Förhållande

Profile picture for user Tussan65

Jag har haft problem med alkoholen till och från. Mycket ångest som jag dövat med alkohol. Självklart har jag inte mått bra av att dricka. Det har blivit tvärtom. Jag träffade en man för 10 månader sedan och han dricker inte. Nu vill han att vi tar en paus pga mitt drickande och mina alkoholvanor.
Det känns väldigt jobbigt då vi har haft daglig kontakt i 10 månader.
Jag har iaf bestämt mig för att bli helt nykter. Vill börja med antabus. Tyvärr är det lång väntetid till beroende mottagningar.
Har jobbig ångest emellanåt och vill dricka för att döva. Jag har inte druckit på en vecka och det känns bra.
Är så nära hela tiden att köpa alkohol eller gå till puben. Försöker att tänka att det är bäst för mig att inte dricka ngn alkohol. Jag och min partner behöver kanske vara ifrån varandra ett tag.
Han säger att han tycker mkt om mig och att jag betyder mkt för honom. Det känns bra. Får träna mitt tålamod och inte vara så impulsiv som jag brukar när jag har druckit.
Någon annan här inne som har tagit en paus i sin relation?
Tack för ordet ❤️

Profile picture for user Amanda L

@Tussan65 Nej, har inte det. Men vill bara säga att alkohol i sig skapar ångest och oro. Så har du ångest kan det alltså bero på just alkoholen och flrvärras av det. Så det är nog en väldigt bra ide att hålla upp en längre tid och se om det blir bättre. Kanske kan ni också återuppta relationen om han ser stt du väljer den framför alkoholen…
I vilket fall är det bättre för dig. Kram❤️

Profile picture for user Amanda L

Ps Här finns också ett alkoholprogram som kan ge stöd, Alkohollinjen du kan ringa och en kalender som är peppande. Finns också tips i trådarna om böcker och poddar.😌🌻

Profile picture for user Amanda L

@Tussan65 Jag förstår att du är ledsen och förvirrad just nu. Men alkohol är inge lösning utan snarare problemet… Du hittar lkoholorogramnet mm under fliken ”Stöd”.
Ibland svarar de inte direkt på Alkohollinjen men fortsätt försök isf. Programmet kan du börja med direkt.
Poddar och böcker kan du googla på men jag tror du kan hitta en hel del i trådarna här också.
Jag kan rekommendera boken Skål tamejfan som man även kan lyssna på. Drick inte utan försök ta hjälp istället. Se det som hänt som en ögonöppnare. Vare sig det blir detta förhållande eller ett annat i framtiden, så ska det väl inte få stupa på alkohålen? Kram❤️🙏🏻

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L
Tack för ditt svar. Idag är det tungt..Usch. Är så nära att köpa alkohol just nu. Eller gå till puben
Har inte pratat med min partner på flera dagar. Känns jättekonstigt, mår dåligt av det oxå.
Mina negativa tankar tar över.
Ska kolla poddar.
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Tussan65 Hej! Grattis till en vecka nykter!🥳 Läser ditt inlägg i en annan tråd vilket får mig att fundera ”Jag har precis börjat min nyktra resa (varit utan alkohol i 1 vecka). Precis som du skriver, det här går ju bra. Kanske kan unna mig lite öl/vin nu när jag märker att jag klarar att vara utan. Jag märker att kropp och själ mår bättre. Mindre impulstänk och impulshandlingar. Lite mindre ångest. Det kommer att bli bättre och bättre.”

Det låter riskabelt att du funderar på att du kan unna dig öl/vin nu när du märker att du har klarat av en vecka utan . Det är beroendet som ger dig dessa tankar, att du ska unna dig att dricka. Det är det som är det svåra, men viktiga, att genomskåda alkoholberoendet. Ordet unna är en romantiserad bild av ett beroende, det skulle lika gärna kunna stå ”jag ska unna mig att dricka, känna rus en kort stund, sedan få ångest och må dåligt igen”. Att unna sig något, ska vara något som gör att man mår bra och tar hand om sig själv och dricka alkohol är att skada sig själv.

Du berättar att ångesten klingat av något efter en nykter vecka, det är för att du inte dricker alkohol. Alkohol ger ångest, även om du vill dämpa ångesten med alkohol, så förvärras ångesten. Det blir en ond cirkel och hjärnan stressas av alkohol och ger signaler om att dricka mer för att dämpa. Mitt råd är att fortsätta vara nykter minst tre månader. Då hinner din hjärna återhämta sig och komma i balans igen. Din tankar hinner också förändras i denna återhämtning.

