Vara alkoholfri eller måttlig?

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Låter som du mår bättre, men visst är det talande ändå hur mycket alkoholen måste krävt av energi och ork? Det är konstigt att man orkar dricka så mycket plus allt annat samtidigt. Det är säkert klokt som du gjort, ta det långsamt. Jag har också sagt nej och lämnat bort en hel del saker som jag varit involverad i tidigare. Orkar inte just nu. Och det handlar säkert både om att orka med processen med att bli nykter, men också återhämtning. Fast glömmer bort mig ibland…

Profile picture for user Andrahalvlek

@Amanda L Och vet du - ofta har vi druckit för att orka lite till. Vi har egentligen inte orkat, men vi har använt alkoholen som startgas och fartdämpare.

När vi blir alloholfria börjar vi lyssna på kroppen och knoppen. Och förhoppningsvis ger vi den vila när den behöver. Ingen tackar oss när vi kör rakt in i kaklet i 190 knyck. Jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression tre gånger. Fy fan, aldrig mer.

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Amanda L och @Andrahalvlek Yes, precis så är det.

Jag får piggare perioder oftare, men blir fortfarande väldigt trött tidvis. När jag blir trött nu blir jag nästan ännu tröttare än tidigare. Skumt? Jobbade hemma idag och vid tre-tiden blev jag så trött att jag nästan mådde illa. Ofantlig trötthet, inte ofta jag känt så där tidigare och aldrig så där helt plötsligt. Sov en halvtimme tillsammans med hunden. Som sagt, har aldrig uppskattat och prioriterat sömn så som jag börjat göra nu. Man ska ju skaffa hobbys, sova är min nya hobby! 😁💤👍

Under en period på många år jobbade jag alldeles för hårt. Idag förstår jag inte hur jag orkade, blir helt ärligt nästan ledsen och får panik när jag tänker tillbaka på det. Hur gick det till? Kunde aldrig varva ner. Inte för en dag. Satt i princip varje natt och jobbade, inte sällan fram tills ett-två. Blev sen turbostressad när semestern kom och det tog lång tid att komma ner i varv, så att man kunde börja fundera på vad man skulle hitta på. Blev jättestressad om vi i förväg bokade in en massa på semestrarna. Framförallt på somrarna. Behövde luft, inte tajta bokningar. Vintern och skidsemestrarna funkade ok. När det gått några veckor på sommaren och det började kännas iaf lite bättre, då blev jag stressad igen över att semestern i princip började ta slut. Så var det, under flera år. Förstår inte hur min fru orkade med det… 🙁 Självklart gjorde vi ju grejor och åkte på resor etc, men det var inte ok att mitt dåliga mående styrde hela familjen på det viset. Självklart får man dåligt samvete när man tittar i backspegeln.

Nu jobbar jag väl 60-70% i snitt mot förr och landar mer på normala 8 timmar i snitt per vecka. Och jag är ordentligt trött efter 8 timmar. Egentligen redan efter 6-7 timmar… Men jag känner att trots att jag haft det bättre under något år nu, så har jag inte återhämtat mig. Tröttheten finns där och min stresstålighet är betydligt lägre än innan. Jag tycker dock att stresståligheten redan förbättrats lite grand under denna månaden som alkoholfri. Bättre tålamod också (vilket förr varit en stor styrka hos mig både inom jobb och sport). Jag har börjat kunna fokusera lite bättre på uppgifter nu, men under korta perioder. På rätt spår i alla fall!

Har funderat kring när jag började dricka alkohol som jag gjorde på slutet. Kan inte säga exakt, det har smugit sig in. Somrarna har så klart fungerat som språngbrädor, och sen har jag förmodligen upptäckt att man kan använda det som artificiell energi för att orka. Började som sagt smyga sig in lite väl mycket alkohol under vardagen också, säkert för att ”generera energi” som du säger Andrahalvlek. Problemet är ju då som bekant att man till slut får mindre och mindre energi till att faktiskt göra någonting då man inte dricker.

Jag kände att jag nått en punkt där energin var i botten och alkoholen alltför viktigt. Den började styra mina tankar på ett läskigt sätt. Har som sagt en jättebra situation på jobbet nu, faktiskt väldigt bra och mil ifrån hur det var tidigare. Min fru säger att hon fortfarande tycker jag är ok. 🤪 Jag är fortfarande i ok:ish fysisk form. Men allt detta var på klar nedgång. Alltihop! Alla dessa saker började klart och tydligt påverkas negativt. Och när den resan börjar, då kan det gå snabbt - och det är jag absolut inte intresserad av!

Bra påminnelse det sista, till mig själv! 😊
Eller som du utrycker det på ett väldigt bra sätt @Andrahalvlek:
”Fy fan aldrig mer” 😍

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Låter verkligen som du behöver vila och pterhämtning! Jag har också varit nära väggen två ggr i livet. Den sista strax före pension. Då helt slut. Kan vara så att alkoholen blev en krycka på alla möjliga sätt. För att stressa ner, för att orka med… Men till slut blev det som en karusell som bara gick fortare och fortare.
Jag minns att jag skulle ha överlämning av jobbet en månad, när jag blev pensionär, men orkade bara några dagar. Sa till chefen att nu går jag, ni får ringa om det är nåt. 😵‍💫 Då är man trött. Nu sedan jag slutat dricka vilar jag också mycket mer. Och som sagt även avsagt mig en del frivilliga åtaganden. Nu är mina behov viktigast för första gången. Det får vara så ett tag. 😌

Profile picture for user vår2022

@Daemon @Amanda L @Andrahalvlek Ja, det är otroligt när jag tänker efter hur hårt jag kört på i alla håll och kanter förr. Och hur alkohol båda dämpade och gasade. Jag tycker att tröttheten var stor första tiden som nykter och att den stabiliserats. Jag är pigg på ett helt annat sätt och trött på ett helt annat sätt som nykter, mer äkta och jag känner signalerna på ett annat sätt. Tänkte häromdagen att jag märker en skillnad i att orka slutföra saker eller att inte ge upp. Tex så åt jag mycket onyttigheter under en vecka och rörde mig inte så mycket. Det kändes ok och veckan därpå åt jag nyttigare och rörde på mig. Jag fick inte stress eller prestationsångest av det som tidigare. Det kunde tidigare leda till att jag lade av, massa ångest, men nu är jag mer chill. Eller nu när jag varit överansträngd i knät och långsamt tar mig tillbaka genom kort jogg och att gå emellan. Det stressade mig tidigare, men nu tar jag det chill och är glad för att jag är på väg tillbaka på ett hållbart sätt. Det finns ett långsiktig tänk om livet numer och inte quick fixes som förr och som aldrig håller.

Tänk vad mycket gott nykterheten medför! Det är verkligen spännande med all positiv utveckling på faktiskt alla livsområden. Finns inte en chans att vilja byta till livet innan med alkohol. No way!

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon I början sov jag middag 30 min var och varannan dag. Eller höneblund som jag kallar det, en kvinnlig variant av tupplur.

Jag blev nykter precis när corona bröt ut så vi blev hemskickade och 30 min höneblund på lunchrasten var verkligen vad jag behövde. Man snabbladdar batterierna oerhört effektivt.

Längre tid än 30 min funkar inte för mig, då får jag problem att somna på kvällen. Kl 22 larmar mobilen för läggdags. Jag behöver 7 tim sömn.

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek ”Höneblund”
😂 Vinnande bidrag ikväll! 😂

Jag ska definitivt bli bättre på, i mitt fall då, tupplur. 😁 Det är verkligen en energi-boost. Jobbar hemma en del varje vecka och då ska jag planera in det. Men även helgerna bör man ju utnyttja för denna (i mitt fall nyfunna) aktivitet.

På tal om vila, läggdags nu! 😊
Sov gott!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Känner igen mig jätte mycket i det du skriver om att köra på och vara så uppe i varv att man inte kan slappna av förrän semestern nästan var slut! Jag körde på i så många år jag med och sedan med hjälp av A för att orka för att sedan förstå att det kommer gå åt helvette om jag fortsätter dricka på det viset.

Jag var döds trött i många månader efter jag slutade dricka, tror att kroppen äntligen blir lyssnad på och vilan är bara att acceptera att man behöver! Så som jag hade slitit på min kropp och hjärna! Aldrig lyssnat på den utan bara tagit till A för att kunna fortsätta! Låt det ta den tiden det tar, var snäll mot dig själv och lyssna på kroppen så den får vila och återhämta sig❣️

Kram

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette ”Låt det ta den tiden det tar, var snäll mot dig själv och lyssna på kroppen så den får vila och återhämta sig❣️”
Jag försöker verkligen tänka på det. Vila! 😍 När jag kommer hem fortsätter mitt fokus på det. Sömn är som sagt något jag nyligen lärt mig uppskatta på riktigt.

