Att välja livet …mitt liv!

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Hipp, hipp, hurra för dina fyra månader idag!🥳🌺. Du ska vara superstolt över dig själv! Jobbigt att du inte mår så bra med trötthet, stress och oreda i hjärnan. Men som du säger är det nog postakut abstinens och kommer att gå över så småningom. Och precis, det finns inget negativt med att vara nykter och det är total frihet. Jag minns att jag hade ont i huvudet en längre tid i början, men tänkte hela tiden att jag är i alla fall nykter och då kändes det bättre😁. Hoppas du får halvtidssjukskrivning så du får mindre stress och mer tid för återhämtning.

Ha det gott! Håll ut, det kommer att bli bättre. Kram🌞❤️

Profile picture for user Jan.3.

@Varafrisk Grattis till fyra månader.💥👍

Jag brukar inte skriva så ofta men i dag när jag kollade in forumet så blev jag så full i skratt när jag läste
@Daemon :ns inlägg om att komma på sig själv med att gå omkring i trädgården och vissla som i nån Åsa Nisse film.
Det är ju jag upp i dan, 😂
Jag har aldrig visslat tidigare men jag började lite smått förra året men i år har det blivit ännu "värre"😄
Ha det bra.🤠

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Grattis till 4 månader🥳
Jag var extremt trött första halvåret, det tog lång tid för mig att läka psykiskt och fysiskt är min uppfattning. Det kräver en hel del tålamod till att vara trött för jag ville så mycket men orkade ofta inte mer än att jobba. Klart jag hade dagar varje vecka säkert och ibland flera dagar i en vecka som jag hade mycket energi men sammanfattningsvis när jag ser tillbaka på första halvåret känns det mest som om jag var trött eller sjuk men samtligt oerhört tacksam över att jag inte längre drack och jag lyckades nästan alltid vila i tanken att ”detta en del av processen, det kommer bli bättre, jag behöver bara ha tålamod”

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Varafrisk Grattis till 4 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Den nyktra vägen är inte spikrak, det går lite upp och ner. Men för varje nykter månad blir de bra dagarna fler och fler. Ha tillit för processen ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Grattis till 4 månader. För mig var det mycket som hände runt 3-6 månader. Känslor och intryck blev starkare på gott och på ont. Jag föredrar det nyktra livet, men jag har behövt jobba med att sortera. Jag har fortfarande svårt med t.ex filmer med våld. Det känns nästan fysiskt. Låter säkert lite fånigt, men jag tror jag tolkar in mycket i min omgivning. Alkoholen är ett sätt att stänga av. Du är klok som ber om sjukskrivning. Jag tror att flera av oss härinne är såna som har stängt av med alkohol, men att vi egentligen är fullt kapabla att ta hand om oss, bara vi ger oss den tiden. Hur som helst,
SÅ roligt att det går bra. Verkligen bra jobbat.

Profile picture for user Varafrisk

@Loppan @Daemon@vår2022 @Sisyfos @Andrahalvlek @Himmelellerhelvette @Jan.3. @vår2022
Varmt innerligt tack för att ni var och en tog er tid att gratulera mig till mina fyra månader som nykter!!! Det värmer:)

Och @Loppan vad kul att det har haft en särskild betydelse för dig att jag har fortsatt att skriva även om jag var aktiv. Även det värmer! När det kommer nya här på forumet så är det ju flera som hälsar välkommen och beskriver sin resa. Det kan vara en mycket positiv resa där man klarade av hålla sig nykter från första dagen då man klev in här på forumet. Jag vill inte förstöra den bilden genom att ge min berättelse där det tog tre år....skriver på dator nu om jag hade skrivit på mobilen hade jag gjort lämpliga emojis ....men jag tänker även att min berättelse är viktig för att man ska stanna kvar och skriva. Många skriver även att man ska skaffa sig en hobby i sin nynyktra tid eftersom man kan bli rastlös och att man har helt plötsligt massa tid över. Jag tänker att för många fungerar det perfekt men inte för alla. Jag försökte för några år sedan att börja odla...jag började alldeles för stort eller rättare sagt för litet...för jag skulle försöka odla tomater från det där lilla lilla fröet. Jag hade varken energi eller intresse men att köpa färdiga plantor på handelsträdgården fungerade perfekt. Och nu sedan jag blev nykter så har jag inte orkat med någon ny hobby..ja det är väl AA då fast jag tänker att det är ingen hobby utan mitt sätt att hålla mig nykter . Så vad jag vill säga att det finns flera olika vägar att bli nykter på. Det är viktigt att ta en dag i taget. Göra det enkelt.

Jag har fortfarande inte fått något sjukintyg men jag jobbar halvtid. Det är knappt att jag orkar det. Ska sitta med chefen imorgon bitti och organisera min arbetstid. Jag hoppas att när jag får ett sjukintyg och planeringen är gjord att stressen avtar något. Har funderingar på att stanna hemma torsdag och fredag. Behöver göra en sådan där strukturerad "Andra Halvlek planering", vad ska jag göra under dagen och vad ska jag inte göra. Grejen är att Andra Halvlek följer sin plan men jag behöver verkligen låta teori bli handling. Jag har ju klarat av att vara nykter i fyra månader. Jag behöver gå in i mig själv..vad behöver jag? Ska iaf strax ta mig ett bad. Tänker att det kan vara bra för spända muskler, käkar mm.

Ha det fint! Kram:)

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Jag tycker du gör jätte bra! Det är bra att det syns på forumet att det är olika vägar man kan behöva gå, för vi är olika och behöver olika för att hålla oss nyktra.
Vi har det också olika i våra hemmaliv. Vissa har familjer andra är ensamstående m.m.
Har man en partner som fortsätter dricka kan det vara en utmaning, är man själv kan det vara en utmaning.
Det finns så ofantligt många olika faktorer som spelar in.
Har man intressen att ta upp när man blivit nykter är det något som kan hjälpa, har man inga intressen för man tappat alla påvägen kan det ta lång tid innan man hittar något som man finner intresse för. Där har även orken en stor påverkan. Har man dåligt med energi kan det vara lätt att känna sig nere.