Du skriver om mannen du träffat som vill ta en paus pga drickande. Skulle det kunna vara en tillräckligt stark motivation för dig att inte dricka, att visa honom att du menar allvar med att inte dricka? Jag har varit nykter i över 1,5 år och min relation till min man har blivit så mycket bättre. Vi har inga fyllebråk mer då jag är nykter. När jag drack blev min känslor och tankar inte äkta, de förvreds av alkohol och jag var även svartsjuk utan anledningar. Vi har kommit närmare varandra och det fanns en stor överhängande risk att vi skulle gått skilda vägar om jag hade fortsatt att dricka. För mig personligen har jag fått en ny chans att ta hand om mig själv och mitt liv. Mina ständiga följeslagare, ångest och skam, lyser med sin frånvaro i en nykter värld. Jag känner lycka och framtidstro😁.

Kämpa på nu, livet öppnar sig och blir så mycket bättre som nykter💪❤️

Profile picture for user Tussan65

@vår2022 Tack för ditt svar/inlägg.
Antingen har jag skrivit fel eller så har du tolkar min text fel.
Jag har inte tänkt ta någon alkohol alls för att jag klarat 1 vecka utan.
Jag har bes6mig, ingen mer alkohol.
Jag klarar inte att "ta någon eller några öl" nej, det funkar inte för mig.

Jag känner att jag är på rätt väg. Mannen finns kvar ❤️ vi kommer att ses. Kärleken är stark mellan oss.

Härligt att läsa om din resa, att du mår bättre och att du tog dig igenom detta. Blir glad av att läsa det du skriver och det ger mig pepp.
Ha en härlig helg 🤗👍🌞

Profile picture for user vår2022

@Tussan65 Men, vad bra! Härligt att du känner dig på rätt väg och så fint med er starka kärlek❤️. Kärleken övervinner allt❤️. Ha en riktigt fin lördag i solen🌞

Profile picture for user Tussan65

@vår2022 ja hoppas att kärleken övervinner allt. Känner ett litet avstånd till mannen.
Vi har haft en liten paus för att hämta andan och reflektera över saker å ting.
Förut hördes vi varje dag. Nu har det blivit glesare. Tråkigt men inte jättejobbigt. Jag har druckit mycket pga våran relation. Han är 7nte den pratande personen precis.
Jag har lätt för att uttrycka mig. Det har skapat oro i mig. Har fått dragit ur honom vad han tänker på. Han har varit ganska irriterad på mig. Har frågat varför.. har inte fått ngt direkt svar.
Nu i efterhand har han sagt att det har varit ett irritationsmoment att jag dricker hela tiden när vi ses.
Vi bor i olika städer.
Vi har bestämt för att ses till helgen. Hoppas att det blir bra, vilket jag tror.
Skulle förhållandet ta slut är jag ganska säker på att jag kommer att dricka för att döva. Hoppas att det inte blir så.

Profile picture for user vår2022

@Tussan65 Att du blir nykter för din egen skull är det viktigaste och att döva svårigheter med alkohol gör saker bara värre. Man löser inget och kommer inte framåt. Man står bara och stampar på samma ställe med sin ångest och oro.

Du berättar att du druckit mycket pga er relation. Och han har i efterhand berättat att det varit ett irritationsmoment att du druckit när ni ses. Har du druckit för att han inte är så talför och inte pratar så mycket? Att det har skapat oro hos dig? Hur vill du att er relation ska se ut? Vilka behov har du? Blir relationen bättre för att du är nykter eller är det något annat som skaver?

Profile picture for user Tussan65

@vår2022 jag tänker att om jag inte dricker så tänker jag klarare och får inte lika jobbig ångest.
Jag tänker efter mera innan jag säger något om jag inte har druckit.
Jag har varit med om en hel del jobbiga saker i mitt liv men alltid rest mig. Jag tycker så galet mkt om den här mannen och vill att det ska fungera. Såklart inte till vilket pris som helst.
Han säger själv att jag betyder mkt för honom om och att han har väldigt mkt känslor för mig.
Jag kan ärligt säga att det har eskalerat med alkohol när vi har träffats. Jag sa till honom för ca 2 månader sedan att jag skulle dra ner på drickandet. Det kommer inte jag ihåg att jag sagt.
Enligt honom så böt jag bara ut öl mot vin . Hällde upp rödvin i stora petflaskor som jag tog med till honom. Dessutom kunde jag dricka lite vin på tåget när jag åkte till honom.
Tragiskt 😔

