Tråd: Läkemedel för att dricka med måtta? av djdjebfjfbfbebej

djdjebfjfbfbebej

Hej! Ni som har provat läkemedel för att dricka med måtta, exempelvis Naltrexon och nalmefen, hur har det funkar för er?

Jag behöver förändra mitt drickande, det blir alltid för mycket och jag funderar på om detta är lösningen.

Tråd: 16v. Utan A idag av Ros

Ros

16v. Utan A idag🙏 Idag varit lite irriterad o trött men inget sug av A. Så tagit det lite lugnare o vilat en stund. Har idag funderat på sammanhang där jag träffat vänner och de har druckit alkohol men inte jag. Ett var när jag umgicks med några jobbarkompisar o de drack väldigt lite o sakta. I de situationerna hade jag förr blivit så stressad av den lilla mängden vin, tror jag hade fått i mig samma mängd som de tre tillsammans utan att jag varit nöjd. Alltså för lite vin. Sen har jag även träffat vänner som dricker som jag gjorde tidigare vid sammankomster och då blev 1 1/2 till 2 flaskor vin för en person. Reflekterade över en av mina vänninor att hon drack över 1 1/2 flaska vin utan att verka berusad o så var det ju för även mig. Nu idag sååå nöjd att jag inte dricker A hela jag mår så underbart mycket bättre o jag kan även ta mina dåliga dagar och tycker de är helt okey med. Mitt mantra Avstå alkohol till döden skiljer oss åt. Nu en dag i taget till v. 17.🤗

Smillans

@Ros heja heja👏🏼 bra jobbat. Jag har också observerat intaget när jag varit med vänner. Vissa dricker så lite och sakta (helt rätt naturligtvis) så man undrade om den ens var lönt, andra bälgar i sig som om det inte fanns någon morgondag, jag var i den senare gruppen. Så glad att slippa det där. Du är så bra, fortsätt så🥰

Tråd: Jag behöver höra att jag har rätt att vara arg av Hanso

Hanso

Håller på att separera efter att det kommit fram att pappan till min 2-åring dricker och har gjort det i hemlighet i ungefär tre år. Han har vid flera tillfällen var påverkad när han varit själv med barnet. Han förminskar och avfärdar såklart, precis enligt symtombilden. Och han anklagar mig för att ha orsakat hans drickande. Att jag blir arg istället för tapetblomma är en drivkraft jag jobbat hårt för men nu börjar han säga att han är rädd att jag inte heller kan ta hand om barnet för att jag är så arg. Är så sjukt trött och ledsen och besviken. Det känns helt orimligt att inte vara arg, eller vad säger ni?

Kärringen

Var precis då jävla arg du behöver! Att komma på dessa lögner gör något med en... jag har tack och lov inte barn med min då hade jag varit vansinnig!
Lyssna inte på hans grejer kram ❤️

Åsa M

Du har rätt till alla dina känslor!

Tråd: JAG av Bollibompa

Bollibompa

Ny här! Vill inte dricka mer. Det får vara nog nu.

danisa

Hej Bollibomoa. Välkommen hit. Jag bestämde mig i mars-april i år. Känner igen det där börjar man är det svårt att sluta. Har haft ett återfall men varit nykter i snart 5 veckor. Ångrar inte beslutet. Mått jättebra men idag är en sämre dag. Antar att det är så men här får man massor av stöd. Skriv gärna mer så stöttar vi varandra. 😊

Tråd: Hur börjar jag ens sluta? av mumbojumbo

mumbojumbo

I fredags hände det igen. Det blev för mycket. Alldeles för mycket. Cyklade en bra bit till mina föräldrar och stal alkohol tidigt på morgonen. Cyklade omkull och skrapade upp ansiktet. Mamma skickade ett sms på morgonen och var ledsen. Får flashbacks titt som tätt men minns inte allt. Något om nått bråk, varför pratade jag med henne? Och vad sa jag? Börjat kombinera min adhd medecin med alkohol också. Känns som det går utför. Lite rädd. Vet inte varför jag skriver det här

sorgsen72

@mumbojumbo välkommen! Jag antar att du skriver här som så många andra av oss för att vi vet att alkoholen sätter käppar i hjulet 💕 Finns mycket stöd att få, många med erfarenheter på detta forum. Hur tänker du själv? Har du något mål?

Carisie

@mumbojumbo Hej 👋 Det är superlätt att sluta - men att fortsätta sluta - låta tid passera mellan tillfällena är desto svårare.

Hur vill du att det ska se ut. Är du medveten att du kan förlora din ADHD-medicin? Hur var det för dig för tex två år sen?

Med bästa välmening
🩵

mumbojumbo

@Carisie ja jag vet det. Men tänker inte så efter lite alkohol. Jag vet inte riktigt vad jag vill. Vill hitta tillbaka till mig själv igen. Extrovert och humoristisk. Han är död och verkar inte komma tillbaka. Det finns glimtar av honom när jag dricker. För två år sedan mådde jag nog sämre än jag gör idag. Mår fortfarande inte bra och har lite gett upp hoppet om att komma tillbaka

Carisie

@mumbojumbo Du måste vilja för att det ska gå. Tough love - jag vet! Om DU tappat hoppet vem ska göra nån skillnad då?

Jag jobbar på mig själv varenda dag. Det är många som gör det. Här finns en sjö av klokskap och erfarenheter - men du måste jobba med dig. Ge dig själv en lavett och kom tillbaka. När mådde du bra senast? Vad fick dig att må bra?

mumbojumbo

@Carisie nä jag behöver inte en lavett. Gör ju inget annat än att spöa upp mig själv. Har fått en identitetskris i samband med diagnosen. Fick den för bara ett par månader sedan. Nu går jag ständigt runt med tankar som "är det här normalt?" Är jag jobbig nu? Minns inte sist jag mådde bra. Iaf inte någon längre stund. Gymnasiet kanske? Dvs 15 år sedan

Carisie

Okej. Då får du gå fri från någon som helst hjälp till självhjälp från mig. Jag gör bättre nytta någon annanstans 🤷🏼‍♀️🩵

mumbojumbo

@Carisie ok. Tack

Tråd: Jag tror han vet att han har problem, men han skäms. av modica

modica

Det var kanske inte den bästa rubriken, men jag försökte få fram en mening som summerar situationen. Behöver skriva av mig lite, så håll till godo.

Jag har varit ihop med min pojkvän i drygt ett halvår, och han är fantastisk. Vi är båda i 25-årsåldern och en stor del av det sociala kretsar kring alkohol. På ytan har han ett välfungerande liv. Plugg och deltidsjobb klarar han av utan större problem. Jag dricker måttligt och har inga problem med att avstå helt eller att säga stopp efter en öl. För honom blir det ofta fem till sju stycken, och ofta lite sprit därtill. Han dricker flera gånger i veckan, ibland till den grad att han får minnesluckor. Ofta tar han med sig alkohol ut, oavsett om vi ska träffas hemma hos någon eller om vi ska till något evenemang.

