Jag har egentligen ingen aning men för mig känns det såklart hemskt främmande att jag skulle bli nån som var full för jämnan, har massa ansvar och relationer som är viktigare än något annat och som jag liksom skött och prioriterat.
Sista året var det just gräns-framflyttandet som gjorde mig rädd. Jag funderade mycket över min hållbarhet detta nyord ? och hur mitt drickande tex skulle eskalera (eller inte) i en krissituation. Om saker skulle hända i mitt liv, hur såg min beredskap ut? Det här låter kanske konstigt men jag ville verkligen känna mig stadig i livet. Känna mina känslor. Så vi har verkligen olika vägar hit. Och alla slutar inte och det funkar för många. Bra med loggen och dagens löfte. ?

Hel

Just rädslan för att bli den där personen som går omkring och är lite småfull hela tiden var det som nu -återigen- fick mig att ta beslutet att inte dricka. Tanken var skrämmande. Och var går gränsen mellan att vara en alkoholist eller inte? Jag kände mig i alla fall som en när jag för 3-4 dagen i rad korkade upp min vinflaska och när jag inte drack hela tiden längtade till nästa gång. Helt sjukt.
Det är en skön känsla när de nyktra dagarna växer i antal i loggen.
Ta hand om dig.

Catlady

Tack, Se klart och Hel. Jag kan erkänna att jag känt samma sak som dig, Hel. Att Just dricka så ofta som jag gjort, fått mig att börja undra hur det står till, egentligen.

Se klart, det där med hållbarhet och beredskap är bra. Jag tänker i de banorna också. Har kämpiga saker där jag behöver vara närvarande och på banan med, här i livet. Har inte råd med ett missbruk.

Lyssnar nu på ”skål ta mig fan”. Där finns betydligt mer igenkänning. Det är ju liksom en gradering. Jag tänker inte så mycket på alkohol en vanlig dag. Kan bli sugen, absolut, men planerar inte livet efter det, eller anser det vara katastrof om jag inte har någon. Befinner mig i en riskfylld gråzon.

Jag jobbar mycket. Har en definitiv allt-eller-inget personlighet. Dock har jag ingen typisk beroende-personlighet. Eller jo kanske. Snusar. Snöar in på hobbies, men det är ju mer allt eller inget grejen. Allt jag åtar mig ska vara så himla bra och seriöst hela tiden.

Idag finns ingen risk för drickande, fredag till trots. Visserligen finns lite vin hemma, men har haft en massiv huvudvärk idag. Oklart varför, men definitivt inte alkohol-relaterad. Är inte ett dugg sugen på att dricka.

Alkohol blev mer central i mitt liv sen jag träffade min make. För honom var/är det otänkbart att ha semester utan öl eller drinkar. Stegvis har det blivit normaliserat för mig också. Jag har bunkrat med goda alkoholfria drycker och alkoholfritt bubbel och öl, inför min stundande semester. Trocadero, iste, tonic och juice i olika former finns också. Jag utesluter inte att det blir något med alkohol i under den perioden, bara det blir måttligt i både mängd och frekvens. Tanken är att omprogrammera hjärnan.

Har aldrig testat att sluta eller minska. Vet inte hur lätt eller svårt det är för mig. Är beredd att släppa alkohol helt på obegränsad tid om jag inte klarar av att hantera det. Därav min ambition att logga. Har uppenbarligen tänkt på att jag dricker för ofta och ibland för mycket. Men hur mycket? Hur ofta? Varför? När är det svårt att motstå? När funkar det bra och när gör det inte det? Allt det där vill jag veta, om mig själv. Tror liggen blir ett väldigt bra hjälpmedel att bena ut ett och annat.

Har bättre sömn och mer energi nu. Ja, inte just idag pga huvudvärken, men i stort. Bara den markanta minskningen senaste månaden har gjort mycket. Det ska jag ta tillvara på. Och all tid som blir över när man inte bara sitter och dricker!