Profile picture for user Viento

@Tussan65 Min man har beslutat sig för att lämna mig pga mitt alkoholintag. Först nu vaknar jag upp och förstår att jag inte kan fortsätta dricka. Det gör väldigt ont att jag förstört mitt förhållande pga att jag inte klarar av att dricka. Han beskriver att han känner sig misshandlad. Jag är helt förkrossad över att jag inte räddade vårt liv innan det var försent. Så nu är det nog! Jag känner att det ändå ska bli skönt att leva nykter från nu,oavsett om min man kommer tillbaka eller inte. Jag är så less på att vara trött och orkeslös
Jag hoppas du klarar dig fint och att din kärlek ska spira igen. Det är vad jag hoppas på för min egen del också.

Profile picture for user Tussan65

@Viento oj vad jag känner med dig. Ingen lätt situation. Det skulle göra att jag började dricka igen . Vet inte om jag skulle orka med ett uppbrott.
Har ni någon kontakt?
Finns det känslor kvar från hans sida?
Ni kanske är gifta och har barn?
Vad säger han till dig?
Många frågor blev det. 😊
Hoppas att du tar dig igenom detta.
Kram. Lycka till 🌸

Profile picture for user Tussan65

@vår2022 vet egentligen inte. Det blev på något sett normaliserat. Jag gillade att va lite lullig när vi var tillsammans.
För mig har det alltid funnits alkohol med i bilden vid mina relationer.
Jag har aldrig förr träffat en man som inte dricker. Lite jobbigt tyckte jag att det var i början. Sen vande jag mig.
Såklart att han inte tyckte att det va så kul att jag alltid skulle dricka. Jag var ju van med det. Personer som inte dricker har varit torrbollar i mina ögon (förr).

Profile picture for user Amanda L

@Viento Så tråkigt, men jag hoppas du kan sluta dricka alkohol och förhoppningsvis skapa dig ett bättre liv framöver. Skriv här och ta hjälp, och även om det är tufft hoppas jag att du verkligen tar tag i det. Alkohol bedövar tillfälligt, men är ingen lösning på något enda problem. Skapar bara nya.
❤️

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L jag vet allt det där, att det ska9mer ångest. Ibland känns det väldigt tufft att stå emot.
Minsta lilla som får mig att få ångest gör att jag vill dricka för att döva.
Ska prova mindfulness och se om det funkar. Ska tr psykologen i morgon.
Denna väntan, det tar knäcken på mig. Fattar inte varför jag inte kan vila i det som är.
🤔😔

Profile picture for user Amanda L

@Tussan65 Jag svarade Viento i din tråd. Men till det du skriver så tror jag att nästan allt handlat om tid. Det tar tid för hjärnan, vanor, känslor att förändras. Men det kommer att förändras, bara du orkar hålla ut. Tid och tålamod. Jättebra att du fått tag i psykolog att prata med också! ❤️

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L jag såg att du hade svarat Viento. Ingen fara.
Jag har väntat över 1 månad på att få komma till psykologen och idag fick jag veta att det är framskjutet till slutet av maj. Så trist.
Återigen prövas tålamodet.😔

Profile picture for user vår2022

@Tussan65 Ja, när man dricker ofta så blir det normaliserat. Så var det för mig också. Det som ändå är intressant är att försöka finna vad som ligger bakom att man vill vara lullig tillsammans. För mig blev det att jag blivit beroende och suget efter alkohol gjorde att jag automatiskt hela tiden suktade efter alkohol och drack. Beroende tog också bort min självkänsla och mitt självförtroende. När jag drack var jag inte lika ängslig och fick ett falskt självförtroende. Det höll bara så länge jag var påverkad. Beroende dränerade verkligen mitt ”jag” och det var så självdestruktivt.

Jag vet sedan tidigare när jag lyckats vara nykter någon månad, att jag mått så mycket bättre och fått både bättre självkänsla och självförtroende. Denna gång när jag slutade dricka, var jag lite orolig för hur jag skulle kunna känna mig säker utan alkohol, hur skulle jag klara av olika umgängen nykter, men mindes att jag faktiskt kände mig säkrare efter en tid som nykter. Och det stämde väldigt bra! Jag känner mig väldigt stabil, säker och trygg i mig själv idag, nu när jag är nykter. Jag samspelar så mycket bättre utan alkohol, jag behöver inte vara lullig längre. Samspelet blir så mycket mer äkta och sant, det blir det inte med alkohol i kroppen. Jag skulle idag ha väldigt svårt för att leva ihop med min man om han skulle gå omkring lullig, så som jag gått omkring.