Denna helgen blir en extra utmaning. Är på några dagars event där folk runt omkring mig i sällskapet kommer dricka alkohol i alla former. Inte jag dock, fortsätter med 0.0%. Även om det blir betydligt senare kvällar än jag egentligen vill / orkar med, så vet jag att en person kommer vara piggare än resten av gänget på morgnarna.

Sov gott!

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette Yes, vi flyger hem på söndag kväll och då kommer folk vara slitna… 😂 Under dagen har det druckits en del, och nu på kvällen ökar det… och ökar… 😊

Det känns väldigt annorlunda att inte dricka alkohol, men samtidigt bra. Tankarna skiftar runt, som i en torktumlare. 😁 Men det ska nog gå fint!

Jag känner mig stabil i mitt beslut.

Trevlig kväll! 🎶

Profile picture for user vår2022

@Daemon Bra jobbat av dig att hålla dig nykter på resan💪. Det ger dig erfarenhet och du har fått en inblick i hur det ser ut nu när du inte själv är i alkoholbubblan. Du kommer inte att vara sliten som de övriga, så skönt!

Ha en fin nationaldag och var stolt över dig själv!🌞🇸🇪🌺❤️

Profile picture for user Daemon

Vardagen lunkar på. Lite pyssel på jobb. Har landat efter helgens urladdning. De drack faktiskt mindre än förväntat… Berodde det på mig eller var det en slump? 38 dagars nykterhet imorgon bitti. Känns nästan overkligt. Onsdagar brukade jag av någon anledning alltid dricka vin. Inte idag. Idag roade jag mig istället med att vattna i trädgården. Hunden älskar det, kanske t.o.m. mer än växterna. 😊 Studentfirande ikväll ett par hus bort och fullt ös i högtalarna. Mycket ABBA, Timbuktu, och inte minst Håkan Hellström. Var ute med hunden en kort sväng. Tre tjejer satt utanför huset till studentfesten och snackade. Plötsligt tog de ton samtidigt och sjöng, riktigt högt, ”din tid kommer 🎶”! Hunden tvärvände skräckslagen och rusade hemåt. 🐶

”Din tid kommer.”
Min nya tid har kommit! 🤘Men jag är lite orolig för bla Midsommar och semestern. Nya intressen och vanor är ofta lättare att följa i början. Nyhetens behag. Lite rosa skimmer och extra energi i början, sen kommer den riktiga vardagen. Ett maraton börjar vid 32km. Då krävs att man uppnått fullt commitment , annars går det inte. Har jag genererat tillräckligt med positivitet kring min nykterhet nu för att överleva grillningens och bib:arnas högtidsperiod!? Jag tror och hoppas det.

Känner dock att jag måste ta mer hjälp av något av mina intressen nu, som distraktion. Behöver definitivt boosta den biten!

God natt! 💤

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon I början av min nykterhet gjorde jag en speciell låtlista på Spotify med låtar som jag laddade med positiv energi. Låttexter som jag tolkade efter hur jag mådde just då i min nykterhet - och hur hoppfull jag kände mig inför framtiden. Jag spelade låtlistan ofta, gärna högt i bilen, och sjöng med högt. Det var ett snabbt sätt att kicka igång endorfinerna.

Några av mina låtar: Så gott att må gott igen (Peter le Marc), Lev nu dö sen (Miss Li), En stund på jorden (Laleh) och givetvis Din tid kommer (Hellström i Otto Knews remix). Jag kan skriksjunga och fuldansa helt själv när jag känner att jag behöver det. När som helst kan jag spela min låtlista och verkligen känna det framtidshopp jag kände i början av min nykterhet. Och framtidshoppet blir bara starkare med tiden, samtidigt som jag verkligen kan njuta nu, nu, nu.

Alkoholen tar ifrån oss möjligheten att känna glädje i vardagliga ting. Som nykter får man tillbaka den förmågan. Lycka är att var nöjd med det man har, och jag är numer lycklig.

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

@Daemon
Jag tror du har rätt. I början är allt nytt och en kamp mit sug och pngest på olika sätt. Det är både spännande och intressant att byta liv. När det börjar bli vardag, så krävs goda vanor istället. Det räcker inte med att bara vara nykter. Livet måste gå vidare och utvecklas. Vi människor är ju sådana tänker jag.
Att vara tillfreds men samtidigt utvecklas är mitt mål.
Hittade ett inlägg idag som jag kopierat. Tänkte att det kanske skulle inspirera dig till att bygga ditt nya liv. Iaf tyckte jag det, förutom det där med minus 30 kilo. Då skulle jag väga 26 kg, aning för magert…😀 Så här var det i alla fall:
”Har nu varit nykter i 1 år. Fördelar:
Gått ner ca 30 kilo.
Mår utmärkt.
Har ett stabilare psyke
Sover på nätterna
Har inget dåligt samvete längre som gnager på mig
Har fått bra relationer igen
Har fått ökad livslust
Depression är borta
Ökad rörlighet i kroppen
Mer pengar över
Mer tid över

Det här är bara några av de fördelar som just jag har fått. Det är aldrig för sent att börja om i livet. Det här är nog de sista jag kommer skriva i de här forumet. Vill önska alla här ett stort lycka till på er väg mot nykterhet. Det är
Mödan värt😊”

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Fuldans är underskattat! ’Dancing with myself’ (Billy Idol). 😊 Jag gillar att göra Spotifylistor, ska kombinera ihop något nytt. Bra tips på positiva låtar. Jag gillar så himla många olika typer av musik, blir svårt att välja.

Jag får också en enormt positiv energi av musik och bra låtar. När man bränner av en låt högt i högtalarna behöver man verkligen ingen alkohol, känner mig nästan hög ändå! Sjunger också jättegärna i bilen och hoppas varje gång att ingen j-kel har satt dit dolda mikrofoner.

Jag ska nog också börja utnyttja den där känslan lite oftare. Det blir ju en flykt, i positiv bemärkelse, från negativa tankar! 😍

Profile picture for user Daemon

@Amanda L
Jag har märkt att jag blir mycket mer känslomässigt påverkad nu efter att ha slutat dricka alkohol (blivit ”böligare” i hjärnan 😊)…
…vilket fint inlägg!! 🥲🥹😍
Wow, vilken utcheckning! Den bet…

Det mesta av det där vill jag också uppnå! (Minus 30kg funkar dock inte för mig heller. Mitt mål är minus 2-3 kg. 😊) Så många positiva effekter för både kroppen och relationer. Jag vill kunna skriva en liknande lista om ett år! 😍

Sov gott!

Profile picture for user Daemon

40 dagar.

Har skrålvrålat lite till olika låtar på Guldkanalen 80-tal hela morgonen. Käkat frukost ensam, med hunden. Resten av gänget sover. Hunden och jag ligger ett steg före, det blir ju så när man håller sig till den alkoholfria gräddfilen. 👍

Om en liten stund bär det av till skogen, hunden och jag. ☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Grattis till 40 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och många livsviktiga insikter. Själv ska jag idag till ett ställe med många tusen andra, den ena fullare än den andra. Det blir roligt att studera.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Daemon Grattis till 40 dagar!🥳 grymt! Det är härligt att skrålvråla till gamla dängor😁. Jag renoverade ett rum när jag varit nykter några månader, stängde in mig, verktyg och en högtalare i en vecka och skrålade för full hals till musiken. Det var då min man sade att han såg en skillnad hos mig, att det syntes på hela mig, att jag var lycklig och tillfreds. Han tyckte jag blev vackrare också😁. Det stämde bra!

Ha en riktigt fin tur med hunden i skogen, ska också iväg om en stund med mina voffsingar🐕🐕🌞❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Åh men så himla kul💃🏾🕺🏻🪩 Grattis till 40 dagar!! Ja, man borde ta mig fan vråla för varje nykter dag för det ta mig sjutton är så stort (snygg svenska!) 🥳

Ha en riktig fin toppenlördag🥰☀️🌸

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Lyssnar just på en bok som heter Lektioner i kemi, både rolig och med insikter om livet för en kvinna på 50-talet. Min favorit i boken är en hund som heter Halvsju. Mycket klok. Förstår det mesta. Just en sån jag skulle vilja ha om jag bodde i hus. Just nu enbart bladlöss (på balkongrosen) och en enstaka spindel att ta hand om.
Ha en fin lördag!🙏🏻❤️

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Tack! 😊
Ett ställe med flera tusen fulla personer, wow! Ska du berätta för dem att de ingår i en ’vetenskaplig’ studie? 😁😉 Intressant att se vad du tycker om det, om det känns turbo-jobbigt eller fortfarande kul!

Hoppas det blev lyckat!

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Tackar! Härligt med så fin feedback från din man! 😀 Viktigt att man känner framgång och om någon annan säger att de ser positiva förändringar känns det bra x 1000. 😍

Hoppas din hundskogstur också blev bra? 🐶 Lite blåsigare idag, men fortfarande kanonfint väder.

