Mitt problem, de nätter jag försöker att avstå alkohol (vin) är att jag blir extremt kroppsmedveten och otrygg. Jag känner allt och tar in allt. Min hypokondri tar sig orimliga former och jag känner mig bräcklig och sjuklig. Jag tycker att jag har svårt att andas, att jag är rosslig, att jag har ont här och där, att det kliar och sticker, osv. Någon här som känner igen sig i detta? Jag blir ångestladdad och uppjagad. Känner katastrofkänslor och tänker att jag snart ska dö. Får dåligt samvete åt alla håll och kanter. Tänker att allt ska tas ifrån mig, att jag kommer att ta mitt liv mot min egen vilja. Det är som att jag ser ondskan i vitögat när jag inte får dricka mina 3-5 glas vitt vin. Dagtid har jag ingen önskan efter vin eller flykt. Jag är kreativ och känner mig älskad, får mycket gjort. Men ofta trött förstås, av drickandet natten innan. Och ständigt livrädd för att få skrumplever. Någon som känner igen sig?

Hej, jag tror det du beskriver är lätt abstinens. Det blir ju ofta en psykisk dipp när hjärnan inte längre får sin drog, vilket kan ge ångest och oro. Det tar ett tag för hjärnan att reparera balansen, men sen tror jag mycket av det du beskriver försvinner. Kan vara bra med extra stöd i början, kanske samtal eller medicin. Ta hand om dig och vänta inte, sluta dricka idag..

Hej och tack för svar. Jo, jag tror att jag måste ha hjälp utifrån i detta, kan inte klara det på egen hand. Ångesten blir för svårhanterad och jag orkar inte själv. Jag ska se vilken hjälp det finns att få, gärna både samtal och medicin. För övrigt äter jag antidepressiv medicin sedan många år tillbaka och tror att alkoholen slår ut effekten av den? Eller möjligen att jag är felmedicinerad och det är därför jag måste dricka.

Hej igen,
Du kan antingen vända dig till någon beroende mottagning eller till en vårdcentral. Boka tid nu direkt. Och kanske är medicineringen fel, men det är aldrig så att vi måste dricka. För att bli nykter är det otroligt viktigt att vara medveten om att det är vi själva som styr. Ibland behöver vi hjälp, och då styr vi åt det hållet först, och sen vidare mot nykterheten.