Hej jag har skrivit i detta forumet tidigare men återkommit nu igen. Jag vill dra ner på mitt drickande och komma ur denna "rutin" det har blivit att dricka varje dag, nu dricker jag enbart för att jag är deprimerad pga arbetslös och min bättre hälft bor ett halvt jordklot bort. Jag en tjej på 25 år, har druckit för mycket alkohol i cirka 2 års tid, dricker runt 5 stora starka öl om dagen (en del dagar mindre/inget alls och en del mer). Har haft perioder när jag är ute och reser där jag trappat ner betydligt och inte druckit varje dag, eller betydligt mindre. 4 månader på Borneo drack jag högst 2 öl om dagen, oftast ingen.

Jag har aldrig blivit bakfull, på det klassiska sättet har bara haft mild huvudvärk men that's it. Men nu dagen efter har mina händer börjat skaka, små muskelryckningar...huvudvärk, svårt att sova, ingen aptit märker att jag bör äta när magen börjar låta men det jag tycker är värst är minnet. Tycker att mitt minne har börjat blivit betydligt sämre, vet inte om det kan ha med depression/gå hemma hela dagarna eller om det är pga av alkoholen. Eller om minnesproblemen är pga av att jag inte kan koncentrera mig...lyssnar inte lika noga på samtal som jag gjorde innan....

Nu lider jag av ångest sedan tidigare och är antagligen därför jag gör detta kanske ett större problem än vad det är...men det här med minnet gör mig riktigt rädd. Jag har problem med att sova när jag inte druckit, hjärnan är som på helspänn och så fort jag blundar så poppar alla tankar och bilder upp i huvudet (riktiga bilder), tex har jag sett en film/nyheter på dagen så kan läskiga bilder komma upp från vad jag sett i där, eller andra helt random saker. Eller kan höra saker andra har sagt under dagen som mina egna tankar vilket gör det svårt att somna, är bara när jag blundar. Kan inte slappna av.

Nu har jag inte druckit något på 44 timmar och planerar inte att dricka igen på ett bra tag och inte i sådana mängder som tidigare, funderar på en vit månad och börja träna och få någon slags ny hälsosam rutin men när man läser om abstinens på nätet blir man ju mörkrädd. Hur vet jag att jag inte kommer drabbas av allt det värsta som Delirium tremens? halluncinationer? Är det det jag har upplevt eller bara övertrött hjärna pga alkohol och dålig sömn? Ska jag trappa ner eller sluta tvärt? Finns det något man kan äta som är bra för njurar/levern? Vitaminer? Vad ska jag göra?

Välkommen hit! Bra att du lägger av. Läs på faktasidorna om abstinens tycker jag. Där beskrivs symptomen man behöver vara uppmärksam på. Nu har det ju gått rätt lång tid för dig utan symptom. Jag har inte påverkats så mycket av att lägga av, men jag hade inte ett dagligt intag när jag slutade.
Du gör rätt som slutar. För mig har sömnen blivit bättre, o i och med det både minne o koncentration. B-vitamin, magnesium brukar föreslås härinne. Lycka till nu! Ta dig ur din negativa spiral!

Arlahare

Bra att du tagit ett första steg mot nykterhet!
Jag har varit yrkesversam inom psykiatrin hela mitt vuxna liv och vissa av dina symtom förefaller vara abstinens. Jag skulle råda dig att söka vård i den mån de inte ger med sig. Vården kommer inte döma dig. Så den ångesten (ifall den finns) kan du tänka bort. Med tanke på att druckit dagligdags är abstinensen helt adekvat i mina öron. Det du beskriver under insomnandet och vila tror jag kan härledas till ångest snarare än något annat. Du beskriver även dig själv som deprimerad och det finns en samsjuklighet med alkoholism där (jag vet av egen erfarenhet) DT behöver du nog inte oroa dig för. Generellt behövs nog större mängder sprit.
Ifall du fortfarande dricker är det inte DT i alla fall. Hur länge har du druckit daglugen? Ifall du hållt i dagligen längre tid tycker jag du söker vård på psykakuten för då avråder jag dig att sluta tvärt.