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Tack! 😀
Ja, om någon sagt till mig för 41 dagar sedan att jag snart kommer ha varit nykter i 40 dagar hade jag nog mest tyckt att den personen var tramsig. 😁

Hoppas du också haft en fin lördag! ☀️😍

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Läste lite om den där boken. Ingen dålig debutroman! 😁 Får kanske bli lite sommarlyssning av den för mig. 👍 Har ju BookBeat nu, efter att jag lyssnade igenom Skål tamejfan.

Bladlöss är mindre skojiga… Spindlar är bra på att fånga kryp! Men hundar är lite trevligare… 😍🐶 En kompis i alla lägen.

God natt! 😊

Profile picture for user Daemon

Har haft en riktigt bra jobbvecka. Kände mig på fantastiskt bra humör när jag körde hem från kontoret. Lite grand kände jag suget efter det ”vanliga” glaset iskallt vitt vin, men inget allvarligt då. Skakade det av mig ganska lätt. Kom hem och var full av energi. Fixade några grejor innan jag stack och handlade. Hade planerat en riktigt härlig löprunda innan käket.

Då kom regnet och åskan, och sen efter ett tag vill familjen äta. Jag vet att det är supertramsigt, men jag dippade totalt… 🙁 Regnet är ju jätteefterlängtat, och jag förstår inte hur jag kan få en sådan här dipp.

Får nog erkänna att det är värsta dippen hittills. Känns som att jag ramlat ner från någonting där uppe i det blå, rakt ner i hård asfalt.

Just nu känner jag mig besviken och deppig över att jag inte kan ta ett glas vin och frustrerad och ledsen över att löprundan jag tänkt på hela dagen inte blev av.

Känner mig nästan som en 2-åring. Löjligt svårt att kontrollera tankarna i positiv riktning. Jag antar att den här typen av dippar lär komma nu framöver och att risken för att åka dit ökar…? Måste erkänna att jag inte riktigt var förberedd på detta. Det har ju gått ganska bra tidigare. Måste göra någonting ikväll för att få igång den positiva generatorn igen, för just nu känns det inte alls bra.

Profile picture for user vår2022

@Daemon Alltså, jag kan känna igen mig! Om tex en löprunda inte kan bli av pga olika hinder, jag blir irriterad och småtjurig och tycker att det är någons fel😂. Speciellt med träning kan det bli så. Man har laddat, sett fram emot det och det blir totalt platt fall! Det kan bli svårt att ställa om till annan träning, typ sit-ups mm, men det har funkat när jag gjort det. På något sätt måste jag ladda ur mig fysiskt. Annars sätta på en film och planera att du ska iväg tidigt imorgon bitti istället. Tänka hur skönt det kommer att bli, en löpning, dusch och god frukost med kaffe på det😁.

Ska prova på en lätt löptur med mitt gips imorgon, har småjoggat och det har funkat bra. Fatta vilken två-åring jag var när jag insåg att gipset kommer att vara på i 4 veckor! Men har powerwalkat, gjort styrketräning som funkar och imorgon ska jag springa lite. Man får ställa om, först två-åringen och sedan lite äldre😁. Så träning imorgon bitti tankar tror jag på.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

@Daemon Kom på, minns när jag var typ där du är nu. Jag insåg att jag druckit pga av dessa känslor och ilska. Det var jag inte riktigt medveten om. Så det blev tydligt och det var bra att få det synligt. Ett sätt är att låta tankarna och skitkänslorna bara vara. Registrera dem, ok nu känns det skit, då får det vara så. Blir bättre imorgon. Sedan släppa dem och låter dem passera. Inte kämpa emot och tvinga på dig positivt tänkande. Bara vara❤️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Jag tror det kan vara en del av processen. Jag minns iaf något liknande. Det kom också rakt ut från det blå. Och det var en hemsk känsla. Minns inget som ens kunde ha orsakat den. Skrev om det i min tråd.
Fick tröst av någon som skrev att sånt kan hända. Jag ska kolla i min tråd när det var.
Jo, sedan var det en annan gång när jag blev helt oresonligt arg över att någon rökte på balkongen bredvid. Oresonligt! Då var max som en tvååring. Tur jag inte hade någon bazooka hemma.
Jag tror ändå att det har med processen att göra, även om jag inte riktigt förstår hur eller varför..
Hoppas du får en fin löptur imorgon iaf…❤️❤️❤️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Första gången det hände var efter cirka 22 dagars nykterhet och andra gången cirka 2,5 månad efteråt sista alkoholintaget. Inga stora dippar senare.
Hoppas du kommer över det.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Det är bara ännu en taktik från alkoholdjävulen att lura dig att dricka. Gå inte på det. Svält ut den lille jäveln. Tänk dig att han sitter inspärrad i en trälåda i din skalle. Då och då får han luft och ork och börjar banka och larma. Ignorera. På samma sätt som du skulle ignorera en 3-åring som skriker om glass. ”Jag hör vad du säger, men det blir ingen glass!”

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@vår2022
@Amanda L
@Andrahalvlek
Ja fy f-n… det kom som en blixt! På några minuter gick jag från jätteglad och full av energi till deprimerad och ledsen. Och det gick inte bort. Blev lite överrumplad och lite lite lite orolig. Sen kom de där j-kla tankarna på att det hade varit gott med ett glas… 🛑
Starkaste suget hittills.

Tack för ert stöd!!! ❤️

Åskan och ovädret försvann och jag fick lite tid för mig själv efter middag och allt pyssel. Försökte förklara för min fru hur jag kände. Pratade lite om att jag snart klarat 47 dagar och jag vill verkligen inte bryta det (tävlingsdjävulen hjälper nog mig lite grand där faktiskt). Kände mig låg som tusan. Fick dock lite energi tillbaka senare på kvällen och stack ut på en kort löprunda vid tio-tiden. Väldigt klar och skön luft!

Ska köra ett pass med sonen imorgon också efter frukosten. Kul att ha något att se fram emot!

Tror nog det värsta har lagt sig nu. Alkoholdjävulen är tillbaka i trälådan, @Andrahalvlek. 😊

Jag har aldrig provat löpning i gips. Ska bli mycket intressant att höra hur det går, @vår2022. 😁

Vissa föreningar tillåter grill på balkongen, men det varierar ju en del. Bazooka är knepigare, @Amanda L. 😁 Mycket pappersarbete innan man får det godkänt. 😂

Mår mycket bättre nu efter att ha läst det ni skriver! Leendet är tillbaka. 🙂 Energi-kick big-time! Tack! 😍

Sov gott!

Profile picture for user vår2022

@Daemon Härligt att humöret gick över och ta du fick till en löprunda senare på kvällen. Minns nu att det handlade om julstädning när jag blev så lack efter några månader nykter. Ingen i huset fick typ röra sig efter att jag städat, blev så himla irriterad på allt! Sade till min man ”jag vill ha vin!” Han sade ”åker och köper glass till dig”😂. Det är bra att prata med sin hälft om vad som pågår, så de kan förstå bättre och att det inte handlar om dem. Men som sagt det går över och i det stora hela har jag blivit bra mycket mer chill som nykter.

Ha det gott!🌞❤️

Profile picture for user vår2022

@Daemon och det gick fint att springa med gipset😁. Bra att få cirkulation armen. Kändes så otroligt skönt att få upp pulsen och den sköna känslan efteråt. Blir nog en tur imorgon med🏃‍♀️

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Ja det blev lite bättre senare på kvällen. Min fru blev nog lika överrumplad som jag! 😁 Jag fick inte heller vin. 🤪 Fick en alkoholfri Carlsberg, drack halva…

Idag har jag mått mycket bättre, bättre kontroll på tankarna. Körde ett pass med sonen. Sen har jag mest fikat och gjort knappt någonting. 😊

Härligt att det gick bra att kuta med gipset! 👍😁 Skön känsla att komma igång igen när man tvingats pausa. Bättre luft nu också efter regnandet.

Profile picture for user Daemon

Fick en kram av min fru när hon sa att hon var stolt över mig. Min första nyktra midsommar sedan jag började dricka alkohol för 150 år sedan.

Trodde nog aldrig detta skulle ske någonsin. Väldigt annorlunda känsla…

Vi var överens om att Midsommarafton och Julafton nog är de två värsta helgerna gällande alkohol. Midsommarafton är nog svårast av de två, för då får man ju inte ens julklappar… 😁

Tycker att vi alla är värda en midsommarklapp ikväll! 👍🌻🌸

God natt och sov gott!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Så fint att din fru visar sin uppskattning ❤️ Du ska vara otroligt stolt! Och sen ska du fortsätta samla nyktra erfarenheter som smultron på ett grässtrå. Andaktsfullt ett i taget - och helheten blir så fin att man inte vill äta upp det.

Om man tar sig an alkoholfriheten med ett öppet och nyfiket sinne så blir resan så mycket enklare - och mer givande 🥰 Fortsätt fokusera på fördelarna med alkoholfriheten - det är ett framgångsrecept! Låt alltid glaset vara halvfullt istället för halvtomt.