För det mesta är han lika gladlynt och sprudlande som vanligt, om inte mer, när han är full. Men han kan också bli känslomässigt labil och otrevlig. Ibland säger han saker som sårar mig. Och sen ber han direkt om ursäkt, blir ledsen, sedan ömsint, och sedan otrevlig igen. Det är svårt att hänga med i svängarna och väldigt utmattande. Där och då gör jag vad jag kan för att försöka deskalera situationen med något slags lågaffektivt bemötande, eller göra vad jag kan för att blidka honom. Jag brukar säga till honom att det nog är bättre att prata när han (eller vi båda) är helt nyktra, men det kan slå fel och istället bli till en trigger.

Det som nog är allra värst är dagen efter, i samband med att vi pratar om det som inträffat. Det brukar bli så att han ber om ursäkt, men när han märker att jag fortfarande är ledsen gör han en double down och blir defensiv, upprörd och säger saker som sårar mig. Han tar upp gamla konflikter för att försöka plocka poäng trots att vi båda går med förlust genom att konflikterna blir så pass infekterade.

Konflikterna löser sig till slut och han ber om ursäkt ordentligt. Jag har poängterat att alkoholen är en gemensam faktor i konflikterna och han har själv sagt att han vet det. Misstänker att den defensiva reaktion han får efter att han nyktrat till härstammar ur ilska och skam inför det som hänt kvällen innan. Hans föräldrar har anmärkt på hans alkoholvanor och en släkting till honom var alkoholist ("högfungerande"). Jag vet inte hur jag ska göra för att få honom att släppa skammen/sluta förneka och söka hjälp. Jag vill inte ställa några ultimatum eller skambelägga honom, utan stötta honom till att trappa ner på drickandet och motivera honom till att gå och prata med någon (inte nödvändigtvis för alkoholen).

Ber om ursäkt för den spretiga texten, men det var himla skönt att få skriva av sig!!

bella70

Hej
Du är ung och har hela livet framför dig- kanske vill du bilda familj längre fram och du kan inte skaffa barn med en alkoholist.
Du kan inte förändra honom. Tänker även att det är inslag av manipulation och psykisk misshandelsfall.

Välj ett annat liv och bryt denna relationen direkt.
Det blir inte bättre och inte lättare att lämna.

Åsa M

Vad vill han själv? Om han inte tycker drickandet är ett problem blir det svårt att motivera till en förändring.

Mitt ex kunde dricka 9 glas vin på en kväll men problem med alkoholen,det hade han förstås inte och någon hjälp behövde han givetvis inte heller. Det gick som man kan förvänta sig.

Jag tror det är viktigt att du har en realistisk syn på hans missbruk. Han kommer inte trappa ner eller söka hjälp förrän han får sjukdomsinsikt. Alkohol är så omhuldat som socialt smörjmedel att han lär försvara drickandet med näbbar och klor. Det är ju så kul! Och är det inte så att du är lite tråkig som bara klagar på hans drickande jämt och letar fel på allt han gör? Osv osv.

Det som kan fungera, utöver sjukdomsinsikt, är konsekvenser. Ni är båda unga och att ha grova problem i den åldern leder sällan till ett friskare beteende längre fram om det inte kommer konsekvenser som känns.

I mitt fall så pratade jag med exets chef. Mitt ex har supit i åtminstone 25 år. Han blev av med sitt chefsjobb, omplacerades, blev inlagd på sjukhus. Hans chef tog tag i det direkt. Det är ett tips till dig som kan fungera. Annars skulle jag rekommendera parterapi.

Tråd: Finns det någon här som dricker dagligen och mår bra av det? av Sunyata

Sunyata

Att jag registrerade mig här blev efter att jag googlade på något och hamnade här. Kan vara intressant att se vad andra skriver. Få en inblick i att andra kämpar också. 24 dagar nykter och det är inte lätt. Dricker inte socialt utan för att kunna göra saker. Är 50år och skulle vilja känna annorlunda inför alkohol. Blir inte bakfull och dricker mig inte jätte berusad. Har aldrig sett mig som alkoholist. Som sorgsen72 skrev att hon kunde dricka för att orka städa och göra saker sån är jag också. Skönt att man inte är ensam. Tror vi alla dricker av olika anledningar. Jag är en sån som gärna dricker själv och grejar i garaget. När jag jobbade så kunde jag ta ett par öl och trimma lite gräs när man kom hem. Inte bara ölen som värmde utan känslan att man kommer framåt. Nån sorts doping. Inget motstånd, har belönat mig själv på det sättet. Känner att förhållandet till alkohol har förändrats efter jag fick utmattningssyndrom. Och det är en skam i att jag inte kan göra ett skit utan. Vet själv vad jag skulle tänkt om en sådan som mig för 10år sedan. Testade dom mesta drogerna i 20års åldern och har vänner som det inte gick så bra för. Men jag bröt och ordnade upp mitt liv. Mellan 22 och 30år drack jag knappt. Vill kunna ta mig framåt utan ölen, men jag vet inte hur det ska gå till. Har läst lite om personer som laddar upp med alkoholfri öl och bubbel, Det är lite roligt då jag tänker saftgrogg bubbelgrogg och nu är jag inne på min tredje oboygrogg. läste för något år sedan att en vanlig människa som slutar dricka mår bättre och bättre medans en alkoholist mår sämre och sämre. Och då tänkte jag väll att jag är alkoholist då. Vill inte glorifiera alkohol alls och har tidigare tyckt att det är den värsta av droger. Sinnessjukt vad mycket skit den kan föra med sig. Jag beundrar er som kämpar, hatten av till er. Alla vill vi väl må bra och vi är alla olika.

Tråd: Orolig av Haziel

bella70

Oavsett om du överdriver eller inte är det inget något du kan göra i detta.
Det låter inte som en bra miljö för dig o därtill att du är orolig över att få bo kvar eller ej.
Nu vet vi ju inte varför du bor där eller din ålder? Försök släppa oron..

Tråd: Hmmmmm av Lilith

Lilith

@sorgsen72 det har gått bra. Gick o la mig när jag kände att känslorna började svalla. Varit nykter sen dess

Lilith

@roppåhjälp allt är bra tack. Nykter o städad....Jo jag mådde dåligt o hamnade på psykakuten ett par gånger. En läkare tyckte att han skulle anmäla till Transportstyrelsen eftersom jag kom dit i berusat tillstånd. Klassades som opålitlig i nykterhetshänseende. Ska aldrig söka hjälp igen....

roppåhjälp

@Lilith fyfan vad ledsen jag blir! Förstår dig i den känslan. Jag har ingen tro på myndigheter alls och vågar inte outa mitt problem med rädsla att de tar barnen. Soc här är verkligen inte rätt personer på rätt plats!!

