Hej,

Jag är 30 år gammal och bor i ett hus som ligger väldigt nära mina föräldrars hus. Jag har alltid vetat om att min mamma inte har ett helt hälsosamt förhållande till alkohol, men sen jag flyttade till huset nära mina föräldrar är hennes drickande något jag verkligen mår dåligt över.

Hon säger att hon dricker varannan dag och att hon i princip inte kan sova om hon inte har druckit. När jag hälsar på hör jag ofta att hon sluddrar på rösten och att hon är påverkad, det behöver inte vara sent på kvällen utan det kan vara på eftermiddagarna. Det här kan inte vara ”normalt”? Är man alkoholist om man har ett sådant beteende?

Jag har barn som i dagsläget är små (äldsta är 2 år) och inte förstår men inom några år kommer dom kunna gå över till sin mormor och morfar själva och garanterat märka av att deras mormor inte är helt som vanligt. Det här får mig att må så dåligt, jag vill inte att mina barn ska påverkas av mammas drickande.

Den stora frågan jag har är om någon har några tips på hur jag kan ta det här vidare? Jag har pratat med henne om det här några gånger tidigare och det har bara slutat med KAOS, hon blir extremt ledsen och upprörd och jag vet att min pappa har haft det riktigt kämpigt efter det. Hon har bara gråtit och druckit ännu mer. Det får mig att dra mig ifrån att ta upp det igen…

Som jag känner nu finns det två alternativ - antingen så slutar hon dricka eller så kommer jag bli tvungen att ta med min familj och flytta. Skulle så uppskatta om någon har något tips på vad jag kan göra… 🙏🏼

@Fr3dd@n Jag har inga råd men tycker det är rimligt att när man umgås med sina barnbarn ska man vara nykter, även om de är små. Jag dricker för mycket på helgerna (håller på med förändring där) men har aldrig druckit i samband med att jag umgåtts med barnbarnen. Det är väl ett ultimatum att fundera på att ställa att ska din mamma träffa sin barnbarn måste hon vara nykter.

@Smörblomma Ja det tycker jag absolut låter rimligt! Problemet är bara att när vi bor så nära varandra vill mina barn gå dit lite då och då, och om inte allt för länge kommer dom till och med kunna gå dit själva. Då finns alltid en risk att hon har druckit, i och med att det inte var planerat att vi skulle komma förbi.

När vi har planerat att vi ska ses har hon än så länge alltid varit nykter, peppar peppar! Men man märker ibland att hon har väldigt bråttom hem, troligtvis är det för att hon ska hem och dricka…

@Fr3dd@n Det är i alla fall positivt att hon håller sig nykter när ni ses och barnen är med. Förstår problemet när ni bor så nära med att barnen vill gå dit och kommer att göra det själva framöver. Det är ju som du skriver oerhört svårt att konfrontera och prata med någon som dricker för mycket.