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Sträck på dig som har en fru som är stolt över dig! Alla har inte det, i synnerhet inte idag…
Anar att det var lite tufft ändå?
Eller..? Fick du göra något annat skoj än se folk dricka?
❤️

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Ja, hon är verkligen fantastisk min fru. ❤️ Det känns som att det vilar ett annat lugn över hela familjen nu när jag inte dricker längre.

@Amanda L Det gick lite upp och ner, men större delen av dagen gick riktigt bra tycker jag! 👍 Det kom några svep av tankar kring alkoholen, men jag var aldrig ens nära att dricka något. Små västanfläktar bara.

Det var väl vid sillen där som det fanns ett extra sug, men jag hade ju iaf Melleruds alkoholfria… 😊 Min situation var ju därför mil bättre än din. Vatten… sånt simmar ju sillen i, det ska man inte dricka till!

Sen var det ganska lugnt en period tycker jag. Lite aktiviteter, dans kring midsommarstången, kaffe, kakor, jordgubbar, och sånt. Man uppskattar ju det mycket mer nykter! 😀 Vid uppstarten av grillningen och när det skulle väljas dricka till maten bland folk, då gick jag undan lite grand. Isolerade mig bland potatisar och marinader, så fick min fru reda ut vad folk vill dricka. 😍

På kvällen sen flöt det på bra, trevligt och inga problem. Jag snackar lika mycket utan vin som med… 🤣 Men man blir ju en bättre lyssnare nykter, mega-skillnad mot när man drack.

Det blev en trevlig midsommarafton! Gick och la mig betydligt tidigare än normalt, och innan barnen. 😁

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Så fint! Låter inte som det var en ”kamp ” utan rätt trevlig tillställning! 🥰
Vad skönt att du överlevt en midsommarafton, och att det funkat. Minns hur otroligt tveksam du var i början…🤣 Hur skulle alla sommafester klaras av. Utan alkohol????😱😱😱

Profile picture for user Daemon

@Amanda L haha ja, tveksam är bara förnamnet… 😂 Ojojoj… förstod nog inte då hur tusan en nykter midsommar skulle överhuvudtaget funka. Ren galenskap! 🤪

Men det funkar ju, och man kan ha trevligt till och med. 😍

Sitter i uterummet och funderar lite. Perfekt temperatur ute nu, har öppnat upp alla dörrar helt, pysslar lite med datorn. Ser lilla hunden njuta av svalkan som kommer in nu på kvällen.

Inser att jag faktiskt mår riktigt bra nu. Mitt gamla jag börjar leta sig fram igen. Skrattar mycket mer. När jag duschade efter löppasset idag kom jag att tänka på ett kul clip jag såg på Instagram tidigare och började spontant tokskratta i duschen. Jisses… 😄 Det gjorde jag mycket förr, det verkar vara på väg tillbaka. Var oftast glad och positiv då. Säkert någon som tyckte man var skum om man spontant började skratta lite på bussen, men det får man bjuda på. Man kan ju inte stoppa hjärnan från att mata en med skojiga saker? 😀

Det är lördagskväll, men en skön kväll, och inte en massa alkohol och tankar om att jag måste dricka en massa nu innan kvällen och helgen tar slut. Käkar jäkligt goda cashewnötter och dricker Cola Zero istället. Panikkänslorna är borta, och ångesten likaså.

Jag inser om möjligt ännu mer nu att jag hade inte orkat köra på som jag gjorde tidigare. Jag låg på gränsen och en liten extra puff åt fel håll hade kunnat rasera mycket. Men den där puffen fick aldrig chansen. 😎

Det ska va gött å leva! 😍
Vad ska man hitta på för kul imorgon? Det är ju söndag! 😀👍

Profile picture for user Kevlarsjäl62

@Daemon När jag känner mig ensam, ledsen och liten (vilket händer då och då eftersom jag nyss lämnat min livskamrat sedan många, många år, jag kommer alltså från "andra sidan" 😏) då går jag ofta in här på AH och läser det som skrivs. Jag blir så varm i hjärtat av att läsa hur fint du och din familj haft det under midsommarhelgen och trots att det med stor sannolikhet är för sent för mig och min man, är det lugnande och läkande att se hur andra lyckas bromsa och vända den allt snabbare resan utför. Tack för att du och många andra här låter oss ta del av er "resa". Jag tycker att ni är helt fantastiska!

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Precis så. Det är roligt när man upptäcker att hjärnan börjat tillverka lite ”glädjedopamin” alldeles själv. Fint att det börjat hända för dig också.
Jag tror att den första tiden är väldigt svår för många av flera skäl, och just hjärnans förmåga att skapa glädje saknas ju då. Det är så mycket som ska återställas. Många tror nog att livet bara ska vara i gråskala resten av tiden och återgår till att dricka.
Visst har vi lärt oss mycket på den här tiden, om oss själva, om beroende, om vad som funkar och inte…?
Jag känner också att det var i sista stund jag valde väg. Hade jag fortsatt dricka hade det gått snabbt nedåt. Det fanns bara två vägar att välja på. Tur att jag insåg det.
Och jag tror det var samma sak för dig. Minns ditt första inlägg, när du berättade om hur du inte kunde sova på nätterna och drack väldigt mycket och ofta. Då funkar det nog inte så länge till…
Imorgon blir det promenad och lite balkongfix. Inga stordåd, bara mys.
Ha det gott du med!☺️

Profile picture for user Daemon

@Kevlarsjäl62 Läste din tråd… 😕
Förstår nu vad du menade med ”andra sidan”. Det gör ont att läsa din berättelse. Känslorna far runt.

Förstår att det måste ha varit väldigt svårt att ta det där steget. Det var oerhört modigt av dig och samtidigt smärtsamt rätt sak att göra.

Det blir ju bara ord här, önskar man kunde göra något mer konkret för att hjälpa. Men jag är säker på att det kommer bli bra för dig. Du har påbörjat en ny resa nu, till något mycket bättre! 🌹

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Ja, min sömn var dålig (har insett nu att den var sämre än dålig, den var urusel) och alkoholen styrde mer mina beslut.

Jag kommer ihåg din granne från dina första inlägg. Var det inte så? 😊 Jag är också glad att du valde rätt väg i tid! Känns som en evighet sen nu, samtidigt väldigt kort… Tror man måste fortsätta vara extremt ödmjuk inför denna uppgiften, inte slarva med minröjningen framför sig.

Håller med om att man lärt sig mycket på den här tiden, redan. Tycker man lär sig känna igen signaler tidigare i hjärnan, och det blir mindre berg- och dalbana. Regulatorn i hjärnan börjar aktivera sina lite mer avancerade funktioner igen och som du säger det är inte längre bara av eller på som gäller, utan hjärnan klarar av att styra in mer i gråzoner, där livet kan få vara helt ok - varken superbra eller skit. 😀 Men… om man då är van vid att snabbt kunna pusha sig till ”allt är skitbra”-läge (hej på dig bib), då är det nog som sagt lätt att åka dit igen.

Man måste acceptera, eller faktiskt njuta, av att livet och känslorna ligger ofta i gråzonerna. Allt måste inte vara antingen kanonbra (berusad) eller superdåligt (bakis/ångest). Vardagen är fin ändå.

Vad får dig att känna dig lite extra glad och positiv nu (utan alkoholen), dvs utanför gråzonerna? Man vill ju gärna hitta dit trots allt, gärna ofta. 😀 Är det små saker runt omkring och/eller nya intressen?

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Sitter och läser ditt inlägg och ser tornseglarna flyga högt över eken. Sånt gör mig lycklig! Vi bor i lägenhet så för mig är naturen extra viktig. Som att simma i en insjö eller gå i skogen.
Jag har nog inte skaffat nya intressen. Men tränar exvis mer och bättre. Förut fick jag ju alltid ”börja om” efter fylla plus bakisdag/ar…
Som pensionär var jag alltid lite orolig för hjärtat osv när jag alltid misshandlat kroppen innan.
Nu just hemkommen från gymmet där jag hoppat hopprep tills jag blev svettig. 😌 Jag vet nu att jag kan förbättra mig varje gång. En bra känsla…
Så, jag njuter mer av att träna och det blir oftare. Så jag presterar mer, men också mindre… Saker som jag känt att jag måste engagera mig i (fast det känts för jobbigt) har jag istället dragit ner på. Numera nästan utan dåligt samvete… Det gör att jag mår bättre.
Du efterfrågar kanske mer ”kickarna”, men de är nog desamma som förr och händer inte varje dag. Älskar att dansa, sjunga i kör, lyssna på bra livemusik (typ blues), simma utomhus, äta gott, och läsa bra böcker. Sitta med min älskade sambo på balkongen. Träffa goda vänner och prata om livet…
Då och då kommer lyckokänslorna tillbaka. Helt naturliga och utan besk eftersmak…
Det kanske kommer något nytt intresse ( jag brukar ofta skaffa nya projekt), men känns ganska tillräckligt för tillfället.😌
Jag är rätt nöjd med livet just nu. 😀

Profile picture for user Amanda L

PS Sedan är det en annan sak som jag tycker är jätteskönt och det är att jag slipper en massa oro. Förut var det för mig en hel del ångest även före olika middagar och fester. Skulle jag kunna bete mig bra? Skulle jag göra bort mig? Hur och vad skulle jag dricka?
Allt det är borta!
Jag har ingen oro alls inför midsommaraftnar, bröllop, födelsedagskalas etc längre.
Såååå skönt. Så länge jag dricker alkoholfritt kan inget hemskt hända!🥳🥳🥳

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Du har all anledning att vara helnöjd med livet just nu! 😀 Låter som superkul grejor och intressen du har. Tycker det är bra att du gör det du vill göra och drar ner på ”måsten”, som kanske inte ens är måsten.