Ps: mitt inlägg ändrade karaktär då jag omvärderade dutt inlägg och förstod att du kanske inte klivit av alkoholen.

Lily

Tack för svar! Jag har nu inte druckit på 63 timmar. Har inga symtom förutom insomnia och lite sämre aptit somnade 4 inatt vaknade 6h senare, så kan somna och sova oavbrutet.

Har druckit dagligen av och till i drygt 2 år, har varit avbrott som sagt när jag rest eller haft vikariat etc.

Tror ångesten är värre än depressionen för tillfället. Har alltid haft ångest och tvångstankar av och till (kunnat hantera dem de senaste 5 åren)

Vad finns det för risk med att sluta tvärt?

Arlahare

Nu har du ju slutat tvärt. Och det utan större symtom. Att sluta tvärt kan ju innebära risk för epilepsiattacker och delirium men jag antar att du i övrigt är frisk samt så verkar du inte dricka enorma mängder dagligen. Även om det är illa nog som det är.
Insomnia är ju naturligt med tanke på att din kropp vant sig vid att somna med alkohol i systemet.
Det är starkt att du avslutat alkoholen på egen hand. Men var inställd på att di kan behöva stöd framöver. Försök klura på vilket stöd du behöver nu och vad du har för resurser ( vilken personlughet har du etc) för att klara dig framåt.

Kram

Lily

En liten uppdatering, har nu inte druckit på 5 dagar (om 3 timmar) och det känns bättre än någonsin. Jag har inga symtom längre, aptiten kommer sakta tillbaka och sömnen lika så. Minnet är fortfarande lite segt, svårt att hitta orden ibland men det har väl alla hehe. Ska imorgon börja träna, känner mig pigg nog för det och ser fram emot en nykter månad och mer efter det, men känns som en månad är ett rimligt mål att sätta. Därefter kan jag klappa mig på axeln och fortsätta. Mitt långtidsmål är att enbart dricka om det finns anledning att fira något, men då väldigt måttligt. Har märkt att om jag köper öl på flaska så dricker jag inte lika fort eller lika mycket, mer exklusivt och dricker för smakens skull, inte för att uppnå den där lulligheten. Men just nu är det enda målet att vara nykter och bli nyttig igen och i och med det tror jag även att behovet att dricka även vid festligare tillfällen kommer minska betydligt.

Jag kommer aldrig gå tillbaka till min ohälsosamma rutin att dricka varje dag, redan nu efter 5 dygn utan alkohol känner jag hur jäkla äckligt beteende man har haft, inte mot andra men mot sig själv. 5 dygn var vad som behövdes för att få mig inse att jag inte är alkoholens slav, det är jag som bestämmer. Ångesten är kvar men den har varit en fiende långt före alkoholen kom in i bilden så det kanske blir bättre med tiden när andra pusselbitar faller på plats.

Är super tacksam för svaren! Det hade en väldigt lugnande effekt och tycker hela detta forumet är en kanonidé, att man får läsa andras historier och se att man inte är så ensam som man kanske trodde. Så TACK.

Arlahare

Nu vill jag inte komma med pekpinnar som en sämre far men akta dig för den där grejjen med exklusiva flaskölen som du nämner, för även om du inte tror dig dricka den för lulligheten kommer den ju med lulligheten till slut. Det kan vara en enkel tröstmekanism, man lurar sig lite, tror du gör bättre i att avstå som gott som allt.

Lily

Jo jag kommer akta mig för det, menade bara efter alla pusselbitar fallit på plats i framtiden när jag har fått jobb, blivit sambo efter alla år ifrån varandra och må bra i största allmänhet kanske jag man vill ha något vid finare tillfälle.

