I december 2014 rasade hela min värld samman. Då uppdagades mitt opioidmissbruk. I 2,5 år hade jag missbrukat väldigt starka receptbelagda värktabletter.
Jag la frivilligt in mig på avgiftning. De kommande dygnen blev de värsta jag någonsin har upplevt. Abstinens med vidriga smärtor, frossa, ymniga svettningar, kräkningar, diarréer och en gruvlig ångest,
Vad hade jag gjort med mitt liv? Min fd sambo hade jag lämnat, då drogerna trubbade av mina känslor och jag inte trodde att jag älskade honom längre. Men idag vet jag att det var ett av de största misstagen jag har gjort.
I samband med att mitt missbruk upptäcktes blev jag även av med jobbet. Ett jobb som gav mig en enorm tillfredsställelse. Ett jobb där övrig personal var som min andra familj, min trygghet.
Efter avgiftningen fick jag kontakt med en beroendeklinik. Jag blev otroligt väl bemött och fick en underbar terapeut och en bra läkare. Jag kunde börja bearbeta det som hade hänt och försöka förstå vilka bakomliggande orsaker som fanns till mitt missbruk. Stress, press, oro, prestationsångest och dåliga val.
Många problem som hade bubblat under ytan kom nu fram i dagsljuset. Drogfriheten innebar en stor ångest och många skamkänslor.
Det var då jag upptäckte att jag kunde självmedicinera med alkohol. Oron, ångesten och alla känslor kunde tryckas undan igen med vin, mycket vin.
Under mitt tablettberoende drack jag knappt alkohol då kombinationen är dödlig. Men nu var det fritt fram! Box efter box slank ner. Jag kunde slappna av och klara mig igenom vardagen.
När jag drack var saknaden efter tabletter inte lika stor. Jag var stolt över att ha kommit ur mitt missbruk och tyckte att lite vin är väl inte så farligt.
Jag kunde lätt dricka två boxar vin i veckan. Jag drack vin innan jag skulle på terapi, jag drack innan jag skulle träffa vänner, jag drack vin hela dagarna tills jag somnade. På morgnarna tog jag en återställare för att orka gå till systembolaget och köpa en ny box.
På beroendemottagningen visade mina blodprover på förhöjda levervärden. Jag tog då några nyktra dagar, men var snabbt tillbaka i vinet igen.
För tolv dagar sen vaknade jag upp på morgonen med en vidrig bakfylla efter ca fyra månaders vindrickande. Jag skakade som ett asplöv, hela bröstet bultade och ångesten var obeskrivlig. Vinet var slut. Då bestämde jag mig. Inte en dag till. Inte en enda dag till! De första tre dygnen stannade jag i lägenheten. Jag red ut abstinensen, härdade ut min ångest. Ingen sömn blev det och tankarna snurrade. Det var ju inte såhär drogfriheten skulle bli.
Idag har jag varit nykter i tolv dagar. De fysiska besvären är borta och ångesten är hanterbar. Jag vaknar visserligen med en stark oro, men den lägger sig under dagen.
Jag går fortfarande i terapi ca tre ggr/vecka på beroendemottagningen. Utan det stödet hade jag aldrig klarat att bryta mönstret. Kan varmt rekommendera att ta kontakt med en beroendemottagning om man har problem. De ser mig som en människa, inte en missbrukare.
Jag har en stark önskan att förbli nykter. Att läsa era inlägg här är en stor inspiration och hjälp. Tack!
Tolv nyktra dagar ska definitivt bli fler!!

Lillgrodan

Jag gjorde det!!
Ikväll, på min femte nyktra dag, sattes jag på prov. Jag och en vän var hembjuden till en annan vän på mat och bubbel.
Jag sa direkt att jag inte tänker dricka någon alkohol ikväll och blev inte på något vis ifrågasatt.
Bubblet korkades upp och i början var mitt sug enormt starkt och jag var nära på att ge upp. Det såg så läskande och festligt ut.
Men jag höll mig till min Ramlösa.
Ju längre kvällen gick och ju onyktrare mina vänner blev desto mindre blev mitt sug. Det är intressant att se hur alkoholen förändrar människor och får dom att tappa omdömet. En av vännerna blev riktigt riktigt full. Sa saker som jag vet att hon kommer ångra. Hon kunde knappt gå och var till slut så väck att hon knappt kunde prata. Läskigt att se med nyktra ögon.

Trots att jag var nykter var detta en av de trevligaste kvällar jag har haft på länge. Jag skrattade mycket. Ett äkta och innerligt skratt helt utan påverkan av någonting annat än mig själv. Den känslan är otrolig och väldigt stärkande.