Jag la otroligt mycket tid på att läsa andras trådar på forumet samt läste böcker och poddar där folk skriver/pratar om sina erfarenheter och hur beroendet fungerar.
Läste på om hjärnan och hur man kan ”bygga” om den, skapa nya vägbanor i den.
Jag lärde mig om varför jag hade druckit, vad de bakomliggande orsakerna var och insåg att jag behövde ta i tu med mina känslor. Det gör ont men det går över. Det blev mitt intresse, lära mig om beroende och mig själv samt vad jag kan göra för att må bättre.

Tycker du är så stark❣️

Profile picture for user Vinäger

Oj, måste också ha missat... Stort grattis till fyra månader! 🌸 Du är grym. 🩷

Hoppas att vi fortsätter att prata om våra olikheter. Tänker att din resa är superviktig här. Även jag har ju haft en långtifrån spikrak väg. Men nu är vi här... 💕

Bra inlägg från Himmelellerhelvete angående våra förutsättningar. Det är klart att det är enkelt att bara tänka på sig själv i början - om det finns förutsättningar för det. Kanske inte lika enkelt för någon som är ensamstående med barn, har barn med olika funktionsvariationer, sjuka närstående... Ja, listan kan göras lång.

Hoppas verkligen att du får din sjukskrivning och den vila du behöver.

Kram till dig! 🩷

Profile picture for user Crusade

@Varafrisk
WOW!!!
Fyra månader nykter. Det är så stort. Jätte starkt gjort av dig. STORT GRATTIS och många kramar.
Tror jag förstår dig när du pratar om postabstinens symptom. Jag upplever likadana sympom som du beskriver. Fast jag bara varit nykter i fem veckor ...
Absolut du måste i första hand ta hand om dig själv. Om jag får säga ... nu måste vi faktiskt vara lite self-centred eller egoistiska. Jag menar väl när jag säger det. Jag tycker nu att jag måste må bra så att jag kan ta hand om min man till exempel. Därför måste jag först nu ta hand om mig själv och göra vad som är bäst för mig. Does this make sense?

Anyway, stort grattis till dig med hela mitt hjärta.
Du fixar det. Även om det känns nu jobbigt. Det kommer att vända sig igen.
Bara positiva saker med nykterhet och den här perioden som du beskriver känner jag igen helt och hållet. Vi kommer att gå igenom den också.
Styrkekramar
xxx

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Tack snälla du för dina ord❤️

@Amanda L Ibland rullar inläggen förbi…men Tack❤️

@Vinäger Å tack till dig❤️

@Crusade Jag förstår vad du menar👍🏻 Tack❤️

Ja, så kom då äntligen sjukintyget nu i em. Sjukskriven 50% tom 13/6. Hade önskat ev längre sjukskrivning eller iaf några veckor med 25%. Har iaf bestämt mig för att vara hemma hela dagen imorgon och på fredag. Har bokat massage på fredag. Ska öva mig på att rensa tankar….inte tänka på jobbet. Alkohol tänker jag inte på även om det känns som om jag saknar något och gärna stoppar i mig ngt mindre bra.

Kram🐬🤗

Profile picture for user Charlie70

@Varafrisk först, stort grattis till 4 månader! Bra kämpat.

Apropå odlingsfrågor tänkte jag bara slå ett slag för tagetesen. Lättodlad och billig. Jag har då och då köpt enstaka plantor och sedan sparat fröorna till året därpå. Förra året hade jag en rejäl laddning som jag spred ut över en trist slänt (rafsade bara ner i jorden och lät det sen vara). Åkte på semester i tre veckor och kom hem till ett hav av sol! Helt kostnadsfritt fick vi glädje i Brf som grannarna pratar om än. När de får stå tätt och många tillsammans blir intrycket ofta annorlunda mot enstaka i en rabatt (barndomsminne som bidragit till att jag ratat tagetes i hela mitt vuxna liv till nu).

Kram!

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk God kväll!
Glaset i alla fall lite halvfullt när du fick sjukintyget. Skönt!

Som du skriver, det är olika för olika personer. Jag vet ju inte hur det kommer bli för mig, det får tiden utvisa. Men det är fasen inte enkelt, det har jag märkt. Jag tycker du är stark som ser framåt hela tiden. Du skriver att det tagit 3 år. Men nu har du passerat 4 månader som nykter. Det är riktigt bra.

Jag hoppas din trötthet försvinner! Det känns som en vital del i processen. Med mer ork blir man starkare på alla fronter.

Hoppas din massage blir bra idag! 😊

Profile picture for user Varafrisk

@Charlie70 Varmt tack❤️❤️ Faktiskt så köpte jag några tagetesplantor idag. De påminner mig om min mamma❤️

@Daemon Tack❤️❤️ Ja, jag hoppas innerligt att tröttheten försvinner så småningom. Rätt som det är så känner jag…jag måste vila…jag måste lägga mig.

Idag har jag gått över min gräns…skulle ju vila större delen av dagen..men var på massage kl 13. Åkte därefter för att beställa blommor t min ingiftas fasters begravning som är nästa fredag. Passade på att köpa massa plantor som jag ska plantera i krukor på altan, altantrappan och i ngn rabatt. Blev ytterligare en blomsteraffär därefter mataffären. Var hemifrån alldeles för många timmar. Blev helt slut. Imorgon får jag ta det lugnare…

Massagen var jätteskön! Ska boka in fler tider, använda friskvårdsbidraget👍🏻

Kram och godnatt 😴🤗

Profile picture for user Varafrisk

Igår var ingen bra dag….gick långt över mina gränser. Energin tog helt slut. Är väldigt trött även idag. Nästan värre än en bakfylla men tack och lov ingen alkohol. Drömde inatt att jag drack två dagar i rad, flott och dyr champagne i Stockholm. Hade ångest över att gå t eftervården och på möte. Så jäkla skönt att vakna nykter!!!