Häromkvällen staplade jag ved och skördade spenat. Kvällen bara försvann, och vips var klockan midnatt. Fått otroligt mycket gjort, dessa varma kvällar. De känslorna ska jag ta med mig. Och varje gång jag funderar på om jag ska ta ett glas, ska jag fråga mig själv om jag inte har nåt bättre för mig istället. Något som är lika njutbart.

De har jag också nyttjat till max. Har varit ljuvligt, bad och trädgårdsfix och vattning och att bara strosa, istället för att sitta. Jag tycker det verkar klokt att göra som du gör, inventera och sortera. I lugn och ro liksom hitta ditt sätt. Hejar på dig och känner igen mig i att vara ”bra” på allt man gör. Jag har liksom blivit bättre på att bli lite sämre, som nykter Vilka framgångar ?

”Blivit lite bättre på att vara lite sämre”. Det är ju helt klockrent. Det behöver många av oss härinne bli bättre på faktiskt.

Allt-eller-inget-beteendet går hand i hand med missbruket, tror jag.

Att bli medveten om sitt beteende är nummer ett, så loggen blir svinbra!

Kram ?

Catlady

Helt rätt. Tror att drickandet gett mig en ursäkt att sitta still och ta en paus. Jag är rätt dålig på det annars och får nästan lite dåligt samvete, för det finns alltid nåt man borde göra.

Behöver bli bättre på att bli sämre. Helt klart. Idag blir det stickning och film. Har ett gäng plantor att greja med, men har haft migrän hela dagen. Nu är den bättre, men jag är slut.

Catlady

Jaha. Då var man tillbaka. Sommaren förra året drack jag förvisso betydligt mindre, men semestern blev förstörd av att jag ramlade och bröt handleden. Var inte full när det hände, men inte spiknykter heller. Så även om fallet kunde ha skett nykter (för så klumpig kan jag absolut vara) så är det inte uteslutet att alkohol var boven här.

Efter olyckan så drack jag inget på ett bra tag. Men som vanligt, går man så småningom, när man inte är uppmärksam tillbaka till gamla vanor. Har haft nu en serie digitala aws och kvällar där det är vanligt att jag tar för mycket, får minnesluckor för mig själv i soffan eller kräks. Illa.

Mina svärföräldrar bor hemma hos oss och det är som att ha två barn till hemma. Min svärfar som absolut inte spottar i glaset - han kan trycka dricksglas med snaps som ingenting, han poängterade för min man att han tycker vi dricker för mycket. Och ja, det kommer inte från rätt person, och ja, deras blotta närvaro har ju gjort att vi alla dricker för mycket, men det var lite skämmigt att han outade oss på det sättet. För han har ju rätt. Helt rätt.

Så nu är jag tillbaka här igen. Dag 2 som helt nykter. Ingen plan, ingen bortre gräns. Bara logga och få fler vita dagar än inte. Kanske hålla i alltihop så pass länge att jag bestämmer mig för att sluta helt (det beslutet känns alldeles för stort precis just nu).

Ska hänga här och bli bättre på läsa och svara. Koncentrera mig på trädgården, barnen och ett par veckors jobb till, innan semestern.

Catlady

Tänker att jag använder det här forumet lite som en dagbok den här gången. Förra gången blev det lite sporadiskt. Läste mycket men skrev inte så kontinuerligt och resultatet blev ju lite därefter.

Förra året var kaos. Helt jävla kaos. Förstfödda ungen hade stora problem i skolan under ett helt skolår. Hemringningar varje dag. Vägrade gå till skolan osv. Det tärde nåt fruktansvärt på mig med eskalerande stress och sömnbesvär som jag inbillade mig att alkoholen hjälpte mot. Vi hemundervisning nästintill hela vårterminen då det inte fungerade och så kom ju pandemin med vikarier och sånt. Alkohol var nog ett sätt att klara av att ha hela familjen och all stress runt mig hela tiden. Under året som gått har intaget av alkohol minskat och jag har hittat bättre strategier för sömnen (fysisk motion samt att läsa nån timme innan jag somnar - till det senare kan man inte vara full för så fattar man inget).

