till dess. Ser att det ska bli ett ganska bra väder i veckan men tar hand om en dag i taget och börjar med att ta hand om måndagen.

Stor kram till er. Nu skapar vi en ny bra dag 💕

Båtturen idag var häftig. In i grottor där marginalen var knapp. Den som styrde hade koll. Stenkoll. Det var ju en del vågor att parera. Man fick kliva i en liten följebåt när man skulle in i dessa grottor. Så man delades in i olika grupper. De som väntade på sin tur kunde bada från stora båten.

Denna tur var grymt avslappnande. Svårt att vara stressad på en sådan tur. Vad gör då folk i väntan på att traska i lilla båten? Jo, de dricker öl. Helt galet. Varför? Inte vill man väl bli avtrubbad, inte behövs mer än naturen för att slappna av. Satt och studerade detta fenomen och kände, jösses vad glad jag är att jag sett igenom detta. Jag går i land nykter som vinnare. Har kunnat ta in så mycket mer och har mer energi när jag kliver av båten än när jag gick på. Övriga i sällskapet var det tvärt om för.

Vad är det som får alla att automatiskt förknippa semester med alkoholintag? Detta så man korkar upp redan innan 11.00 på dagen.
Människan är rätt lättlurad ändå. Ingen ifrågasätter. Alla bara tutar på som det mest normala bara sådär.

Startade dagen med ett bad i sjön. Helt ljuvligt! Nu i soffan och eländigt Agenda om alla upptänkliga sätt att ”slippa” flyktingmottagande- när barnkroppar flyter i Medelhavet.
Kört jättemycket bil idag, så roligt!
Måndag inorgon och ännu en ny organisation (och roll?) ska presenteras.
Bokat in yoga på lunchen- så förhoppningvis landar jag där innan möte på em. Tröttsamt är det med energikrävande ledning och deras stolleprov- dvs ej förankrade i verkligheten pga ledningen numera inte deltar i vår verklighet.
Men det är imorrn det. Kram på er.

Tipsar om rättegångspodden- lite obehaglig men också spännande- finns hur många fall som helst att lyssna på. Jag lyssnar alltid på Alex och Sigge och ibland på Unge werthers lidanden
Men lyssnar kanske mest på nyhetspoddar- Europapodden, Krimpodden, lite olika.
Och så böcker då. Ska läsa Liza Marklunds nya nu- så bra serie. 💕

@Tröttiz
Wow, så härligt när man bara får inspiration. Blir inspirerad av dig.
Kram och ha en fin söndag du med 🍂💚

@Tröttiz
Tack 🙏🩷. Kommer aldrig känna mig ensam med forumet. Så fint stöd här.

@Himmelellerhelvette Ja, vi får kämpa på med att vara avspända utan alkohol. Oftast tycker jag att det går bra, men det är ju ändå ett nytt sätt att tackla vissa saker…🥰

@Delfinen. Just dessa funderingar leder dig framåt. Vem vill jag vara, hur vill jag leva. Vilken plats har alkoholen i mitt liv? Det är en del av processen som du är i. Jag tycker inte heller att du behöver ha bråttom. Allt kommer att klarna med tiden. Bara du ger dig själv den tiden. ❤️🥰

@Daemon Jag tycker resor nu är helt fantastiska! Har inte njutit så som jag gör nu, på jag vet inte hur många år, om någonsin. Det är njutning på en helt annan nivå där jag kunnat vara helt närvarande. Till och med kvällarna har jag lärt mig att njuta av. De var lite jobbiga i början då alla andra drack men övning ger färdighet och nu hänger jag med och har kul. Mornarna är det bästa! Ut i solen med kaffet och njuta av att må fantastiskt! Ingen ångest, sovit toppen och inget planerande om när jag kan ta första ölen.

Kram❤️

@Amanda L Jag kan också tycka att det blir jobbigt i vissa relationer hur jag ska bete mig. Blir en obehaglig känsla men när jag utsatt mig för det brukar det kännas bättre efter. I två gemenskaper har jag inte tyckt om känslan efteråt och då har jag behövt fundera på om det verkligen är sällskap jag ska fortsätta med. Det är alltid att de andra dricker i de situationerna. Jag tänker att jag ändå ska testa någon gång till, känns det fortfarande obehagligt då så ska jag nog se över om jag ska sluta umgås med dem när de dricker.