Tog en promenad längs strandpromenaden. Så otroligt vackert! Solen gav gnistor i Vänerns vatten💫 Åt frukost m make och son❤️Bakade en sockerkaka👌🏼Smakade förträffligt! Nu ska maken hjälpa mig att fylla på jord i krukor där jag ska plantera mina blommor🌸🌱
Å sen ska jag viiila🙏🏻❤️

Kram🐬

Profile picture for user Varafrisk

Snart dax att släcka lampan….

Har firat Morsdag m min son och svärdotter. Skulle grillat men det råder eldningsförbud så vi åt smörgåstårta istället. Åkte några mil hemifrån t en äng men det var väldigt kyligt. Min dotter har jobbat. Kom hem ikväll m vår ena bil. Hon brukar låna den på helger för då går det ingen buss. Fast Mors dag och andra högtider är inte så speciellt för henne. När hon var lite var det annorlunda. Med tiden har det blivit så att jag har lite svårt för Mors dag. Det blir lite kommersiellt. Helt plötsligt är alla mammor så fantastiska. Det är inte alltid så…

Känner mig lite låg. Det beror väl på flera saker. Postakut abstinens, beskedet fr cancergenetiska, jobbsituationen. Fick även veta att hen som jag möter på mina möten tagit överdos… hen lever men mår så dåligt…så himla sorgligt🥲

Imorgon är det eftervård vilket jag tycker är skönt👍🏻

Godnatt 😴🤗

Profile picture for user Tussan65

@Varafrisk känner igen mig i det du skriver. Jag har varit utan alkohol i 1 månad nu. Ångesten är inte lika stark, men igår kom ångesten med full kraft.
Var hos en vännina som jag kunde prata med. Kände mig lite lugnare.
Hjärnspöken/ beroende hjärnan tog över allt logiskt tänkande.
Hade jag druckit hade ångesten varit mycket värre.
Hur svårt det än är så kämpa, kämpa , kämpa. Det är värt det i slutändan.
Vi kämpar tillsammans och ger varandra råd och stöd.
Ge inte upp, det blir bättre.
Kram🌸🤗🌞

Profile picture for user Varafrisk

@Tussan65 @Amanda L @Himmelellerhelvette Tack för kramar och inlägg 🙏🏻❤️

Jag känner att jag kanske ska förtydliga mig lite grann. Jag kämpar inte längre för att bli nykter. Det är ingen kamp, det är inget måste att vara nykter utan jag vill vara nykter, Mitt ”vill” är inte lika förankrat inom mig som de som har varit nyktra i två, tre år. Fast det kommer aldrig fungera för mig att dricka alkohol därför vill jag inte dricka alkohol och det är ingen uppoffring för mig. Även om man kan tycka att jag inte behöver tänka på vikten nu också så behöver jag förändra mitt sätt att äta både när det gäller mat, snacks och sötsaker. Jag har bytt ut ett beroende mot ett annat och för min hälsa behöver jag verkligen sluta med detta. Så är det! Och, det här sättet att äta och snaska på är en tröst och det gör mig ledsen.

Jag känner mig ensam. De vänner som jag har är fina vänner men jag kan ibland känna att jag behöver mer, och vi har inte den relationen vilket leder t en obalans. Många gånger kan jag känna mig ensam på jobbet och nu när jag jobbar halvtid känner jag mig än mer ensam. På något vis behöver jag samla ihop mig och rikta energin inåt och jobba med det andliga och att trivas i mig själv. Jag hittade ju det under behandlingen men det är lätt att falla tillbaka i gamla spår.

Till ngt annat…..för tio år sedan gjorde jag en cancergenetisk utredning pga att det fanns mycket cancer inom min familj. Min syster som då hade äggstockscancer (är död nu) hade ingen mutation i det blodprov som togs därför tog man inget prov på mig men jag kunde ha förhöjd risk att drabbas av cancer pga familjeträdet. Nu har det gått tio år och min bröstläkare ville remittera mig ner t Gbg igen (och gjorde så) utifrån att man kan kommit längre i forskningen. Så man öppnade upp min systers blodprovs svar för analys. Man kunde konstatera att hon bar på en ärftlig gen och nu kommer jag testa för att se om jag bär på samma gen. Även om jag visste om det så är det ändå omtumlande. Det berör även hennes söner och min bror.

Nej, nu ska jag fixa lite mat. Ha det fint🌸

Kram🥰🐬

Profile picture for user Varafrisk

Vill dela med mig några fina tänkvärda ord som en ung person delade med sig på ett möte….

” Tänk om allt du behöver för att läka är insikten om du kan”

Solen skiner…hoppas på en bättre dag än igår🙏🏻☀️

Kram🐬

Profile picture for user Varafrisk

Snart dags att lägga mig egentligen borde jag ligga i sängen redan nu. Hur kan man vara så extremt trött?!?!

Det har inte varit någon bra dag idag. Jobba halvtid är tufft. Klarar inte riktigt av uppskruvade kollegor nu. Ljudnivån i fikarummet. Allt som ska hända nu. Det är som jag befinner mig i en bubbla. Min kuratorskollega som sitter i rummet bredvid har inte en enda gång under sex veckor frågat hur jag mår. Jag förstår mig inte på folk…eller folk har fullt upp m sig själva och sitt.

