Grejen med peta test är att ingen riktigt verkar veta, det sägs att det bara spårar 4 veckor tillbaka, att räkna på halveringstiden är omöjligt då det kan variera mellan 4-10 dagar om inte mer.

Jag fick tillbaka provsvar i förra veckan och då hade inte mitt peta gått ner till 0.05 på ca 7 veckor, det hade gått ner ifrån 1.4 till 0.11 och jag har inte druckit en droppe, mitt cdt var dock godkänt så ja det är inte riktigt lätt att veta vad man ska tro. Det är ju heller inget som säger att det delar sig på hälften från till exempel 2.0 till 1.0 min känsla är att det kan dela sig mindre än så..

Men håller med oroa dig inte för det nu, du kan inte göra något åt det iaf utan försök fokusera framåt och inte hamna där igen.. Skriv gärna vad resultatet blev alltid intressant att höra..

missnorrland86

Vet inte om jag vågar gå och lämna prover imorgon, vet inte om jag ska försöka förhala över helgen....
Återkallas mitt körkort så är det mesta i mitt liv över

fredrik76

@elsmarie56 Jag har samma problem. Har inte druckit en droppe sedan 11/6 tog peth prov 24/8 och det låg på 0.61. Jag begriper ingenting:( Jag har aldrig haft så högt värde innan. Transportstyrelsen tyckte att jag skulle ha ett lägre peth värde när jag låg på 0,18 så jag slutade dricka helt och värdet har mer än tre dubblats. Där är nåt som inte stämmer med dessa värdena.

Du hade alltså ett värde på 0,18 i juni och hade inte druckit en droppe tills augusti och då hade värdet ökat till 0, 61? Det du förklarar ska vara helt omöjligt om jag förstår Peth rätt. Det är ett ämne som bara bildas med alkohol. Du ska alltså inte kunna få ett högre värde om du inte druckit på 2 månader i så fall är nåt fel och då finns tre alternativ:
1. Något blev fel när provet togs och blodet i provröret innehöll etanol, t.ex från rengöring, i provröret eller annat handhavande . Då fortsätter bildningen i blodet och kan ge falska resultat.
2. Du har fått i dig alkohol utan att reflektera att det är det, t.ex. folköl, cider etc.
3. Det första provet visade fel värde.
Hoppas det ordnar sig.

(C; I mina ögon har ni rätt låga värden... Själv har jag stundom haft ~0.6 ngt... Min lära säger att man kan manipulera testerna genom att käka lakrits eller citron... Så ... bli gravida & ha det som ett måste... fniss... (c; Jag har lämat peth prover så ofta att det r nästan barnsligt... att ha höga värden 1 gång... har man bara 1 bra förklaring vilken förklarar varför man har så höga värden... Era värden är relativt höga & hintar om ett alkohol missbruk... )~;

@starten på det nya När jag skulle återfå.. (har fortfarande inte fått) mitt körkort.. så är det (nu pratar vi enkom alkohol...inga andra substanser) så säger transportstyrelsen att du måste påvisa din nykterhet under en 6 månaders period a ...Om det nu var vid 3 eller 4 slumpvisa tillfällen... Jag brukade ta 1 busgrogg så fort jag ut ur vårdcentralen & fortsatte mångt in på dagen efter.. sen va helt nykter resterande period tills proverna åter skulle lämnas.... (c; Det svåra är inte att sluta dricka... det svåra ligger i att inte börja... (c; Jag trivdes bra med mina 3veckors helger.. (c; Men sen blev jag ihop med en jänta där alkohol inte riktigt låg på topp... så det var in på pivan för att göra ett gästframträdande i någon dag med stecolid & b12... (c; Enda vägen som kostar gratis.. & man träffar ibland rätt intressanta personligheter... (c;

vinden18b

@Kristoffer
Hej, Vill gärna få ett klargörande vilket förväntade PEth-värde jag kan ha.
För 7 dagar sedan hade jag ett värde på 0,36. Jag ska ta ett nytt prov idag.
Om jag förstått halveringstiden korrekt borde värdet ligga på i runda tal 0,09-0,12.
Kan det stämma?

vinden18b

Hej, Vill gärna få ett klargörande vilket förväntade PEth-värde jag kan ha.
För 7 dagar sedan hade jag ett värde på 0,36. Jag ska ta ett nytt prov idag.
Om jag förstått halveringstiden korrekt borde värdet ligga på i runda tal 0,09-0,12.
Kan det stämma?

Fridafred

Måste få fråga, ni som säger att det dom tvättar med innan provtagning kan ge extra utslag på provet.. ligger det någon konkret fakta bakom det eller är det antaganden?
Om ni har fakta, länka gärna så jag kan läsa.