Kram❤️

@erivan Jag är så glad att du vill säga något om det jag skriver om 🙏 Jag tror väl att det är den här jäkla alkohol-jävulen som är och stör mig och vill påtala - igen - hur tråkig jag är och kommer att ha om jag aldrig mer dricker … därför jag är mer svag för att tänka att måttlighets -drickande ändå kanske kan vara nåt för mig 😕 fast jag egentligen inte tror på det . För mig alltså .

Jag är också glad över samtalen jag har med barnen , jag gläds samtidigt som jag blir lite ledsen . Vi skulle aldrig haft samtalen om jag inte hade haft mina problem . Då hade alkohol varit en icke -fråga .

Fint att du säger att du tycker jag är klok och insiktsfull - känner mig långt från det en dag som denna så dina ord värmer extra🩷

@Delfinen80 Så mysig helg!
Jag förstår att det svamlar tankar i huvudet på dig. Låt dom snurra på. Det är inget du behöver ta i tu med nu. Tror det är helt normala tankar efter den tid du har nu. Vänta ut processen. Du vet att du inte vågar/vill bryta nykterheten nu. Låt det andra ligga på framtiden.
Låt dig läka, låt processen ha sin gång.
Jag var så nyfiken på hur livet skulle bli, det blev bättre efter tre månader, sedan ville jag ha det ännu bättre så la till tre månader, ville ha det ännu bättre och la till tre månader. Det är det bästa jag gjort. Först efter nio månader började det på riktigt landa i mig att jag kanske aldrig mer vill dricka, kort efter det viste jag definitivt att jag aldrig mer vill dricka. Stressa inte fram tankar om aldrig mer, det går inte tror jag, det behöver gro, som ett frö som växer sakta.
Alla tankar du har är normala, beroendedelen av din hjärna vill ha uppmärksamhet och argumentera för sin sak.
Att du känner dig lite vilsen är normalt. Jag var jätte vilsen efter sex månader när jag skulle på resa med vänner en vecka, alla drack och jag viste inte på vilket ben jag skulle stå. Man är lite som Bambi på hal is men man blir mer och mer stabil. Du gör ett fantastiskt bra jobb!
Ha tillit till processen❤️

Kram

@vår2022 Just nu inga men har lyssnat på alkispodden och närvaropodden 🥰 Tack för tips!

Det finns dock flera sidor av myntet som oftast, tycker Sverige är lite knepigt gällande beroende, går man till vårdcentral eller liknande har man liksom en ”stämpel” i journalen för alltid som läkare ofta frågar om oavsett framtida hälsobesvär och eller medicin (mycket man inte får även om man kan hantera det), inte så trevligt. Så jag skulle börja med appen (jättebra, rekommenderar även ”Less”).

@Delfinen80 Hej! Vad härligt det låter, en helg med dottern!!!Du är fantastisk med dina inlägg, så klok och insiktsfull❤️jag kan känna likadant, att det vore gott att unna sig lite ibland vid särskilda tillfällen. Jag tror, givetvis i vilken grad man har konsumerat, att man efter ett långt uppehåll kan lära sig att dricka mer kontrollerat. Men det kanske är vad jag hoppas på, inte verklighet. Hur som helst är du skitduktig som pratar med dina barn om ditt ställningstagande Man är säkert väldigt olika, en del klarar att gå tillbaka o dricka mer måttligt andra klarar det inte. Ursäkta svamlet men tankarna bara kom. Ha det gött❤️❤️❤️