Ligger i sängen och ler för mig själv. Klappar mig på axeln och fylls av stolthet.
Att få somna nykter, glad och utan rädsla för bakfylla och ångest är en stor seger!

Lillgrodan - alkohol 1-0

FataMorgana

Härligt! Gäller att man håller en sån kväll i minnet nästa gång suget sätter in. Minns din vän och hur hon blev allt eftersom kvällen fortskred. Hon mår nog inte så bra idag. Bra jobbat av dig:)! / FM

LenaNyman

Hur mår du? Vad tänker du på?

Det var länge sen du hördes av. Saknar dig här på forumet.

Kram. Stor, stor söndagskram från mig till dig.

Lillgrodan

Hej LenaNyman och alla fina på forumet!

Nu orkar jag äntligen ventilera mig igen.
Har haft en ordentlig svacka senaste tiden. Jag har med möda hållit mig nykter i en vecka efter att jag drack en flaska vin under ett födelsedagsfirande.
Huvudet har legat och guppat precis ovanför vattenytan och jag har många gånger tittat ner och velat sjunka djupare i alkoholhavet.
Det som har stoppat mig från att dricka senaste veckan är mina föräldrar. De har båda stora alkoholproblem som de inte kan ta sig ur själva
För en vecka sedan ringde jag upp dem och ställde dem mot väggen.
Jag berättade om allt jag hade sett när jag var och hälsade på senast. De smygdrack från morgon till kväll, de respekterade inte min önskan om en nykter helg.
Eller rättare sagt; de låtsades att vara nyktra för min skull, men jag genomskådade deras drickande direkt.
Jag berättade om skulden jag kände när jag skjutsade min fulla pappa till jobbet.
Jag frågade mamma hur hon kunde erbjuda mig smärtstillande läkemedel med morfin i mot min ryggvärk, när hon VET att jag är en före detta tablettmissbrukare!
Det som sved värst var när jag berättade att min 11-månaders brorson, deras barnbarn, börjar gråta så fort de håller i honom för att han märker att dem är fulla.

Nu har iaf mamma sökt hjälp. Hon ska börja med Antabus och gå på en beroendemottagning. Pappa tror fortfarande att han klarar att sluta själv. Det tror inte jag.

Med mitt eget tablettmissbruk i botten och de alkoholproblem som tog över när jag var fri från tabletterna, så är jag otroligt skör.
Mina "missbruksögon" snappar upp alla misstänkta beteende i min omgivning, på gott och ont.
I lördags var jag på en inflyttningsfest nykter, men orkade bara stanna i två timmar pga det ohämmade alkoholflödet och för att jag som nykter inte fick samma uppmärksamhet.
Det är väl mycket roligare att dra ett shot-race med redan berusade nyfunna vänner än att hålla en normal konversation med nyktra tråkiga mig!

I nuläget är jag både en beroende och en medberoende. En ruskigt svår balansgång, som skulle kunna bli förödande om jag inte sätter mig själv i första rummet.
Jag tänker stötta mina föräldrar i deras kamp så långt jag orkar utan att det påverkar min väg till ett bättre mående.
Har blivit tillsagd på skarpen av min terapeut att jag, där jag befinner mig nu, inte kan ta på mig allt det här.
Tyvärr styr känslan oftast starkare än förnuftet..

P.S Är gruvligt sugen på alkohol nu. Är lägenhetsvakt åt en kompis och ska gå dit och vattna blommorna. Jag vet att hon har ett stort barskåp och det skulle inte märkas om jag tog lite.. Hjälp vilka destruktiva tankar..D.S

FataMorgana

Du ångrar aldrig i morgon att du inte drack. Bra att ha som mantra. Kram och styrka / FM

LenaNyman

Läget? Tittar in här med ett nattinatti och oppas du får sova gott i natt med sköna och vilsamma drömmar. Stor kram!

Vändningen

Fastnade i din tråd och undrar också hur du mår nu idag? Tycker din terapeut var vettig och även din egen inställning i dina sista rader, om att inte ta på dig dina föräldrars problem också. Det du kan vara och göra är att agera förebild. Visa att lyckas du, så kan de också lyckas. Når du framgång, så kan du dela med dig av din framgång och vägleda dem på så vis. Men klokt är nog att göra som de alltid säger när man går igenom säkerhetsföreskrifter på båtar och flygplan. Sätt på dig flytvästen på dig själv först, innan du börjar hjälpa andra.

