Då kom dagen då de brast, drack ett sexpack tre femmor, några koppar glögg söndag kväll, sent blev det. En helg med massa Öl, säker 1,5 flak starköl. Vet inte hur länge jag levt med missbruket/riskmissbruket, det har eskalerat senaste 6 månaderna minst sagt. Men då på väg till jobbet så kom det, stoppad i kontroll, fick följa med till stationen. Kände mig okej, men det var de inte. 0,24 promille. Idag har jag tackat Ja till hjälp enligt skelleftemodellen. Poliserna som höll förhör är jag oerhört tacksam för. Jag vill ha hjälp, har velat ha det länge. Men nu är det dags, jag vill må bra igen. Jag vet inte vad som väntar härnäst. Orolig är jag, av så många anledningar, jag är inte fast anställd på mitt nya jobb, körkortet måste jag ha då dottern har diabetes. Jag vet inte vad som kommer hända, jag vill bara inte att det ska bli värre innan det blir bättre. Jag vill vara fri från alkoholen. Allt känns som en ond spiral just nu. En mardröm jag aldrig trodde jag skulle hamna i. Väntar på samtal från Socialtjänsten imorgon, det sades på stationen att dem hjälper en med sånt här. Jag vill inte dricka mer.

@vår2022 tack! Jag jobbar på att behålla fokus! Det är inte första gången jag gör det men vill att det ska vara sista. Tufft alkohol sig idag. Har dock ett eldprov imorgon. Firma fest, jag ska vara nykter. Helgen snart tätt inpå jag ska vara nykter. Det blir min första nyktra helg på ca 8-10 år...

@EH87 , Tänkte bara säga att det är okej att tacka nej till imorgons festligheter alternativt att gå efter ev matservering.
Talar enbart utifrån egen erfarenhet att det är lätt att man glömmer eller aktivt förtränger att man inte ska dricka i sammanhang där folk har samlats för att just göra det.
Jag har gjort just den resan ett antal gånger tyvärr.
Säger inte att det behöver bli så i ditt fall men det är lätt hänt särskilt i början av nykterheten och som du skrev att du har ett tufft sug efter alkohol redan idag.
Bra kämpat och grattis till 4 nyktra dagar, ett klokt val för framtiden,det här fixar du 💪🏻

@Metmasken Tack, jo jag har tänkt tanken och det kan mycket väl bli så att jag avviker efter middagen. med veckan som varit är jag även rätt sliten och känner också att det hade varit skönt att få en lugn kväll utan alkohol hela kvällen. Har även ett samtal inplanerat med Ros(Soc) beroendeenhet kl 15:45 och vet inte hur jag kommer känna efter det. Hela veckan har gått åt att berätta för nära och kära och söka hjälp, samtidigt som jag jobbat hela dagarna, börjar känna mig sliten på ett bra sätt. Det samtidigt som man försöker hålla uppe skenet med ungarna så är det tufft. Men får se, kanske aldrig dyker upp på julfesten, känns rätt 50/50 och kommer nog oavsett avvika efter middagen. Vill inte dricka, även om min hjärna skriker på mig att det är okej så skjuter jag ifrån mig det. Det där misstänker jag är inget som försvinner i närtid, om någonsin.

@EH87 , förstår dig är inte en lätt sak att gå igenom det här, men det sägs att det är värt det i slutändan.
Jag själv har lyckats i 75dagar och kan väl säga som så att mitt mående och livet allmänt var på topp då, dessvärre sänkte jag garden o föll där, men tar nya tag nu och hoppas på ett fortsatt nyktert liv.
Hoppas du får en bra dialog på samtalet imorgon och förhoppningsvis ett par verktyg via det som kan underlätta litegrann.

Ett tips om du går på festen- se till att direkt ordna dig något alkoholfritt att dricka, och ha planen klar för vad du säger om någon erbjuder dig alkohol. Att du behöver kunna köra bil senare eller något, ha en livlina färdig. Beroendedelen av oss älskar att hitta på bortförklaringar som att det inte går att säga nej när nån räcker en ett glas, men det gör det visst, låt dig inte luras. Du har starka skäl att låta bli alkohol, gå tillbaks och läs i din tråd. Viktigt också att komma ihåg att nykterheten är något vi själva väljer för att må bättre och få ett bättre liv där vi inte riskerar jobb och relationer för något så onödigt som alkohol, ett giftigt ämne som kroppen inte ens behöver...