Så nu då så kom som sagt fint väder och svärföräldrar som bor här. Det har verkligen eskalerat de senaste veckorna så jag drar o handbromsen igen. Sommaren är svår för mig. Alkohol hör till fint väder och ledighet i mitt (skadade) huvud. Det är lika bra att försöka minska / kontrollera / minimera intaget innan jag gör nåt dumt som att jobba onykter. Sen börjar mina barn bli äldre. Nu är jag aldrig dyngrak framför dem, men äldsta noterar att jag dricker vin till maten och ställer frågor. Vill således inte bli den morsan som alltid stinker vin när hon ska natta barn och är trött och grinig på morgonen. Mina barn är både en bidragande faktor till det eskalerande drickandet, men också en av de största anledningarna till att sluta.

Dag 2, det är lugnt än så länge. Inte tänkt så mycket på det hela. Gårdagen var enkel, brukar inte ha något problem att avstå alkohol när jag är bakfull - kroppen vill inte ha mer då. Idag är det också ganska enkelt. Bakslaget och det psykiska suget, förhandlingarna och villfarelsen brukar komma några dagar senare för mig. När nån dag är extra stressig eller tuff och jag ska belöna eller trösta mig själv för att jag fixat det. Paradoxalt nog klarar jag barnen bättre efter 1-2 glas vin. Blir mer avslappnad, mindre gnällig och mindre känslig för den ljudvolym som ungarna producerar. Det om något känns så jävla fruktansvärt tragiskt. Varför klarar jag inte av mina barn liksom? Varför retar de sån gallfeber på mig? Vad fan är jag för patetisk ursäkt till morsa som måste ta bort udden av min tillvaro med dem för att palla?

Jag håller fast vid min nykterhet idag och funderar vidare på VAD jag behöver för att fungera utan den här inbillade snuttefilten som kommer dra ner mig djupare om jag inte stoppar och hittar alternativ.

Välkommen tillbaka! Någon gång är den sista. Klokt att skriva dagbok här. När man skriver tvingas man formulera sig och orden börjar nästan resonera med sig själva. Kan man sen få lite feedback på det man skriver blir det ännu bättre. Den nyktra resan handlar jättemycket om att reflektera. Prova, utvärdera, prova nytt, utvärdera igen.

Kram 🐘

Välkommen åter @Catlady. Känner igen det där med diagnosbarn och alkoholen. Oro för barnet och instabilt system i skolan har triggat min alkoholkonsumtion, definitivt. Brist på hjälp är väl också ganska vanligt nuförtiden. Vi utbildar oss, flyttar och föräldrar och svärföräldrar bor kvar. Tuff situation helt klart! Du och din man tycks ändå ganska teamade? Det är toppenbra på alla sätt. Häng här nu med ordning och reda. Läs i andras trådar och skriv i den egen. Det hjälper dig att fortsätta vara nykter.

Kram!

Catlady

Tack för (åter)välkomnandet!

Jag håller det kort idag. Dag 3 har förflutit problemfritt då jag mår pyton efter vaccinspruta. Inga problem att avhålla sig när man är ynklig och har feber. Förhoppningsvis som ny imorgon och då skriver jag mer.

Catlady

Dag 5 idag. Fortfarande nykter. Mådde rätt kasst igår också men har sovit riktigt mycket och bra i två nätter. Jag känner mig lättretlig dock och lite rastlös. Vet inte om det är så mycket pga alkoholen som att jag känner mig så sjukt sliten. Ungar som bråkar och vill saker konstant och folk i mig i princip hela tiden. Och så massivt mycket jobb (såhär innan semestertider). Vill ha lite lugn och ro och tystnad. Det vore enkelt att trubba bort alla dessa överkänsligheter med alkohol. Inte bli dyngrak, bara lite avtrubbat. Men jag gör inte det. Dag 4 började vissa tankar komma. Typ ”Titta vad lätt det här är! Du överdriver. Du har ju inga problem.” Bara det faktum att jag tänker så, visar väl att det finns problem. På kvällen igår tog jag istället en alkoholfri öl, käkade lite chips och spelade lite på telefonen.

