Härligt med nyktra helgen! Jag märkte också hur mycket mer energi jag fick när jag slutade. Och som du skriver, så positivt att kunna göra något med barnen på kvällen istället för att sitta med det där eviga vinglaset. Jag tänker också på att det känns bra att barnen inte lär sig att helg är = vin för vuxna. Nu ser barnen att jag dricker alkoholfritt, och jag upplever att de vänder sig mer till mig nu när jag alltid är nykter. Jag brukade inte heller dricka mig full inför dem, men nu när jag inte dricker alls märker jag hur andra blir efter tre glas vin (som jag tyckte att jag kunde dricka utan att vara påverkad).... Så kör på med att hitta nya gods vanor. Vinet är en dålig vän som har en tendens att ta större och större plats i ens liv om man inte gör något åt sina vanor...

Bra jobbat med nykter helg. Jag kan förstå att det känns lite jobbigt att det blir som ett tvång att sluta dricka och att inte känna att man har valmöjligheten. Samtidigt är vi många inne på Det vidare livet som har fått insikten om att det där vanedrickandet vi har ägnat oss åt på helger och även veckodagar ibland påverkade mer än vi trodde. Du skriver att du hade mer ork med barnen. Och mer ork, energi och livslust är väl det som många beskriver.
Du har provat A-fritt vin. A-fritt rött är ju inte särskilt gott, men man vänjer sig vid smaken. Natuero och Barrels and Drums tycker jag är drickbara. Några smakar riktigt illa.
A-fritt vitt finns många som smakar ok. Nosecco (bubbel) tycker jag är riktigt god.
Jag har slutat många gånger. Första gången ersatte jag allt drickande med a-fritt. Drack på samma sätt. Kunde dricka 1 flaska a-fritt. För mig var det lätt att återgå till dåliga vanor igen med alkohol i glaset. Så varning, varning.
Numera (efter några omgångar slutande) dricker jag a-fritt som jag skulle vilja hantera alkohol. Avstår nästan alltid även från a-fritt. Dricker kanske ett glas eller 2 sen står flaskan orörd. Bubbelvatten är gott. Men det har tagit lång tid att nå dit.
Jag drack mig heller inte full inför barnen, men längtan efter att sitta ner med vinglaset och slappna av var stor och jag kan se i efterhand att jag missade en del. Det är skönt nu att slappna av utan vin och man har mycket mer valmöjligheter utan vinets seghet.
Jag hoppas det går bra med dina värden och att ni slipper orosanmälan. Jag hoppas också att du hinner uppleva fördelarna med att dra ner ordentligt på vanedrickande.
Och starkt av dig att avstå trots att ni hade vin hemma! Lycka till nu både med att få reda på orsaken till viktnedgången och att dra ner. Stå på dig också så att du blir ordentligt utredd. Det är inte normalt att tappa vikt utan anledning.

@Kennie Precis, jag tänkte på det efter att min man gick och la sig efter 2 öl och ett glas vin. Inte full, men annars.

Barnen reagerade aldrig på att jag druckit vin och sen for ut och körde bil i fredags trots att de vet att man inte får köra när man druckit. Jag fick tog upp det dagen därpå när jag drack en alkoholfri öl till maten, att det finns alternativ. Tror jag ville att de skulle förstå att jag inte drack alkohol även om det såg ut så.

@Sisyfos Tack! Det var egentligen inte så svårt heller att avstå; dock tyckte maken att jag var på lite sämre humör. Förklarade att det kanske helt enkelt var för att han skulle på festligheter både fredag och lördag och att jag själv inte skulle dricka.
Jag känner att något alkoholfritt till helgen funkar bra för mig. Jag testade som sagt var både en flaska vin och öl; över 2 kvällar drack jag halva flaskan vin och 1,5 flaska öl. Så det har mest blivit att smutta, inte som jag gör med vanligt vin och öl.
Känns istället kul att få testa andra sorter nån annan helg, framförallt öl. Jag har aldrig förstått vitsen med att betala samma pris för något alkoholfritt, men nu känns det som något jag ändå skulle vilja lyxa till det med.
Läkaren misstänker att viktnedgången har med hög arbetsbelastning och allmän stress att göra. Jag har dessutom förmodligen ätit mindre än jag bör, så nu försöker jag öka intaget även om det är svårt när aptiten inte varit den bästa. När Peth-svaret kom tillbaka och vi började prata om min överkonsumtion så nämnde han att det säkert också påverkat aptiten negativt. Tycker dock att alkoholens kalorier också borde ha gjort sitt.
Men vi får se, måste även väga mig när det är dags för nästa Peth-prov, men den biten är jag mindre orolig över.