Hur mår du nu? Hur har de gått sedan du senast kikade in här? ♥️

Tråd: Hjälp mig stanna kvar på vägen av frihetenfinns

Lilja.forever

@danisa sluta absolut inte skryta om din man! Är väl underbart att han är sådant stöd. Jag var också uppe imorse och bakade bröd. Skönt att vakna tidigt och ha energi på en gång!

Lilja.forever

@frihetenfinns Hur har det gått för dig i helgen? Hoppas du har haft och fortfarande har en bra helg?

Tråd: Mina barn har sett mig full av roppåhjälp

roppåhjälp

@Carisie ♥️ tänkte samma i bilen igår. Det är fan gashlightning han håller på med ibland. Jag ska vara mer observant och stå på mig! Inte bli förminskad och höra stt reaktionerna är helt galna och att det är mig det är fel på

Usch vad jobbigt och tufft de måste varit för dig ! 😓♥️ skönt du tog dig ifrån det där och verkar vad jag kunnat läsa träffat en riktigt fin man 🥰

Idag känns saker tungt, känner mig sviken och arg och ledsen på samma gång. Vill helst bara ligga i sängen med täcket över huvudet hela dagen men sådana möjligheter finns inte med barn så det är bara att bita ihop. Är de uppehåll under dagen ska jag försöka mig ut en sväng eller i alla fall göra lite övningar.

Magkänslan är läskig. Skrev både här igår och i min bok. Sen kom de sårande fram. Usch! Gång på gång sen start innan jag ens kände människan har den visat sig stämma när jag slagit bort den.

Carisie

@roppåhjälp God morgon 🥰
Ja vad ska jag säga. Tacksam för allt skit som lett mig hit 🙏🏻 Mitt medberoende ledde mig dock in på en stig av högre alkoholkonsumtion och nu har jag som mission att få bukt med det för att kunna fortsätta det bästa livet jag ändå har med min älskade make. Det är därför jag är beredd att stänga dörren till alkohol helt - utan maken - inte ett alternativ.

När vi ändå pratar magkänsla...ser du ett mönster? Vet du vad som är på gång men försöker slå bort det eftersom han bara kommer att tycka att du är löjlig eller förstorar upp saker eller tom hittar på scenarier som bara finns i ditt sjuka lilla huvud? Allt det är ju gaslightning. På den tiden det hände mig så var det inte ens ett fenomen och jag trodde jag var ensammast i hela världen.

Jag hoppas du får en fin dag och att du kan finna både ro och styrka
🩵

roppåhjälp

@Carisie Du verkar så klok 🌸 heja dig, heja er! Känns ändå som du är på mycket god väg? Eller redan på rätt väg ? Bara den fortsätter 🌸 läste ditt inlägg igår (tror ja de va) i en annan tråd om hur de brukade kunna se ut med en berusad fru som blandade starkare till sig själv när man gick på drinken. Tänk va långt DU kommit som verkligen väljer tillfällen och begränsar dina enheter!

Alltså både och. De va nog mer de förr att han förminskade mina känslor totalt vilket har bidragit till att jag idag övertänker mycket och känner de flesta som ett hot, det är ju detta jag jobbar och ska jobba med. 🌸 som jag sa till honom igår att de du gjort nu stärker inte min självkänsla. Egentligen är de ingenting han gjort NU utan de kom upp till ytan nu. Vi pratade länge länge igår om allt, jag mår idag rätt skit men de känns ändå bättre än igår.
Det har varit för mycket av förminskande av känslor som faktiskt han bidragit till att de ens uppstår så jag tänker inte vid någon fråga godta att höra att - du är så svartsjuk.
Jag är svartsjuk men han får mig att låta som att jag är helt galet svartsjuk.
Nog om de. Igår sa sambon att han skulle va nykter på midsommar, eller ja… han brukar ju inte vara full men han sa att han inte skulle dricka. Fint av honom tänkte jag ifall de nu blir så. Oerhört spännande på fredag 😄 jag sitter bakom ratten så för min del är de väldigt nyktert!
Känns dock oerhört konstigt att midsommar är så nära, tiden går alldeles för fort

Carisie

@roppåhjälp Tack 🙏🏼 Jo jag är klok oftast eller med max fyra glas innanför västen.. det är därför budgeten ser ut som den gör 😉 Jo jag känner att jag är på rätt väg och har kommit långt. Tyvärr verkade det som att jag var luddig när jag skrev för jag fick nåt svar om att kämpa mot alkoholen som jag inte kände igen mig själv i alls 🤷🏼‍♀️ Jag har druckit 23 glas fördelat på 10 tillfällen på 114 dagar idag (alltså jag dricker inte idag). Jag kör min budget till midsommarafton så får jag se då? Ingen aning. Men jag har ingen som helst intention att bli på fyllan. Det är inte den person jag är eller vill vara. Jag läste här om någon som "intalade sig själv att hen inte dricker alkohol" och att det hjälpte till i processen. Jag har gått in för att intala mig att "jag är ingen packad person" - typ 😅 Man måste ta det bästa av andra och omsätta till sitt eget kontext 🎈

Jag tycker det är bra att ni pratar och jag tycker du är stark som ändå sätter ner foten och försöker hålla kvar den. Det är ju det senare som är svårt. Människan är ett vanedjur som följer minsta motståndets lag och det gör att det är "enklare" att falla tillbaka i gamla invanda mönster än att karva nya. Det gäller allt: förhållanden, dryckes- eller matvanor, motionsvanor. Ta en rolig grej som exempel; du kliver in på en helt nyöppnad resturang och du känner inte igen en enda maträtt. Även om det står vad rätterna innehåller. Det är många sidor minst sex rätter under varje rubrik... du läser och läser... men det är så mycket att läsa... så du börjar om från början och då noterar nu den lilla vita lappen "dagens special" och där hittar du din favoritmaträtt för 99:- WOW! Så med handen på hjärtat. Väljer du att läsa igenom allt en andra, tredje ...el fler gånger eller väljer du "dagens special"?

Midsommar. Ja det är på landet och jag kommer INTE att snutta på alkohol fr kl 12 som alla andra. Det passar mig dåligt. Jag är nämligen ingen packad person 😉😓😅

Hoppas du har en skön söndag
Ska försöka bota min fejk-bakishet med en espresso här
🩵

Tråd: Hur hjälper jag min sambo bäst? av Cissi_81

Cissi_81

Tack snälla för era svar.
Skönt att höra att man inte är ensam, även om det är ledsamt att detta inte verkar vara helt ovanligt.

Jag har skrivit brev och pratat oändligt många timmar.
Känns som han förstår min oro och han försöker bättra sig.
Känner fortfarande att jag "vaktar" och har koll och är orolig för bakslag.
Han tycker nog att jag är jobbig och obekväm. Ska jag backa och ge space och se hur det utvecklar sig eller fortsätta att ta upp det när jag känner oron komma?
Tycker det är jättesvårt det här..

bella70

@Cissi_81
Samtal brev och space hjälper tyvärr inte.
Tyvärr tar inte ett missbruk hänsyn till din oro heller…

Varför vill du fortsätta?
Du måste förstå att detta är destruktivt o du kan inte förändra - bara ta ditt ansvar för dig och lämna

Stor risk att du sitter i samma läge än mer förtvivlad i framtiden annars..

