Vet inte till vilket område sätta detta ämne, så det hamnade här.
Som rubriken lyder :"periodare". Jag har funderingar kring begreppet, jag har googlat om det, men blir inte riktigt klok på vad det till 100 % innebär. Man är inne i en period då man dricker, och håller upp sen...?

En periodare, tappar den sugen efter alkohol mitt i allt för att sedan efter en tid igen sjunka ner i alkoholträsket då man bland annat tappar kontroll? ? För att det sedan ska svänga igen.
Är intresserad av mekanismerna bakom detta, hur det i så fall kan svänga så.

Är inget fan av s.k. etiketter på människor men har reflekterat över begrepp.

Hej Tröttiz. Tänker som med det mesta annat att detta begreppet är ganska luddigt och icke medicinskt fastställt.. Det finns nog många olika typer av "periodare" där mekanismen bakom är olika.
Tror den vanligaste periodaren är hen som vill och försöker sluta eller minska sitt drickande men inte lyckas så man ger upp i perioder för att sedan känna igen att nu är det nog och dags att göra ett nytt försök och så går det om och om en tid, kanske flera år tills man antingen ger upp för gott och hamnar på parkbänken eller lyckas hitta lösningen till en mer eller mindre permanent minskning.
Jag själv skulle kalla mig periodare under minst ett par års tid, ofta upphörde drickandet helt eller åtminstone på vardagar under flera veckor då jag fått ny motivation, ofta i samband med nått träningsmål då jag kunde byta ut suget mot träningskickar. Sen körde jag alltid på för hårt utan att lyssna på kroppen och så "kraschade" jag, deppade ihop av misslyckandet och hämtade flaskan igen. Som parentes visade det sig att träningen ändå skulle bli min "permanenta" lösning när jag tillslut hittade balansen. Har snart varit kvitt mina alkoholproblemen i 1 år, dock ej helnykterist. Hänger fortfarande här för att ventilera och omge mig med kloka och fina människor och inte glömma att aldrig släppa garden.