.

Hej! Som rubriken lyder. Min förälder har sen jag var yngre vuxen tyckt att man kan ta ett glas vin tid och otid. En vanlig tisdag tex men blir ofta märkbart förändrad efter ett glas. Det är bara med hon det har blivit tjafs och bråk då alkohol är inblandat. Inget fysiskt våld. Hon var också väldigt elak mot mig ibland. Anklagade mig för grejer jag inte hade gjort osv. Oberäknelig.

Hon själv tyckte då att det är ok att dricka & att det inte är någon fara om det blir mycket så länge man är glad och trevlig.

Det var under coronapandemin både jag & mitt syskon märkte att hon drack för mycket (tyckte vi). Vi pratade med hon då. Då hon sa att hon hade varit nere och det hade blivit för mycket. Hon tog det väldigt bra.

Jag sa redan då, ring mig inte onykter eller mina vänner. Ett år senare ringer hon mig full. Jag åker dit. Hon stinker alkohol och dricker under tiden jag var där. Jätte full. Vi bråkar. Om en viktig grej.

Jag åker dit nån dag senare och på morgonen då jag vet att hon är nykter. Jag säger igen att jag vill inte träffa hon eller prata i telefon då hon har druckit en droppe.

Hon blir ledsen och säger upp kontakten i två veckor då hon känner sig "anfallen" av mig. Vi bråkade om andra grejer med.

Efter det har hon varit nykter 1 år plus någonting.

Misstänker nu att hon har ringt två gånger onyktert. Inte sagt något då. Jag vet att hon har druckit en gång då hon berättade det i förbi farten.

Jag har inte sagt något pga jag vet inte. Men nu tär det på mig. Vill fråga om hon har ringt onyktert och säga igen om mina gränser. Då hennes drickande har gett mig obehag, min partner och mitt syskon. Men hon lär bli arg eller kanske ljuga jag vet inte.

Vad tycker ni? Vad tror ni? Hon är ingen "parkbänks-alkoholist" (klumpigt sagt).

Överdriver jag med mina gränser? Är jag "tråkig" och känslig? Jag övertänker sjukt mycket nu. Att tillägga drack förr med hon men inte gjort det på många år. Pga har småbarn och inget intresse av det.

Hej @Josefinfrågar! Jag tror inte du är varken tråkig eller överkänslig. Och jag känner igen både reaktionen hos din förälder (har haft samma från min partner) och din känsla av att inte vara säker.

Jag tänker att det kanske kunde vara bra att ringa alkoholhjälpen på numret du hittar här på sidan. Det tyckte jag var ett hjälpsamt första steg för att få feedback på mina upplevelser och bekräftelse på att det jag kände var rätt.

Ta hand om dig❣️

@josefinfrågar
Hej.
Jag kom att tänka på en sak. Vad jag förstår på dig så vet hon, på nyktert huvud, att du inte vill att hon ringer dig onykter.

Då hon väl är onykter så har det hänt att hon ringt. Det är mycket möjligt att hon tänker då hon är nykter att hon inte ska ringa dig då hon dricker, men att då de stunder detta händer så ringer hon ändå.
Min erfarenhet är att det inte lönar sig att säga hur någon annan ska göra då de dricker, för att alkohol är en sådan kraft att det kan bli vad som helst. Det man tänkt från början blir något helt annat då alkohol kommer in i kroppen. Man ringer sina anhöriga m.m.

Hur tänker du om det att du helt enkelt, vid minsta misstanke att hon ringer dig onykter att du inte svarar?

// Tröttiz

Om jag misstänker att hon är onykter avslutar jag samtalet snabbt.

Jag har inte sagt hur hon ska hantera sitt drickande. Men sagt att jag inte vill vara delaktig i det och erbjudit stöd.

Hon vet nyktert att jag inte vill ha något med det att göra med.