@Kennie Jo har en plan för det, blir bubbelvatten med citron och Is så jag slipper frågor. Sen tänkte jag avvika så snart jag kan. Vill helst bara hem och lägga mig med en bok just nu. Vem faaan orka åka på fest en fredag ens. Får se om jag alls åker dit, ska på samtal kl 15:45. Känns det inte okej efteråt så åker jag mest troligt hem.
Blir spännande att kanske få en objektiv syn från någon som jobbar med det. Än så länge inga tankar annat än förhandlingen om att dricka som jag får vara ständigt på vakt med. Känns lättare att prata om det nu än i onsdags när jag började berätta för nära och kära. Känns som det är rätt väg att gå. Forumet här har också varit till väldigt stor hjälp och jag uppskattar alla tips och vänliga ord ni skriver! Tack alla! Dag 5 fortskrider.

@Metmasken tror det är enkelt att "falla dit igen", men samtidigt så är man väl aldrig på ruta noll när man väl börjat ta tag i det. Kämpa på!

@Metmasken hej, det blev det, var och surrade med en karl i fredag efter jobbet. Kändes så bra att jag åkte hem istället för att åka på firmafesten. Kom ihåg att familjen är det viktigaste. Spenderade hela helgen med ungarna, skottade snö kollade på film. Fortfarande stryker tankarna kring att de kanske inte är så farligt ändå, jag vet att det är så farligt. Även om suget kommer ibland så fokuserar jag på det viktigaste. 8a dagar sedan jag drack sista glaset, mår gradvis bättre psykiskt. Sover bättre och är mer utvilad och piggare än vad jag känt mig på flera år. Undrar lite grann vad som händer med kroppen, har en återkommande huvudvärk som kommer vid slutet av dagen oftast, började på lördag eftermiddag. Vet inte om det är hjärnan som börjar vakna. Tror inte att jag kommer kunna dricka alkohol utan att hamna i samma hål igen. Förhandlingen med sig själv kommer nog aldrig sluta som det känns. Jag accepterar det däremot, jag vill bara inte hamna där igen och det kan krävas att jag inte sätter mig i dem situationerna där jag frestar mig själv.

Vilken härlig helg du verkar ha haft ..
Familjen är oerhört viktig, och det är ju där vi själva kommer in i bilden för om inte vi mår bra så påverkar det ju familjen direkt.
Vad kul du fick en bra kontakt ,det är viktigt att känna förtroende och inte ett slags anklagande eller skuldbeläggande när man möter vården.
Jag hade själv en hemsk huvudvärk när jag slutade dricka,men för mig har det vänt någonstans vid dag 15-20 dom gånger jag lyckats vara nykter.

God fortsättning

Funderar över mina vanor och inser att jag har inte direkt ändrat dem, utan ersatt dem med något annat istället.
Istället för alkohol så dricker jag nu citronvatten, ser väl inget negativt med citronvatten, väldigt nyttigt. Men vanan är ju kvar.
Jag stänger inte in mig vid datorn, men jag läser böcker istället, stänger inte in mig är mer närvarande.
Men jag har ju inte direkt brutit dem vanorna som jag hade när jag drack, snarare har jag bytt ut dem mot liknande mer hälsosamma vanor.
Men jag tänker att det får ta den tid det tar att ändra på mitt vanebeteende.
Dag 12 nykter, mår väl helt okej, har fortfarande en återkommande huvudvärk när eftermiddagen kommer.
Känner däremot att jag blir mer och mer klarsynt i skallen och tänker klarare. Humöret har jag dock känt av att det inte är helt stabilt alla gånger, inte att jag ryter åt någon, men att jag kanske vill och får hejda mig själv.
Det känns bra, men jag letar lite efter nästa steg att ta, har börjat lyssna på alkispodden med Johan och Roger, kan rekommendera. Vet inte vilket mitt nästa steg blir, just nu tar jag dagen som den kommer.
Jobbar med mig själv och försöker analysera mig själv på ett sätt jag kanske inte gjort tidigare.
Känner inget jätte sug av alkohol, förhandlar lite grann, men skjuter bort det lika fort med ett "Nej, är du dum i huvet, du har faktiskt problem". Jag kan inte och tänker inte släppa det.
Funderar mycket över framtiden och sociala situationer där jag kanske kommer komma i kontakt med alkohol,
känns som man har många prövningar framför sig som man inte utsatt sig för ännu.

