Jag är en ung vuxen som fortfarande bor hemma med en förälder som lider av ett alkoholmissbruk. Hela mitt liv har jag vetat om att alkoholen är hans svaga punkt men efter mina föräldrars skilsmässa (som till viss del berodde på hans missbruk) blev det snabbt värre.

Han är ingen "parkbänksalkis" utan har ett jobb han sköter bra och alkohol dricker han bara på kvällarna. På dagarna är han den bästa pappa jag kan tänka mig som ställer upp i alla lägen och sprider glädje.

Inför min mamma förnekade han alltid problemet och det blev ofta bråk när det kom på tal. Nu när jag är äldre vågar jag prata med honom. Till en början förnekade han problemet även för mig men blev aldrig arg så som han kunde bli på min mamma när hon tog upp det. Nu har det gått så lång tid och jag har pratat med honom så många gånger och berättat hur hans drickande påverkar mig negativt och någonstans börjar han förstå. Ofta har vi dessa samtal då han är berusad eftersom det är då jag blir ledsen men jag har även pratat med honom när han varit nykter vid några tillfällen.

När jag berättar för honom hur hans missbruk påverkar mig och vår framtida relation blir han ledsen över situationen och att jag får lida. Så någonstans har han ju ändå kommit till insikt med att han har ett problem men min fråga är vad jag kan göra för att få honom att söka hjälp. Jag vet att det inte är mitt ansvar men han behöver en knuff för att våga söka den hjälp han behöver.

Någon som varit i samma sits och lyckats få sin närstående att söka hjälp?

@Smurfanfrågar
Hej, tänkte säga "välkommen", men känns så fel också. Samtidigt vet jag ju själv att detta forum gett mycket till mig och jag hoppas du får stöd av det. Själv var jag extremt medberoende till mitt ex, men har kommit ur det hyfsat bra. Eller, mer än "hyfsat" faktiskt vid närmare eftertanke men det tog ett tag ...

Det jag i början tänkte på var att en alkoholist innebär dessa "parkbänksalkisar". Men, jag har ju förstått att det finns ofantligt många människor i missbruk som åtminstone än så länge kan sköta jobb etc. Helt otroligt med tanke på den mängd som dricks ...

Det är ju från det där att förstå vad alkohol gör - till att söka hjälp. Vad jag erfarit inser man som missbrukare att det man håller på med skadar, åtminstone tidvis, att man inte är stolt. Men att beroendet är väldigt starkt.
Att söka hjälp ligger ju hos den med missbruk, det är den som måste göra jobbet. Har man varit väldigt medberoende själv, så kan även en hjälp för sig själv vara att föredra.

Jag upplever att vi anhöriga vill så himla mycket. Det är ju klart, vi bryr ju oss. Vi vill väl, vill hjälpa, men så länge ens kära anhörig inte vill söka hjälp för sitt drickande så är det upp till dem. Jag hörde på en podd nyligen, "2 fyllon och 1 sanning", att ens eget mående är ens eget ansvar.
Vi kan vädja, hota, vad som men det påverkar inte deras vilja att söka hjälp.

Jag tänker dock att man kan visa på olika alternativ, t ex nummer till AA, nummer till en numera nykter alkoholist, alltså någon som gjort en livsförändring själv, men man kan liksom inte "prata förnuft" med en att den ska söka hjälp om personen som dricker inte är på den punkten i livet.

Det du kanske kan fundera lite på är hur mycket han minns av era samtal t ex dagen efter han varit berusad? Har han nämnt något då om situationen? För jag kom att fundera lite på hur mycket han minns av en diskussion som du och han haft om han varit berusad.
Kanske en idé vore att prata med honom dagen efter om läget, ett lugnt samtal. Vad tror du om det?

Jag ser det som att ett indirekt sätt att få en annan att söka hjälp är att som anhörig sätta gränser, inte låna ut pengar, inte så att säga "städa upp" efter den anhöriga. Att helt enkelt inte underlätta. Att vara konsekvent.

Kanske en idé att smyga in nyktra aktiviteter, finns det något ni tidigare gjort ihop som ni slutat med? Skulle det vara något? Möjligen lite lömskt ... men att kanske få honom att inse att man kan ha roligt på nyktert huvud.

Sköt om dig, KRAM!!