Nu när jag redan mår "dåligt" skulle jag aldrig riskera att dricka igen, jag vill bli hälsosam och alkohol är liksom allt annat onyttigt överflödigt då.

Tror jag även behöver ha det målet "kanske en dag..." för tanken på att aldrig dricka igen är skrämmande...

Lily

Nu har jag snart nått 8 dagar utan alkohol och jag är stolt över mig själv, det kan kanske tyckas löjligt för andra att 8 dagar utan A är väl inga problem? Men efter att varit rädd att sluta/dra ner i några månader så är det en sådan lättnad. Som jag skrivit tidigare är mitt mål inte att sluta med det helt men att för nu ta avstånd från det, bilda mig en ny uppfattning och ha ett annat förhållningssätt till alkohol än innan.

Den enda "symtomen" jag har nu är huvudvärk, men det kan också bero på att jag även minskat koffein intaget. Jag vet att jag inte kommer dricka någon öl/vin oavsett vad som händer, jag vill inte att dessa nyktra dagar ska vara förgäves. Hoppas det blir lättare varje dag, att jag inte ska tänka "ännu en dag utan alkohol" och istället tänka "ännu en dag" vill inte att alkoholen ska finnas i bakhuvudet, vill att dagarna utan alkohol ska vara de normala. Men det kanske inte ens är möjligt. Har sedan länge bokat en resa innan jul, då min flickvän kommer till Europa igen. Resan, träffa henne igen (var ett år sedan sist), bättre hälsa och gladare plånbok (inget spenderat på alkohol) är enbart positiva saker som händer/kommer hända och bestämt mig för att fokusera på det. Är trött på att vara alkoholens slav.

Jag tycker inte att det är löjligt att du varit nykter i 8 dagar. Man är alltid nykter en dag i sänder och du har 8 dagar att vara tacksam för. Jag tycker inte helller att du skall fundera på om du skall vara nykter hela livet eller inte. Gör som nu, ta en dag i sänder!! Framtiden kommmer ju så, en dag i sänder.
Ikaros

Lily

Tack :) Ännu en dag har gått och bävar för helgen, förra helgen gick bra då både ångest och symtom fortfarande var riktigt påtagligt. Men nu börjar må lite bättre, inga symtom och sömnen är mer normal...familj och vänner ska iväg på fest och bjudit med mig men känner mig inte redo att vara runt andra som dricker på det sättet som det brukar göras på fest. Så blir att stanna hemma med tv-spel som sällskap, rädd att ångesten ska komma när jag är ensam.

Har ni några tips på alkoholfritt? Nu är det vit månad och vill hålla mig till 0%, inte 0,3% eller 0,5% noll är noll. Känns som läsk inte är festligt nog...kanske beror på vilket glas man väljer? Får fixa något roligare att äta och låta det vara festligheten kanske. Känns så fel att inte dricka alkohol en helg och ju mer fel det känns ju mer vill jag hålla mig nykter. Vill bryta gamla vanor, men vill ändå känna att det är helg. Hur gör ni?

Alla drinkar går att göra alkoholfria.
Är utbildad mixolog och bartender och gör ofta roliga alkofria drinkar.

Mojito
Bloody Mary
Pina Colada
Virgin coffee
Daiquiri's med frukt eller bär

Gör ofta en som innehåller:
Riven ingefära - röd chili om du gillar det.
Sockerlag
Limesaft
(låt stå och dra)
Toppa med Schweppes lemon.
Krossad is i ett fint glas
Fin dekor

eller

Basilika
Halv gurka
(krossa i en mixer)
Tillsätt sockerlag
Toppa med Loka Citron
Krossad is i ett fint glas.

Lycka till! ;-)

Lily

Tack för tipsen låter intressant! Blir att springa till ICA imorgon och se vad jag kan hitta, brukar aldrig dricka drinkar på det sättet (med/utan A) så kan vara roligt att testa (utan A såklart) :)