Var på NA-möte ikväll. Tårarna flödade, Blev även så känslomässigt berörd av hen som tagit en överdos men lever tack och lov🙏🏻

Två dagar kvar att arbeta denna veckan ….ska nog klara det. Begravning på fredag…ledig fem dagar. Räknar ner t semestern så att jag får vila🙏🏻

Kram🐬😴

Profile picture for user Se klart

Jag räknar också ner nu vara frisk, det är en jobbig tid- dricker man så tycker man det är ”kul” med så många tillfällen, men jag känner mer; låt mig slippa. Förutom tex student som ju känns fint!
Jag tänkte på det där du ibland skriver lite om kring dina vänner? Du har många vänner här och med tiden så har du växt långt utanför dina egna gränser- är engagerad i andra- stöttar och är verkligen med. Kanske har inte dina vänner sett den sidan av dig på ett tag? En vänlig tanke.
Kram till dig, nu tar vi en dag i taget! 💕

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Tack🙏🏻❤️ Jag är lite rörig i hjärnan så jag hängde inte med hur du menade med ”Kanske har inte dina vänner sett den sidan……”. Jag vill också säga att jag uppfattade det som en vänlig tanke och inget annat men hängde inte riktigt med🙈

Vill inte verka negativ men har tyvärr inte så positiva minnen sv studenten
dessutom flödar alkoholen. Men i år har grannen bjudit in oss t deras sons student. Blev glad över inbjudan😃

Kram💓

Profile picture for user Varafrisk

Så här utmattad och trött har jag nog aldrig känt mig tidigare. Jag vill så mycket och när jag inte orkar så blir jag så nedstämd. Pratade med min goa kloka psykologkollega idag. Hon gav mig så kloka råd. Har sökt min kurator som jag gick hos tidigare. Behöver enskilt stöd. Men hon var på utbildning och åter den 7/6.
Något som ändå är bra är att jag har varit nykter i 131 dagar idag. Känner mig iaf stark i beslutet att inte dricka alkohol.

Godnatt 😴🐬

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk ”Jobba halvtid är tufft.”
Jag kan förstå det. Det kanske inte är fel att vara lite grand inne i en bubbla nu, och på så sätt försöka stänga ute alltför mycket stök runt omkring? Viktigt också sen att det faktiskt blir halvtid, och inte mer…

Kul med grannens student! 🙂 Brukar finnas god mat på sådana bjudningar! Man får prioritera den biten och se förbi eventuell alkohol.

Trevlig kväll! 🎶

Profile picture for user Varafrisk

Tack Daemon🥰

Skönt med helg! Har varit ledig även idag så det blir fem dagar i rad🙏🏻 Behöver dessa dagar för återhämtning. Räknar hur många jobbdagar det är i varje vecka fram t semestern. Men tar en vecka i taget. Att vara sådär extremt trött är tufft och tungt.
Jag tycker nog att det har brustit i planeringen kring mig. Får återkommande be om sjukskrivning. Ingen avstämning med min socialsekreterare eftersom hon är även behandlare. Hon ser ju hur det går för mig så hon får ju vad hon behöver men jag kanske även vill säga ngt. Nu har hon semester och är tillbaka om sex veckor. Har sökt min kurator som jag gick hos före behandlingen men hon var på utbildning. Är lite missnöjd med eftervården hittills men den kanske blir bättre. Ev behöver jag en enskild samtalskontakt.

Var ledig idag pga att min man och jag har varit på begravning. Min ingifta faster/min faddermor begravdes idag. 92 år och fem månader blev hon. En mycket positiv och levnadsglad kvinna. Älskade fika och resor.

Ikväll ska min man gå på fotboll. Jag ska äta sushi, läsa och vila.
Tar en dag i taget för att se vad jag orkar att göra.

Önskar er en trevlig kväll☀️kram🥰

Profile picture for user Varafrisk

Mitt i all denna trötthet har min man hjälpt mig att plantera i krukor och ta bort växter från rabatter samt omplantera/plantera nytt👍🏻

I rabatterna finns det sedan tidigare klätterrosor och pioner. Kärleksört och lavendel har planterats om. Nya plantor är stjärnflocka, astilbe, jätteverbena, japansk malört och alpaster. Få se om dessa plantor kommer ta sig. Har tomma pallkragar nu där jag nu tänkte så lite fröer samt gräva ner några plantor m rabarber och gräslök.

🌸🌸🌸🌸

Profile picture for user Varafrisk

Nu är jag här igen…..

Vill skriva ner det här för att förhoppningsvis kunna släppa det! Lite offerkofta är det….

Jag tänker att vi alla vill bli uppmärksammade i olika situationer. Det behövs inte så mycket. Ibland är det ett ”hej”
eller ett ”hur mår du” eller kanske en liten blomma inte så mycket mer. Något som säger ” jag ser dig”….

Jag var sjukskriven heltid i nio veckor. Har jobbat ca sex veckor nu. Jag sitter längst bort i en korridor tillsammans med två andra kuratorskollegor. Inte en enda gång har de tittat in t mig och frågat hur jag mår…inte en enda gång. Nu arbetar jag halvtid mellan 9-13. Försöker ta fikarast när de flesta tar det. Känns som om jag är i en bubbla. Är extremt trött. Ingen (av alla kollegor) som kommer bort t mitt kontor för att höra hur det går, hur jag mår. Vi är annars en arbetsplats där vi bryr oss om varandra. Jag brukar inte ”förhäva” mig själv men om det är något som jag är bra på så är det att bry sig om andra.

Tänker även på de vänner jag har som är mina närmaste vänner. Inte en fråga om hur jag mår/har det, inte ett sms.

Det här gör mig både irriterad och ledsen. Jag vet att folk är upptagna m sitt. Jag köper inte heller att folk vet inte vad de ska säga för det är så lite som krävs.

När det gäller min sjukskrivning så är det jag hela tiden som måste ligga på. Tycker att min läkare borde vara lite intresserad av att ha uppföljningar för att efterhöra hur det går för mig. Tycker att min socialsekreterare borde haft en avstämning m mig eftersom hon vet att jag inte mår bra. Dessutom har hon sex veckors semester.

Alla dessa känslor och trötthet kan ju lätt trigga till ett återfall. Kan känna av ett liter dovt sug men tänker inte dricka! Vill inte!!

