Smygsuper och skäms

Profile picture for user Källarmannen

Måndag morgon och jag ser tillbaka på en solig helg, ja vad det gäller vädret i alla fall. Men annars har det inte varit så bra, problem och oro för närstående familjemedlem, känt mej nere så jag har tröstat mej med några enheter fredag-söndag. Ingen fylla på något vis, men ändå det här smådrickandet som är så onödigt. Gott det är vardag och jobb igen, har en hel del att göra efter jobbet också så det kommer att bli en vit måndag, skönt!

Profile picture for user Nell

@Källarmannen skrev:"Ja jag vet inte riktigt vad som skall bli nästa steg?"
Du har redan gjort en förändring och känner att du vill minska ännu mer. Och du funderar över vad som skulle bli nästa steg för dig, så klokt!

Du är verkligen inte ensam om att känna att du vill komma vidare än där du är nu. Enligt vår erfarenhet finns det en risk att hamna i en ond cirkel där upprepade snedsteg minskar tilltron till förändring - som i sin tur ökar risken för nya snedsteg. Då kan det vara en idé att försöka göra något annorlunda.

Några sätt att göra annorlunda är att prova något annat vid sidan av att vara här på forumet, ex träffa någon att prata med, prova en vit period eller medicinskt stöd. En kan också konkretisera sina strategier lite genom att tydligare planera dagen eller lägga mer tid på alkoholfria aktiviteter, som komplement till beslutet en tagit på morgonen. Jag ser i ditt senaste inlägg att du redan tänker i de banorna idag!

Vad tänker du om det? Finns det något du kan testa redan idag? Naturligtvis är det du som avgör vad som känns rimligt för dig just nu!
/Nell

Profile picture for user Källarmannen

@prinsessa Tack finaste Du för omtanken 🙏 Så mycket nu, bekymmer och problem från alla håll just nu. Men det går ändå, man får kämpa på och glädjas åt att ikväll så är det ju inte mello på TV,n i alla fall 😂 Blir Top Dog, andra avsnittet. Riktigt bra serie tycker jag 👍 Ha de bäst.

Profile picture for user Amanda L

@Källarmannen Kanske du kan få bra hjälp av Företagshälsan. Arbetsgivaren har tydligen en skyldighet att stötta när man är alkoholberoende, då det räknas som sjukdom. Förstår att du har det tufft just nu, men alkoholen är ju ingen bra stöttepelare, man blir ju bara mer trött och får ännu svårare att lösa problem och svårigheter.
För mig har det varit jättebra med tre månaders alkoholfrihet. Oavsett om man siktar på alkoholfrihet eller måttlighet, så tror jag det är bra att bryta alkoholcirkeln för att få en bättre grund för själva måendet. Och för fortsättningen.
Hoppas att du kan hitta en väg ut. :) Kram :)

Profile picture for user Nell

@Källarmannen skrev: "Jag skall kontakta Företagshälsan och där kan jag få prata med någon och ventilera lite"

Vad klokt att du har bestämt dig att vända dig till Företagshälsovården! Det är mycket som händer i ditt liv just nu som du funderar över.

Det är inte alls ovanligt att en använder alkohol som en strategi när det är tufft runtom i livet. Nu vet jag inte om du redan hade tänkt ta upp alkoholen med företagshälsovården, men vi vet att företagshälsovården ofta har bra kompetens i den frågan och det är en bra ände att börja i när det är mycket som snurrar runtomkring. Vad tänker du om det?

Profile picture for user Amanda L

@Källarmannen
Hej, jag tänkte på dig igår. Lite osäker på om jag skulle skriva , men nu gör jag det ändå. Har ju följt din tråd sen du kom hit.
Jag har förstått att du har en massa svårigheter förutom alkoholen, men kom att tänka på något jag läste, kanske var det i Skål Tamejfan, om att när det är så måste man ändå först och främst ta tag i alkoholproblemet. För att kunna orka/klara av de andra. Låter enkelt, jag vet. Men det kan ju ändå vara så. Det kan också (omedvetet förstås) vara så att man använder de andra svårigheterna som möjliggörare. Man "måste" få lite avkoppling, tröst, bedövning.
Man tänker, "jag orkar inte avstå just nu. Ska göra det sen."
Men som vi vet ökar ju alkohol bara oron, stressen och ångesten.
Jag vet att du skrev att du ville dricka måttligt. Och det har nog flera haft som plan. Men att vilja betyder ju inte att alla kan klara det. Och de som klarar det verkar snarare komma dit via lång nykterhet.
För varje enstaka öl eller glas vin så vaknar ju alkoholbegäret igen. Du måste förhandla med beroendehjärnan om och om igen. Vecka ut och vecka in. Verkar så fruktansvärt jobbigt att börja om hela tiden.
Skillnaden om du fimpar alkoholen är att begäret avtar, tystnar. Kampen avtar efter ett tag. Det blir mer lugn och ro.
Under fliken Alkoholfrihet har jag nu sett flera komma som varit i mycket dåligt skick. Ungefär som jag för snart 90 dagar sedan. De har ångest, mår dåligt, sover dåligt, mår dåligt på alla sätt och vis. Men bara efter 1-2 veckors alkoholfrihet märks stor skillnad. Läs exempelvis Daemons tråd från början eller Dempans.
Det händer något och det går sedan snabbt åt det bättre hållet.
Flera mår på kort tid riktigt bra och det är så tydligt att livet kommer tillbaka!
Det känns för mig som du också hamnat i en ond cirkel som du inte kommer ur. Om jag var du skulle jag absolut prova att vara helt nykter tre månader. För att låta kropp och hjärna vila upp sig. Se om det blir skillnad och kanske ta ett nytt beslut beroende på hur du mår då. Det blir säkert några jobbiga dagar i början, men jag lovar att det är värt det!
I all välmening. Kram :)

Profile picture for user Källarmannen

Bakslag igår 😢 Hade lite folk över igår kväll på mat, och massor med vin 😡 Känns idag får jag medge, men jag kan gott ha det när jag är så urbota dum att vräka i mej, blev säkert 1 liter på hela kvällen.
Idag har jag en hel del att stå i som kräver bilkörning som gott är, så det blir skönt att slippa ifrån lockelsen. Ha en fin helg, ni som läser.