Åsa M

@Cissi_81 om vi bortser från vad du vill hjälpa honom med - vad behöver du själv? En relation där man fungerar som barnvakt för en vuxen person är djupt osund och den sätter spår i dig som person. Vad får du ut av att vara i denna relation om inget förändras? Vill du ha det så här om ett år, tre år, fem år, tio år? Jag tror du måste se dig själv i spegeln också. Han är inte den viktigaste personen i er relation. Du är också viktig.

Tråd: Att rämna av Livvi

TessanTuss

@Livvi Åh så bra!! Du är stark! 🥰

Se klart

Ja oron och ångesten- vilket lur att man trodde man drack för att dämpa den. När det var drickandet som skapade en stor del av de känslorna. Och samtidigt effektivt höll undan både tacksamhet, glädje och good-enough. Alkohol är ett stort lur för oss. Jag minns att jag kunde ”jobba upp” stressen så att jag fick skäl att dricka en vanlig tisdag.
För NÅGRA människor är alkohol möjligen ett utmärkt komplement i livet. För de allra flesta är det en flykt från känslor eller händelser. En farlig materia, jonglera brinnande klot och hoppas på det bästa.
För NÅGRA av oss är alkoholen livsfarlig. En kronisk och dödlig sjukdom som vi inte på förhand kan veta hur hårt den drabbar. När vi fattar att vi tillhör den sista gruppen då har vi kommit väldigt långt. När vi agerar utifrån den insikten vinner vi våra liv tillbaka.
Kram 🤗

Ros

@Se klart Så sant det du skriver om. Stämmer på mig🤗

TessanTuss

@Ros @se klart ja! Känner igen mej så!!
Jag ska på stödsamtal om oro o ångest! Förhoppningsvis hjälper det mej att enklare avstå alkohol!
Vi hjälps åt !!!! Ta hand om er! 💪😍

Tråd: Behöver mer stöd av danisa

TessanTuss

@Ny dag Hej igen, Bra tips med fakta om alkohol som gift!!!! Ska också läsa på! Behöver få bort det glammiga o romantiska. Bra också att tänka en nykter sommar! ”För alltid” känns så dramatiskt på något sätt….
🙏🥰

danisa

Idag började helt galet. Bakade tunnbröd igår. Missbedömde storleken på degen. Det blev 7 timmars bak, så kompisar som tittade in på kvällen. Visst det var kul och jag klarade av att hålla 0:an. Var inte sugen. Men det blev sent. Vaknade på morgonen med huvudvärk som jag varit på värsta fylleslaget. Glömde att äta och dricka under baket. Den som provat att baka tunnbröd i vedeldad ugn vet att det är värsta träningspasset. Man behöver vätska. Skrämmer mig lite att tankar på alkohol finns trots att det varit så positivt att låta bli i över 1 månad. Blir man aldrig kvitt den där rösten...
Såå trött. Allt har gått fel på morgonen. Vill bara ge upp. Tack och lov har jag ingen alkohol här för då hade det nog varit svårt att låta bli.

Tråd: Loggbok över nya farvatten M/S Carisie av Carisie

Ros

@Carisie Jag vet inte hur länge du försökt avstå A. Men jag tror ju fler dagar du är utan desto mindre irriterad kommer du att bli. Jag märkte en jättestor skillnad efter 3 mån utan A. Härligt att du klarade dig utan A idag.

sorgsen72

Bra jobbat @ Carisie! önskar jag kunde vara lika stark! Kommer också dit hoppas jag 🙏 Jag drack igår, mina känslor triggade mig men stoppade efter två små öl. En liten seger i sig att kunna sluta 💕

Carisie

@Ros Hej 👋🏼
Jag kanske var spretig när jag skrev - eller så missförstod du? Jag var inte sugen på att dricka. - jag är nästan aldrig sugen. Irritationen kom av andra orsaker. Jag hade helt enkelt en skitdag som jag satte guldkant på genom att lägga mig nykter - igen. Jag har druckit enstaka glas (enligt min budget som är max 4 glas/v och max 2 dagar/v). Vad jag ville illustrera igår var att jag är glad att jag inte har sug. Att jag inte föll in i något gammalt mönster. Jag har av 113 dagar haft 10 dryckestillfällen med ett medel på 2,3 glas och är väldigt nöjd med det 🙏🏼

Tyvärr varjag sovit som en kratta med svett och mardrömmar som lett till en känsla av oro/ångest - precis som att vara bakis. 😂

Tack för att du kikade in med lite omtanke
🩵

Tråd: Fy fan vilken ångest idag! av Tezzan

Tezzan

Godkväll! Är ikväll på årets stora födelsedagsfest. Har funkat rätt okej att vara nykter. Har inte haft något direkt sug eller så. Men eftersom detta är min första stora fest tillställning så får man lite reflektioner. Bland annat så har jag upplevt att klockan har gått betydligt långsammare, inte för att jag gått runt och kollat på klockan men ändå..... Sedan har jag som jag misstänkte känt mig lite tråkigare, försöker gå runt och prata med folk och till och med dansa lite. Men när man gjort det några rundor så känns det som om man är färdig med det. Känns inte som man har tillräckligt mycket intressant att prata om. Vid halv tolv fick det vara nog och jag gick till husvagnen och la mig. Där ligger jag nu och lyssnar på musik och tjo och tjim. Jag vet att jag kommer tacka mig själv imorgon för att slippa baksmällan. Men det känns ändå lite sorgligt att jag kanske aldrig mer är den som håller igång festen till typ sist. Även fast det finns en del dåliga minnen av det så är det ju också väldigt många kul minnen man har av sena nätter på fester och så. Men faktiskt så känner jag mig sjukt stolt över mig själv som stått emot och hållt mig nykter. Nästa prövning blir midsommar, det kommer bli tufft. Men det ska gå det med! Godnatt alla!🤗

c70cab

@Tezzan härligt du fixade festen o va nykter ,ja sålde min husvagn nyligen men minns hur de va förut innan ja slutade med alkohol snart 7 månader , kan bli nåt annat skoj för mig på hjul i stället.

Tråd: Promillebikt av Flarran

Flarran

Det är inte lätt att vara en människa som börjar se lite mer än vad som kanske är nyttigt för den lila hjärna som man har i skallen. När jag drack alkohol som jag ”ville” då var mina tankar så klart milt uttryckt lite annorlunda och inte så djupanalyserande. Det fick gå så länge som det kunde gå. Det är verkligen en berg och dal bana inom en även som nykter och alkoholfri. Drömmar om nåt mer och bättre, tankar på att det kanske vore lite bättre att ha någon nära människa vid sin sida att kunna stödja sig på och få positiv energi av ibland. Kanske även vara lite lika, och till för den och stödja sin närmsta medmänniska när man själv kanske kunde och så hade möjlighet till det.