Nu lägger jag offerkoftan här och gör det bästa av min dag🙏🏻☀️🥰

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Jag kan bara hålla med om att det är dundertrist och dåligt att ingen frågar hur du mår. Det finns egentligen ingen ursäkt för det. Tyvärr är det lite så samhället ser ut ibland, avtrubbade socialt (utanför digitala sociala media)… Var och en sköter sitt. Trist…

Hoppas du får en fin lördag! ☀️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Ja…det är så märkligt för mig när folk beter sig så. Det gäller ändå att man själv fortsätter att bemöta sina medmänniskor som man själv vill bli bemött🙏🏻

Kram💕☀️

Profile picture for user Vinäger

Varafrisk, självklart jobbigt när ingen frågar. 🩷 Särskilt när vi vet vilken oerhörd ansträngning det är och hur mycket det kräver att sluta dricka, vilket jag tror att inte andra kan förstå.

Har dock en teori...

Jag tror helt enkelt att människor är så ovana - och därmed rädda och obekväma - att prata om alkoholism med sina kollegor. Därmed INTE sagt att det är ok att inte fråga. Det är alltså inte ett försvar utan en förklaring. Tänker att man inte vet vad och hur man ska fråga. Många gånger blir det också ett missförstånd, då vi är osäkra på om det är jobbigt för personen att vi frågar. Är det för känsligt? Blir personen ledsen? Är den så instabil och börjar gråta? Det är nog så en del tänker. Att det blir en missriktad omtanke.

Dock... när jag hamnar i en sådan situation - att jag misstänker att något är jättekänsligt för någon annan - brukar jag ta det utanför arbetstid. Inleder då med att fråga om det är ok att prata om.

Eftersom jag inte känner till just din arbetsplats och dess kultur kan jag ju inte veta varför det blivit så här, men det är alltså en teori. Det kan alltså handla mer om just omtanke än om att människor inte bryr sig.

(Det kan också handla om mig, som försöker att ibland in absurdum hitta förklaringar och försvara människors beteende. Som är övertygad om att människor för det allra mesta menar väl och vill andra gott. T o m jag förstår att det inte alltid är så, men betydligt oftare än vad vi tror.)

Ja, det blev mina tankar en söndagsförmiddag.

Kram till dig! 🩷

Profile picture for user Varafrisk

@Vinäger Tack för ditt inlägg💕

Jag tror också gott om människor men jag köper inte den förklaringen. Har fått den till mig massvis av gånger när min man var sjuk i cancer. Naturligtvis ligger det mycket förklaringen men för mig handlar det om hur man beter sig som vuxen människa. Och jag vill ju mer ha en förståelse än en förklaring.

Jag vill verkligen förtydliga att jag har fantastiska kollegor. Det var kanske av den anledningen som jag har berättat för alla 24 kollegorna en och en om mitt alkoholberoende. Jag ville inte berätta i grupp. Jag fick ett fantastiskt bemötande. Så jag säger ju själv att jag är trött pga postakut abstinens. Men vi är i en period på jobbet då det är mycket att göra, det är skolavslutningar, studenter …helt enkelt man har fullt upp. Jag skulle bara önskat en enda liten fråga el två….Hur mår du? Hur går det?

Kram🌸💕

Profile picture for user Kennie

Hej, jag håller med om att det är tråkig stil av kollegorna att inte fråga hur du mår. Om jag utgår från mig själv så skulle jag inte fråga rakt på om potentiellt känsliga ämnen. Däremot skulle jag fråga något allmänt, som hur mår du, så tänker jag att personen själv väljer om hen vill ta upp något. Skulle du kunna öppna för det på något personalmöte, att du tycker att ni inte visar varandra omsorg? Eller ta det via HR? Tänker också att det kan vara så som Daemon skriver, att folk är inne i sin egen bubbla, stressar på och inte tänker på att de kan vara viktiga för sina kollegor.

Profile picture for user Sattva

@Varafrisk Hur andra människor beter sig kan man ju inte rå på, styra eller kontrollera. Det är som det är. Det enda man kan styra är vilken slags människa man själv är. Attvilja ha andras omtanke är ju helt naturligt, vi vill o behöver alla bli sedda. Men att lägga sitt eget mående i andra människors händer, vara beroende av att andra bekräftar en gör en ju väldigt sårbar. En del saker fårman aldrig svar på. Vill du veta varför ingen frågar hur du mår, så fråga dina två närmsta kollegor. Kanske kan det vara så, att eftersom du varit så ärlig mot dem, en och en, så räknar de helt enkelt med att du tar ansvar för ditt mående (och lyfter om något inte känns bra).
Man vet väldigt lite om vad människor bär på. Det kan ju vara fler än du som mår dåligt, men inte berättar. Då har man kanske inte kapaciteten att fråga om andras mående.

Jag vet inte alls, jag bara spånar...

Profile picture for user Varafrisk

@Vinäger Förlåt, om jag lät tråkig inte min mening. Jag vet att du har ett stort varmt hjärta❤️

@Kennie Tack för dina tankar❤️

@Sattva Och tack för ditt spånande❤️

Innan du skrev Sattva så tänkte jag….det här handlar om mig. Nu är jag där igen och riktar energin utåt istället för inåt. Och, jag förminskar mig själv vilket är det sista jag vill göra.

Det här blev väldigt stort och det är inte alls på den nivån…det är egentligen inte på någon nivå alls. Det är jag som arbetar halvtid vilket är ganska tufft. Jag tänker även att det är svårt för mina kollegor att veta hur mycket jag orkar. Att min ork tryter har jag så svårt att acceptera. Jag tänker även att de är vana att jag berättar.

När min man hade gått igenom cytostatikabehandling, strålning och operation samt mådde tämligen bra så tänkte nog de flesta att allt var över. Det var då det värsta började för mig. Jag fick kontakt med en kurator och beklagade mig väl då också. Hon sa ngt tänkvärt till mig…”de har aldrig varit där du har varit/är”. Och jag tänker de flesta är inte alkoholberoende el har gått behandling….Men jag har en psykologkollega som jag tycker mycket om, en trygg och kompetent kvinna. Vi jobbar inte i samma team och jobbar mest med utredningar men när vi jobbade ihop så himla prestigelös. Hon BRYR sig om mig🙏🏻
När jag berättade att jag var på massage, handlade plantor, mat och energin var helt slut så sa hon till mig….det hade kanske räckt m massagen.

