4 månader nykter✅

Sista veckan har jag haft några utmaningar psykiskt och det ledde till att jag började, lite, lite ifrågasätta min nykterhet. Alkoholjävulen stack fram sin lilla fula äckliga näsa och försökte utnyttja min sårbarhet!

Luckan här på forumet sa något igår om att ta hand om sig själv och det var precis som om luckan skrevs åt mig! Jag har ödslat förmycket av min energi på andra, jag trodde nog inte att den kunde sugas ur mig så mycket men självklart är det så! Jag var så förtvivlat ledsen att jag överförde all min energi i hopp om att den skulle ge min mamma inre frid. Om det hjälpte något vet jag inte, gjorde det det var det värt det.

Innan dess ödslade jag väldigt mycket energi år att oroa mig för min mans alkoholvanor, det var det värt för vi behövde få en överenskommelse och han behövde ett uppvaknande.

Innan dess var det att utsätta mig för en parmiddag jag viste att jag inte skulle känna mig bekväm i ur alkoholsynvinkel men jag gick emot mig själv och trodde jag behövde utsätta mig för det för att bli starkare, där hade jag fel.

Jag måste vara rädd om mig och min nykterhet. Alkoholdjävulen fick nobben igen, äckliga kryp!

@Himmelellerhelvette Grattis till 4 månader🥳 så himla bra jobbat! Helt rätt att inte glömma att rikta fokus på dig själv och dina behov, din nykterhet. Spara på krafter och energi och fylla på. Man skulle kunna schemalägga hur man ska använda sin energi. Typ slösa på den en dag och sedan fylla på och vila två dagar eller något😁. Ha tider för att grubbla typ en timme och sedan räcker det för den dagen. Boxa in energitjuvar-tid, på endast vissa tider.

Ha en fin fredag❤️

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 4 månader i frihet! 🤗 Då går verkligen från klarhet till klarhet. Viktigast att ta hand om sig själv i första hand. Och inte lägga någon kraft på saker som man inte kan påverka.

Kram

Tack @vår2022 ❤️
Haha ja jag får försöka lära mig att schemalägga😂 Tråkiga känslor borde också vara schemalagda, typ ” jag har en lucka om två veckor på söndag mellan klockan 2 och 3”😁

Tack @Torn ❤️ Jag vet att jag inte ska lägga energi på sådant jag inte kan påverka men ibland väcks hoppet inom mig om att jag skulle kunna påverka trots att det aldrig hjälpt innan.

Tack @Andrahalvlek ❤️

Jag har läst om ”Skål ta mig fan”
Känner hur viktigt det är att jobba med nykterheten lite extra mellan varven.

Att upptäcka mer på djupet att jag dragit mig undan vänner för att få dricka ifred och nu inte har några är tufft. Ingen att prata med. När jag drack tyckte jag det var skönt att alla lämnade mig ifred så jag kunde dricka utan att någon visste. Jag kunde vara alkoholist med den perfekta fasaden utåt.
Nu är det aldrig någon som kontaktar mig. Jag vet att det är upp till mig nu, att jobba på att få till relationer, det kommer ta tid och jag är ledsen över att vara så ensam. Men jag väljer nykterheten och måste jobba på att få ett socialt liv. Det livet jag valde bort till förmån för A.

@hoh, du beskriver det kanske svåraste men också viktigaste med nykterheten och det är att leva i sanning och i verkligheten. Vi har ofta under många år jobbat oss bort från den, men precis som du skriver så hr du världens möjligheter att ha och få precis det liv du vill ha, men det kräver lite möda och tanke-jobb. Men det är du så himla bra på! Kram 🥰

Tack @Se klart ❤️
Nu fortsätter livet framåt!

Det var en bra repetition med boken. Nöta fakta behövde jag då mina tankar lite dragits åt fel håll.
Inte direkt men något som skaver, något som famlar efter min uppmärksamhet men som jag inte riktigt uppfattar.

@Himmelellerhelvette När man har varit nykter ett tag blir man liksom lite frälst. Man vill att andra som problemdricker också ska bli lika frälsta. I ditt fall har du både din man och din mamma, som du så gärna vill ska följa i dina nyktra fotsteg. Du är nästan beredd att bära dem.