@EH87 Jag har vanorna kvar jag med efter 130 dagar! Alla tillfällen jag brukade dricka tar jag något gott a-fritt. Då får jag känna lyxen men slipper effekterna❤️
Det är först nu sista 5 dagarna som jag inte haft behovet. Min vana var så in i bänken fast och det oroade mig i början sedan sket jag i att tänka på det, ville jag ha någonting som kändes lyxigt så drack jag det för det är inget som skadar, jag lurar bara mig själv till att känna lyx och det har känts bra❤️

Kram

@EH87 @Himmelellerhelvette

Tänkte på det där med vanor. Att det är bättre att ersätta en vana med något annat än att lägga till en ny vana. Har googlat lite och plockat ihop essensen.

Enligt forskning tycks det omöjligt att helt avlägsna ett inlärt beteende i hjärnan. Dessa tycks vara inkodade bland hjärnans strukturer, som tex att lära sig att gå. Vad gäller att dricka är också ett inlärt beteende som är svårt att avlägsna.

Men att ändra en vana inte bör handla om att avbryta utan att ersätta den med en annan vana. Den som kan ersätta en vana med en annan har mycket större chans att lyckas bryta ett vanemönster.

Vi kan alltså ”programmera om” våra hjärnor i den utsträckningen att sådant som en gång var vanemässigt beteende ”raderas” och därför inte längre utförs.

Vägen till att skifta beteendemönster går ofta via en specifik förändring som sedan får andra saker i livet att ändras som följdeffekter. Tex att dricka alkoholfritt istället för att dricka alkohol. Man gör det medvetet av egen vilja och istället för att försöka tvinga sig att göra om en ny vana helt, så börjar man ändra den gamla vanan, man dricker alkoholfritt istället för med alkohol. Man ändrar på en vana.

Så denna ändringen av vanan kan få stora positiva konsekvenser – tack vare följdreaktionen som skapar ytterligare en liten vana och så vidare. Till slut har vi genomgått en stor förändring som förvisso tog tid men som inte var alltför mödosam. Och framför allt har goda chanser att bli bestående. Vad som återstår är, som det heter, bara en rutinsak.

Jag ersatte mina vanor med alkoholfritt till en början, medvetet och till slut blev det en vana och inget jag längre reflekterade över. Med tiden ändrades denna vana till en annan vana och nu ser det helt annorlunda ut mot hur det var i början. Så byt ut mot alkoholfritt till att börja med sedan kan man med tiden forma det till en ny vana som man önskar ha det.

Ha det gott!❤️

@EH87 @Himmelellerhelvette
Tilläggas är att följdreaktionerna av att dricka alkoholfritt, ledde så småningom till andra vanor som att jag började motionera, äta nyttigare, tog tag i renovering av rum, rensa i garderober, källare, förändra i trädgården, läsa bok på kvällen mm. En programmering av hjärnan till att bete mig på annat sätt utvecklandes som följd av att jag drack alkoholfritt istället för alkohol😁

