Jag har date:at en kille i ett halvår som är jättesnäll och omhändertagande men som också överkonsumerar alkohol då och då. Super helt enkelt till så han får minnesluckor och inte kan prata. Han är medveten om att han har ett problem och säger att han vill ändra på det. Finns i hans familj då hans pappa och farmor hade samma problem.

Igår, lördag, så skulle vi gå ut. Jag tänkte mest följa med för att se till att han kom hem. (Sen jag förstod att han hade ett problem håller jag mig borta från alkohol, även om jag inte själv har något problem, för att inte han ska bli frestad.) Hur som helst bestämde jag mig tillslut för att stanna hemma för jag ville egentligen inte alls gå ut och att se honom konsumera gör mig ledsen och illa tillmods. Han sa att han skulle gå ut ändå men bara vara ute en liten stund.

Sedan han sa att han skulle gå ut igår har jag känt mig orolig och illa tillmods. Hade sett fram emot helgen, vi skulle göra något roligt tillsammans. Även om jag försökt att ha en lugn och återkopplande oberoende vad han gör lyckas det inte helt. Väntar likförbannat på att han ska höra av sig. Känner mig arg, ledsen och övergiven men också orolig för hans skull.

För en liten stund sedan ringde han och sa att han var på väg till akuten. Inte första gången det händer när han har ångest och är bakfull. Jag blir så trött...

Jag vet att jag inte kan rädda honom. Jag vet att jag behöver ta hand om mig själv och han om sig om han ska bli fri från missbruket. Försöker sätta gränser för att skydda mig själv men jag vet inte helt hur jag ska bemöta det här. Hade han druckit dagligen hade jag inte stannat. Men nu är det en gråzon där han oftast är där och behandlar mig bra. Andra dagar är han "borta", full, bakfull, har ångest och jag vet inte hur jag ska bemöta det.

Dilemmat är väl att förnuft och känsla inte går hand i hand. Man vet hur man bör agera men det känns inte rätt, men det är ju så också att den beroende måste få konsekvenser av sitt handlande. Negativa konsekvenser är ju det som brukar leda till att man gör en förändring. Det är illa med din sambo om man dricker i dom mängderna och får minnesluckor, inte kan prata och tvingas söka hjälp på psykakuten p.g.a. sitt missbruk. Vad gör han för att förhindra att det blir så här? Vad har han sökt för hjälp? Ord hjälper inte, endast handling. Låter det hårt men jag antar att så här vill du inte leva och vad är det som pekar på att en förändring ska ske? Var rädd om dig!

Hej. En sliten fras "jag vet hur det känns" men känner igen mej.. Är i ett nyblivet liknande förhållande där personen i fråga är bipolär och alkoholist. Har fått rådet att prata med honom när han är nykter men tillfället ska ju kännas rätt... Så jobbigt att slita mellan hjärta o hjärna! Ta till all hjälp, råd o stöd du kan få. Hör gärna av dej hur det går. /styrkekram

@gros19
Känns som det är jag som är hindret för att det ska bli så här. När han är med mig "sköter" han sig. Men jag kan se hur viljan att konsumera drar i honom. Jag måste flera gånger tack nej till ett glas när han erbjuder. Då dricker oftast inte han heller. Som jag har förstått det har han aldrig sökt hjälp. När han åker till akuten är det för att han faktiskt tror att något är fysiskt galet fast det utifrån sett är självklart att det är hög ångest. Har som sagt inte känt honom så länge men tycker mycket om den han är när han inte dricker. Samtidigt börjar jag fatta att nej, så här vill jag inte ha det om det ska fortgå på samma vis. Kan inte tänka på en framtid tillsammans med någon som är där ibland och ibland inte. Svårt att sätta rimliga gränser och göra så att de gränserna inte bara blir tomma hot.