@Nora81
Kram till dig 💗 vill jag först säga.
Det är märkligt när man ser tillbaka hur gränserna för vad man accepterat flyttats bit för bit. Tror det ingår i vår medberoende sjukdom, och det är ju det vi har. Tror att det är ett stort framsteg när vi upptäcker hur vi har tappat bort oss själva i detta.
Där börjar vägen tillbaka till dig själv.

Det verkar som du fann ett lugn när du hade avstånd till honom och dit kommer du igen💗
Att hänga med i den beroende ord och svängningar är helt omöjligt och att resonera är precis lika svårt.

Hoppas att din kväll idag blev fin och kram 🧡Azalea

@Azalea kloka du. Tack för ditt stöd.
Har haft en helt underbar dag idag.
Anhörigstödet i den nya staden visade sig vara väldigt bra.
Körde förbi en verkstad som var urtrevliga och ska hjälpa mig med bilen.
Shoppat nya kläder.
Det blev en fin dag. Hoppas detsamma fina fina du. 🧡
@Tröttiz du har så rätt. Tvära kast och två olika verkligheter.
Kram på er och ta väl hand om er och tack för att ni finns.

@Nora81
Så underbart att höra och vad glad jag blir.
Kul att du unnade dig själv ny outfit, roligt att shoppa när man kommer i stämning. Det var du så värd💗
Härligt att höra hur positiv du låter och se så lätt du fixar allt själv och det finns alltid hjälpande händer runt dig.
Så det finns ingen anledning att blanda in någon som bara ger dig dåliga känslor.
Du kan själv🧡🧡 Bamsekram Azalea

@Nora81
Läser att du funderar på att prata med en präst. Har du träffat någon som du kan prata med? Jag pratade med en präst under en period som jag hade ett behov av att prata med en människa som inte kände mig sedan tidigare. Det var hjälpsamt.
Jag hoppas att du finner flera meningar i din nya tillvaro. Det tar tid att landa, att finna ett umgänge och att sätta bra rutiner.
Du skrev om en arbetskamrat som bjöd hem dig på fika en dag. Så fint.
Du skrev "Jag försöker känna tacksamhet över det jag har men det känns omöjligt just nu." Kan du skriva en lista på vad du är tacksam för just nu? För din egen skull. Kan du skriva en sak, eller flera?
Jag själv skulle säga att jag är tacksam för att jag blivit frisk från covid och kan och orkar springa igen. Det får mig att må riktigt bra. Fysisk aktivitet är min behandling för att förebygga psykisk ohälsa. Dessutom har jag nyligen fått en ADHD diagnos och löpningen/mindfulnessträningen är min behandling för min ADHD. Det gör att jag känner mig oerhört tacksam, just i detta nu.
Jag önskar dig allt gott. Du inspirerar mig!
Genom att börja om i ny stad, nytt jobb och du verkar ta tag i saker.

@Självomhändertagande Tack för dina uppmuntrande ord ❤.
Suger åt mig allt positivt.
Fint att du fått hjälp och diagnos. Tar du medicin? Blir inspirerad av dig med som kommit igång med träning och mindfullness.
Tror nämligen jag har drag av det med.
Jo, jag är tacksam.
Jag har efter några dagars attackerade över hur vansinnigt fel allt är på mig från a, satt en för mig viktig gräns.
A bad mig om hjälp och jag var ganska tydlig med vad jag behövde i mitt liv och att a inte riktigt är där än. Jag var tydlig med att jag inte vill leva i medberoende och att vi därmed inte kan ha kontakt.
DET är jag tacksam för, att jag faktiskt satte mig själv i första rummet och tog ansvar för mig själv.
Jag är tacksam över fikat hos kollegan.
Jag är tacksam över att jag har tak över huvudet och en dörr jag kan stänga efter mig och som är mitt, bara mitt. Jag gör precis vad som känns bra för mig eller inte men det är mitt val.
Jag har ännu inte pratat med en präst.
Ha en fin kväll 🧡

