Hej!
Jag har under de senaste tio åren haft ett riskbruk av alkohol och t o m missbruk under vissa perioder. Sammanfattningsvis druckit för ofta och vid varje tillfälle för mycket. Det jag ska komma till nu är att jag sedan ca 2016-2017 började få hudreaktioner efter att jag druckit. Ett par dagar efter rejält drickande, t ex tre dricktillfällen på en vecka så fick jag eksem-artade områden i ansiktet, på halsen, på bröstet/nedanför halsen. Och t o m runt ögonen, på den tunnaste huden. Ibland röda områden, ibland runt ögonen liksom "sandpapper" men inte rött, helt uttorkat. Iallafall, omtag låter bli att dricka under två-tre veckor så läker eksemet bort. En bra sak med eksemet är då att jag druckit mer sällan, för det är inte kul att se skrabbig ut, typ äldre.
Så...är det någon här som känner igen detta med hudreaktion efter långvarigt riskbruk. Obs, jag menar inte sådan där hudreaktion som vissa får samtidigt som de dricker, t ex röda fläckar på halsen.

Hej Cajsa_52 och välkommen hit till Alkoholhjälpen!
Du berättar att du haft ett långvarigt riskbruk och att du sedan några år tillbaka fått hudutslag som uppkommit när du druckit under en tid. Vad fint att du skriver här och delar med dig! Kanske har du redan gjort det, i så fall du kan du bortse från mitt råd. Men min rekommendation skulle vara att uppsöka vården för de här besvären och kanske få svar på dina frågor där.

Fortsätt gärna skriva här och berätta mer!

Varma hälsningar,
Emilia, Alkoholhjälpen

Hej!
Jag har sökt hjälp för några år sedan. Då för just eksemen och jag fick utskrivet salvor. Jag sa att jag var 99% säker på att de hörde ihop med drickandet. Läkaren tyckte att så var det knappast. Hursomhelst, jag vet det ju själv. Att jag skrev här var för att höra om någon annan har samma slags hudproblem. För när jag googlar hittar jag bara om det där som vissa får i samband med att de dricker, t ex rödflammig hals osv. Men jag hittar ingenting alls om min "variant".

Hej, läste just en artikel i DN om vad alkohol orsakar för sjukdomar. Olika typer av hudproblem var ett av de problem som togs upp, så jag tror du har rätt. Kan du testa en längre alkoholfri period?

Hej Cajsa,
Jag dricker också för mycket och har gjort i flera år. Förra veckan hade jag tre dagar i streck som bestod av helt sjuka mängder alkohol och efter det fick jag utslag på huden. Jag har aldrig förut i hela mitt liv (trots drickandet) aldrig någonsin haft problem med huden. Kliande på bröst, rygg och mage mest plus ett utslag på halsen. Det syns inte men det kliar. Nu har jag druckit lite mindre sista veckan och det har avtagit lite så jag känner mig rätt säker på att det är alkoholen. Bra att det försvinner när man inte dricker, min plan är ju faktiskt att lära mig dricka måttligt. Hoppas du blir av med dina hudproblem 🙏🏾🙏🏾 Och i övrigt; hur går det för dig med alkoholen om jag får fråga..?

@Amanda L Hej!
Det är liksom svintorra områden, ibland ofärgade, ibland röda. Fläckarna känns som sandpapper då man känner med fingertopparna. Riktigt otrevligt, särskilt som det på sistone är kring ögonen, på den tunnaste huden där man inte direkt vill ha torrt och...ännu mer rynkigt. Får nästan panik, men vet sedan tidigare omgångar att det läker. Idag undrade en kollega om jag fått bältros (!!) gulp.

@Fernanda Hej!
Det går sådär. Har ju vart sommar och jag har (typ) försökt att dricka så glest som möjligt. Låter helt sjukt när jag skriver detta, men det är då det är något speciellt, fest t ex, som jag inte kan låta bli.
Men nu när det är värre än nånsin runt ögonen är jag motiverad att vara nykter i minst en månad, helst tre....

@Kennie Ska verkligen verkligen göra mitt bästa. Det helt sjuka eksemet jag har runt ögonen nu är motiverande, om man säger så.
Detta problem dök upp första gången 2017 och jag har haft denna slags hudreaktion efter alkohol i olika skov. Så vissa perioder har det inte blivit någon rektion.

@Cajsa_52 Tack för svar.
Verkar som dina besvär ändå beror på alkoholen. Kanske bra att försöka skippa alkoholen helt?
Har du försökt med Alkoholprogrammet under Stöd?
Innan det händer något mer med din hy.
Alkoholfritt bubbel är också väldigt gott,!❤️❤️🥳