Jag har en äldre bror som drabbades av en stor sorg 2018 då hans fru fick domen bukspottkörtelcancer och det tog bara 3 veckor så var hon död, min bror är så att han fixar inte att vara själv han är rädd för att vara själv, han började mer och mer ta till flaskan, och med drickandet så så tappade han förståndet helt, det tog lång tid innan hans fru skulle jordfästas, hon dog i juni och i augusti skulle hon jordfästas innan de hade han hunnit in på Tinder och där träffat en annan kvinna.
Han får ut arv efter sin fru och köper båt ger båten hennes namn.
Åren går och 2021 så gifter han sig med henne( den nya kvinnan) han fortsätter dricka under dessa år och pratar om sin döda fru väldigt mycket… och det som är så hemskt är att hans nya fru ej tillåter honom att sörja,
vi får ej prata om henne över huvudtaget nån av oss i släkten den nya kvinnan börjar intriger med hans barn som har flyttat hemifrån redan dom är 25 och 30 år, den nya kvinnan gör allt för att hålla dom isär och vara osams.
I mitten av år 2022 börjar denna kvinna söka sig mer o mer hem till sin hemstad där hon har sina barn och 1 barnbarn, sen visar det sig att hon köpt en lägenhet och stannar där bor ff där nu, för som vi ser det var det mest för pengar och nu inser hon att det inte finns några pengar att hämta hos min bror, då hans son äger huset och båten fick min bror sälja så nu hoppas vi på att skilsmässopapper ska skrivas.
Min bror har ett diskbråck som han hoppas på en operation av, men där får vi ej veta så mycket om hur det går. Han får idag inte in några pengar då han ej kan jobba förrän operation gjorts.
Han har nu träffat en ny kvinna(ja han är ff gift) men vad ska vi göra?
Hans son som står på huset han bor i kan ej betala både sina räkningar och sin pappas räkningar han har sagt åt sin pappa att söka nån annanstans att bo, så kan sonen bo i huset med sin familj och betala sin pappa för de han renoverat under de år de bott där men nu har min bror satt sin son i skulder pga räkningar som gått till kronofogden så han får ej ta lån som det är nu, så nu har sonen sagt till sin pappa att han måste stänga av elen pga att han inte har råd att betala allt som blir, så från och med sista januari är det stängt.
Nu har min bror fått bo hos den nya kvinnan MEN då är ju min bror sån att han klarar ej av att bo i en lägenhet så nu vill han komma hem.
Han skriver att han inte vill leva längre han dricker från de han vaknar kl 3 och dricker fram tills han somnar kring 22 så håller han på dag efter dag han säger att han medicinerar sig själv, för tabletter det vill han absolut inte ta. Vi har förklarat att det är bättre du slutar med spriten och tar de recept läkare har skrivit ut.
Ibland har han vaknat ute på tomten vid hundarnas gravar och vet inte hur han hamnat där.
Han skriver till oss att han vill sätta gevärspipan i gommen och trycka av.
Han skriker efter hjälp och jag vet inte hur jag ska göra.
Snälla är det nån här inne som varit med om liknande som vet vart man kan vända sig jag vill inte att min bror ska dö.

Det verkar vara en bror totalt befriad från allt ansvar. I din situation hade jag gjort en orosanmälan till socialförvaltningen pga hans drickande. En anmälan kan även göras anonymt. Om du tror att han menar allvar med hoten att ta sitt liv kan du rådgöra med psykiatrin. Ring till någon öppenvårdsmottagning, men du kan även ringa psykakuten och få råd. I akuta lägen ringer du 112. I mina öron låter det mest som hot, men du vet ju bättre om han menar allvar. Jag hade börjat med orosanmälan, men självfallet pratat med din bror först för att få veta hur han ställer till frivillig vård för sitt missbruk.

Hej @Dixi76,

Du berättar om en väldigt tuff situation med din äldre bror som varit med om en hemsk förlust av sin förra fru. Han verkar må mycket psykiskt dåligt och beskriver för dig/ er att han har tankar om att ta sitt liv. Han beskriver att han inte vill ta mediciner och att han självmedicinerar med alkoholen, kan ha långa minnesluckor. Utöver detta är det flera andra saker kring som är komplicerade och pågått länge, andra relationer, sonen som äger huset men inte kan få tillgång just nu, skulder med mera.

Hur blir detta för dig och er runt omkring? Det låter som det kan vara svårt att sortera kring allt och veta vad en kan göra och inte. Har du/ni något stöd för egen del?

Det låter också plågsamt att få sådana här meddelanden och kanske mitt i natten eller sent på kvällarna för dig och er, om han mår så pass dåligt skulle han där och då behöva professionellt stöd i sådana stunder och att du ni sedan skulle kunna prata med honom när han är nykter.

En tanke är om du skulle vilja prata med någon muntligen för att sortera i detta är att ringa till Alkohollinjen (020844448), där kan du få prata med en erfaren rådgivare, det går att vara anonym och det är både till för dem som är närstående och för dem som själva vill ändra på sina alkoholvanor.

En idé är också som gros19 är inne på att ringa kommunen, det går också att göra anonymt, höra med dem utifrån er situation vilket stöd ni kan få och om ni valde att göra en orosanmälan vad skulle hända då. Du känner ju såklart själv vad som känns mest hjälpsamt just nu.

När det kommer till att han uttrycker att han inte vill leva är det också där möjligt som gros19 skriver att ringa och rådgöra med akutpsykiatri eller ringa 112 om ni är oroade att han faktiskt gör något.

När det kommer till alkoholen och hans mående kanske det skulle vara hjälpsamt att prata med honom vid något tillfälle då han är nykter samtidigt är en gissning att detta redan hänt några gånger?

Fortsätt gärna skriva och läsa här, det var ett modigt och klokt steg på vägen i en väldigt tuff situation. Hoppas du hittar mycket här inne som blir hjälpsamt!

Varma hälsningar, Rosette Alkoholhjälpen