@Himmelellerhelvette Vad skönt att du kände att fick stöttning. Jag blir bara lite nyfiken vad det är som gör att du inte vill att det ska stå i din journal att du är alkoholberoende? Jag förstår att det är så många som inte vill det men jag undrar vad man är rädd för.

Kram🥰

@Varafrisk Jag är rädd för konsekvenserna, om jag blir sjuk i framtiden kan de tro att det beror på alkohol även om det inte gör det, jag är rädd att bli dömd som man lätt blir. Att det alltid kommer komma att dras slutsatser som grundas på hur dom tror att jag druckit. Att de ska bli blinda och gå på tron att det är alkohol som är orsaken istället för att leta efter orsakerna till eventuella framtida sjukdomar.

Hade jag inte kunnat sluta dricka på egen hand hade jag självklart sagt som det är till sjukvården men jag hann inte bli såpass beroende att jag behövde någon hjälp.

Jag är bara 40år och vill inte höra om 10år att ”det är för att du druckit för mycket” jag vill inte att det ska hänga med mig, om jag får leva i 40år till så vill jag inte bli dömd för att jag under 10år tid drack för mycket. 10år av ett helt liv vill jag inte ska säga dom vem jag är.

Förstår du hur jag tänker?

Kram

@Himmelellerhelvette Tack för att du tog mina undringar rätt. Jag var rädd att de kunde landa fel även om mina avsikter endast var goda. Jag förstår hur du tänker även om jag själv inte tänker så.

Jag är 60 år och har druckit de senaste 12 åren av mitt liv. Har 120 nyktra dagar idag. Jag har druckit mig t en IBS-mage och min lever är lite påverkad pga min övervikt. För två år sedan gjorde jag en gastroskopi och ett ultraljud på levern. Jag var visserligen aktiv i mitt drickande då. Hade inte min läkare vetat om mitt beroende hade jag nog inte fått dessa undersökningar.

Vad jag vill förmedla är hur jag tänker vilket är att oavsett hur någon kommer döma mig känner jag att det är viktigt att vården har kännedom om mitt alkoholberoende oavsett om det är aktivt el vilande. Jag tänker att den kännedomen är viktig för deras bedömning. Stödet fr forumet är jätteviktigt men vad som gäller den enskilde individen tänker jag att det är medicinen som bedömer det bäst. Så tänker jag,

Hoppas att din operation kommer att gå bra🙏🏻och att den smärtlindring du får inte väcker sug🙏🏻

Ha en fin dag☀️Kram🤗

@Varafrisk Stort grattis till dina 120dagar🥳

Jag ser det fina i hur vi kan ta olika vägar till våra mål och att vi gör det som känns bra för att nå dit❤️ Jag tror inte att det finns rätt eller fel jag tror att vi gör det som behövs för oss själva❤️

Tack, jag känner mig rustad inför eventuellt kommande sug efter operationen, jag tar det som det kommer🙏

Kram

@Himmelellerhelvette Det kommer att gå bra med din operation och att hålla din nyktra linje. Vi får hjälpas åt och jag kommer att finnas som ett stöd om det skulle behövas❤️

Tack underbara, fantastiska @vår2022❤️ Det känns så tryggt när du skriver så❤️

När jag satt med mitt kaffe nu på morgonen och planerade allt jag ska göra i helgen slog tanken mig hur galet mycket jag kan planera för på mina lediga dagar❤️ När jag drack planerade jag så lite som möjligt eftersom jag inte viste hur jag skulle må, om jag skulle vara för bakis och att det jag skulle göra inte fick ta för lång tid för jag ville hinna hem och ha så många timmar till drickandet som möjligt bara för jag var ledig!
Sicket fängelse jag satte mig själv i!

Jag känner mig så fri och det är helt fantastiskt underbart❤️

Idag funderar jag på varför folk tar återställare? Jag kunde ta det när ångesten var fruktansvärd men idag kom frågan till mig om ifall det är så för alla som tar återställare eller om det finns andra anledningar? Varför tog du återställare?

@Himmelellerhelvette Jag tog återställare för min ångest på morgonen som var en del av min abstinens. Om jag var riktigt bakis så stabiliserade jag den med en återställare, blev lugnare och påverkad igen. I mina värsta händelser blev jag full på nytt för att dämpa den tunga ångesten. Fy vad skönt att denna tid är över!😁

Operationen igår gick fint och idag har jag inte behövt smärtlindring, smärtan är hanterbar🙏 Känner inte att drogerna på sjukhuset gjorde någonting med mitt sug. Jag är exakt lika fast vid tanken om att aldrig behöva dricka igen, aldrig behöva göra/säga något under berusning som jag har ångest över dagen efter, aldrig behöva vakna med ångest. Min frihet från alkoholen är det värdefullaste jag har.

Jag är glad att jag tog upp min oro här och fick lugnande svar. Det gav mig extra styrka till att förbereda mig på det värsta.

Kram❤️

@Daemon Tack ❤️ Ja det har gått jättebra och mest glad är jag att det inte triggade någonting över huvudtaget! Jag känner mig helt och fullt stabilt nykter och som jag älskar det! Jag är kär i nykterheten! Den har givit mig allt! Jag önskar att jag hade kunnat övertala alla som kämpar att det är hundra procent värt allt som varit påvägen till där jag är idag!

