Hej på er! Jag har exakt samma problem. Jag är en också en väldigt ordentlig person, tar på mig mycket ansvar i livet osv… Men på fyllan brister det och jag lever ut och får ångest av mitt beteende i efterhand.
Jag tål dock mycket alkohol, brukar inte däcka, ramla eller få minnesluckor eller så… men däremot säger jag saker och berättar saker som jag aldrig skulle gjort om jag inte var full. Det ställer till det för mig. Och sen så ger ju bakfyllor av mycket alkohol även en del onödig ångest i sig även om det inte hänt något.
Jag har haft långa perioder av att inte dricka förut. Jag kommer också från en familj med missbruk och medberoende så det är känsligt för mig med att vara för full inför barnen eller göra bort sig för kollegor o.s.v. Det tar jag inte lätt på.
Det har funkat bra att inte dricka, ju längre tiden går desto enklare blir det. Jag gjorde dock misstaget efter tre år av nykterhet att tro att jag kan dricka måttligt, det kan jag bara göra med mycket stor ansträngning och jag tycker inte att det är kul. Jag vill ju tappa min kontroll.
Som någon skrev här uppe så är ju även det en form av beroende, eller problematisk inställning till alkohol om det sker för ofta. Jag tycker dock det är viktigt att ställa sig frågan varför man känner behovet av det och inte bara se ned på sig själv för det man gjort. Oftast så är det för att man är alldeles för hård mot sig själv och kontrollerande i det övriga livet. Kanske kan man öva på att vara mer förlåtande mot sig själv och inte så kontrollerande?
Jag var nykter i 3 år, när jag började dricka igen gick jag till en alkoholterapeut. Jag slutade inte dricka när jag träffade henne, för hon sa aldrig att jag skulle, vi pratade om så mycket mer än bara själva alkoholproblemet… om allt som rör mig och mina neurotiska sidor. Sen blev jag gravid och slutade givetvis att dricka, men jag fick fortsätta att gå till min terapeut. Efter två år hos henne var det dags att sluta. Jag tänker på henne och det vi pratade om dagligen! Så det är ett tips, att prata med någon som förstår sig på alkoholproblematik men även ångest i sig.
Jag tror att jag nu äntligen kan landa lite i det vi kom fram till och välja vad som funkar för mig och inte. Det är ingen lätt resa att göra, men det går…

Hej,
Viktig sak du tar upp, att man behöver vara snäll mot sig själv och lyssna på sina behov som nykter. Om ens nyktra jag beter sig som en otrevlig förtryckare kommer man vilja revoltera mot sig själv. Att tänka vänliga tankar och acceptera sina gränser utan att skambelägga sig för att man inte orkar allt tror jag är en nyckel till välmående.

Det går bra. Nu kommer min barnfria helg att närma sig , det är då det blir problem. Kämpar på med yoga som är mkt meditation. Min ångest börjar gå över efter förra fyllan o det kan ju vara både bra o dåligt. Men jag ska försöka o bara vara hemma o vila i helgen. Men rastlösheten som kommer, kryper i kroppen. Får se hur man ska handskas med det🤷‍♀️.

Det går bra med nykterheten men i övrigt känns det jobbigt och jag vet inte var jag ska göra av mig själv.. Det är så skört då, lätt att ge upp för ett infall bara för att komma ur denhär tunga känslan av ensamhet och meningslöshet.

@Ella79 jag jobbar fredag och lördag kväll men håller gärna stadig kontakt. Mitt tips är att försöka in något tidigt på morgonen lörd och söndag. En yogaklass eller ännu bättre ett möte med någon

Jag jobbar lördag fm. Så fredagen är lugn men har redan börja tänka på det där vinet på lördag kväll🤬. Vad knäpp man är. Vi ska träffas några tjejer.🤷‍♀️

@Ella79 jag känner något liknande. Vi ska ha gäster imorgon och det kommer serveras en hel del. Jag tänkte ha ett anteckningsblock i köket och notera varje glas som hälls upp till mig, och klockslag.

Hej. Ny här, fint å se hur ni stöttar varandra. Jag har samma problem. När de är fest blir jag nästan alltid för full. Efter en viss mängd är de klackarna i taket och jag häller i mej glasen i allt snabbare takt. Som om att morgondagen inte fanns.. Dagen efter vaknar jag med minnesluckor, skam och ångest som kan sitta i veckor. Så jäkla jobbig känsla.
Dricker inte vardagen och de kan bli nått glas på helgen i övrigt, inga problem. Men sen är de barnledig helg med festligheter och då roar jag mej ofta med hemmafest med vännerna eller utgång.
Jag vill verkligen kunna dricka måttligt. Har en plan nu om att skippa drinkar och vin på fester och hålla mej till cider. Och sen inte ta med fler än jag ska dricka. Ska ta de med mina vänner med så dom hjälper mej genom att inte bjuda mej på alkohol, vilket de ofta och gärna gör. Trugar på mej om jag dricker för sakta. Jag får se hur de går..