Hej elsmarie56!
Jag lämnar också blod prover till transportstyrelsen.
Jag lämnade ett CDT prov som är en alkoholmarkör som de använder sig utav, och vid ett prov så visade sig att jag hade druckit alkohol, dom har ett referensvärde på 1,9% i CDT och jag fick 2.0 och därför blev nekad till körkort.
Vid förfrågan till min läkare om vad det kan bero på eftersom jag hade varit nykter en längre period så gjorde min läkare en utredning av vad det kunde bero på.
Det visade sig att jag har en genetisk transferin variant, och det gör att provet på CDT inte kunde verifieras, min läkare skickade en remiss till mitt sjukhus och jag fick göra en CDG prov där dom kunde konstatera att det var en genetisk transferin variant.
Jag skickade in svaret på CDG provet till transportstyrelsen och de godkände att jag lämnade B-PEth prover tillsammans med ett GT prov
Jag ansökte om dispens om att lämna B-PEth prov i stället för CDT.

Be din läkare om att du får göra ett CDG prov och att dom kollar om du har en genetisk transferin variant.
Mvh Milo66

Hej
Hur har det gått för er allihopa med Peth testerna? Jag var livrädd för mitt peth test. Skulle göra en läkarundersökning på en vårdcentral inför en nyanställning och trodde att de skulle kolla mitt peth. Sist jag kollade upp det låg det på 0.15 och det ligger stadigt där eftersom jag medicinerar med antabus. Så det gick riktigt bra den här gången!!

Hej gott folk, vet inte var jag ska börja?
Fick reda på för 7 år sedan att jag har Hepatit C, fick kravet på mig att vara nykter i 3mån om jag skulle få vård, pffff det höll 1 mån, har druckit konstant sedan dess.

16st 7,5 bärs om dagen, det har nog dödat min lever ännu mer, sista Peth de tog på mig var för ca 2 mån sedan 3,67 blev det svaret. och en skarp varning från läkaren.

Kom till insikt i helgen att detta går inte längre, men ångest sedan barn har satt djupa sår i mig, sitter och skakar satan just nu, abstinesen är härlig att slåss med INTE, fan hoppas man har styrkan att hålla sig i 3 mån iaf, sedan är det minst 3 mån kö till vård :( suck.

Hur orkar ni alla att hålla ut med ångesten? Finns så mycket mer att skriva, men vill inte outa mig förmycket.....

Hej, så bra att du skriver här, det hjälper många att bli nyktra. Ångest blir starkare av alkohol, så om du har tålamod ett par veckor kommer den minska. Det finns också bra läkemedel mot alkoholsug som du kan få av vården, alla läkare har inte koll på det, ställ krav. Livet som nykter är lättare, även om beroendet vill få oss att tro det motsatta när vi slutar dricka. Ge inte upp. En promenad när suget sätter in kan hjälpa.

@Kennie
Hej, som sagt det finns mer att skriva men är rädd att outa förmycket, kan säga att ta en promenad är tyvärr inget alternativ för mig pga vissa defekta kroppsdelar......Räcker med att stå upp i 10min för att diska ( när man orkar ) så får jag sådana smärtor, får en del tung medicin av sjukvården för just detta......vill inte hamna i något missbruksregister, har rensat allt vad papper man hade hos polisen sedan 25år tillbaka, tack för svar, är så jävla less på livet just nu.
mvh

Hej Börje!

Välkommen hit! Klokt och viktigt beslut du fattat. Även om det såklart inte går att ge någon exakt prognos på just din återhämtning så är kroppen fantastisk i hur mycket den kan klara att återhämta sig bara den får chansen.

Med den mängden du druckit, och de symptom du beskriver, blir jag dock orolig för dig i förhållande till risken för akut (och livsfarlig) abstinens. Du kanske har koll redan, men annars har vi samlat lite information här: https://alkoholhjalpen.se/akut#abstinens

Om du känner dig osäker på hur du ska tolka dina symtom kan du ringa Beroendeakuten S:t Göran på 08-123 459 00, anonymt om du vill, för att rådfråga.

Jag skickar även detta meddelande direkt till dig, så kan du svara där om du vill skriva direkt med oss rådgivare. Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Hej igen, finns också mycket men kan göra inomhus. Meditationsövningar eller yoga är tydligen effektivt mot sug (finns massa övningar på nätet). Men om de fysiska symptomen är för svåra så är det såklart viktigt att hålla kontakt med vården kring det, bra att man kan vara anonym!