Det är för jag inte mår så bra som jag krymper och att jag saknar någon som ringer dvs saknar en sådan vän. Men nu behöver jag plocka fram Varafrisk som vet sitt värde annars är risken att jag blir en liten trasa….vill hellre vara en fin härlig frottéhandduk💕

💕🌸☀️🥰🙏🏻

Profile picture for user Se klart

Hej @varafrisk
Vad bra att du bollar dina tankar och frågor här- du får väldigt bra input av kloka forum-medlemmar 💕
Jag tänker att man både kan tycka att det är skrutt/skit eller allmänt dålig uppfostran av kollegor som inte är bara allmänt artiga och frågar hur du mår.
Men det kan finnas parallellt med- att inte lägga sitt mående utanför sig själv.
Jag vet inte om detta låter för luddigt- men tänker att båda sakerna är sanna- samtidigt.
Då kan man också vända ryggen till och greja med sina plantor, låter som det blir riktigt fint! Du tar stormsteg på en massa plan i livet, det är härligt att se, eller höra. Önskar dig en fin dag 😍

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Så sant! Om jag håller mitt mående inom mig blir det en slags styrka inom mig…självkänslan växer🙏🏻

Sitter och väntar på min dotter som kommer m tåget fr Göteborg. Hon har sin katt m sig. Hennes katt älskar inte att åka tåg, blir väldig orolig. Så jag hämtar dem skjutsar hem katten dottern skjutsar hem mig för hon ska låna bilen. Herregud vad skönt att kunna sätta sig i bilen precis när som helst👍🏻

Längtar till sex månaders nykterhet för då säger många att det vänder. Men jag är otroligt nöjd och tacksam över 136 nyktra dagar🙏🏻

Kram🐬

Profile picture for user Se klart

Helt sant @varafrisk, du växer på insidan av att inte förlägga energi utanför- det blir istället något som dränerar.
Det är en väldigt klassisk modell för att bli kraftfull- fokus på det du kan påverka. Jag återvänder till detta ofta, särskilt på jobbet. Men det gäller precis lika mycket i det privata livet. Kram ☀️

Profile picture for user Varafrisk

Var på eftervård igår. Pratade om hur jag mår. Vi pratade om våra defekter vilket man börjar jobba med i, jag tror det var, i det fjärde steget. Vår ledare/behandlare sa när han hörde mig att han tänkte på självcentrering och bekräftelsebehov. Det hänger för min del ihop med övergivenhet
/rädsla för ensamhet/att trivas i sitt eget sällskap.

Vi pratade även om sug. Att det är ok att benämna att man har sug. Jag kan ibland bli förvånad när det personer här på forumet som har varit nyktra endast några veckor och inte känner sug. Jag tror faktiskt att jag har väldigt mycket sug men väljer att inte dricka på det utan äter istället. Jag behöver nog oftare erkänna för mig själv att jag har sug istället för att dämpa det med snacks, sött och mat. För på något vis gör jag delvis likadant men jag äter.

Jag vet många gånger vad jag behöver men jag kommer inte till handling. Så är det….

Önskar er en fortsatt fin nationaldag💕🇸🇪🌸🐬

Profile picture for user Varafrisk

Som om det inte var nog med den trötthet som jag har haft nu under en månads tid så kom feber, hosta och snuva(maken smittat mig). Det känns som om precis ALL energi tog slut😰

Jag vill orka mer, känna mig glad….längtar SÅ mycket till semestern🙏🏻

Hör technomusik från ngn granne på gatan…det är ju studenttider …så det är väl förfest….vill bara att det ska vara tyst….

Åh så gnällig jag låter men just nu är det så här….

Kram🐬

Profile picture for user Varafrisk

Under behandlingen mådde jag bara bättre och bättre. Då i början av nykterheten så är det ju glädjefyllt med varje dag som man är nykter, därefter kommer veckorna och sedan månaderna. Det blir liksom längre mellan varje tillfälle som uppmärksammas. Inom NA får man en nyckelbricka vid 30, 60 och 90 dagar därefter kommer 6 månader vilken jag nu väntar på. Det finns ytterligare nyckelbrickor som man får när man tar tid. Jag tänker att ju längre tiden går och man kommit in i ett nytt lunk i livet som nykter så är det väl årsdagar som är viktiga. Men nu är det tolvstegsarbete som gäller.

Tiden efter behandlingen har jag inte mått bra på vilket tyder väl på postakut abstinens. Nu blev jag tyvärr sjuk m feber, hosta och förkyld vilket gjorde inte saken bättre. Fast jag har tänkt lite ( precis som jag inte gör det annars🙈) även om jag är supertrött behöver jag ändra saker i mitt liv. Jag mår ju bra av motion…började ju i
under behandlingen men när tröttheten kom så la jag ner det hela….Börjar alltid i mina mått för stort…jag behöver tänka om vad som är rimligt. Tips? Likaså med maten för nu har jag bytt alkohol mot mat och ibland skräpmat, sött och snacks. Någon måtta får det vara. Kanske bara börja ta bort det där som är skräp först…mår inte bra av övervikt och att inte vara så rörlig det gör mig nedstämd. Allt blir en ond cirkel.

Är sjukskriven 50% tom tisdag. Tänker att jag ska börja jobba heltid. Tänkte inte så först men att jobba 50% är påfrestande och jag är liksom inte riktigt m i teamet.

Men först måste jag blir frisk från den här förkylningen…..

Kram🌸

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk
Usch, trist att bli sjuk! Nu i sommarvärmen dessutom… Hoppas du kryar på dig snart!

Gällande träningen. Du är inte ensam om att börja med för mycket… Två pass i veckan som start, där du är ombytt till träningskläder (för att svettas). Är det något ditåt du siktar?