@Nora81
Vad fint att höra, att du är så stark med dina gränser. Och det är bra att sätta ord för tacksamheten.
Jag klarar mig utan medicin, men jag lever också med en bipolaritet sedan 20 år, varav de senaste 9 åren utan medicin. Jag har lagt mycket tid och ekonomi på att hitta ett sätt att leva utan att medicinera. Det tog mig många år att landa i en livsstil som skiljer sig från mitt umgänge. Jag festar aldrig, lever långsamt, stressar minimalt, och jag utbildade mig inom mindfulness för att förhålla mig till omvärlden. Hur andra har sett på mig före och efter diagnoser. Och idag känner jag mig frisk på alla sätt. För att jag är det och för att jag tar hand om mig.
Så gott jag kan, just nu.
Ha en fin kväll du med! 🧡

@Nora81 @självomhändertagande, fastnade också för orden att ”leva långsamt”, det låter fantastiskt skönt😊.
Har läst din tråd @Nora81 och blir både imponerad och inspirerad utav dig. Du har verkligen insett vikten av att ta hand om dig och att se till vad som är bra för dig! Efter att dagligen brottas med tankar om vad som verkligen vore det bästa för mig, vet jag hur svårt det är och vad mycket mod det krävs, för att verkligen göra det! Önskar dig all lycka💕

@Ledsen73 Nu blev jag glad. Det stärker mig att du blir inspirerad och jag hoppas verkligen att du gör det med, sätter dig själv i första rummet.
Önskar dig all ljus och värme på din väg <3

Sjönk igår och det var en tuff dag. Kände en hopplöshet i allt.
Idag känns det tungt men bättre. Mycket drömmar, hackad sömn och oro.
Förstår att kroppen och sinnet behöver bearbeta jobbiga upplevelser.
Mediterade och fick till mig 3 saker imorse:
Jag är fri
Jag är jag
Jag tänker inte längre gömma vem jag är
Ska återuppta ADHD utredning, ska påbörja ett program som heter CRAFT för anhöriga genom kommunen och tänker fortsätta sätta mig själv I första rummet.
Fick ett långt sms med kärleksförklaring från A igår där jag tidigare reagerat förlåtande och kännt med men inte längre.
Känner fortfarande att han gått över alla mina gränser och gjort mig illa om och om igen. För mig är mina känslor i första rummet, inte hans och inte någon annans . Det är mina och så kommer det att förbli.
Vet inte var ifrån kraften kommer för jag har känt mig så förtvivlat ensam, övergiven och avvisad så långt jag kan minnas men jag är oerhört tacksam för att känna så ändå.
Vill bryta hela den här medberoendesjukdomen som fråntar mig min frihet, möjlighet att leva mitt liv fullt ut och som ger andra som inte bearbetat sitt belasta mig med. Jag vill inte leva så en dag till och skyddet mot det är att sätta mina känslor först, lyssna på mina egna känslor och förmedla vad de säger.
Det är mitt ansvar och hur andra reagerar och är deras ansvar.
Är så tacksam för forumet och den fina gemenskap som finns med stöd, erfarenhet och kunskap. Det har verkligen hjälpt mig.
2/2 2022, det har tagit sin tid att förstå det och jag är tacksam att jag förstår idag.
Hoppas jag förstår detta imorgon med.
Ta vara på er dag och er själva.

1 steg tillbaka för att läka men 2 steg framåt, jag hade för egen del tänkt att bara allt är över så lättar det men livet med en beroendesjuk gör så mycket med en så det tar tid, låter klyschigt. Jag blev så besviken att jag fortfarande tänkte så mycket på exet som jag gjorde efter allt sen, jag vill ju verkligen inte ha tillbaka honom, han förändrades ju så mycket och så fort så på slutet var jag tom lite äcklad av honom. Men ändå så finns den där empatiska känslan för honom, funderingar hur han har det, hans sorg och ångest, vem hjälper honom nu och hur ska det sluta. Mystiskt.
Samtidigt är det som du skriver, att jag har också insett mitt värde, jag känner mig stolt att jag tog mig ur skiten och det har fått mig att växa. Och jag tar ingen skit mer, utan nu är det fördigjamsat på nåt vis.
Och är du inte på banan i morgon så är du det ännu nästa dag, för är det något vi vet nu, dippar kommer men dom blir kortare kortare ❤🙏