Tänk så mycket ångest och oro som förknippades med alkoholen. Inte för att vara sån, men vad fasen höll vi på med? Vakna upp på morgonen och bli påmind om diskussioner som hamnat lite snett av sin fru, och inte minnas vad de handlade om eller vad man sagt… Usch… 😢

Naturen är viktig även för mig. Älskar att vara ute på havet, bada eller bara åka runt. Sen gillar jag att vara ute skogen, och har inga problem att åka ut själv där - även med andra så klart 😊. Men det ger en extra känsla när man är själv. Det är något som fallit bort för mig, men något jag lovat mig själv att komma igång med igen. Vill packa min ryggsäck med kaffetermos och kanelbullar igen, och ge mig ut. 😍

När det gäller intressen så behöver inte jag heller några nya… Jag har massor, men det är omöjligt att hålla dem aktiva allihop. 😁 En hel del brukar står på paus, en del nog på väg att arkiveras. Mycket tränings- och sport-relaterat. Även här tycker jag mitt fokus varit dåligt länge, framförallt energin, och lovat mig själv mer tid göra mer av något kul. (När/om jag tränade något tidigare när jag drack alkohol, så räckte energin inte till något mer den dagen. 😔) Just nu funderar jag på vad jag vill göra lite mer av igen. Det får ta tid, ingen brådska. Spelade en del golf förr, kanske åldern är inne för att plocka upp den igen? 😊 Lite löpning och gymmande kommer det väl oavsett alltid bli. Så enkelt och skönt, perfekt träning! Sen gillar jag alla former av racketsporter, och då kan man ju köra tillsammans med lite kompisar. Känner du att du fått en ”gratis-boost” i kondisen efter att du slutat med alkohol? 😀 Jag tycker nog faktiskt man fått det. Inte så konstigt kanske, men j-kligt trevligt!

Jag älskar också musik. Det spelas lite olika instrument i familjen, främst barnen som är flitiga nuförtiden. Även här har jag tappat bort det… När spelade jag senast…?😔 Tänk så kul det är att lira lite tillsammans! Jag är långt ifrån någon expert på något bör påpekas. Lååångt ifrån! 😊 Har dock lovat mig även här att komma igång lite igen. Du lyssnar på blues? Coolt, håller med om att det gör sig väldigt bra live.

Mycket lovande om saker jag ska starta igen märker jag… 😂 Men vad det än blir, så kommer det bli med måtta, det har jag också lovat mig. 😁 Allt måste inte alltid vara all-in. Svenska ”lagom” duger mer än väl oftast.

Men jag känner faktiskt ingen stress gällande något av det här. Känner att energin är på väg tillbaka. Har kört ett träningspass ikväll. Har varit ute på havet tidigare under dagen. Två bra grejor. Nu är det bara kroppen som känns lite trött, men huvudet är fortfarande med! (Well, så bra det nu kan vara det, man ska inte överdriva Mr… 🤪😁)

Sen tycker jag att mina tankar börjar jonglera en massa småsaker i vardagen. Det är nästan det viktigaste för mig, för man spenderar mycket tid i vardagen. Det dyker upp allt från små grejor att göra med familjen till något små-projekt som behöver fixas. Och det händer grejor! 🥳 Före kunde jag väl komma på saker då och då, men det hände ju fasen ingenting… Jag orkade inte. Nu helt plötsligt börjar jag ta tag i saker. Allt kan ju bli bättre så klart, all förändring sker inte över en natt, men jag känner positiva signaler. Det har blivit märkbart bättre. Häromdagen var det jag som planerade en liten utflykt för mig, frun, och ett av barnen. Fixade all förberedelse och stod sen och stampade otåligt när de drog benen efter sig…! 😄 Inget av det där hade hänt för 55 dagar sen.

Jag känner inte att jag behöver söka kickar på samma sätt längre nu. En del grejor man gjorde förr är som sagt ok att arkivera. Det var fantastiskt kul, då. F-n, man börjar ju bli lite gammal också. 😍 Det viktiga nu är ju att hålla sig i form, med en lagom dos av någon form av aktivitet, hålla kroppen fri från skador, komma ut i friska luften ibland, och inte minst ha kul!

Det har jag också lovat mig, att ha kul! 😊

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Det där sista är väldigt viktigt, tycker jag. Att ha kul!
Jag menar inte som verklighetsflykt, utan att alls bry sig om världen, men det behövs sannerligen också! För att vi ska må bra!❤️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Ps Jag tycker att du verkar ha en realistisk syn på lycka också. Att mycket finns i vardagen och att den blir roligare när man är närvarande i den. (Det är ju fint när man minns den …😱)
Att du har en massa ideer liggande och inte har så bråttom tror jag också är klokt. Du kanske jobbar med den där personlighetstypen som beskrevs i Skål tamejfan. Du vet aldrig lagom, alltid på gång med tio projekt, kicksökande.
Du kanske vänjer dig just vid en lagom och hållbar takt? Ändå gör du tydligen mer nu än när du drack?😎
Hursomhelst förhoppningsvis har du nu mer tid att göra det du vill när du fått hela helgen ledig från alkoholen. Det tig tid minns jag, att dricka och vara trött. Herregud!
Vilken tur att vi skippat det!
Nu ska jag sova gott, hoppas du gör detsamma.😴❤️

Profile picture for user Daemon

@Amanda L God kväll! 😊
Jag hade nog somnat precis när ditt meddelande landade.

Om vi säger så här, jag har inga problem att gå all-in på saker och ting… 🤪 Kan vara bra ibland, ibland inte. Helt plötsligt blir all tid konsumerad och det finns inte tid över för varken vila eller andra. Det är nog som du säger kopplat till personligheten, och någon form av beroende även där. Men med tiden har det blivit mindre vettiga och färre saker jag gjort, och alkoholen har tagit över som viktigare och viktigare. 🙃 Tyckte att till slut hade jag inte ork för någonting vettigt.

Men nu gör vi som sagt en reboot! 😍

Var på gymmet med frun ikväll till exempel! Det hade aldrig hänt tidigare, om jag druckit fredag-lördag. Tack för det säger kroppen! 👍

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Jag vet inte om det är ett beroende eller ens något dåligt att gå all-in för något. Det kan ju också vara mycket bra ibland. Det var i boken Skål tamejfan som författaren upptäckt att många med alkoholproblem hade just den begåvningen. Men att det tyvärr gällde även alkoholen.
Eftersom jag själv är sån tänker jag att det ofta drivit mina projekt framåt, men att det nu ör skönt att även där få agera mer ”lagom”.
Allt behöver ju inte göras i förrgår och hundratio procent…😌
I vilket fall gäller det ju alkoholen.
Det är också lite spännande att skapa det här nya livet när både tid och ork finns…
Som att du gymmar på oväntade tider.
Jag och sambon gymmade också dagen efter midsommardagen. Väldigt tomt och bra:)
Idag blir det golf och bad med kompis. Måste fylla ”kulkvoten”.
Så fint att det går så bra för dig också! 🙏🏻❤️🙏🏻

Profile picture for user Daemon

@Amanda L God morgon! ☀️

Spelar du golf? Ett härligt spel. (Nu ska skiten i!) 😀👍 Bra att du fyller på kulkvoten! 👍 Jag blir sugen på att lira golf nu!

Mina tankar kring all-in baseras lite på intressen jag haft tidigare, både för och under familj (känns skönt att slippa skriva ’efter familj’ här), då intressena ibland konsumerat väldigt mycket av min tid. Men om man kan hålla det inom iaf någorlunda rimliga gränser (hade som sagt lite svårt för det förr), så håller jag med om att all-in ofta är en styrka.

Igår gick jag all-in på jobbet till exempel. Mycket mindre tok-sena kvällar nuförtiden dock (skönt! 😍), men igår var jag tvungen att jobba riktigt sent med lite planeringsarbete inför semestrar och annat. När det inte händer lika ofta som förr, så är det nästan lite kul… 😀 Jag får liksom en kick av att få saker gjort, förutsatt att orken finns där. Saknas energin så blir ofta tidspressen en stressfaktor, och exakt samma jobb uppfattas som ofantligt negativt. Då mår man skit. Allt sitter i huvudet.