@Himmelellerhelvette Tack för fina ord ❤️

Kram 🐘

Hej på er alla ! Har haft en fin weekend med mitt äldsta barn i huvudstaden , middagar , shopping osv . Har både haft sug och inte haft sug efter alkohol i helgen som gått . En del av mig känner en stolthet över att jag står över , att jag hela tiden är med och också kommer ihåg dagen efter precis alla samtal och vad vi gjort , var vi varit . En annan del av mig kan ”sörja ” att jag inte dricker , dricka som ”vanligt ” folk! Jag har beställt alkoholfria alternativ och i de miljöer och bland de människor vi befunnit oss med så har det känts i huvudet ungefär som att jag skulle ha druckit några enheter , det sociala runt en smittar liksom och det är ju härligt . MEN igår när det bara var jag och dottern så slog det mig att det här är första gången hon och jag gör något helt eget tillsammans på det här sättet sen hon blev vuxen på riktigt , och hon dricker i min närvaro . Och då dricker inte jag . Hon är en uppriktig person och jag är också frågvis och med den kombon så kunde hon berätta att det kändes lite trist att jag inte drack . Vi kunde också prata om att om jag gjort det hade jag antagligen blivit mer trött och också fortare under kvällen och det hade gjort att vi inte kunnat /jag hade velat göra lika mycket som vi gjort denna helg . Jag kunde också berätta lite mer ingående för henne om ångest jag fått av alkohol , inte när jag bara druckit ett par glas men över det. Hon sa att min ångest antagligen bara sitter i huvudet och då kunde vi skratta lite åt det eftersom hon också lidit mycket av ångest och … det är ju själva grejen med ångest också på något sätt . Nu blev det omvända roller att hon skulle så att säga lugna mig . Hon undrade också om jag tänkte på att andra kanske skulle tro att jag var alkoholist när jag inte drack . Det säger något om dels hennes bild av alkoholism och också bilden av mitt drickande , alltså att jag inte skulle ha såna problem . Jag sa att jag är orolig för att jag kan utveckla alkoholism och att alkoholism inte alltid handlar om att du är helt utslagen som människa . Mantrat inför henne men också andra i helgen har varit att jag mår bättre utan. Vilket ju stämmer . Samtidigt som jag kan känna att jag hade önskat att jag som sagt kunde ”dricka som vanligt folk” och kunnat ta ett eller ett par glas tillsammans med henne en sån här helg . Eller nån kommande festlig middag nån gång i en framtid med vänner .

Känns som ett svamligt inlägg det här men är det nånstans jag känner att jag kan det så är det här inne 🙏

Jag känner å ena sidan att jag mår så bra utan och å andra sidan har tankarna om att kunna dricka måttligt smugit sig på senaste tid . Ser själv hur skruvat det ser ut när jag formulerar det och med tanke på alla vinster jag sett av alkoholfritt och alla nackdelar jag sett med alkohol för min del . Tror dock att helgen spelat in kring dessa tankar då jag Vet att helgen , om jag hade druckit , innehållit just en sån nivå av måtta . Jag hade stannat vid tre högst fyra glas utspritt över en kväll , hade inte velat tappa kontrollen när jag och dottern varit ensamma … å andra sidan så har jag lika många gånger tänkt att jag faktiskt inte vet det , det är väl just när man tänker att man har kontroll som det spårar och så slår det en igen att ; jag kan inte styra över det här .

Skulle så gärna vilja säga uppriktigt att jag är stolt över mig själv efter denna helg som genomgående kört på alkoholfritt men utan att avstå både middagar , fördrinkar och rätt sena ute kvällar , har haft i glaset men inget med alkohol. Och ändå så känner jag mig lite låg , över det jag beskrivit ovan.

Analyser tack 🙏😉😅 Blir galen , borde bara vara stolt stolt stolt och stark när det snart gått två månader och så kommer tvivlet nu 😳

Kikar in från balkongen och önskar er ett skönt avslut på söndagen. Har haft en lugn söndag med ett fint väder.
Hoppas få lite bättre sömn inatt.

Ses imorgon 💕

@Andrahalvlek @vår2022 @Daemon
Det blir säkert lättare att träffa mer okända personer, med tiden . Oftast känner jag inte ens så. Det är bara gentemot vissa och det behöver inte alls vara någon mäktig eller viktig person. Snarare någon jag tycker om, men där jag inte riktigt vet vad vi kan prata om. Det är snarare någon som är viktig för MIG.
När jag var ung var jag så fruktansvärt blyg att det snarare var en social fobi. Och alkoholen har varit ”räddningen” då. Nu har jag nästan tränat bort det, men inte helt.
Jag kommer absolut inte dricka på grund av detta. Men jag kan se varför jag drack och ibland förstå när ett plötsligt sug kommer flygande.
Oftast har jag inget sug alls.
Jag tror inte jag kommer att börja dricka igen. Eftersom nackdelarna med att dricka är större än fördelarna.
Och det var en bra idé hur jag kan använda klockan, Daemon. I alla möjliga sammanhang!
Hoppas ni alla tre får en fortsatt fin och nykter höst🙏🏻❤️🙏🏻

@Himmelellerhelvette Tack😁. Det känns fint att kunna vara ett stöd❤️. Det ger mycket att kunna hjälpa varandra både i motvind och i medvind och framförallt kanske då det behövs som mest. Kram❤️

@Himmelellerhelvette Jag lyssnar mest på poddar på Sveriges radio😁. P3 dokumentär gillar jag och perfekt att greja till och även tex P1 dokumentär, I hjärnan på Louise Epstein, Familjehemligheter. Sedan Sommar i P1 under sommaren. Vilka poddar brukar du lyssna på?