Kram❤️

Känner mig deppig, det är rörigt i tankarna, varför måste det drickas alkohol exakt överallt? Det är ett så sjukt samhälle där ingen bara kan vara sig själv, inget kan upplevas utan att det behöver vara A till. Man tycker det är helt normalt, precis som att äta glass. Och jag bara undrar hur fan jag ska kunna passa in någonstans. Jag undrar hur det blev så att ingen längre kan umgås, fira, göra någonting utan A, då tycker dom det är tråkigt! Hur blev samhället på detta viset? Gick igenom Stockholm igår och bara tittade på alla människor, alla berusade och det är helt normalt, spelar ingen roll hur små deras barn är, det är såhär vi gör det majoriteten.

Det är jobbigt att se på det med detta perspektiv, jag har varit som dom och inte förstått hur man kan fira någonting utan A. Men dom är majoritet, jag är udda och jag ska förstå min plats och hur jag ska kunna leva på den. Jag är noll sugen och kommer som jag känner nu aldrig någonsin gå över på deras sida igen. Jag tycker det är gift som förändrar människor, folk blir annorlunda, är glada på kvällen och sura på morgonen. Helt tvärtemot mig, vist jag är glad på kvällen om det är något som är kul, men att bara sitta och dricka sig berusade och prata strunt gör mig inte glad, blir bara trött, passar inte in, tvingar mig att vara med för att inte vara utanför eller ensam. Vaknar pigg och vill hitta på saker, dom är sega och längtar till lunch då man kan ta en öl som alla andra bara för det är fint väder, sommar och man bara känner till den här vägen, man har inte utforskat hur det är att inte dricka.

Hur i helvette ska jag ta mig igenom hela sommaren med detta tänk? Jag måste kunna förstå dom och acceptera dom men jag ser bara hur de dricker gift och jag kan inte göra något annat än att se på!

@Himmelellerhelvette Skrev igår i min tråd om min upplevelsen jag hade efter en studentfest jag varit på. Hur det nog var första gången det kändes så här himla självklart att bara vara mig själv, nykter och trygg. Och att det tar sin tid att få igenom förändringen helt inom sig själv, även om jag varit en som inte dricker länge, så var detta en ny erfarenhet, att det var en självklarhet och nu sitter i ryggmärgen. Jag kände mig inte heller ”utanför” som jag kunnat känna som den nyktra på festen. Jag var bara mig själv, nykter, trygg och självklar. Det var en fantastiskt känsla!

Jag tror också att det handlar om ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. I det du beskriver går uppmärksamheten och fokus på de som dricker. Det är inget du kan påverka, det ser ut som det gör i samhället och precis som du säger var vi också en del av det tidigare. Lägg din uppmärksamhet inåt och mot sig själv, genom att man förändrar sig själv kan man förändra andra. Du kan genom att vara ett gott exempel påverka dina barn genom att visa hur man också kan bete sig, vara nykter. Fokusera på dig själv och det liv du vill ha och följ det. Det ger goda tankar och sköna känslor. Att rikta uppmärksamheten på hur andra super och hur de mår skapar negativa tankar och känslor, då blir det svårt att uppbåda positiv energi. Du är ett gott exempel här på forumet för andra om hur bra livet kan bli som nykter och andra vill följa din väg mot nykterhet.

Som jag skrev i min tråd, tänker jag att det tar tid för den egna förändringen innan den känns helt integrerad, precis som de som varit nykter i flera år vittnar om. Jag samtalade på studentfesten med unga vuxna och jag kände mig stolt över att vara en förebild som vuxen nykter. Vi fick förtroliga samtal och det var en fantastisk känsla att känna mig närvarande, vara där och de hade tillgång till mig. Detta samtal hade aldrig ägt som om jag varit drucken.

Så mitt råd är låt uppmärksamheten gå mot dig själv, den härliga känsla av att vara nykter och låt det ske tillväxt där. Det genererar sköna känslor och var en förebild för detta. Det är coolt och häftigt att vara nykter😎❤️

@vår2022 Jag instämmer till hundra procent! Jag struntar numer helt i att folk dricker. Låt dem hålla på.

Jag avstår gärna sammanhang där dricka är hela grejen. Jag tar initiativ till mer aktiva träffar, då vi faktiskt GÖR något, även om det bara är att spela kubb eller sällskapsspel. Inför midsommar ska alla ha med sig varsin lek, och i fjol hann vi knappt äta mellan alla lekar. ”Bäst i test” har tydligen gett ut en bok med lekar som passar på vuxenkalas. Barnen i sällskapet älskar när de vuxna deltar och tramsar sig. Och jag behöver ingen alkohol för att våga delta.

Jag brukar tänka att vi som har valt bort alkoholen tillhör de upplysta. Vi som går före. Vi som gärna är positiva förebilder, för både ungdomar och unga vuxna. The Sober Club. En liten exklusiv skara.

Kram 🐘

Passerat 300dagar fri från giftet som skulle förstört allt om jag hade fortsatt! Det plockade sakta men säkert bort bit efter bit från mitt liv, jag märkte det men förstod inte att man kunde sluta helt utan envisades med att försöka lära mig vara måttlig men förlorade gång på gång mot alkoholdjävulen.

Tack @vår2022 och @Andrahalvlek för era svar igår❤️Jag kunde ändra mitt fokus under dagen som gick och förstå att jag mår som jag tänker. Lägger jag fokus på det jag inte kan förändra blir jag dränerad på energi. Jag oroar mig för mycket för alla andra och där kan jag inte lägga mitt fokus för då mår jag dåligt själv. Jag ska fokusera på att jag ska må bra och sen hoppas att andra inspireras av det.

Kram