Men har efter att ha sovit en fyra timmar nu kommit fram till att en krävande relation det är jag då inte alls mogen för. Det skulle nog bara bli som en daglig brottningsmatch eller en strid, eller kanske rent utav ett ihåligt tomt stiltje, där en part kanske mest körde sin grej och att dess släktingar och vänner väl kanske skulle komma in i bilden och försöka att påverka relationen både hit och dit. Tror att sånt bara skulle dra ned en i ett stressande och jobbigt känsloträsk. Detta tills att man väl satt i nåt mörkt hörn med en flaska i handen igen för att slippa tänka och känna en massa tvång och låtsas vara nöjd med en sådan situation.

Hade även i natt en märklig dröm igen. Höll bokstavligen på att sortera skit i ett badkar då det var stopp i en toalett. I drömmen förklarade jag för en kvinna att jag varit helt nykter sen flera månader och att jag hade druckit som jag hade gjort för att orka leva och hålla drömmen och hoppet om en bättre framtid vid liv. Kände väl inom mig i drömmen att jag ville få ur mig lite om min inre uppgivenhet. Det här om att vad är det för mening med att försöka kämpa för livet när när man ändå vet att man bara till sist som alla levande, ska kila vidare och sedan bara bli till aska spridd i en minneslund på nån kyrkogård i utkanten av stan. Känslan av meningslöshet var i drömmen rätt så stark.

Söndag är det och nykter och alkoholfri det är man, inget alkoholsug har man heller, det gick så bra att nöja sig med ett glas apelsinjuice som man drack alldeles nyss. Fri att gå åt vilket håll som helst det är man också. Men har ingen ork att göra nåt alls och ingen längtan efter nåt speciellt i denna värld heller. Det finns egentligen inget att sträva efter känns det som. Borde städa bort en massa prylar och tömma skåp och lådor. Man har då samlat på sig alldeles för mycket grejer kan man ibland då verkligen känna. Men vad gör det om hundra år liksom. Nej, man ska väl inte tänka så himla mycket då blir man bara mer nedstämd och uppgiven än vad man behöver vara.

Tror nog det är dags att gå och vila lite till och förhoppningsvis får man sova en stund utan att drömma några knepiga drömmar och då kanske vaknar utvilad och lite mer positiv till sinnes. Har egentligen allt jag behöver och kan önska mig att ha här i världen. För inte blir man då lyckligare av att ha mera prylar. Men nog är det trevligt ibland med en liten cykeltur på nya hojen som man tog sig igår. Men idag så får det nog allt vara vilodag precis som skaparen genom sina skribenter har förordat i skriften. Kanske skulle man på nätet kolla in nån gudstjänst och få sig lite påfyllning av andlig kost så att säga. Men man får väl se vad man orkar göra idag liksom.

Ha det gott!

Flarran

När man är allmänt tom och inte känner att man kan göra något åt saken då är det då lätt att ta till bedövningsmedel så som alkohol för att slippa känna hur man verkligen mår. Fick sova i säkert fyra timmar till men inte är man mycket piggare för det om man ska vara ärlig och det är man då allt. Känner mig rätt ledbruten och lite mör i ryggen. Men det är ju bara en normal träningsvärk efter att jag väl rörde på mig dubbelt så mycket som man väl egentligen orkade med igår. Hade ju faktiskt lite sommarkänsla och ville försöka att vara lite duktig och inte bara sitta och häcka vid en dator.

Har tagit min blodtryckstablett och kollat blodtrycket och det har väl inte legat på en så perfekt nivå på mycket länge. Det var då lite annat med den saken när man dygnet runt drack en massa öl, vin och annat som man slutade med i höstas efter väl oro för hälsan. Nog var väl denna oro lite konstig egentligen om man betänker att man ofta satt och drack för att väl kanske samla mod och göra slut på skiten så att säga. Tänker på i hur många år man bara har tänkt på att supa skallen av sig och simma rakt ut någon natt i en ljum sommarvarm sjö för att kanske sjunka som en sten. Sedan när den kalla och grå hösten kommit och man ändå har hållit fast vid skaparens ord om att hedra sin fader och moder.

Då har man ofta känt att vad är det egentligen för mening att vara duktig och stå ut med tillvaron alltså. Har inte orkat att leta upp nån sida på nätet med nån gudstjänst som kanske kunde ha givit mig ett tröstens och väl ett stärkande ord för att lättare kanske orka gå vidare i den andliga utvecklingen. Men har då i alla fall läst Herrens bön, Fader vår, och de tio Guds bud som man klistrat upp på kylskåpsdörren här i köket för att lättare kunna bli påmind om det centrala i skriften. Det är tungt ibland fast man är nykter och alkoholfri. Har inget alkoholsug, men så har även hjulen på något sätt stannat helt och inte ens sånt man fick energi av tidigare verkar ha så mycket att ge längre.

När jag drack dygnet runt så var det inte svårt att göra musik, vilket faktiskt var lite kul fast det väl inte heller gav så värst mycket mer än lite terapi och tidsfördriv. Hade ju ett tag ambitionen att göra pengar på prylen. Men har tröttnat på pengar också, för det är bara ett tomt jagande efter egentligen ingenting alls. Känner mig rätt tom just nu. Borde väl borsta tänderna känns det, för tandvärk är ju inget kul att eventuellt drabbas av. Ska väl lite senare äta något fast man inte är så speciellt hungrig.

Men att som tidigare vid hunger och törst, rusa iväg efter nån burk eller flaska med alkohol det känner jag då inte alls för. Det går så bra ändå. Har i alla fall öppnat köksfönstret och släppt in lite frisk luft nyss. Det är inte mycket energi som man har, men är då inte mera nedstämd eller jobbigt deprimerad än vanligt, är mest bara allmänt tom och orkeslös. Skulle väl gå ut med soppåsen i hörnet, men det får bli en senare fråga när jag kanske gnistrar till med en gnutta energi eventuellt.

Ha en fin dag!

Tråd: Var gick det fel? av Smillans

Smillans

Vecka 46. Sitter på altan och regnet VRÄKER ner. Herregud vad det regnar, och det är min kvällspromenad med hundarna😬
Veckorna går fort, men tre veckor kvar till semester känns som en evighet. Jag är så trött, så trött. Vete tusan hur jag ska orka mäkta med dom tre som är kvar. Det har ju varit mycket som hänt under året så det är väl inte konstigt jag är trött. Behöver vila och ladda batterierna, inga måsten eller tider att passa.
Helvetet har brakat lös med mina kollegor som jag skrivit om tidigare men jag orkar inte gå in på det just nu. Jag står stark och trygg så jag klarar mig, men synd att det blev som det blev.
Vi behöver nog alla lite semester nu.
Häng i och stå ut.

