Som rubriken lyder. Ja behöver hjälp att reda ut detta. Vad är friskt och vad är sjukt i en beroendes personlighet? Behöver minska mina frågetecken kring detta. Minska att analysera om fel på mig eller ett resultat av den beroendesjukas personlighet. Nykter en tid, fortfarande samma personlighet? Jobbar man bort beroende personligheten undan för undan? För den försvinner väl inte bara sådär om alkoholisten varit nykter ett tag?

Som ja tror:
Lättkränkt?
Överkänslig
Lättretlig
Rastlös
Projicerar sina negativa känslor på omgivningen
Svårt o ta egna initiativ
Svårt o se att den beroendesjuka har makt att ändra sitt liv.
Vill se sig som ett offer
Vill bli omhändertagen.
Ge mig gärna kommenterar på detta. ❤

funderingar som du när jag var tillsammans med mitt ex som var alkoholist. Han höll sig nykter ibland men han var nästan "värre" då. Jag bockar av samtliga av dina punkter, stämde även på mitt ex. Man tror gärna att allt ska bli bra bara dom slutar dricka. Och så blir man besviken när det inte stämmer. Tror inte det räcker att sluta dricka, det krävs arbete med sig själv också. Som anhörig har man mycket att bearbeta men det har beroende personen också. Tror att skam och andra negativa känslor kommer upp till ytan när dom inte dövar med alkohol. Svårt läge för dig men vänd fokus till dig själv istället och försök göra saker som gör livet bra för dig själv. Så får beroende personen fokusera på sig och ta ansvar för sig själv. Svårt är det men det går. Kram

Min "beroendeanhörig" visar de flesta du räknar upp som onykter ... Det enda som inte stämmer är det där med att ta egna initiativ. Människor är ju också olika tänker jag. Jag är förstås lite osäker på vad du menar med att ta egna initiativ. Som onykter tas hur många initiativ som helst! Både på gott och ont, alltifrån att mitt i nätterna sätta igång med nytt invecklat recept och jag är orolig att kåken brinner ner, till att vilja börja snickra till en pall. ?
Ser inte alltid och förstår inte andras perspektiv/empatiförmåga är ännu ett ...

Som nykter är personen en helt annan, ett stort hjärta. Inte missunnsam, vill alla väl. Omhändertagande. Glad.
Samtidigt den rastlösa delen kvar. En fantastisk människa.
Jag saknar honom ... ?

Skulle jag vilja säga.
Typiska tecken på medberoendepersonlighet:

En vilja att kontroller andra i sin omgivning.

En svårighet att fokusera på sig själv.

En rädsla att gå utanför sin bekvämlighetszon

Många diffusa rädslor som skrämmer en till tystnad och acceptans.

En oförmåga att ta tag i sitt eget liv och hur det kan förbättras oavsett livssituation
.
En ovilja att se hur ens eget agerande påverkar och stör människor i den närmaste kretsen.

En sorts oförmåga att ge andra än de som är i nöd omsorg och hjälp.
Dvs de som klarar sig själv oavsett om det är anhöriga eller barn riskerar att stå utan om man inte faller inom ramen för den medberoendes omsorg,dvs extra de luxe i nöd.

En vilja att söka sig till kaos och dramatik,för då fungerar vi bäst.

Så man kan vända på steken och se på hur man själv går in i en sorts sjukdom eller beteendestörning som aktiveras av att den vi lever med dricker,eller är i nykterhet.
Vi vill få betalt och normalisering eftersom vi stått ut så länge med en onormal livssituation.
detta händer sällan.
Ofta blir vi istället bittra ledsna och arga då allt får komma upp till ytan.
Vi vill ha allt som vi försakat och har inte tid och lust att vänta längre.

Detta gör att det blir dubbel press på den som dricker.
Dels att avstå en drog som de kanske insett ine är bra för dom eller deras närmaste relationer.
Också en press att göra sin partner lycklig då de troligen har en alldeles egen kamp att utkämpa som i sig inte klarar så mycket mer än jsut det.

Men jag förstår dig helt och fullt.

Men om du läst här ett tag så kanske du har sett just de råd som ges.
Stanna och arbeta med dig själv,dvs acceptera läget och fokusera om på dig.
Eller gå och ta det som istället kommer upp att arbeta med när du står där ensam.
Välkommen hit :-)
Här finns massor att läsa och begrunda om man vill.

Bra svar!
Detta med initiativ menar ja är.dåligt pga att den beroendesjuka inte gärna själv vill ta ansvar o bryta mönster- ta ansvar. Men kanske är olika. Ja funderar som sagt. Ja har inga sanningar utan bara antaganden vad ja tror. Därför ja bad om era tankar.

Just nu har min särbo varit nykter 1,5 månad o beter sig lika illa som.innan trots ökad insikt om hur han sårar mig. Projicerar sina negativa tankar om sig på mig. Säger ja inte tar ansvar osv. Nonsens. Men ja orkar inte höra på !

Bra svar!
Detta med initiativ menar ja är.dåligt pga att den beroendesjuka inte gärna själv vill ta ansvar o bryta mönster- ta ansvar. Men kanske är olika. Ja funderar som sagt. Ja har inga sanningar utan bara antaganden vad ja tror. Därför ja bad om era tankar.

Just nu har min särbo varit nykter 1,5 månad o beter sig lika illa som.innan trots ökad insikt om hur han sårar mig. Projicerar sina negativa tankar om sig på mig. Säger ja inte tar ansvar osv. Nonsens. Men ja orkar inte höra på !

Nej. Ja hade fel. Han hade tagit sig ett återfall. Därav denna dumma personlighet som kom fram igen. Vi är.särbos så hörde bara rösten på telen. Ja misstänkte att han var onykter men. Å de var han. Nästan skönt. Å få det bekräftat. Så dum som han var i några dagar

Jag känner med lättnad när misstanken bekräftas trots nekande. Ta hand om dig nu. Tänd lite ljus och brygg en kopp te. Bra att ni är särbos. Stor kram

EsterHanna eller hur ?
Då vet ja att det är sjukdomen som pratat o inte han.. Han har fruktansvärd ångest över vad han gjort . Han inser hur svag han är o vilket grepp alkoholen har om honom. Blev ytterligare ett uppvaknande efter detta . O att han ringer mig !! Så idiotiskt. Bara förstör känslor emellan oss. Sen ska man reda ut vad som är vad. Så onödigt jobb !! Så onödigt spill med livskvalitet o energi. Ja kunde varit glad. Istället ledsen o orolig i flera dagar. Fan! Ja blir så arg

Jag fick förklara för min man att jag vägra/ vill inte prata med honom 1) när han är full 2) När han är "nykter" men ff har alkohol i kroppen. Det är en person som jag inte gillar. När han ej har alkohol i kroppen så kan jag finnas tillgänglig.