Profile picture for user Amanda L

@Varafrisk Två långa promenader och ett gympass?
Tror att du nu kommit till avdelningen”skapa nya, goda vanor som ersätter alkoholen?” .
Kan ju också vara att byta ut godis mot upplevelse ( nåt kul som konsert, bio, teater …) Har märkt att det bara blir av om de planeras in…
Men först: krya på dig❤️🙏🏻❤️

Profile picture for user Loppan

@Varafrisk Jag vill tipsa om något som kallas ”mikrovanor” som jag inspireras av om du inte hört om det tidigare. Det är typ som tvärt om mot nyårslöfte. Istället för att göra en drastisk förändring som tex långloppssatsning ska man börja med minsta möjliga steg mot den förändring man vill göra tex en kort lunchpromenad. Idén är dels att när man lyckas blir man mer benägen att hålla i, och dels att det sammantagna resultatet på lång sikt har större betydelse för hälsan. Jag kom i kontakt med det via Livsstilsverktyget om du vill googla på det. Radioprogrammet Kropp och själ har också haft ett avsnitt om mikrovanor om du vill lyssna.
Krya på dig!

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Jag har väl tyckt att två pass är för lite utan det skulle vara tre pass. Tror att det står så i mitt recept med fysisk aktivitet. Men just nu gör jag inget så det viktigaste är ju att börja med små mått så att det blir kontinuitet.

@Amanda L Tack för kryahälsning🥰Ditt förslag är också bra. Det handlar mycket om nya vanor. Konsert, bio har jag alltid gått på. Har en konsert inbokad i sommar och en i oktober. Skulle gärna vilja se Miss Li.
Behöver återta mina bättre matvanor som jag haft även när jag druckit. Så här dåliga matvanor har jag knappt haft under min aktiva period.

@Loppan Tack för kryahälsning🥰
Jag har sett att Livsstilsverktyget har kommit upp i flödet på Facebook. Man kan vara med i ngn studie? Är du med där? Ska lyssna på programmet som du nämner. Svårigheten för mig att jag vill för mycket för att jag vet att min kropp behöver och jag behöver gå ner i vikt. Har en kraftig övervikt. Eftersom jag vet att vad jag behöver är en livsstilsförändring som tar tid för att det ska kunna vara bestående så blir det för stort och maten blir tröst.

Inatt hostade jag mer el mindre hela natten. Så jäkla jobbigt att hosta! Ont i magen får man ju av allt hostande! Då tänkte jag på min svärdotter som har en tarmsjukdom med alla svåra följdsjukdomar. Som är endast 32 år och varit sjuk sedan hon var 14 år. Som väljer att njuta av dagen för hon vet inte hur morgondagen kommer att se ut. Det kan ändra sig snabbt för henne. Tänkte även på min syster som under sitt sista levnadsår hade accepterat att hon skulle inte överleva cancern men som ändå hade en otrolig levnadsglädje. Även om det är trist att vara förkyld när det är sommar så går det över…..det är en go tanke att ha med sig i min självömkan!

Som jag skrivit om många gånger har jag tyckt att behandlingen var toppen! Eftervården tycker jag är lite ostrukturerad än så länge och jag har ifrågasatt vissa saker. Jag tänker att tolvstegsprogrammet är bra. Eftersom jag är i den postakuta abstinensfasen så kanske jag är mer känslig för vissa detaljer. Det kan ibland kännas som att allt vad jag gör och är är kopplad till mitt alkoholberoende. Att defekter som jag har beror på mitt beroende men jag köper inte det. Och om jag inte köper det är det som jag förnekar mitt beroende. Jag säger inte att någon har sagt så men min känsla är så. Jag fick problem med alkohol när jag var ca 48 år. Så tex den dåliga självkänslan har följt mig under mitt liv men den förstärktes med alkoholen. Även om jag jobbar med mitt tillfrisknande behöver jag fylla på mitt liv med andra saker än NA-möten mm.

Nu blir det en dusch🚿🥰☀️🌸

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Fastnade för det du skrev om ”Det kan ibland kännas som att allt vad jag gör och är är kopplad till mitt alkoholberoende. Att defekter som jag har beror på mitt beroende men jag köper inte det. Och om jag inte köper det är det som jag förnekar mitt beroende. Jag säger inte att någon har sagt så men min känsla är så. Jag fick problem med alkohol när jag var ca 48 år. Så tex den dåliga självkänslan har följt mig under mitt liv men den förstärktes med alkoholen.”

Håller med. För min egen del så förstärktes den dåliga självkänslan pga alkohol och alkoholen förvrängde även mina tankar och därmed mina känslor. Det var mina känslor, men ändå inte, då de var alkoholindränkta. Jag skulle känna att det är en falsk och enkel väg om jag skyllde allt på mitt alkoholberoende. Att dricka var ett sätt att slippa ta itu med det som fanns inom mig och som skavde, ett sätt att dämpa ångesten och att glömma för en stund. Mitt drickande gjorde mig beroende och jag har en känslighet för att fastna i beroende pga arv. Jag köper inte att mina defekter beror på mitt beroende, de fanns där innan beroendet. För mig är det två olika saker, jag vet att jag har ett latent beroende som aktiveras om jag dricker och mina tankar/känslor förvrängs om jag dricker, det förnekar jag inte. Men det är inte mitt alkoholberoende som är grunden till min dåliga självkänsla eller min skam. Det är pga av min uppväxt och de verktyg jag fått med mig att hantera livet som är orsaken till dålig självkänsla och skam.

Som nykter en lång tid har jag fått en bättre självkänsla och skammen är inte alls lika stark, knappt märkbar. Skillnaden är som dag och natt, mot när jag drack. Som nykter kan man komma åt äkta och icke förvränga känslor. Alkohol och beroende förvränger defekta känslor, men kan hanteras och åtgärdas som nykter.

Ha en fin lördag!🌞❤️

Profile picture for user Varafrisk

@vår2022 Så himla tacksam jag är för ditt svar! Att någon/du förstod mig! I min familj har det inte funnits alkoholism under min uppväxt men andra faktorer som bidrog t en svag självkänsla t att jag blev en duktig flicka. Alkoholen blev min medicin att hantera allt det svåra. Minns en kollega som sa till mig ”NN du kanske skulle behöva medicin?” och jag tänkte…nej jag vill inte bli beroende av medicin. Och med facit i hand jag blev beroende av alkohol.

