Hej,
Jag är ny här och vill börja ta tag i mitt drickande.
Mitt problem är att jag kan inte sluta när jag väl har börjat och att jag har märkt att jag planerar mitt liv kring alkoholen.
Bokar ex. aldrig in något på söndagar för då vet jag att jag kommer vara bakfull.

När jag och mina vänner ses blir det oftast att man tar några glas vin/öl. Vi gör liksom inget annat känns det som.
Hur kommer det bli om jag lägger av? Kommer mina vänner sluta höra av sig? Vad ska vi göra istället? Kommer folk tycka jag är tråkig?
Detta är några funderingar som jag har.

Vad har ni för tips på hur man behåller fokus på att sluta?
Älskar att dricka men det har blivit för mycket nu.

@Ellinor.1 välkommen hit! Det är ett jättestort steg att du skriver här. Jag väntade nästan för länge.
Du kan ju börja med att bestämma dig för en vit månad. Tänk dig 4 söndagar fyllda med aktiviteter istället för dagar du kastar bort för att du är bakis.
Berätta för vännerna att du kör en hälsoperiod. Ingen alkohol på 4 veckor. Vet du vad jag tror? Jag tror att iaf 1 av dina vänner kommer haka på!
Detta var min andra vita helg. Mitt liv har vänt på 2 veckor till nåt så mycket bättre. Jag grät i 2 dagar när jag bestämde mig för mitt 12 veckors stopp. Nu när jag blickar tillbaka hade jag velat ha kunnat sagt till mig själv att det inte finns nåt att gråta om. Livet blir så mycket bättre utan alkohol.
Efter stoppet har jag insett vilken konstant ångest jag gick runt med i maggropen.
Ta beslutet idag. 4 veckor. Omvärdera under dina 4 veckor hur du kommer göra sen.
Du klarar detta!

@Ellinor.1 Just den fragan, vad ska vi gora i stallet skaver hos mig ocksa. Men oavsett vad svaret ar sa ar det for mig inget alternativ att fortsatta dricka sa frekvent och mycket som jag gor i mitt sociala liv. Jag far helt enkelt hitta andra saker att engagera mig i, det kommer garanterat bli mer ensamt. Men jag kommer anda ma battre, sa jag far sta ut. Sen tanker jag att man hittar andra sammanhang, andra kompisar. Men att sluta dricka blir, nog iaf for mig, som att gora slut med en lang och trogen van. Vi har haft sa forbannnat kul ihop, men det har ocksa blivit mycket smarta. For mycket smarta den senaste tiden, sa darfor kommer jag folja Froken H:s rad och borja med ett totalbreak iaf en manad. Hejar pa dig!

@Fröken H Tack för ditt stöd. Jag har bestämt mig för att ta ditt råd och börja med en vit månad. Jag har kört vita månader några gånger förut utan problem, men hamnar alltid tillbaka där jag slutade när de är över.
Dricker inte under veckorna, men när helgen kommer då kan jag verkligen hälla i mig.
Kanske kan jag hålla mig längre än en månad denna gång:)

Tror även jag måste prata med min man. Han dricker så sällan och jag skäms verkligen för att behöva berätta att jag har problem.

@Christian hejar på dig med! Vi kör tillsammans:)
Du har nog rätt gällande att man kanske får andra sammanhang och nytt umgänge. Ibland känner jag alkohol är det enda som jag och mina vänner har gemensamt. Vi har liksom i princip aldrig umgås utan att alkohol finns med i bilden. Tragiskt egentligen

@Ellinor.1 har du kört vit månad och det inte har funkat så kör 12 veckor. Klar till runt midsommar.
Ta snacket med din man när du rett ut inom dig hur du ska göra. Det finns väl inget där just nu som du genast måste ta hand om? Fokusera helt på dig själv nu, på dina behov och vad du kommer må bäst av. Steg 1 är en vit period. Sen om det är 4, 6, 10 eller 12 veckor är sak samma just nu. Kör en vecka åt gången bara och det enda du behöver fokusera på är att idag kommer du inte dricka.

@Ellinor.1 Jag vet, men problemet ar att jag har javligt roligt pa fyllan, tills det slar over. Och det gor det ofta. Minnesluckor, trillar, gor bort mig. Det blir for ofta for mycket. Ska satsa pa mer utomhusaktiviteter, och lasa mer.
Jag har aldrig tidigare gjort en vit manad. Knappast en vit vecka sedan tonarn. Hog tid, med andra ord.