Ge dig tid till att vara nykter en längre tid och känna skillnaden. Lita på att du kommer att vara omtyckt, du behöver inte vara lullig för det. Som nykter kommer du att få möjlighet att komma åt dina äkta känslor, du kommer att få ökad självkänsla, du kommer att vara tillgänglig och närvarande för din omgivning. Ge dig själv chansen och en möjlighet till att må bättre, känna stabilitet och ett lugn. Allt detta fick jag när jag slutade dricka och jag ångrar inte en sekund. Jag skulle aldrig klara av de olika utmaningar jag stött på om jag inte hade varit nykter, det ger kraft och styrka❤️

Profile picture for user Tussan65

@vår2022 mkt bra skrivet. Jag vet att jag har druckit alldeles för tillsammans med min partner (han dricker inte)
Vet egentligen inte varför jag skulle dricka alkohol hela tiden då vi träffades. Kan knappt svara på det.
Vet att jag även tänkte att jag ville börja med tabletter tillsammans med alkohol. Lugnande eller sömn tabletter. Nu gick det inte så långt (som tur var) . Det hade kunnat sluta riktigt illa.
Vändningen kom när min partner sa " om vi ska fortsätta att träffas så måste du ändra dina alkoholvanor"
Efter det har jag inte druckit ngn mer alkohol.
Jag redan "lite" lugnare känslomässigt.
Reflekterar över min situation, hur blev det så här?
Avskydde när min mamma drack och grät (som hon ofta gjorde)
Jag förlorade respekten för henne.

I min lilla hjärna så finns den en god och en ond sida. En som vill mig väl och en annan som inte vill mig väl.
Tyvärr tycker jag att det är den negativa sidan som styr och tar över.
En dag i taget. Inte ens det är lätt 😔
Bara att kämpa på och inte ge upp.
Tack för bra input ☺️👍🌷

Profile picture for user Amanda L

@Tussan65 Det är nog den kamp som jag och alla alkoholister upplever. Läste om det i Tänka klart av Annie Grace. Handlar om att en del av hjärnan, kan kalla det beroendehjärnan tagit över och beslutar det som en annan del ska sköta egentligen. Kampen resulterar i att du kan bestämma en sak med din förnuftiga del, men sen ändå göra vad beroendedelen säger. Oftast att dricka mer alkohol. När du slutar dricka kommer beroende få mindre och mindre att säga till om. Kampen avtar. Utan alkohol kommer den delen att vara sovande mer eller mindre. Förnuftet får styra utan en massa kamp. Så det blir bättre.

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L börjar känna mig klarare i huvudet efter 2 veckor nykter 😊
Har inte lika mycket ångest, även om den kommer och går.
Den negativa sidan av hjärnan säger " ska du inte dricka lite alkohol" 😜
"Du kommer att må bättre"
Nääää säger den positiva sidan.
Vet att jag blir tvungen att börja om igen.
Antar att man inte ska dricka något med alkohol i??
Inte ens alkoholfri 🍺 öl
Det kanske triggar igång suget 🤔
Bättre att avstå helt.

Tack för all info. Jag börjar förstå mer och mer hur hjärnan fungerar.
Ha en fin dag.
😊🌞

Profile picture for user Daemon

@Tussan65 Jättebra att du skippar alkoholen! 💪 Vi delar alla problemen med alkohol här, i varierande grad så klart. Är själv inne på Dag 11 som alkoholfri nu. Kommer hoppa över några sedan tidigare planerade ”högriskare” i helgen och hålla mig hemma istället, för jag vill inte riskera att bryta min svit.

Jag har läst här om alla de positiva effekterna man får som alkoholfri och det håller min motivation uppe. Jag har också plockat upp tipset från @Amanda L om att lyssna på Skål tamejfan. Är exakt halvvägs inne i den boken och den är KLOCKREN…! Det är läskigt mycket som stämmer i den, så även jag rekommenderar den.