På tal om huvudet. Min fru var ute med lite tjejpolare igår och drack vin. Imorse när jag varit ute med hunden, fixat med diskmaskinen, och gjort lite frukost, så kom hon ner. Trött och huvudvärk… 😂 Nu är inte hon en person som dricker mängder, men det behövs inte mer än en halv flaska vin för att en person kan känna sig seg dagen efter.

Jag kände verkligen i hela kroppen, fy f-n!! 😜 Jag vill absolut inte känna den där sega bakiskänslan igen. Det är säkert så att hjärnceller inte återskapas när man dödat dem med alkohol, men de (få? 🤣) jag har kvar har börjar organisera sig igen lite lite bättre och samarbetar på ett lite bättre sätt. Mer energi, fokus, tålamod, och uthållighet nu - och jag känner mig gladare större delar av dagen.

Man brukar ju säga att ”på en mätt mage sitter ett glatt huvud”. Och ett glatt huvud ger en bra magkänsla.

Onsdag, första mötet startar kl 09:00. Dags att möta kapten Zoom igen, galaxer i mina braxer! Ha en fin dag! ☀️🌻

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Det låter som du trivs alltmer med livet. Och visst kan det finnas tillfredsställelse även med att göra ett bra jobb. Bara man inte mår skitdåligt när man ska göra det…
Lider med din fru, även om det låter som en lättare variant än vi ”proffs” är vana vid..😌 När jag hade vinterkräksjukan för första gången och försökte sätta mig upo och dricka en klunk vatten kände jag igen det hemska måendet. Samma som efter ett skyfall av alkohol. Tänkte som du: ”Hur i hela världen har jag kunnat utsätta mig för detta frivilligt??!!!😱
Hjärnan, säger dom, återskapar celler hela tiden. Ny forskning…
Mest och bäst in man tränar. Korsord kan man skippa.
Golf, ja… jag ser det som träning. Förskräckligt dålig på det hela…
Men trevligt att gå runt med en kompis och inventera dammar och ruff…😎🤣
Ibland hittar man en boll, till och med min egna gamla boll.. men det skapas nya hjärnceller!
Ha detgott🙏🏻🌸

Profile picture for user Daemon

1:a maj till 1:a juli, två kalendermånader alkoholfritt. Det kändes extra högtidligt att checka in i nomo-appen idag.

Igår eftermiddag när jag körde hem från kontoret fick jag två väldigt olika känslor i kroppen. Och jag kunde observera dem på ett mycket intressant vis, det var nästan som om jag stod bredvid mig själv. Det låter kanske skumt, men det var extremt tydligt.

Den ena känslan var att jag längtade hem till ett glas vin i trädgården. Vi skulle grilla och känsla nummer ett ville landa lite med glaset i hand innan det var dags att starta grillen och dra igång sysslorna. Så som det var förr, för exakt två kalendermånader sedan.

Den andra känslan kände efter i kroppen och signalerade att det hade varit j-kligt najs med en kort tupplur innan matlagningen. Känslan lade till och med till att jag var värd det.

Jag lät de där två känslorna slåss fritt. 😄

Till slut blev den en iskall Melleruds alkoholfria i en solstol med lite musik. Tyckte det kändes som en bra ’kompromiss’.

Idag regnar det. Padel med några polare, fotboll, sen får vi se vad som händer mer.

Känns redan som en bra dag. 😍

Profile picture for user vår2022

@Daemon Grattis till två månader!🥳 och grattis till ett så härligt reflekterande med två olika känslor😁. Det är så tydligt hur det dominanta alkoholtänkadet får stå tillbaka från att vara det självklara valet. Din hjärna har fått återhämtning och konsekvenstänkandet i pannloben har fått allt mer kraft. Det handlar mer om vad som är värdefullt för dig i ditt liv, vilket värde som väger tyngst. Typ att du kan tänka mer fritt nu, mer demokratiskt, inte en diktator, alkoholdjävulen, som bestämmer vad du ska göra😂. Det är frihet på högsta nivå!

Ha en riktigt fin dag med padel och fotboll❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Grattis till två nyktra månader! Det låter som din pannlob, där förnuftet bor, har växt till sig rejält! En höneblund på 30 min hade gjort underverk direkt efter jobbet.

Ofta är det tröttheten som skriker efter alkohol, fast det är lugn och ro och vila som vi behöver. Om vi då ger kroppen vila tar det lite längre tid innan den kickar in, jämfört med alkohol, men när vilan väl kommer är den mer genuin och läkande.

Själv längtar jag numer hem till badkaret på samma sätt som jag längtade efter vin.

Kram 🐘

Profile picture for user Loppan

@Daemon Grattis till dina två månader! Och vilken härlig reflektion kring två tankar som finns bredvid varandra samtidigt. Det låter inte alls skumt, jag känner igen det precis! Jag tror att det är ett gott tecken att kunna betrakta sina motstridiga tankar på detta sätt och välja hur man agerar på dem. Ha en riktigt fin dag med padel, polare och fotboll!

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Jättegrattis till dina två månader. Sååå bra jobbat!
Jag tror som ovanstående att din beroendehjärna intehar samma kraft som tidigare och du kan ta sug på ett lugnare sätt.
Det kanske också är en bra insikt att man kan vilja ha ett glas vin, men ändå välja bort det för att det finns annat i livet som är viktigare.
Kanske är det också att mogna, ( för mig tog det 55 år..:) att inse att man inte kan få precis allt i livet. Ibland måste vi välja, allt har ett pris.
Hoppas du får riktigt kul med padel och fotboll. Kanske kan du klå de andra tack vare att du samlat kraft och energi i två månader?
I annat fall är det bara otur…🥰😎

Profile picture for user Daemon

@vår2022
@Andrahalvlek
@Loppan
@Amanda L
@Himmelellerhelvette
Tack!! 😍

Jag hade aldrig hittat denna alkoholfria väg utan AH och utan alla er hade jag garanterat inte klarat längre än max en vecka. Nu startar månad nr tre! 👍😀 Fortfarande med fullt fokus varje dag. Jag önskar att alla med liknande problem kunde få lika bra stöd och hjälp.

Aktiviteterna gick fint idag. Känner helt klart mer energi nu. Sen har jag faktiskt tagit en tupplur på soffan också, inspirerad av höneblunden. 😂 Det var verkligen supernajs! Semester feeling delux!

Sov gott!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Jag blir så glad när jag läser det du skriver, det är så härligt varje gång någon kommer igenom den första biten och förstår hur mycket bättre livet blir utan alkoholen.
Jag håller med dig fullständigt om hur viktigt forumet är! Jag hade inte heller klarat det utan! Det är bland dessa härliga medlemmar jag fått se det utifrån och förstått hur alkoholdjävulen funkar. Det är så oerhört viktigt att kunna prata ocensurerat om detta tabubelagda ämne om alkohol och vad den gör med vissa av oss, vi har skam och ångest men förstår inte oss själva och vet inte hur vi ska ta oss ur. De människorna som stöttat mig här på forumet är ovärderliga!
Fortsätt på detta spår, så fint jobbat❤️

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Men! Jag har ju missat att gratulera dig t två nyktra månader! Så massa massa Grattis i efterskott🥳🎉å nu kan man ju säga dryg två månader💪🏻

Ha det fint🌻Kram💕

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Tackar! 😍
Yes, nu kan man till och med lite avslappnat svara ”tja, vet inte riktigt exakt - några månader kanske”, på frågan om hur länge man varit alkoholfri. Sen behöver man ju inte gå in på att man egentligen har exakt koll på varje dag… 😁

Ha en fin dag! ☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Eller när man kan säga ”några år”, det är coolt! Nä, krigshistorierna behöver ingen veta - om man inte vill berätta för att det kan hjälpa en kär vän eller anhörig.

Jag säger numer endast ”jag dricker inte alkohol eftersom det inte är bra för min psykiska hälsa.” Och det är ju sant.

Några få frågar då om det beror på att jag har druckit för mycket tidigare, och då berättar jag att jag upplevde att min tolerans ökade, att jag drack fler dagar per vecka, och att jag mot slutet ibland fick minnesluckor. Då fick jag nog och slutade helt. Och att min pappa var alkis och ärftligheten är enormt hög. Thats it. Helt sant dessutom.

Detta skullenjag till och med kunna berätta på en anställningsintervju 😎 Jag tog ansvar för mitt liv, eftersom jag är en person som tar ansvar.

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Amanda L God morgon! ☀️😃
Jajamensan, allt fint här. 😍 Vi är på en liten roadtrip med familjen. Sitter med kaffet och avslutar frukosten på hotellet i lugn och ro. Lite sightseeing i lugnt tempo inplanerat sen under dagen.