@Christian ja samma här. Kan liksom inte sluta när jag väl har börjat. Minnesluckor varje helg.
Vad har du tänkt för utomhusaktiviteter? Behöver tips på sånt jag med, vad man kan hitta på istället för att gå på stan och dricka öl.

@Fröken H tack, ska börja med en vit period från idag. Sen får vi se hur lång det blir, börjar med en månad.
Egentligen det jag vill är att även hitta redskapen till kontroll. Jag vill kunna träffa en vän och ta ETT glas vin för att sedan kunna åka hem eller hitta på något annat.
Mitt problem är att det aldrig blir ett glas utan snarare 10, vaknar upp dagen efter med hål i plånboken och minnesluckor.

@Ellinor.1 yes känner igen mig. Hål i huvudet och i plånboken. 🤪
Träffade du mitt fulla jag skulle du aldrig tro att jag är mitt nyktra jag och vice versa. Det är 2 helt olika personer med helt olika värderingar.
Bra! Jag stöttar dig helt och fullt.
Fokusera på att må bra. Du kanske upptäcker helt nya saker, hoppas du kan få lite tips här.
Du är så värd att ta tag i detta! Heja dig! 👊👊👊⚘⚘⚘

@Ellinor.1 Samma. Fruktansvart. Minnesluckorna ar nog det jag skams mest over, det som skrammer mig mest. Hur mycket kolkar jag i mig nar hjaranan stanger ner? En javla massa. Har du funderat pa att ringa Alkohollinjen?
Jag var en gang i tiden ratt hyfsad pa att springa, sa ska forsoka ta tag i det igen. Inget extremt, 5-6km tre ganger i veckan kanske. Eller tva. Eller bara bara en podcastpromenad. Vet inte hur/ar du bor men kanske finns mottionsslingor eller liknande? Eller bara en park. Eller sa plocka bara en kul destination i naromradet och ga/spring dit och tillbaka. Ger bra endorfiner.

@Christian Ja, minnesluckor är verkligen läskiga. Bortglömda konversationer som ger mig sån fruktansvärd ångest när de kommer på tal och man inte minns ett dugg av vad man sagt.

Jag har inte ringt Alkohollinjen, har du? Hjälpte det? Vad fick du för stöd?

Springa och träna var ett stort intresse innan pandemin. Sen har det hamnat på hyllan. Det var ett bra förslag, ska kanske damma av springskorna jag med:) bor i Sthlm så det finns gott om spår och parker.
Kanske finns det en bra podd om just hjälp med alkohol? Vet du?

@Ellinor.1 Korde ihop sig pa jobb idag, sa fick aldrig tillfalle att ringa Men! Pa kvallen hade jag tre vanner over. Tva av dem delade pa en flaska vin, och alla drack ett par ol. Utom jag. Inte en droppe. En dag i taget, men det kandes som ett bra avstamp. Hoppas du haft en fin dag.

@Christian Vad starkt av dig! Ett steg i rätt riktning. Ville de veta varför?
Jag pratade med en vän igår om hur jag känner med mitt drickande. Vännen var förstående, vilket känns väldigt skönt.

@Ellinor.1 Ja, jag skyllde pa andra dagens bakfylla efter lordagens kaosfylla. Accepterades tills vi kom till restaurangen da en i sallskapet slentrianbestallde en ol till mig trots jag innan sagt att jag inte skulle dricka. Rorde inte olen utan bestallde en cola istallet. Sa han som bestallde drack 'min' ol ocksa. Jag tog notan for att vissa att jag uppskattade sallskapet, aven om jag var nykter.

Hur narmade du dig samtalet? Tycker din kompis ocksa att ni dricker for mycket?

@Christian Shit, vad starkt att kunna gå på restaurang utan att dricka något när alla andra gör det. Vet inte om jag skulle klara av det.
Min kompis fattade. Vi var båda bakfulla efter helgens middag när vi pratade. Jag sa som det var, att jag behöver en vit period + lära mig att dricka som en normal vuxen människa, utan att nästan dö av alkoholförgiftning på kuppen varenda gång.

@Ellinor.1 Da tycker jag att din insats var annu battre an min. Ett sadant arligt erkannande ar jag inte redo att ge i min krets. Mina vanner tror ju nu att detta bara var ett undantag, att jag inte drack just ikvall. Men jag vill ju ha det sa har mycket oftare. I och med att jag gillar att vara full ser jag inte heller poangen in tva ol en vardagskvall, ger mig inget. Sa da vill jag hellre lara mig att avsta det helt for att inte gora det till en vana, vilket det i nulaget ar.