Hej!
Jag vet om att jag har överkonsumerat alkohol en längre tid och varit inne och läst en del här i forumet. Tack för alla som delar med sig av sina erfarenheter!
Jag har på ett läkarbesök förra veckan pga buksmärta som jag dragits med till och från i flera år.
Jag har gjort mängder med undersökningar genom åren men inget har hittats mer än en "måttlig" fettlever för ca 2 år sen. Fick då svaret att det gör man inget åt..
Men senaste tiden har jag haft molande värk i levertrakten på höger sida och ibland små hugg.
Jag tog ett gäng blodprov och allt var bra förutom leverproverna.

Peth: 0,40
Alat: 2,0
Asat: 0 ,90

I mars var Alat 1,1 och Asat 0,73. Men det är första gången jag tar ett Peth.

Efter provsvaren ville min läkare enbart ställa frågor om min alkoholkonsumtion.
Han var väldigt dömande och förklarade att alkohol är ett gift och "hur vågar du dricka alkohol överhuvudtaget"? Inget om hur jag mår i övrigt, mat, träning, jobb mm.
Kände mig verkligen stämplad som alkis fast jag själv enbart tycker det blivit lite mer än vanligt senaste månaderna.
Har nu inte druckit något alls på 8 dagar mest för att bevisa att jag klarar av det och det har gått jättebra!

Nu till min fråga:
I journalen har han skrivit att det bör tas nya prover om ca 3 månader och att jag ska sluta med alkohol tills dess.
Jag tycker själv det låter väldigt drastiskt då jag själv inte tycker Peth visar något extremt intag (strax utanför referensvärdet)
Anser ni att det är ett rimligt krav från läkaren? Jag har aldrig förnekat att jag njuter av alkohol men har heller aldrig sagt att jag ska bli nykterist vilket verkar antydas i journalen.
Jag har sökt mig ditt av egen vilja och der handlar varken om jobb eller körkort.
Är för övrigt frisk kille snart 40 år vad jag tror. :) Kanske 2-3 kilo för mycket men tränar regelbundet och äter bra.

Någon som har tankar kring läkarens resonemang och vill dela med sig till en förvirrad kille..

@@lkovisst Hej! Jag tycker du ska lyssna på läkarens råd om 3 nyktra månader.

Jag blev arg och chockad när min läkare sa åt mig att inte dricka på 3 månader men fan va det har hjälpt mig!
Jag kan inte annat än att önska dig att göra den resan. Man går igenom massor med sig själv och det är värt det till 100%!

Jag finns gärna här och stöttar, bestäm dig bara! Jag bestämde mig mest i trots för att visa min läkare att jag inte var alkis men med tiden kom insikten, ilskan la sig och jag läste allt jag kunde komma över om hur alkoholen påverkar hjärnan och kroppen!

Kram

@Himmelellerhelvette Hej och tack för ditt svar!

Jag förstår vad du menar, självklart finns det många fördelar med att vara nykter, och vem vet det kanske man blir en dag. Men där är och vill jag inte vara nu. Och det är isåf ett beslut som måste mogna fram av mig själv och ingen annan.

Det jag mest reagerade på var bara att det var ett ensidigt perspektiv från läkaren och ingen lyhördhet alls.
Har kollat och jämfört mina värden på flera håll och vet att det handlar om viss överkonsumtion men långt iftån framskriden alkoholism.
Men att bemötas på det sättet jag gjorde känns inte ok.
Vet inte om det kan förklaras med läkarens ursprung. Jag antar med hans ursprung att han aldrig druckit en droppe och kanske det kan vara en förklaring att han inte förstår det kulturella i nordiskt dryckesmönster. Att det faktiskt ger oss något ur en social aspekt som man kanske inte kan förstå som nykterist. Det är bara en tanke, men tror verkligen det kan ligga nåt i det utan att döma andra.

Det känns faktiskt rent av bara dumt och fråga "hur vågar du dricka alkohol"? och du vet väl att det är ett gift till en 40-åring..? Känns som han dömer ut miljontals svenskar som regelbundet dricker alkohol med simpla analyser.

Jag kan absolut hålla upp vilket jag nu gjort drygt en vecka och det kommer bli längre, är inne i en nyttig period nu :)Det känns jättebra och veta att jag kan om jag vill! Men ärligt talat vill jag inte hålla upp i 3 månader. Nu när det nalkas det både kalas, jul och nyår. Men självklart kan man ju alltid dra ner lite på konsumtionen.
Tycker bara att det var väldugt drastisk och skriva att jag ska avstå helt när värdet ligger strax över referensvädet.

Tack för din omtanke!

Kram kram :)