Tack för era svar, det känns bra att veta att det är normalt, sen känns det som att det här är något som kanske tar lång tid att bearbeta. Vanorna, som ni skriver, är ju kanske inte skälet till varför drack men dem har bidragit till att man fortsatt. Nu när man varit alkoholfri i 12 dagar så är det en tanke som hänger kvar, förhandlar man med sig själv för att vanorna sitter kvar? Just förhandlingen med sig själv är som en liten röst som sitter och viskar i ens bakhuvud, den är återkommande, den känns inbjudande. Den lilla viskningen har blivit tystare senaste dagarna, men man går just nu hela tiden och reflekterar över allt positivt som man inte direkt upplevt tidigare när man drack alkohol.
På väldigt kort tid så har relationerna med ungarna blivit enklare och bättre, vi pratar med varann på ett annat sätt, jag njuter lite smått av det. jag sover bättre än på länge, nu senaste dagarna har jag snittat 8-9h per natt, Tidigare snittade jag kanske fem. Även om det finns mycket i framtiden som är ovisst så är jag säker på att för att klara av det och få en normal vardag så måste jag vara nykter. För mig, min sambo och mina barns skull.

@EH87 Man förhandlar med sig själv primärt för att hjärnan är inprogrammerad och inlärd till att dricka alkohol. Man har höjt sina dopaminivåer oerhört som ger högre kickar och det sker abstinens i hjärnan när den inte får alkohol. Den försöker förhandla med dig om att få kickar och att du ska dricka. Vanlig njutning som god mat, sex mm kan inte ge denna dopaminkick som alkohol ger, den är så mycket starkare. Sedan har hjärnan också blivit inlärd på vanor och när drickandet brukar ske. Genom att inte tillföra alkohol så tystnar förhandlaren allt mer, men vaknar direkt om den få smaka. Den förhandlaren blir man aldrig av med, men man kan få den att tystna och att skapa nya vanor är ett sätt tysta ned den ännu mer. Till slut kan man bli nöjd och tillfredsställd av naturliga njutningar som god mat mm. Andra delar av hjärnan, där det sunda förnuftet finns och där riskbedömningar av handlingar sker, blir allt mer dominant. Så det allra viktigaste är att inte ta det första glaset, skapa nya vanor och precis som du gör, tänka på de positiva effekterna med att vara nykter och få en normal vardag. Det kör över förhandlarens destruktiva försök att få dricka.

Grattis till 12 dagar!🥳 Bra jobbat! Ha en trevlig nykter helg❤️

Nu är det länge sedan jag skrev något. Julen kom och gick, nyktert givetvis. Det var en prövning, men jag klarade den. Svågrarna, svärmor och sambo drack alkohol, det sköljde över mig nån gång att det hade varit gott med en Öl. Jag sköt undan dem tankarna. Har nu varit nykter i 22 dagar. Jag tänker mindre och mindre på att dricka, jag vill inte dricka. Fick frågan av farsgubben om jag inte kunde dricka en alkoholfri öl, enda jag svarade var; Varför då? Varför skulle jag göra det? Jag hittar ingen anledning till det. Går en gång i veckan och pratar med en hjälparbetare som jag fått god kontakt med. Han är riktigt bra, gillar han som tusan, fått mycket hjälp med att förstå vad som händer med hjärnan och varför man känner en känsla av likgiltighet stundtals. Just nu känns det väldigt bra, vet inte om jag kommer dricka alkohol igen, just nu känns det otänkbart, jag vill inte. Har inget intresse av det.
Tar allt dag för dag så klart, tar tag i problemen som är vardagen på ett bättre sätt än tidigare och blir piggare och piggare. Hjärnan funkar bättre och bättre, har säkert gått ner 4-5kg på 20 dagar, känns allmänt lättare. Alla dem här positiva sakerna sätter jag mitt fokus på, det som har varit har varit. Finns bara vägen framåt.

Hej,
Jag kikar in i din tråd och hejar på! Den 6 januari har jag varit nykter i 3 år- med hjälp av fantastiska människor på detta forum, och en järnvilja som stundtals tagit sig fram en dag, en timme eller en minut i taget. Men det lättar- och livet öppnar upp helt oanade möjligheter som man inte såg inne i dimman av alkohol, skuld, skam och oro. Vill bara peppa dig att fortsätta- du ser redan de positiva effekterna och jag som hängt här så länge, jag tror det har enorm betydelse, just att uppmärksamma det som blir bättre. Läs och skriv massor här, känn dig stolt för varje dag nykter! Kram 🌟