Tyvärr funkar det inte så. Viljan till förändring måste komma från individen själv. Det enda du kan göra är att uttrycka ”så här gjorde jag, jag mår toppen, jag kan se till att du får hjälp om du vill göra samma resa.”

Du kan inte göra jobbet åt dem. Du ska inte göra jobbet åt dem. Alla måste göra sin egen resa. Du ska i huvudsak ägna din ork och energi åt ditt eget goda mående. Var en positiv förebild för dem ❤️

Kram 🐘

Dag 127

Nu tror jag hjärnan reparerar de delar jag inte hanterat i livet.
Allt jag sopat under mattan och lagt fasad på i hela mitt liv.
Inatt har det processats från mina första minnen till idag. Kaos efter kaos som kontrollerats av mig genom ätstörningar och sedan alkohol. En ångest jag inte förstått att den uppstod redan som litet barn som följt mig genom livet. Som jag sedan när jag de senaste 10åren druckit trott berott på alkoholen. Alkoholen har bedövat den för stunden och sedan förvärrat den. Men grundångesten kommer inte från alkoholen. Jag trodde att jag skapat min egen ångest på grund av att jag drack men den har alltid funnits där, jag har bara inte förstått den. Aldrig pratat om den, viste inte att sånt fanns. Panikattacker i tonåren som jag inte förstod och aldrig redde ut. Allt skulle döljas. Så är det med en sån uppväxt, ingen får veta och det satt kvar eftersom det var ett inlärt beteende genom hela livet. Inget är fel, allt är bra, lägg en snygg fasad, en felfri yta på hela skiten. Det som inte syns utåt finns inte. Eller? Jo det ligger där och gror och jag har inte vetat vad det är. Allt är ju bra, hur kan jag må dåligt? Jag har förträngt så hårt att jag verkligen trodde på fasaden och verkligen inte förstod varför jag drack när jag har det så bra. Det förflutna har legat och tuggat på mig utan min vetskap och alkoholen har hjälpt till att hålla den undan. Nu när min hjärna är i full gång med att reparera skadorna jag orsakat den kommer allt och det behöver jag ta mig igenom för att komma ut på andra sidan, jag behöver bara tvätta rent och plåstra om såren så dom kan läka.

@Himmelellerhelvette Det funkar lite så med nykterheten. Sakta får den de dammtunga draperierna framför livets scen att dra sig undan, lite i taget. Mitt på scenen står det som vill synas och glänsa, men längre in i scenens vrår finns sådant som inte tål dagsljus knappt. Man får beta av ett ljusskyggt minne i taget. Alkoholen är ett symtom, sällan huvudorsaken. Sen får man kemisk ångest av att dricka också, men oftast finns det andra orsaker till ångesten också.

Jag har först som vuxen förstått att jag var deprimerad i tonåren. Sannolikt förvärrat av hormonsvängningar och att jag började festa vid 14 års ålder. Röka och dricka. Jag försöker prata med den där 14-åringen ibland. Som ville höra till de tuffaste gänget i rökrutan. Som var konstant ovän med sina föräldrar. Som skolkade och struntade fullständigt i skolan. Det går så där. 14-åringen inom mig vill inte minnas. Kanske behöver jag hjälp av en traumaterapeut så småningom. Jag får se hur jag gör helt enkelt.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Det är ändå häftigt när detta sker och man får kontakt med sitt innersta och sina känslor. När man börjar förstå sig själv och varför man mår som man gör. När man börjar se mönster och kunna sätta ihop en del i pusslet. Att man inser att man kan inte springa ifrån sitt egna liv, man måste ta itu med det för att kunna komma vidare och må bra. Att försonas med sig själv och det lilla jaget. Trösta det och säga att det blir bra. Att som du säger göra rent och plåstra om. Lägga till nya stadiga byggstenar som fattas i grundkonstruktionen, så att det inte lutar och riskerar att rasa ihop. Att ventilera med en psykolog kan också vara bra för att få en ännu djupare insikt om det man varit med om, den egna sanningen om sitt liv.