@Qwer1 Bra! Tänkte på dig och funderade om du vill dricka eller sluta ( och göra ngt roligare🤗).
Tyvärr kräver det ju en del vilja och jobb att sluta och det är bara du som kan genomföra det. Även om du får hjälp så måste du själv ta tag i det.
Jag hoppas att du hittar något bättre att göra av livet, inte bara döva och bedöva utan leva.
Det finns ju så otroligt mycket annat…
Behöver du hjälp, så ta det!
Du är värd så mycket bättre. 🤗❤️

@nagonperson Jag tycker att ditt liv och mående är mycket viktigare än att någon känner igen dig. Den där skammen som många släpar på hör ihop med alkoholen och försvinner när du tar tag i det. Folk är både mindre intresserade och mer överseende än vad vi tror. Skammen släpper med beroendet och då kan man inte begripa vad det var så farligt med att någon skulle få ”veta”.
Försök att inte bry dig och ta tag i missbruket. Det är hundra, nej tusen gånger viktigare.❤️🙏🏻

@Daemon Ja, det blir annat med att sitta på uteserveringar på kvällarna. Men kanske mer ork för utflykter och besök av olika ställen?
Jag har märkt att jag nu oftare unnar mig drinkar och provar alkoholfritt bubbel men också rödvin, trots att det är sisådär. Men syrliga drinkar som mojito och liknande är riktigt gott!
Jag tror att du kommer att hitta andra sätt att njuta av resorna, kanske tillockmed bättre…
Jag minns en resa där vi red mellan vingårdar i Frankrike. Det var vinprovning två gånger per dag. Efter några dagar så var det mer som att hästen transporterade oss mellan flaskorna. Hade varit roligare utan vin. 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
Jag jobbar också på med träningen, nu riktigt bra fart på den. Klockan gjorde susen!🥰👍

@Påvägmothälsa Låter härligt, särskilt med katten!
Goddag alla ni andra! Ja, vi kör en nykter söndag! Det kommer vi inte ångra i morgon!

Joggingrunda 😳
Vet inte vad som hände, men fick för mig att dra iväg ut på promenad och fick för mig att jogga varannan lyktstolpe. Ojajaj.😏
Bra, mycket bra för knoppen, men känns i kroppen i morgon, jag är ju ovan ..
Har ont redan, i muskler jag inte visste jag hade. 😅 Men, något jag kommer att göra nu och då - jogga. 😃
Roligt att ha hittat den motivationen med ens.
Ha en bra söndag.
🍁🌞

@Snödroppen
Härligt höra att det rullar på mot dina mål. 🙏🌺

På väg att flytta igen, väntar bara på att rätt lgh ska dyka upp. Har två möjliga lgh, förstår inte riktigt hur jag fått erbjudandena på lgh som ligger ganska centralt. Den första kändes inte bra, fick en olustig känsla där.
Jobb finns det ett där de behöver folk nu typ.
Vill gärna flytta så snart som möjligt, vantrivs så här i stan.
Livet rullar på och jag går mot mina mål.

Låter som en skön söndag @Påvägmothälsa ❤

@Varafrisk Grattis till din långa nykterhet👏🧘‍♀️ och hur väl du tar dig an allt runtomkring 👏❤️!!
Idag vaknade jag nykter men trött, känner att glädjen över livet börjar komma tillbaka. Mår ju så mkt bättre av att inte dricka! När jag druckit får jag ångest och inte lindring ens i stunden, och dagar efter är fruktansvärda. Förstår titeln ”Alcohol lied to me”, för den stämmer verkligen. Idag blir en lugn dag, känner att jag behöver bara vara i denna dag och försöka hitta ro i mig själv.

God och solig söndagsmorgon. Katten blev så väldigt glad, och jag njuter av att vara hemma igen. Har kört en tvättmaskin som jag skall hänga ute och sen kanske ta en kopp kaffe (till) på uteplatsen. Mötet har varit roligt, och framgångsrikt men att vara åter hemma är bra för mig. Det är så mycket lättare att hålla strukturen här, även om det gått bra borta. Önskar er en fin nykter söndag!

@vår2022 Verkligen! Underbart, nu blir det båttur i vackert väder. En semestervecka vankas. Den första & enda i år så nu blir det all in 🤗