Fina ord och tankar i din tråd och jag önskar dig all kraft och styrka i din kamp!

Lillgrodan

Hej på er alla!
Firade nyligen fem månader fri från de tunga morfin-tabletterna jag missbrukade under ett par år.
Så otroligt stolt!
Hoppas och önskar att jag så småningom kan fira lika länge utan alkohol..
Det går framåt, men det går trögt. Jag håller mig nykter.
Ju fler nyktra dagar som passerar desto bättre mår jag. Såklart.
Men svackorna kommer. Som en blixt från klar himmel kan jag snabbt halka ner i ett depressivt och nästan förlamande tillstånd.
I tisdags fick jag ett fruktansvärt ångestpåslag och kunde inte åka iväg till min beroendeterapeut. Men vi hade ett långt samtal
via telefon och min terapeut kunde guida mig genom mina tankar och tillslut kunde jag bryta den negativa spiralen.
I veckan har jag fått frågan två gånger om att följa med på fest/gå ut och ta en drink. De som har frågat vet att jag är nykter,
men vill inkludera mig. Flera gånger tidigare har jag kunnat gå på fest nykter och har haft det riktigt trevligt!
Nu tog det dock stopp. Jag kände mig alldeles för labil för att ställa mig inför frestelsen.
Det är också en styrka, att kunna säga att "ikväll går det inte. Ikväll måste jag stanna hemma och slåss mot demonerna i en trygg och lugn miljö".
När det gäller mina föräldrars alkoholproblem har jag tagit ett steg tillbaka. Jag oroar mig inte lika mycket och känner inte att jag måste
kontrollera dom hela tiden. En stor glädje är att dom båda nu äter mediciner och enligt vad dom säger, är nyktra!
Är så ruskigt tacksam för alla människor som hjälper mig. Allt ifrån dom på beroendeenheten till vänner och inte minst Er på forumet!
Vi är nog alla rörande överens om att det hjälper mycket att både pränta ner sina egna tankar och att få ta del av andras.
I eftermiddag ska jag göra något jag aldrig trodde att jag skulle göra; Jag ska titta på prins-bröllopet :)
Och jag ska äta glass och dricka flädersaft.
Hoppas att ni alla får en fin fortsättning på helgen!

Vändningen

Att det går trögt kan du bortse från, försök ha tålamod! Varje steg framåt är bättre än alla steg bakåt, även om man har eller får sådana ibland! Vad underbart att läsa att du är så pass på g och att det ändå går så bra med festerna o allt. Det där gav energi tillbaka lillgrodis!

LenaNyman

Så klok du är. Först och främst; underbart att det går bra för dig, att det funkar och att du hittar strategier när det svajar. Sen; det är dig så väl unt att du har stöd, att du upplever det så. Vidare; det låter som att du verkligen vill ta hand om dig själv, värna dig själv, att du inte låter den här självdestruktiviteten få fritt spelrum. Förbaskat fint är det att läsa hela ditt inlägg, lill-G.

Stor stolt kram på dig!

Lillgrodan

Jo! Är man Lillgrodan har man tackat nej till inbjudningar om fester och dylikt.
Dagen började med tvättstugan. I vår förening är det ibland knepigt att hitta tider.
Idag var det helt blankt på schemat. Vilket gjorde att jag kunde tvätta precis allt.
Kläder, filtar, duschdraperiet, täcken osv.
Vid lunchtid ringde en kompis som firar midsommar i skärgården och ville skvallra.
Hon var såklart berusad. Och jag blev ruskigt avundsjuk och suget gick från 0 till 100 på en sekund.
Jag ville ju vara med! Hade inte suttit fel med en lunchfylla...
Ville inget annat än att ta en powerwalk runt sjön, men regnet hindrade mig.
Tog då till det som ger mig mest när nykterheten svider.
Jag började skriva. Jag skriver dikter, lyrik.
Det började för tre år sedan när jag bröt upp från ett sex år långt förhållande.
Har hundratals nakna och självutlämnande texter.
Tänker att jag någon dag kanske vågar låta någon läsa.
Just nu sitter jag med hårfärg i håret.
Kvällen spenderas med omtanke om mig själv och Bob Dylan i högtalarna.
Hade jag velat festa och dricka ikväll? JAAA!
Kommer jag fortfarande ha samma tanke imorn bitti? NEJ!!!
Glad midsommar och kram!!

FataMorgana

Bra jobbat av dig! Nej, idag ångrar du inte att du inte drack igår. Och inte jag heller. Glad fortsättning på midsommaren :D. Kram / FM