Önskar er en fin söndagkväll och bra start på kommande vecka!🌻

Tråd: Urspårad igen av finalina

finalina

@sorgsen72 Ja man måste verkligen anstränga sig! Min strategi ska nog vara varannan vatten/alkoholfri, och kanske planera in alkoholpaus.

Jag ska på ett firande som jag misstänker ban bli riktigt stökigt.. men min pojkvän har lite samma inställning som jag, att han också vill försöka ta det lugnt. Men vet att båda av oss helt plötsligt kan ”få feeling” och helt glömma bort det. Livsfarligt

Hoppas det går bra och att du får en fin midsommar 🌸☀️

Tråd: Kaffestugan av Natalia

sorgsen72

God morgon! Sitter med första kaffekoppen och första söndagen på evigheter som jag inte är bakis. Även om mina känslor lurade mig igår och jag inte höll nollan så blev det bara två enheter. Vilket är ett stort steg på min resa. Idag ska jag måla klart takpanelen och pyssla i trädgården om vädret tillåter det. Sätter nollan nu. Ha en fin söndag alla för ut ⭐️

prinsessa

@sorgsen72 Jag förstår att det är ett stort steg på din resa. Jag är inte heller den som sätter nolla efter nolla. Men jag ser till min resa, och jämför mig inte med andra för mycket.

Nu skapar vi en bra söndag!

Carisie

@sorgsen72 God morgon ☕️
Själv är jag oförtjänt bakis av att bara sovit extremt dåligt helt utan att dricka en endaste droppe. Jag måste ju villigt och glatt erkänna att det hjälper mig att inte vilja vara bakfull "på riktigt" eftersom det förstärker det dåliga måendet genom att lägga till ångest och självförakt också - vilket jag inte känner idag. Det är väl skönt att inte vara bakis? Kanske du kan hitta nån strategi för att luras tillbaka nästa gång? Har du tittat på sugdelen? Jag sätter också nollan för idag 0️⃣ och ska ladda batterierna för att klara av de sista tre kvällspassen före min lilla semester 🥰

@prinsessa Vi har alla våra resor att företa oss. Vi är olika individer med olika mål och jag skulle se det som bekymmersamt om vi dömde varann här inne, där vi träffats pga vår enda genensamma nämnare - alkohol, för att vi inte följer samma stig. Hur ska vi kunna göra det? Det vi har gemensamt är att vi vill dricka mindre eller inte alls och då tycker jag att det rätta är att vi stöttar varandra.🥰

Jag hoppas alla får en fantastisk dag oavsett vad den består i
🩵

Natalia

@sorgsen72 det gick inte så bra att avhålla mig i helgen tyvärr. Men idag är iaf en nykter dag.

Och ja @prinsessa, nu sitter jag på min filt vid vattnet och skriver ett nytt brev 😄 Medveten om detaljerna men väljer att förbise dem ett tag. Behöver få ha något i mitt liv som ger mig glädje just nu ❤

Hoppas ni avnjuter dagen.
Kram

Tråd: Peppad av andra av sorgsen72

sorgsen72

Suttit och reflekterar på morgon. Lika bra att prata med dem och om det beror på mig vara öppen om att jag förstår att mitt riskbruk gjorde att de valde som de gjorde. Jag ska också säga att det hade varit bättre om de pratat öppet om det med oss. Om jag är öppen med det kanske vi kan reparera detta. Jag ska också berätta att jag jobbar på det så de vet. Bara hoppas att det leder till något bra! Beror det på något annat får vi ta det då.

Carisie

@sorgsen72 Det låter enkelt och bra. En föreställning man kan ha är att det är andra som har "makten" att välja eftersom man själv sitter på så många tillkortakommanden. Men sanningen är ju att du har lika stor rätt att välja bort folk tex för att du inte vill umgås med folk som dömer.

Jag hoppas iaf att allt blir toppen i slutändan
🩵

Tråd: Min värderade riktning av vår2022

vår2022

@Carisie Verkligen morgon lördagsmys att få valda delar upplästa högt av maken❤️. Mitt morgonmys på helgen är alltid densamma. Upp och släpper ut mina två hundar på tomten för morgonpink. Knäpper på kaffekokaren som jag laddat kvällen innan. Går själv på pink😂. Fixar frukost till hundarna som sitter ute i givakt till jag kallar in dem. Sedan tar jag mitt kaffe till sängen och hundarna galopperar efter mig och vi kör morgonhälsningar. Sedan lägger de sig tätt in till för att sova lite till och läser nyheter/DN och kikar in här och planerar min dag. Så nice!😁

Det finns historia i varför man säger ”enheter” i ”kaffestugan”. Om jag minns rätt så har det funnits medlemmar som blivit lite upprörda av att det där tidigare nämndes olika sorters alkoholdrycker som skulle drickas, mängd eller hade druckits och att det kunde trigga andra kämpande medlemmar till att dricka. Synpunkter på att man lätt i kaffestugan mer ”underhöll” sitt beroende och drickande än att diskutera och skapa strategier för att vara måttlig. Även admin var inblandad då det blev lite hett och rörigt. Därför kom ordet enheter till som jag minns det. Kaffestugan är väl kanske mer som en träffpunkt, där man checkar in kort om hur det går/gått med en kaffe och man går inte in så mycket på djupet och ber om stöd. Alla träffpunkter är viktiga och vi har olika behov av hur vi vill prata/hur mycket och djupt om alkohol och vi har olika sätt att ta oss an vårt alkoholbeteende. Jag nämner också gärna saker vid sitt rätta namn för att inte gå in i ett undvikande beteende. Summan av kardemumman blev ”enheter” för att även ta hänsyn till övriga medlemmar. Det är vi själva som skapar innehållet och trivseln i detta forum och det verkar som att detta blev ett resultat som accepterades och godkändes i kaffestugan.

Idag blir det löptur med hundarna i skogen och lite trädgårdsfix. Har odlat ätbara saker och ogräset vill växa ikapp! Ha en fin söndag!🌞💕

Carisie

@vår2022 Vilka härliga morgonrutiner du har 😊

Ja jag hade gissat att det var nåt sånt med enheterna. Jag har inte fått någon tillsägelse iaf. Jag är fullkomligt på det klara med att det inte är några strategier som läggs upp för att inte dricka och jag använder det, precis som du uttrycker, som träffpunkt. Jag försöker sprida lite glädje och hopp i tillvaron. Men att omskriva alkohol till enheter, blomsklossar och gud vet vad tycker jag distansierar mig från kärnan vad som ledde mig hit - alkoholen. Jag kan inte heller se hur det kan trigga enbart..det borde ju kunna avskräcka likväl. Väcka minnen varför man ska vara försiktig. Jag menar inte på något sätt att sätta mig på höga hästar - jag har stor respekt för vad som ledde mig hit.🥰 Så jag skriver en snutt i stugan som lite trivsel - och sätter nollan - för att det ska vara på riktigt. Annars kan jag möla min tråd full av ord som ingen skulle läsa 🤣

Jag har kollat till mina odlingar på ägorna här (balkongen -det tog max 2 min) jag har tomat, chili, morötter, rädisor, ruccola, zucchini, gurka, sockerärtor och "morning glory" jag importerat helt själv från Thailand. Ska försöka ta mig ut på en promenad och skingra tankarna och lufta hjärnan. Känner mig bakis idag. Drömde otäcka drömmar hela natten bla att jag och min systerdotter hittade hennes mamma knivmördad 😭😱😨 Jag har så lätt att bli påverkad av drömmar långt in på hela dagen och ibland i flera dagar -det är så hemskt.