Jag känner ibland att jag behöver en semester från livet i allmänhet. Få vara själv och bara typ läsa, greja i trädgården eller vad jag nu vill göra. Kan knappt komma ihåg när det hände sist (jo, det gör jag. Förra året. Drack inte en droppe då). Jag kan således avhålla mig från ruset när förutsättningarna är rätt - även om jag är ensam och chansen till drickande infinner sig. Men just då, finns det väldigt mycket annat jag hellre gör. Det är mitt vanliga vardagsliv som ställer till det. Stressen, ljudnivån, tålamodet som krävs. Hur fan gör man för att hantera de grejerna på ett normalt sätt?

@Catlady jag tycker också att vardagen är svårast. Längtan att bara få koppla av en stund. Men jag har tagit mig tiden att vila nu så här i början av nykterheten. Jag har sovit en stund efter jobbet om jag behövt det.
Jag har semester denna veckan och vi har nästan inte haft några planer utan bara låtit dagarna gå och gjort det vi känt för. Det har varit mycket lättare att inte dricka när jag varit ledig. Trodde inte det skulle bli så med semester.
Det säger ju en del om det stressiga liv vi lever, att vi tycker oss behöva alkohol för att koppla av 🙄.
Försök hitta tid till vila💖

Catlady

Ja, men det är ju det som är problemet. Läste tillbaka i samma tråd och i mångt och mycket så har jag, mina behov och intressen typ ingen plats i mitt liv till vardags. Det stämmer fortfarande. Det är tragiskt och svårlösligt. Vet inte riktigt var jag ska ta vägen ibland för att få det utrymmet. Sömn hamnar alltid på efterkälken - barnen kommer och väcker och vaknar tidigt på morgonen. Dagarna just nu är fyllda av två barn hemma och vi vuxna som fortfarande jobbar. Svärföräldrarna är hos oss men de bor som på hotell och det är liksom bara mer mat att laga och fler grejer att plocka. Jag har inte plats i mitt egna liv. Så var denna vila ska komma ifrån är lite oklart.

Lite trött och less idag. Eller i alla fall just nu. Men det blir bättre ikväll. Ska iväg till en rekoring och få med mig lite godsaker hem. Och kolla på fotboll. Förhoppningsvis drar det upp humöret igen.

Vad bra du kämpar! Tycker du tänker helt rätt och ser klart på din situation. Tror också att du behöver egen tid. Lite som på flyget- ta på din egen syrgasmask innan du hjälper andra. Kan du inte lämna barnen ett par timmar med svärföräldrarna och göra något eget nån em/kväll per vecka ? Och ställa krav på att de hjälper till om de måste bo hos er? Kämpa på, det blir bättre!

Catlady

Tack @Kennie. Jag jobbar i regel rätt mycket på kvällarna och eftermiddagarna, så det finns inget utrymme alls just nu, faktiskt. Svärföräldrarna har hämtat barnen en hel del och så, men de är dåliga på att aktivera och leka med barnen eller ens utfodra dem, så det funkar tyvärr inte jättebra. Vi ska försöka få till att barnen stannar hemma med svärföräldrarna och vi åker till landet någon helg, för att ladda batterierna lite, men vi får se om det går eller inte.

Catlady

Dag 5 -1 idag. Jag slarvade lite igår. Vi kollade fotboll och jag drack a-fri öl, sen åt vi en underbar middag med kallskuret och godsaker och då fanns det ju en öppnad rosé flaska i kylen. Jag drack ett glas. Det var trevligt och gott och uppfyllde sitt syfte. Kände inte att jag behövde mer. Hade absolut kunnat leva utan det där glaset också.