@Backen123 ❤🙏
Jag tycker inte att det låter inte klyschigt alls.
Hela havet stormar med psykisk misshandel, traumatiska upplevelser av olika sorter och sedan förnekelse på det.
Känner igen mig i dig, man känner med och sedan känner jag sånt etiskt avståndstagande till hans beteende.
Jag tänker på de anhörigas sorg och ångest och förtvivlan som aldrig blir sedda.
Läste nånstans att medberoendet är som att leva i skuggan av andra och det är en sån träffande beskrivning.
Det är smärtsamt med allt, personlighetsförändringen, uppbrott, hopplösheten. Så overkligt på något sätt.
Kram fina backen med hopp om färre och färre dippar ❤

Ja det är skönt att skriva av sig med er alla här dom här extra tankarna som dyker upp ibland. 🙏
Anhörigas sorg, jag tänker ofta på dom anhöriga som är "kvar", när vi tackat för oss, åldrande föräldrar och barn som blir "ensamma" med den missbrukande föräldern och som automatiskt tar över medberoenderollen. Ser det hos exet:s äldsta son som nu fyller 18, så sorgligt.
Ang medberoende så sa Annika Jankell att skillnaden mellan medberoende och empati är hårfin, skönt så kan åtminstone jag vila ifrån att även jag är sjuk, jag/vi är kanske bara snäll 😅❤

Nora81, så långt du har kommit på din resa!
Backen. jag reagerade också på det hon sa, att medberoende och empati är hårfin. Kändes bra på något sätt, empati vill vi ju alla visa, jag råkade bara tippa över lite åt ena hållet på något sätt... Empati utan att gå in i det, Personlig men inte privat. Professionell. Funkar ju inte i ett förhållande och det är ju där medberoende uppstår.
Tänker jag. Tror jag. :)
Kram till Er!

@Nora81 Håller med, gråzooner med många nyanser. Jag kan, idag inte förstå hur jag kunde gå med på vissa saker, ens gränser flyttas verkligen. Men ändå kan jag se mig själv med förlåtande ögon, stackars, stackars mig som levde i det där kaoset. Tacksam att jag hade kraft att förflytta mig ut från det och säga stop med stor kraft. Blir arg på mannen som gjort så mot mig och tänker ofta på att det var inte mitt fel. Jag gjorde så gott jag kunde i den situationen jag var i just då. Men den resan har tagit över ett år. Allt har sin tid. Kramar

@EsterHanna @Nora81
Ja, detta med gränser. Vad man går med på. Försöker tänka att jag var så inne i det och inte såg. Tur att man vaknar till. I allt elände är det ändå betydelsefullt att det finns människor som förstår. 🌹

Hej allihop❤
Medberoende är en så svår nöt att knäcka. Men det är väl för att vi bygger upp de under så lång tid, ofta flera år så då är det ju tyvärr inget man bara kan säga tack och hejdå till med en gång. Jag tycker och så att det var fint sagt om empati. Det är ju det vi har försökt att ge under hela tiden med hela hjärtat.
Det tråkiga är tycker jag att det finns så lite förståelse inför hur vi agerar genom hela processen. Det är så lätt för andra att " tycka " om vad vi gör eller har gjort men vårt omdöme har ju grumlats eftersom alla våra gränser har flyttats under en lång tid.
Hade önskat att Det funnits mer stöttning för alla de anhöriga av olika former som finns runt en beroende.
Läste någonstans att runt en beroende finns 5 anhöriga som påverkas och det blir ju en ofantligt massa människor som faktiskt mår dåligt.
Fram för mer öppenhet så att skammen och skulden kunde lättad lite för oss vid sidan om.
Jag är så glad för er skull att ni tagit beslut att sätta er själva i första rummet 🧡Azalea