Någon som testat Previct i mobilen?

Man kan få det i ganska många kommuner via beroendevården (dock har inte alla kommuner det).

Man blåser tre gånger per dygn i en alkoholmätare kopplad till en mobiltelefon med ansiktsigenkänning i mobilen för att visa att man kan vara nykter.

Någon som har erfarenhet? Har det fungerat för er eller inte fungerat?

Var det svårt att få?

Hur länge behövde ni ha Previct?

Men det låter ju riktigt bra! Bra som arbetsgivare att använda också. Just nu har vi inget fall hos oss, men på ett företag inom koncernen har vi ett riktigt tufft fall med noll sjukdomsinsikt och grov rattfylla på väg upp i rätten. Då kan det vara bra att kunna kräva blåsning på jobbet vid minsta misstanke. Som arbetsgivare betalar man ju oftast behandlingen.

Varmt välkommen hit till forumet!

Kram ?

Man ska inte se det som en kontroll tycker jag, mer som ett hjälpmedel. I vissa lägen behöver man både hängslen och livrem, och ibland kan det hjälpa att bara risken finns att man blir kontrollerad för att man ska avstå.

Kram ?

Fråga din kommun om de använder Previct.

Om du går i behandling i kommunen och de har Previct borde du kunna få en.

Jag skulle vilja veta mer om det fungerar innan jag själv går till kommunen och ber att få testa.

Jag går inte i någon behandling. Jag vet egentligen inte om jag behöver någon behandling. Jag vill liksom inte belasta kommunen i onödan heller, men om jag kunde få Previct så hade det varit perfekt. Det borde ju inte ta så mycket tid från dem heller. Det räcker ju att de ser att jag inte druckit så är de nöjda.

Jag är 100% säker på att ett hjälpmedel som detta, eller att få ta PEth varje månad hade varit perfekt för mig. Jag vet bara inte hur jag ska gå till väga.

Jag gissar på att det finns en beroende mottagning i kommunen. Vet inte ens hur jag ska lägga upp det för dem för de vill säkert göra en fullständig utredning och allt och det kommer att ta en massa av deras tid och sen kanske jag inte får detta i slutändan i alla fall.

Om någon har erfarenhet av det är jag också väldigt nyfiken på att få höra mer om det!

Hej! Det finns olika system för att få denna typ av biofeedback (dvs återkoppling på provtagning). Ett liknande system för blås via mobil heter iBAC. Återkoppling på blodprov med analys av Peth och eller CDT används på flera mottagningar. Gemensamt för alla dessa metoder är att effekterna på alkoholkonsumtion än så länge är oklara. Dvs det finns ingen tydlig forskning på effekterna. När det gäller mobillösningarna så har det också funnits en del praktiska problem som av naturliga skäl inte framgår på sidor som marknadsför produkterna.

Det finns enstaka kommuner, behandlingshem och arbetsgivare som använder mobil alkometer. När det gäller blodprov så är det regionernas beroendemottagningar och eventuellt vårdcentaler/husläkare som skulle kunna hjälpa till med det.

Det vore intressant att höra lite mer om hur ni tänker att denna typ att stöd skulle vara till hjälp för er. Kan ni beskriva lite mer vad som ni tänker skulle vara bra med den typen av koll?

Vänliga hälsingar
/magnus
alkoholhjälpen

Jag frågade om PEth innan här på forumet. För mig är det väl så att jag just nu känner mig väldigt stabil 12 veckor som nykter. Jag har slutat på egen hand och hittat hit i efterhand och tycker om programmet och forumet här.

Jag känner förvisso för tillfället att jag klarar av att vara nykter själv. Det är väl därför jag inte har gått till kommunens beroendemottagning. Jag vill inte ta upp deras tid när det finns andra som behöver den. Däremot är jag ju här och skriver och försöker säkerställa att jag inte hamnar i den situationen i framtiden att jag börjar dricka igen.

Det jag vet är att om jag hade en kontroll så hade det fungerat på mig 100%. Detta för att kontrollen i sig ger mig ett bevis på att jag har varit nykter. Jämför nollorna jag fyller i i loggen här på alkoholhjälpen. Det känns förvisso bra, men är ändå självrapporterat. Jag tänker mig ett hypotetiskt framtida scenario där jag berättar för någon att jag har varit nykter i x antal månader eller år och möts med tvivel.

Om jag har tagit ett PEth-prov varje månad eller blåst i mobilen 3 ggr om dagen under den tiden, så har jag ju det svart på vitt. Visst, jag kommer förmodligen inte hamna i en situation där jag behöver bevisa för någon i efterhand. Men just för mig hade det känts bra att ha möjligheten att kunna göra det och det vet jag definitivt skulle göra att jag hade gett precis allt för ett fläckfritt facit.

Låter det konstigt? Jag antar att alla människor fungerar olika. Men jag har aktivt själv sökt information angående hur jag kan göra detta privat, på något sätt. Just nu är mitt alternativ:

Ta ledigt från jobbet en dag i månaden och åka 3-4 timmar tur och retur plus betala 995:- per gång, plus resekostnader, för ta PEth-test genom Werlabs eller liknande.

Om jag inte hittar ett bättre alternativ vid något tillfälle tror jag att jag kommer göra det, även om min ekonomi kanske inte egentligen tillåter det.