Hoppas du får en fin löptur i skogen
🩵

Tråd: Tillsvidare av Ny dag

Ny dag

@TessanTuss 🥰 Din ångest lyser igenom och jag känner igen den……. Vad som har hänt har hänt! Vi hjälper varandra och allt blir bättre utan a! Jag siktar mot min bästa sommar och det kommer jag få om inte a är med! Ska vi hjälpas åt? 🥰💕

TessanTuss

@Ny dag Jaaa, vi hjälps åt!!! 🙏🙏😍
Rätt att försöka släppa det som varit… inte helt lätt! Helgen som gick var nog min värsta hittills! 🥹 HUR kunde jag?
Har samtals stöd på onsdag! Ser fram mot det!
Tack fina du ! Vill så gärna följa dej här! Hörs! 🙏🥰

TessanTuss

@Ny dag Läste just ditt första inlägg; ångest o låg självkänsla!!! Där är jag!!! Vet inte vad som triggar vad, men helst klart att det hör ihop med för mycket drickande….
Hur följer jag dej här i forumet?
Hoppas du får en fin söndag! Utan bakfylla! 🙏💪🥰

Tråd: Nykter livet ut av Se klart

Se klart

Godmorgon
@heh jag fattar de här med att få nog, och det var ju bara helt rätt att dra gränsen så som du gör. Mina utsikter för en anställning är rätt små, även om jag iofs kan jobba med allt möjligt. Just precis nu är det yttre livet anpassat efter det jobb jag har men är inte främmande för att ändra på det (flytta till mindre etc). Men det orkar jag inte ta ställning till just nu.
Främst vill jag att företaget ska förstå vad som händer när man sätter inkompetenta människor att leda en verksamhet.
Jag är säker på att det kommer att gå bra för dig! Kram 🤗

Se klart

Godmorgon del 2 😊
Lunchgäster kl 11, upp och hoppa efter kaffe och lite funderingar i sängen denna morgon.
Vädret är mulet men alla mina plantor mm hade överlevt veckan. Det är så fint här nu! Mitt första år med köksträdgården- spännande. Potatis, lök, ärter, fänkål gurka och tomat. Och massa blommor. Och kål! Och broccoli. Ja vi får se hur det blir med allt.
I stora perennrabatten tampas jag i hjärnan med en stor iris som skymmer en nyplanterad ros. Hm.
Sen håller jag på och flyttar runt mina krukor för att få dem liksom i nån harmoni. Jag köper ju blommor som jag gillar när jag ser dem- sen är det inte säkert att de passar ihop..
Ett dygn i vilsamt tempo väntar. Imorgon är det tandläkare i stan- och jobb.
Jobbar även veckan efter midsommar sen blir det (minst) 4 veckors helt ledigt. Det var väldigt länge sen! Ska välkomna ett nytt barnbarn, det blir sommarens höjdpunkt. Fira en 30-åring och åka på lite kortare resor. Det blir bra.
Kram på er och njut av dagen nu 😍

Se klart

Ps. Tänk att jag varje varje dag har förmånen att känna stor tacksamhet över det faktum att jag inte dricker. Wow!

Geggan

@Se klart det där att få folk att förstå saker och ting som gäller andra människor, det är nog enligt min erfarenhet tyvärr bara förspilld energi. Brukar inte hända. Bättre att du försöker skydda dig själv så gott du kan. Ja, så tänker jag. Önskar dig lycka med det växande, jag är ivrig att komma ut o inspektera men precis fått rapport att hjortar ätit upp alla blommor, tom clematisen. Surt! Kram!

Tråd: Andra halvlek har inletts av Andrahalvlek

Se klart

Jag återknyter till ditt svar ovan. Att lära sig att inte känna oro (när föräldrar bråkar/dricker) är inte att man inte känner oro, utan att man kanaliserar den på annat sätt. Tänker jag. Man kan vara så fylla av oro att själva beteenden blir bekymmerslöst. Om man läser lite om affektteori blir det ganska logiskt. Liksom att bära på så mycket skam i sig själv, att konsekvensen blir att vara skamlös.
Ofta har de där jobbiga känslorna liksom konverterat och är inte helt lätta att få fatt i. Det är svårt för den alltid glada- att hitta sin känsla av sorg, kräver forskande och mod. När mina föräldrar grälade var mina öron som tefat. När de blev fulla likaså. Jag reagerade med att ha svårt

Se klart

… att sova. Svårt att koppla av och känna mig trygg i att någon annan skulle ”ta hand om”.
Jag tror iaf jag förstår life av det du beskriver.. stor kram 🥰

Andrahalvlek

@Se klart Jag håller med. Oron måste ju försvinna inåt i kroppen på något sätt. Att det är så vi gör med oro och stress, sen barnsben. Idag är det svinsvårt att bearbeta både de känslorna och beteendet eftersom jag inte minns min barndom. Ytterst få glada barndomsminnen har jag, någon skolavslutning, somrarna hemma hos morfar etc. Jag minns verkligen inte allt det jobbiga.

Men när jag lyckades bli ihop med, och till och med bli sambo med, en alkis så kom klumpen i magen tillbaka. Då fick jag flashbacks från barndomen. Den orosklumpen i magen levde jag med för jämnan. Jag gick på nattgammal is i ett halvår medan sambon gick på antabus. Min psykolog sa: ”Du har två val - leva med oron för återfall eller bryta med honom.”

När han tog ett återfall fick han flytta nästa dag. Tack och lov att han hade flyttat hem till mig! Det tog ytterligare några dagar, sen försvann klumpen i magen. Han drog hemåt igen, cirka 15 mil. Jag blockade honom i alla kanaler. Ett halvår efter den incidenten kraschade jag i utmattningsdepression för tredje gången.

Oron för min yngsta dotter och henne diagnos, mående, framtid osv har givetvis fått mig att oroa mig massor. Långt inombords. På ytan har jag satt upp ett happy face och snudd på trollat för att få allt att lira. Hemma, på jobbet, skola, vård osv.

Jag har hjärntvättat mig själv så mycket i att tänka positivt och göra det jag kan, och strunta i det som inte kan göras, så att oron har gått och gömt sig. Långt därinne finns den, och den nöter liksom på mig inombords. Och när oron antingen kulminerar eller släpper kraschar jag mentalt. Det är som om någon slår mig med att bollträ i bakhuvudet. Krasch.