Men som sagt, det finns också mycket tips och stöd att få i trådarna här. Kan helt ärligt säga att utan det hade jag säkerligen varit berusad igår kväll…

Profile picture for user vår2022

@Tussan65 Det som hjälpt mig är att tänka på hur jag vill att mitt liv ska se ut och vad det ska innehålla som nykter. Vilka värderingar som är viktiga för mig och hur jag ska gå mot mina värderingar. Hur fint mitt liv kan bli som nykter och allt som jag kan göra som nykter. Hur jag vill må och känna. Det är positiva tankar och det ger positiva känslor när man tänker på detta. Jag kan måla upp bilder i mitt huvud om hur jag vill ha det och må. Jag fokuserar på de positiva tankarna. Det kör över negativa tankar som att ”det är synd om mig som inte får dricka, eller inte kan dricka”. Sådana tankar skapar negativa känslor och även sug.

Så fundera på hur du vill ha det och må🌞❤️

Profile picture for user Tussan65

Hej, jag har varit utan alkohol i 3 veckor nu. Suget finns där men har hållit mig ifrån alkohol.
Det känns bra även om jag gärna skulle vilja gå till en uteservering och dricka öl. Jag kommer inte att göra det.
Mår väldigt bra just nu. Något har hänt i mitt huvud (mina känslor, tankar) har förändrats.
Min partner märker det och han har även ändrat inställning till vårat förhållande på ett positivt sätt.
Det känns nästan för bra för att vara sant.
Vill fortsätta att må så här bra.
Tack för ditt inlägg 🤗🌸

Profile picture for user vår2022

@Tussan65 Du låter lugn och harmonisk. Vad fint att du kan känna förändringen i dina tankar och känslor och att du mår bra. Ju mer tiden som nykter går, desto mer kommer din hjärna att återhämta sig och komma i balans. Tänk vad härligt att möta sommaren nykter och lägg märke till skillnaden du kommer att känna i dina sinnen. Jag upplevde mer nyanser i färger och även i mina betraktelser av naturen. Fint att det känns så positivt med ert förhållande❤️

Profile picture for user Tussan65

@vår2022 Tack , det känns bra.
Ska till beroende mottagningen i slutet av maj. Får se om jag börjar med Antabus. Håller tummarna att förhållandet fortsätter som det är nu.
🤗🌸

Profile picture for user Woman52

@Tussan65 Bra kämpat!
Jag har haft Antabus i snart två månader. Jag har misslyckats på egen hand tidigare, och nu ville jag ha hjälp av Antabus. Det känns helt fantastiskt! Jag behöver inte fundera på om jag ska dricka eller inte, för jag KAN inte dricka. Det blir så enkelt då.

Jag går på uteserveringar. Dricker alkoholfri öl. På detta sätt tränar jag upp mig på det som ska bli mina nya vanor och rutiner framöver.

Jag är förvånad över att jag inte får några frågor alls kring min nykterhet. Jag trodde innan att detta skulle bli jättejobbigt att ”erkänna” för alla omkring mig, men ”ok”/”jaha” och inga frågor.

Jag vill kunna göra allt; gå på AW, ha fest hemma, gå ut och dansa, sitta på uteserveringar osv osv fastän jag inte dricker alkohol. Nu med Antabus så har jag möjlighet att träna massor på dessa situationer utan att riskera att dricka.

Önskar att jag valt Antabus redan 2019 när jag försökte utan hjälp, oss misslyckades. Mitt missbruk blev värre efter det misslyckandet.

@Tussan65 - ville egentligen bara säga att Antabus är finfint… man har ju liksom så mycket runt omkring att kämpa med, så att då slippa att varje dag/timme/minut behöva besluta om alkoholfrihet underlättar. Tids nog kommer man dit, men då har man ju redan hunnit sätta nya rutiner, blivit av med mycket av suget och börjat leva annorlunda! 😃

Profile picture for user Tussan65

@Woman52 tack för din input..Jag har varit utan alkohol i 5 veckor nu utan hjälp. Liite sug men inte mkt.
Har varit på beroende och lämnat prover. Pratat med alkoholläkare och ssk.
Vill inte börja med antabus pga biverkningar. Det är bra att det finns för dom som behöver det.
Än så länge klarar jag det på egen hand. Men längre fram vet jag inte. Dricker alkoholfri öl ibland för att jag gillar öl. Funkar fin fint.
Har varit på uteserveringar och druckit alkoholfri öl.
Som sagt ,bra kämpat och ge aldrig upp.
Investera i dig själv ❤️❤️