Helt ny här,men nu måste ja få hjälp. Min sambo dricker alldeles för mkt. Det e 2-3 liter starköl varje dag mer eller mindre. Förra vecka fick ja nog å sa till honom ordentligt igen,men han bara slår bort det. Ja jobbar skift å veckan ja jobbar kväll e en lättnad. Då slipper ja se han dricka öl varenda kväll,men ja får höra det när han ringer på kvällarna. Han dricker även i garaget å står i köket å dricker å tror inte ja fattar. Nu har ja börjat ha koll mer å mer på hur mkt det går åt å ja blir mörkrädd. Han säger att han vet att han dricker för mkt men gör inget åt det när ja ber honom om det. Ja hade ju hört rykterna när vi blev ihop å visst lite öl då å då va det,men nu har det ökat rejält. Har tänkt att ja ska rensa på all alkohol ja hittar här hemma. Han kommer ju bara åka till bolaget å köpa mer,men då rensar ja det oxå. Tänker kräva å se hans bankkonto å hur mkt å när han vart på systemet.hans föräldrar e förtvivlade...detta har tydligen hållt på långt tbx. Vet inte om han nånsin sökt hjälp för det. Än så länge klarar han jobbet,men hur länge till. Vad mer kan ja göra,kan ja kontakta nån som kan hjälpa mig då han uppenbarligen inte har nån tanke på å sluta självmant.

Jag förstår detta verkligen inte är svaret du vill höra men du kan inte göra någonting. Det är han som måste vilja ha hjälp.
Mina främsta tips är att (1) att lämna rummet och ignorera honom om han är påverkad, (2) uppmuntra alla alkoholfria beteenden (exempelvis träna eller gå på bio) och (3) städa inte upp efter honom genom att sjukanmäla eller dylikt

Hej @orolig86!
Jag kan tyvärr bara instämma med @Letlive - det finns inget du kan göra för att påverka hans beteende. Det enda du kan göra är att ta hand om dig!

Sök en samtalskontakt för din egen skull, tex genom vårdcentralen. Läs på om beroende och medberoende. Jag tycker själv att böckerna Beroendepersonligheten samt Fri från medberoende har varit hjälpsamma (och jobbiga) att läsa.

En vän som är fd missbrukare har, efter att ha kommit ut på andra sidan av aktivt missbruk, berättat att det enda som hjälpte var att människor tog avstånd. Tyvärr inte de första men när i princip allt och alla togs ifrån personen så kom vändningen.

Väldigt tufft att ta in, speciellt som personen med beroende kämpat med att undanhålla beroendet från oss som finns runtomkring, och man står förvirrad som bara den och inte vet vilken verklighet som är sann - den egna eller den andres?

Eftersom även hans föräldrar och andra reagerat så kan du förhoppningsvis känna dig stärkt i din upplevelse att han faktiskt har problem och sedan agera utifrån hur du vill att ditt liv ska se ut.

Ps: min man växlade mellan att säga att det inte var några problem att dra ner till att bli arg och säga att det enda han kunde lova mig var att han inte skulle sluta dricka vilket jag till sist blev tvungen att tro på och därmed välja att gå.

@orolig86 du kan prata med hans chef. Arbetsgivare är skyldiga att erbjuda rehabilitering för sjukdom, som alkoholmissbruk klassas som. Och om det inte fungerar kan han bli av med jobbet.
Mitt ex fråntogs sitt chefsansvar och blev omplacerad. Rehab pågår fortfarande flera år senare. Man gör dem inte en tjänst genom att hålla det inom familjen. Prata med andra och ta hjälp för både honom och dig. Han behöver hjälp och du behöver fokusera på dina egna behov.