Jag har funderat på traumaterapi. För att komma till rätta med den stackars oron som finns där långt inom mig och gömmer sig. Inte ens när det inte finns något att oroa sig över kommer den till ro. Och den kan vända upp och ner på hela mig på en millisekund.

Just sjukvård är jobbigt tex. Yngsta dottern, och jag, låg på sjukhus hennes första fyra månader. Varje kvadratcentimeter av henne är undersökt i jakt på diagnos. Med åren fick hon fler diagnoser, och så har det hållit på. Blodprovstagning var en mardröm när hon var liten, men det lärde vi oss att klara av riktigt bra. Krävde mycket jobb.

Men om det krisar riktigt rejält, som när hon fick hjärtmuskelinflammation för två år sedan och hamnade på IVA i två veckor, samtidigt som jag hade det kämpigt på jobbet, så accelererar min oro så till den grad att till slut är det som att rycka ut kontakten. Hela kroppen reagerar med ångest 24/7. Jag slutade sova, tappade alla mina förmågor, och blev till slut sjukskriven för fjärde gången med utmattningsdepression. Allt vi har varit med om tidigare kommer tillbaka, som om man häller en spann vatten över skallen på mig.

Hmm, jag ska kanske lägga pengar på just traumaterapi framöver. Ska kolla vad Mindler kan erbjuda.

Stort tack för din input ❤️

Kram 🐘

Andrahalvlek

PS. Traumaterapi känns kanske överdrivet. Jag tänker på att folk levt i krig och misär liksom. Fast jag kan inte hjälpa alla andra. Men jag kan kanske hjälpa mig själv. Att inbilla sig att livet framöver blir orosfritt är ju en utopi.

Varafrisk

@Andrahalvlek Tänkte på det här med traumaterapi. Jag har berättat om några händelser när jag var barn för min terapeut. Händelser som hon bedömer har varit traumatiserade för mig men som jag aldrig skulle tänkt vara ett trauma. Jag tänkte att trauma är mer övergrepp av olika slag och som du skrev krig mm. Jag har även kroppsminnen från min dotters olika maniska perioder. Som tex när jag ser ett 010-nummer i displayen. Jag får katastroftankar och på endast några sekunder har pulsen stigit….Jag tänker att nog skulle väl du kunna vara i behov av traumaterapi både när det gäller din barndom/uppväxt/ditt yngsta barns födelse/starten på hennes liv/sjukdomsperioder. Du ger till så många men var rädd om dig. Allt gott t dig❤️

Kram🌺

Andrahalvlek

@Varafrisk Tack för din omtanke ❤️ Jag ska suga vidare på den karamellen! Syftet med all form av terapi är ju att inte trampa i samma fälla gång på gång. Lära känna sina mönster och hitta strategier att gå runt istället för att klampa rakt in i saker.

Kram 🐘

vår2022

@Andrahalvlek Det finns anknytningsteorier om feeling not dealing, att man agerar mest på känslor. Sedan dealing not feeling, att man agerar mest på att undvika att känna och köra på. Det bästa är om man kan ha både, feeling and dealing, att man både kan känna sina känslor och även köra på. Tänker att om man vuxit upp i en miljön som varit lite ”dysfunktionell” blir det lätt att man lär sig trycka undan sina känslor och bara kör på ändå i livet eller att man mesta agerar på känslor men blir lite handlingsförlamad. Man kan också ”tro” att man är i kontakt med sina känslor då, men det bottnar inte riktigt för man har inte lärt sig hur man kommer i kontakt med sina äkta känslor. Man känner ofta oro och är ängslig. Så att komma till feeling and dealing, innebär att ha kontakt med sina äkta känslor och sedan kunna hantera dem och handla utifrån det. Att man blir ett sant själv, autentiskt jag, den du är innerst inne, då du är i kontakt med dig själv, dina känslor och sedan handlar utifrån det. Motsatsen är ett falskt själv om man inte har fått möjligheten att utforska känslor mm och lärt sig att anpassa sig i den miljön man växt upp i.

En terapiform som jag tror på och hört mycket goda resultat från är EMDR. Här kan du läsa mer om det https://emdr.se/vad-ar-emdr/

Alltså jag tycker att det är så spännande och fascinerande med att nyfiket utforska sig själv. Man kan verkligen få ett ännu bättre liv genom att komma i kontakt med sitt innersta, det är som att hitta en skatt❤️

Andrahalvlek

@vår2022 Wow! Det ska jag kolla upp! Tack för att du berättade, har aldrig hört om det innan. Feeling and dealing. Coolt.

Kram 🐘

Varafrisk

@vår2022 @Andrahalvlek Min terapeut har använt EMDR-metoden på mig.

vår2022

@Varafrisk Berätta hur du upplever det?

Tråd: Förändrat mitt liv av VaknaVacker

VaknaVacker

Alla fina, kikar in en kortis. Blir ju inte ofta precis. Måste komma in o läsa sen om hur ni har det, för mig går det bra i alla fall.
Fick en bra grund, står stabilt i nykterheten. Mycket ändrar sig vartefter tiden går och det på ett så positivt resultat så man kan inte fatta det där i början, eller hur? 4.5 år är det snart för mig. Såå gött, björnkramar🤗

Tråd: Äntligen på rätt väg!! av miss lyckad

miss lyckad

Idag jobbar jag dygn. Här på jobbet hinner man tänka mycket. Snart är det midsommar, då jobbar jag en del också. Alla mina barn kommer hem med sina familjer på Lördagskvällen. Det var längesedan vi alla var samlade. Det blir mysigt!❤️🦋🌺. Jag träffar mannen som bor i närheten fortfarande. Det känns bra på alla vis, han är pålitlig. Men ändå bäst att ha framtidstro, samtidigt som man tar det med ro. Vi grejar tillsammans med ved och andra göromål kring våra hus och hem. Jag har träffat hans ena dotter, och han har träffat 2 av mina syskon. Jag har ju dejtat några stycken under dessa 7 år jag varit själv. Det har oftast slutat med att jag upptäckt beroende, eller att vi varit för olika för fortsatt relation. Ibland har jag tänkt att jag nog passar bäst själv. Svårt att hitta någon bra match. Men jag har aldrig gett upp helt. Just för att det har varit flera magplask, så är det svårt att verkligen våga fullt ut. Nu känns dock allt enklare, eftersom vi bor så nära. Jag känner till hans bakgrund och han känner till min. Vi är väldigt öppna mot varandra, och värjer inte för det mörka i våra liv. Vi får se hur allt fortskrider, men otroligt skönt att ha någon som stöttar och finns, även när livet är lite tuffare ibland. Vi har en del gemensamma bekanta, det är också trevligt. Vi har badat på samma ställen som unga, men aldrig träffats tidigare. Vi är en bra matchning, hur bra, det får tiden utvisa. 🌟🌟🌟

Andrahalvlek

@miss lyckad Jag är så glad för din skull ❤️ Bra att ni skyndar långsamt.

Kram 🐘