När vi var på vift så här förr (”förr” = 77 dagar 😂) brukade jag och min fru ofta avsluta dagen med vin i eller i närheten av hotellet, medan barnen chillade på rummet. När vi käkat igår gick barnen upp på hotellrummet som vanligt, men jag och min fru satte oss på en bänk med utsikt över ett härligt torg istället. Himla fin kväll! Lite symboliskt hade vi hotellets bar i ryggen… 😊

Idag blir det tydligen både ☀️ och 🌧️.
Hoppas du också har det fint!?
Ha en fin dag! 😍

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Ja, nu lite finare väder, ska bli cykel och kanske bad med kompis:)
Så härligt med liten roadtrip i sommarSverige!
Vill också berätta att jag lyssnat klart på boken jag nämnde ”Jag som var så rolig att dricka vin med”.
Beskriver hennes resa till nykterhet (och hon drack otroligt mycket!)
Den var läsvärd, men det hela slutade med att hon nu är troende.
Kan förstå varför på sätt och vis. Hon skriver eller sägs, då det är en ljudbok, att hon har en missbrukarhjärna. Och hon vill gärna byta ut missbruket mot något annat, mat eller Gud…
Det förstör inte hennes berättelse, men ville bara förvarna om det….
Ha det gott! 🌺☺️

Profile picture for user Kennie

Hej, har också läst den boken, tycker den var väldigt bra. Intressant vad man fastnar för i en text, jag tyckte inte att det var mycket fokus alls på den religiösa biten, och jag uppfattade inte att det var vad som gjorde att hon lyckades bli nykter. Hur som helst, läsvärd bok där man kan hitta inspiration på flera sätt.

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Cykeltur med bad låter riktigt somrigt! ☀️ Hoppas ni får bra väder. Här har det varit kanonfint, förutom då det tokregnat och åskat! 😁

Jag funderar på att läsa den där boken, old style. Har ju semester ett tag till och när vi kommer hem vore det fint med något att läsa i uterummet. Sverige är ju i princip ett av världens mest sekulariserade länder, antar att det gör att folk ännu mer blir nervösa så fort ”gud” nämns i en text. Lite ”kissenödiga” om man får vara lite taskig…😁. Jag har långt ifrån problem med Gud-biten, tycker den kan vara intressant bara den. Kombinationen med beroendet här kan ju faktiskt göra boken ännu mer intressant. Hur tar sig folk ur beroenden? Det finns ju många svar på det, och många olika tips att få. Sen är ju viljan fri gällande vad man vill ta åt sig.

Min fru är väldigt nöjd över min utveckling. 😍 Jag frågade henne nu på morgonen om hon trodde att jag skulle klara det (klara = så här långt, känns viktigt att komma ihåg), och hon svarade att hon faktiskt trodde att jag skulle klara det. Hon trodde däremot inte från början att det skulle vara en så här permanent grej. I hennes tankar var detta nog mer ett klassiskt stopp i drickandet, rensa ut, och sen försöka hitta ett bättre förhållande till alkoholen. Så hon är positivt överraskad över att det är någonting som varar längre. 😃 Man ska ju (som man lärt sig här) inte säga ”har slutat för evigt”, utan istället ”har inga planer på att börja dricka igen”. Det senare gäller definitivt för mig.

Hur är reaktionen hos din sambo? 😊 Känner du att din utveckling landat positivt där? Har ni hittat en bra balans där du avstår och han dricker? Känner du att han dricker lika mycket alkohol eller mindre (mer?) än tidigare? (Min fru har definitivt minskat sitt drickande. Hon drack betydligt mindre än jag tidigare, men tycker ändå det är skönt med ännu mindre alkoholintag.)

Nu ska vi packa väskorna och lämna hotellet strax! Ha en fin dag! 😍

Profile picture for user vår2022

@Daemon Vad fint att din fru har tilltro till dig och din nykterhet. Låter lite som min mans reaktion i början. Han trodde det var mer att tillfälligt stopp, men jag var väldigt tydlig med att det var för gott. Han blev lite orolig för hur knäckt jag skulle bli om jag misslyckades. Snabbt insåg han och såg min starka vilja och motivation till total nykterhet och är både stöt och min största supporter. Vi beslutade att inte handla alkohol på bolaget mer och han dricker 3,5 öl. Tycker han kan skippa även det, så vi får se framöver hur det blir med det. Det är inte speciellt besvärligt men man blir lite anti alkohol som nykter😂.

Tycker också att det är intressant med gud. Tycker budskapet är fint och har inga problem med det. Mycket handlar om hur man tolkar ett budskap och vad det har för innebörd. Det är lite svårt att ibland förstå texter ur bibeln, men det är intressant att försöka förstå vad budskapet är som oftast handlar om hur vi ska bete oss och handla mot varandra. Att vi ska utföra goda handlingar och det gör oss goda. Att allt är så mycket större än oss själva.

Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Ja, den var värd att läsa. Få se vad du tycker när du läst den.:)
Jag är själv ateist och tror inte på någon högre makt, men anser att alla får tro på vad de vill så länge det är en privatsak. Religion som styr samhällen eller andra människors liv anser jag vara förtryck.
Det jag kan tycka är synd är att det finns för få hjälporganisationer likt AA som inte är religiöst präglade. Tror fler skulle ha glädje av liknande organisationer isf.
Nu ska jag vila efter golfrunda och lyssna på en ny bok.
Det är härligt att ha semester! (Annars pensionär, men ändå). 🥰

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Glömde svara på duna frågor. Jo, min man dricker mindre än förr. Bara blivit så. Han fattade inte från början att jag slutat dricka alkohol, trodde det var ett par vita månader bara…
Han har varit orolig för att jag skulle införa alkoholstopp även för honom, tror jag. Men så länge han håller det på en någorlunda låg nivå så är jag nöjd. (Fast han är mycket tråkigare att prata med när han druckit.)
Jag tror han är nöjd med att jag inte dricker, mest för att han märker att jag är gladare och lugnare ( och aldrig bakfull och eländig). Så vi har det bättre i det stora hela. ❤️😌

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Mitt problem med gud är att det bara är jag som har fixat detta. Möjligen kan jag sträcka mig till att det är en andlighet som utgår från mitt inre och eventuellt har kontakt med en övre makt. Att stjärnorna stod helt rätt på något sätt.

Jag dissar inte gud, inte heller övernaturliga fenomen som spöken och dyl. Jag har inte förmågan att ”se” sånt, men jag tror inte att folk som har den förmågan ljuger.

Det finns så mycket oförklarligt som sker i vår värld och jag vill tro på en god kraft, som delvis bor inom mig. En kraft som på allvar fick mig att sätta ner foten, och sen fullfölja - och upptäcka storheter i livet som jag inte trodde fanns.

Att vara mer grundglad, grundnöjd och tillfreds med vardagliga ting - och sen bli nästan euforisk bara av att umgås och skratta ihop med andra - är egenskaper som numer berikar mitt liv.

Att man dessutom blir mer chill som nykter, och inte jagar upp sig för allt, är en bonus som jag verkligen uppskattar. Det är inte så jävlas bråttom med någonting. Allt löser sig på något sätt.

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Hoppas golfrundan gick bra? Räckte bollarna alla 18 hålen? ”Nu ska skiten i!”? (Hur många gånger har man sagt det på banan…? 😁) Fantastiskt kul spel golf, jag saknar det mer och mer. Får se om jag hinner dra igång det någon gång snart. Blir det någon runda i veckan för din del?

Ditt alkoholstopp låter som win-win för din man också, med bonusen då i form av minskad alkoholkonsumtion även för honom. Du skriver att han är tråkigare att prata med när han har druckit. Har du sagt det till honom? 😊 Tänkte på den där boken vi diskuterat, och att vara rolig att dricka vin med. Visst var man det, tyckte man. Men tänk så fel man hade.

Låter bra att ni också fått det bättre, du och din man! 😍 Det ger verkligen en annan stabilitet i tillvaron, att slippa vara bakis och trött.

Angående religionsfriheten håller jag med dig fullt ut. Det blir tokfel om man tvingar på folk religion.

Amanda L, @vår2022, och @Andrahalvlek Hoppas jag inte trampade på några tår eller skrev något olämpligt i min kommentar kring gud längre upp…? 😍 Oavsett vad man tror eller inte tror på, så verkar vi ju ha samma uppfattning om att det viktigaste är att man själv får välja utan några påtryckningar. Personligen tycker jag som sagt det är intressant och där finns fina tankar, men jag svajar nog hit och dit när det gäller vad jag egentligen ska tro eftersom man ju är van vid att ha vetenskapliga svar på saker och ting. Kanske det finns någonting utanför vetenskapen, eller inte. 😊

@vår2022 Din man verkar ha följt ditt exempel i princip fullt ut nu då. Det är verkligen inte dåligt. Och nu ryker 3.5:orna också. 😂🤭👍 Oavsett hur det går med dem så är det ju ovärderligt att ha sin största supporter så nära som stöd.