På något sätt vill jag säga grattis till att du får kontakt med dig själv och att du inte längre sopar under mattan och sätter upp en fasad❤️

@Andrahalvlek Mina draperier drogs bort successivt under en natt, jag kom till insikt med att nu var det dags, gick bit för bit igenom livet och fick förståelse för många varför.
Kanske behöver du och jag ta hjälp av en traumaterapeut, kanske klarar vi det själva, tiden visar vägen tror jag❤️

Kram

@vår2022 Det är jobbigt att gå igenom men nödvändigt. Lite besvikelse först över denna inledning som blivit i månad 4, jag som trodde det bara var solstrålar och lycka som väntade men jag förstår att jag måste gå igenom allt och läka för att sedan få resten av nykterhetens lyckliga dagar. Så grattis är faktiskt bra från dig. Det är grattis till insikt, låta själen få ro och såren läkas och sedan bära ärren som ett halsband som påminner mig om varför jag blivit så stark såsmåningom.

Kram

@Himmelellerhelvette Våra förväntningar kan ibland vara en fantasi om en värld som vi tror är det vi eftersträvar och som ska ge oss lycka. Något vi ser på tv och facebook. Något konstruerat och i viss mån falsk. Solstrålar och lycka kan visa sig i många olika skepnader och ofta en känsla som kommer djupt inifrån. Från vårt inre när vi känner oss grundade. När våra pusselbitar är på plats och vi är ett med dem. När vi känner grundtrygghet inom oss själva och kan möta andra precis som vi är, oss själva. Är det huller om buller där inne med pusselbitar som fattas eller som inte passar ihop, måste vi sortera, pussla om och leta efter bitar som passar ihop. Då tror jag att man kan känna lycka i form av inre frid och harmoni. Det kräver sitt jobb och letande, men man kan göra det till en spännande process genom att nyfiket utforska sig själv och sitt inre. Vem är jag egentligen? Vad känner jag? Vad vill jag? Vad är min sanna berättelse om mig själv? Min berättelse om mig själv som jag äger, ingen annan❤️

@vår2022 Det är precis det jag jobbar med nu, mitt inre, pusslar och låter själen ta plats, den har fått sitta gömd i en vrå men börjar växa sig ljus och fridfull.
Jag känner även en enorm lycka i att fått min man att förstå och som nu visar på flera kärleksfulla sätt att han tycker jag var klok nog att på ett ödmjukt sätt ge honom klarhet.

Kram❤️

Dag 130

När jag åkte hem kom denna låten på radion och jag grät faktiskt för det var som min ”göra slut” låt. Att jag gjort slut med alkoholen.

”Har inte visat, inte vågat att se
Att va nån annan, inte vilja vara med
Vågar du släppa taget
Fast du lever för nån annan
Att vara älskad och få ge nånting tillbaks
Fast alla andra säger du finns inte kvar
Vågar du släppa taget
Jag behöver inte dig idag
Behöver inte dig idag
Och nu
Letar jag mig tillbaks
Struntar i alla svar
Vill inte va nån annan
Jag behöver inte dig idag
Styrkan som finns i mig
Gör att jag kan bli fri från dig
Du fick mig att bli nån annan
Jag behöver inte dig idag
Visst gör det ont att börja om och se tillbaks
Att nu va ensam i den kärleksdröm som var
Men vi två var aldrig sanna
Jag behöver inte dig idag
Behöver inte dig idag
Letar jag mig tillbaks
Struntar i alla svar
Vill inte va nån annan
Jag behöver intе dig idag
Styrkan som finns i mig
Gör att jag kan bli fri från dig
Du fick mig att bli nån annan
Jag behöver inte dig idag
Bеhöver inte dig idag
Och nu
Letar jag mig tillbaks
Struntar i alla svar
Vill inte va nån annan
Jag behöver inte dig idag
Styrkan som finns i mig
Gör att jag kan bli fri från dig
Du fick mig att bli nån annan
Jag behöver inte dig idag
Nu letar jag mig tillbaks
Struntar i alla svar
Vill inte va nån annan
Jag behöver inte dig idag”

@Himmelellerhelvette Ja, det är delvis en sorg att släppa alkoholen. Minnas alla fina stunder, men ändå förstå att man inte har en framtid ihop. Som en charmig men destruktiv kärleksrelation, och man måste till slut släppa taget för att inte gå under själv. I låten sjunger hon om just en destruktiv relation, till en man. Jag vet att hon också har haft missbruksproblematik, så budskapet är kanske dubbeltydigt. Fin låt.

Kram 🐘