Så jag är kluven här helt klart. Å ena sidan så höll jag inte det löfte jag gav till mig själv på morgonen om att inte dricka. Å andra sidan så är jag samtidigt rätt stolt över mig själv att det bara blev det där enda glaset och att jag var nöjd så, och inte alls kände ett behov av att dricka mer. Glaset upphöjde maten och det räckte gott och väl så. Så blandade känslor. Redan när jag drack det, så kände jag att SÅ jäkla gott var det liksom inte. Det var gott, men det var liksom inte så att det inte hade gått att äta den där middagen utan. Så helt klart romantiserar min hjärna upplevelsen bra mycket mer än vad upplevelsen faktiskt är värd när jag tar mig tid att verkligen reflektera. Jag tror också att det var den tanken som fick mig att stanna vid det där enda glaset. Det och det faktum att jag läser en väldigt bra bok, och ville förbli nykter för att kunna ligga och läsa på kvällen. Jag ville heller absolut inte vakna med någon huvudvärk, och jag drack glaset extremt långsamt för att verkligen hamra in det budskapet i mitt huvud.

När jag ätit och druckit det, så kände jag mig först lite ångerfull, sen kände jag mig ändå ganska så stolt över att jag lyckades stanna där och faktiskt verkligen genuint inte vill ha mer.

Har funderat mer också på om hur jag ska göra både nu och i framtiden. Total avhållsamhet inser jag blir väldigt svårt nu när vi har så mycket folk i huset (och också ganska rikligt med alkohol). Semestern tågar in och både svärföräldrar och make kommer vilja dricka, även om maken påpekat att han absolut vill dra ner på det hela och göra det med måtta. Jag brukar ha svårt att avhålla mig helt, när det är så himla mycket folk runtom mig, och det liksom inte finns någon annanstans att fly. Så det jag funderar på nu, för att jag inte ska känna mig misslyckad och för att jag ska ha ett realistiskt förhållningssätt till hur jag och världen faktiskt fungerar är följande:
* Under sommaren så kommer jag inte sikta på helnyktert. Det kommer inte riktigt gå med de förutsättningar som finns. Istället satsar jag på fler vita dagar än dagar med alkohol.
* De dagar jag dricker något ska jag logga och hålla koll på mängden så det inte urartar.
* I höst, när svärföräldrarna är borta, barnen går i skola och jobbet är igång igen med allt vad det innebär ska jag ge mig på the alcohol experiment som jag läst så mycket gott om här på forumet. Det ger mig en chans att förbereda mig mentalt på en längre stunds nykterhet. När jag slutade snusa sist och avhöll mig från det i närmare 7 år, så gjorde jag så att jag satte ett datum längre fram i tiden, för att ge min hjärna en chans att smälta tanken. Det gick väldigt bra.
* Under sommaren så ska jag ta mig tid att läsa och reflektera ordentligt. Och verkligen ge min hjärna tid att tänka och smälta tanken på att den kommer få vara utan alkohol ett himla bra tag.

Jag kollar på den här planen och tänker att min hjärna eventuellt har lurat mig att fortsätta ett litet tag till och skjuta problemet på framtiden. Och det kan mycket väl vara så. Men jag tror att det här är en lösning som passar mig precis just nu. Jag kommer givetvis hänga här en hel del, för målet är fortfarande att ha fler vita dagar än inte. Och jag behöver hjälpen att hålla mig on-track så att jag kan se till att jag faktiskt kör the alcohol experiment i höst.

@Catlady Jag tycker att det låter som en väldigt bra plan. Om du vill utmana dig själv lite så kan du ju sikta på 2 nyktra dagar mot 1 onykter, eller till och med 3 nyktra mot 1 onykter. Just nu har du ju 5 nyktra och 1 onykter, så omöjligt är det ju inte. En annan regel kan vara att aldrig dricka två dagar i rad, då kommer du ifrån att ev ta en återställare. Plus att det är bra för leverns återhämtning.

Kram 🐘

Catlady

@Andrahalvlek tack för uppmuntran. Ja planen är ju minst 2 mot 1. Gärna mer. Återställare har jag nog aldrig tagit. Alltså jag har druckit fler dagar på rad men då relativt måttligt. Om jag är bakfull klarar jag i regel inte av att dricka nästa dag så det ser jag inte som ett problem, men det kan absolut vara något som jag eftersträvar den här sommaren. Vill inte ha något superkomplicerat regelverk med massa tvång i, utan mer logga och se till att de vita dagarna blir fler. Dvs jag kommer i princip försöka hålla det helt nyktert men inte slå på mig själv om jag dricker lite någon dag.