@Andrahalvlek ”grundglad, grundnöjd och tillfreds med vardagliga ting” - exakt så! 👍
Den känslan har ökat för mig också och är nog en av de mest positiva sakerna jag vill ha mer av. Och som du säger man blir mer chill, man skapar större marginaler i livet och klarar av mer - även då saker kanske hamnar på kant.

God natt! 😍

Profile picture for user vår2022

@Daemon Det är så härligt med dina inlägg, full av optimism och det märks så tydligt att du mår så bra av att vara nykter😁. Jag tog verkligen inte illa upp ang religion. Det är för att jag har en öppenhet för så mycket i livet och öppenheten för det blir så mycket tydligare nu som nykter. Jag har på något sätt blivit ödmjukare inför det som kan vara svårare att förstå och tänker att, vad vet jag egentligen om allt? Och intar ett perspektiv på att det kan se ut på flera sätt och vill försöka kunna se på även ett annat sätt som jag vanligtvis inte gör direkt. Det är ett spännande ämne att diskutera😁. Det som jag tydligt kan ta avstånd ifrån är att förtrycka genom religion och utöva maktmissbruk. Men det är oftast inte fel på religionen i sig, utan på de som förtrycker genom religionen. Deras tolkning av den, maktmissbruk genom den. Tex att homosexuella inte får gifta sig eller att präster inte kan vara kvinnor. Det är en förlegad tolkning av bibeln, men den har vi rättat till i dagens samhälle, gjort en ny tolkning. Ja, det finns massor att prata om, men det är människorna bakom som förtrycker, gör egna tolkningar och maktmissbrukar, inte själva skriften.

Ha en fin dag, här är det sol idag🌞❤️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Bär det gäller golf så är det min sambo som är mästaren, jag är bara en stackare som aldrig blir så mycket bättre… Men ibland får jag till ett bra slag och då får jag leva på det :) Men det är härligt att vara ute i naturen ( en skogsbana) och vi cyklar dit, så vi får röra på oss ordentligt. Imorgon går jag ut med vänner igen. Min sambo spelar i en tävling. …
Jag kämpar helt enkelt på och njuter mest av frisk luft.:)
Idag har vi varit på gymmet och där är jag istället flitigare än han. 😎💪🏻

Profile picture for user Daemon

@Amanda L En härlig grej med golf är att ett riktigt bra slag på riktigt kan rädda en hel dag. 😍 Spelar man inte golf låter det helsjukt, men det stämmer verkligen. Glaset behöver inte ens vara halvfullt ibland, bara där är några droppar positiv feeling i botten så kan man känna sig iaf någorlunda nöjd med dagen - för den där järntrean på sjunde hålet var mega-klockren! 😂❤️👍

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Det är inget litet ämne. 😁 Men intressant. Håller med det du skriver och att de som utövar maktmissbruk sannolikt skulle göra det oavsett text i deras händer. Däremot samma text i rätta händer kan säkert göra nytta för personer som önskar det.

Ja, jag mår nog bra av att vara nykter. 😃 Men det blir verkligen ett annat liv, med andra prioriteringar och sysselsättningar. Och kanske på sikt även nya bekantskaper, beroende på vilka vägar framåt man väljer. Märker att mina tankar sveper mycket över just det där nu och faktiskt mindre över avsaknaden av GT och vin. Vad vill jag göra och vem vill jag träffa mer/mindre, osv?

God natt! 😊

Profile picture for user vår2022

@Daemon Ja, en nykterheten är ny värld som öppnar sig och som öppnar upp nya möjligheter och nytt tänkande. Det är det som är det häftiga. Jag föreställde mig denna värld som tråkig, grå och med massor av leda. Men det var precis tvärtom. Alkoholvärlden var den tråkiga och gråa världen med massor av destruktiva konsekvenser som följd. I den alkoholfria världen håller man sinnena och känslorna klara och öppna. Tankarna blir mer kreativa. Vad vill jag att mitt liv ska innehålla och hur vill jag att det ska se ut? Allt är möjligt, det är bara fantasin som sätter stopp😁.

Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user E börjar om

@Daemon Vad jag relaterar till din kommentar om värdfolk som är dåliga i att fylla på glasen. Jag har kunnat sitta hela middagar och varit så sjukt provocerad över hur små glas som drycken serveras ur (det är väl ingen jävla vinprovning?) och hur sakta det går med påfyllningen. Väldigt komiskt hur jag tycker att de var dem som var dumma i huvudet och inte jag som bara satt och tänkte på en sak -ställ fram flaskan på bordet för fan ;-)

Profile picture for user Daemon

Vi käkade lunch på en riktigt trevlig restaurang idag. 😃 Jag fick då faktiskt ett riktigt ölglas för att hälla upp min alkoholfria öl i. Mao inget barnglas! 👍

En annan sak som jag satt och funderade över där var menyn över drycker. Där fanns bla en sektion för öl, där man listade namnet på ölen och respektive procentsats. Men procentsatsen där gick inte ner till 0 (eller 0.5) utan dessa öl stod listade under ”alkoholfritt”.

Bra kanske vissa tycker och lätt att hitta, men öl som öl - fast med olika procentsats tycker jag. MEN på detta och de flesta andra ställen anser man att om ölen då faller ner till 0/0.5%, då ska det minsann inte stå i öllistan!

Vet inte om jag är petig eller tänker fel? 🤪

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Du har helt rätt. Vissa ställen har endast Carlsberg i sortimentet, den vanligaste och den tråkigaste. När jag kommer till ett ställe med tråkigt utbud brukar jag be dem steppa upp och tipsa om sajten nonallco.se Jag tror på konsumentmakt!

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

Som sagt var: om tio år kommer restaurangerna att skryta om sina fantastiska alkoholfria sortiment.
Efter att vi varit där och kritiserat, krävt och beställt enbart sånt som inte finns…. Vänta bara!

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Jag sover betydligt bättre än tidigare. 👍 Färre avbrott på natten och det känns som att det är mer kvalitet i sovandet. Känner mig mycket mer utvilad. Sen kan jag bli ännu bättre på att gå och lägga mig… 🤪 Men det kommer efter semestern. Förr var det dock min fru som 100% av gångerna initierade läggdags. Nu är det kanske jag 42.3% av gångerna. Uppskattar sömn mer nu! 😊

Nu har det varit lite hit och dit med träningen, semester och andra grejor. Så jag har inte tränat mer än tidigare. Ursäkter ursäkter… Men det kommer, det vet jag! 😁 Det innebär inte noll träning, men KLART mindre än jag önskar.

Dock märker jag redan en tydlig skillnad i kondition och ork, utan ökad träningsmängd! Bara genom att ta bort alkoholen märker jag hur varje km går betydligt snabbare när jag springer. Det är supertydligt. Även vid andra sportaktiviteter märker jag stor skillnad, mycket stadigare flås och jag återhämtar mig betydligt snabbare.

Plocka bort alkohol = ”doping”, f-nimej! 😂 När jag ökar träningsdosen lite grand snart, så tror jag det kommer ge grymt bra effekt. 😍

Känner du skillnad i din sömn och när du tränar? Min känsla är att du just nu är betydligt flitigare än jag med träningen och gymmandet, så det vore intressant att veta om du märker skillnad?

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Låter som det går framåt ändå. Kanske är det inte en jättedos träning ens möjlig i början, man är ju så himla trött då?
Min sömn har också blivit mycket bättre. Förut hade jag svårt att somna, ganska ofta. Nu sover jag nästan för bra…😴 Till och med efter middan en stund (pensionärslyx).
När det gäller träning så har jag fått mer muskler, och är starkare, men flåset är inget vidare, vilket kan bero på att jag tycker springa är så jättetråkigt. Men cyklar ju och golfar, så rör på mig en del ändå. Styrketräningen blir också av oftare när jag inte dricker (och bara är trött. ) Två ggr i veckan har det blivit nu på sommaren, annars tre under våren, innan golfen.
Det andra som blivit mycket bättre är min IBSmage, men det tog lång tid, mer än tre månader. Konstigt att jag aldrig riktigt kopplade ihop den med alkoholen. Men det är ju en anledning att aldrig dricka mer…
Sen är jag allmänt mindre stressad och lugnare, och det kan ju orsakats både av alkoholstopp och mer träning. Det hänger ihop…🥰

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Låter som att vi har ganska lika positiva effekter! 😍 Största skillnaden är väl då att du fått muskler. 😁 Jag tycker löpning och boll-aktiviteter är skojigare än styrketräning, men vet att kroppen mår mycket bra av att rassla med vikter ibland. Jag är som sagt på gång att få igång det snart igen. 👍 Magen mår definitivt bättre på mig också av att slippa alkoholen.

Som du säger, allt hänger ihop. Man bygger både fysisk och psykisk styrka. Känns som att man får en helt annan buffert nu. Ser fram emot att se om det blir skillnad på jobbet under hösten.

Sömn är som sagt bra… känns som att det är dags för det här nu. 😍