Jag tror på tolvstegsprogrammet men allt är inte svart el vitt och jag behöver hitta vad som funkar för mig. Jag kommer delta i eftervården, kommer göra de tolv stegen och gå på möten.

Jag undrar om det finns ngn forskning som är gjord av en neutral forskare över resultat på vilka metoder/vägar som är mest hjälpsamma att behålla sin nykterhet. Vad jag menar med neutral forskare är ngn som är neutral mot olika metoder och inte vill lyfta sen ena metoden framför den andra.

Just nu känner jag mig lite vilsen men är som vanligt en sökare fast en nykter sökare!

Önskar er alla en fin lördag☀️💕

Profile picture for user Varafrisk

@vår2022 Enligt behandlarna är 12-stegsprogrammet en av de bästa el kanske tom det bästa🤔 Jag vågar inte ta för stora ord i min mun….

Jag kanske inte tvekar t metoden men ibland kan jag få känslan att man tänker att alla som är beroende är stöpta i en och samma form. Jag vet att man sa till mig att jag inte skulle titta på olikheter utan likheter när jag gick på mina första möten. Jag vet att vi har beroendet gemensamt. Jag tänker absolut inte att jag är bättre än någon annan. Definitivt inte! Jag känner ibland att jag skiljer mig fr mängden. Jag tror inte att jag gör det egentligen men jag kan väl säga som så att kvinnor i 60-årsåldern är sällsynta. De/vi sitter/satt i våra hem och dricker.

🥰🌸

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Tänker att vi är väldigt olika och unika, men visst en gemensam faktor kan vara beroende. Precis som här på forumet. För att få mer igenkänning och bättre samhörighet tror jag att det behövs fler gemensamma faktorer än endast beroendet. Tex någon kvinna i 60-årsåldern och kanske en gemensam hobby etc. På mitt jobb är jag de flesta i en annan livssituation med småbarn. Det vi har gemensamt är att vi arbetar på samma enhet och samarbetar kring det. Jag kan minnas tillbaka i situationer när mina barn var små och prata om det och känna samhörighet. Känner mer samhörighet med vissa än med andra och det är för att vi förstår varandra i hur vi tänker om saker eller delar intresset av hundar, löpning, mat mm. Har även varit i arbeten där jag inte känt så stor samhörighet. Då har jag fokuserat på uppdraget vi haft tillsammans men inte så mycket mer. Ett sätt för dig skulle kunna vara att fokusera på behandlingen i sig, om du förstår hur jag menar, att ta till dig stegen/processen och det som du upplever ger dig något, eller gör dem så att det passar dig. Mindre fokus på likheter och ingen fokus på olikheter. Fullt fokus på din process. Med det menar jag inte att inte försöka känna samhörighet, mer att inte tvinga dig att försöka finna samhörighet, om den kanske inte finns där. Göra processen till din och för din egen skull. Samtidigt kanske det du känner också är en del av processen, men kanske ha mer otvungna tankar och bara vara där och vara nyfiken på processen och vad som händer inom dig själv.

Lite tankar från mig❤️

Profile picture for user Varafrisk

Tack finaste @vår2022 för att du har varit ett bollplank i mina tankar/funderingar i de sista inläggen❤️ För varje inlägg som du skrivit har jag tagit mina funderingar ett varv till och för varje varv har det blivit tydligare vad det är som skaver.

I behandlingen så har vår ledare alltid sagt att om man känner sug, känner sig ensam osv att man ska ringa ngn annan i gruppen. I början av behandlingen var det hen som uttryckte att hen kände sig väldigt ensam. Då frågade ledaren om ngn ville ta en fika m hen. Som tur var det en annan person som sa att de kunde följas åt efter dagens slut. Jag tyckte att det blev jobbigt för jag ville absolut inte ta en fika m hen. Inte alls beroende på att hen var på ngt vis otrevlig men jag skulle förmodligen kliva in i min mammaroll/behandlarroll och jag hade helt enkelt inte lust.

Om jag känner att jag inte mår helt bra och berättar det på behandlingen/eftervården då får man ofta frågan om man/jag har pratat m min sponsor. Fast det kan ju vara så att just den frågan vill jag inte bolla m min sponsor.

Budskapet kan också vara att om man inte fortsätter att leva med tolvstegsprogrammet/gå på möten då kommer man ta återfall/risken är stor för återfall.

Nu när du förmedlat dina tankar t mig vet jag mer vad som skaver och just nu vet jag lite hur jag ska gå vidare.

Jag är feberfri idag och mår mycket bättre. Känns som om jag mår bättre överlag men vågar inte riktigt tro på det. Om jag fortsätter med att må bättre imorgon så kan jag vara med och träffa fd kollegor imorgon. Jag behöver verkligen den påfyllningen😃

Tack @vår2022 för att du tog dig tid 🙏🏻

Godnatt 💕🌸

Profile picture for user Varafrisk

Vill bara säga det/förtydliga att när man är nynykter/det första nyktra året när risken är större för återfall att jag förstår/håller med att gå på möten/jobba m tolvstegsprogrammet är viktigt🙏🏻

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk
Godmorgon! ☀️🌸
”Jag är feberfri idag och mår mycket bättre. Känns som om jag mår bättre överlag men vågar inte riktigt tro på det. Om jag fortsätter med att må bättre imorgon så kan jag vara med och träffa fd kollegor imorgon. Jag behöver verkligen den påfyllningen😃”

Känns som mycket positiv känsla i det du skrev där. Antar att du läser detta på söndagen. Hur mår du idag? 😊 Har du energi för träffen idag?

Profile picture for user Charlie70

@Varafrisk håller med både dig och Vår i detta. Vi kan läsa, lyssna och ta till oss, kanske särskilt i början, men det är också så oerhört viktigt att finna sin EGEN väg i detta med att bli nykter. Du följer ju en behandling nu Varafrisk men redan nu och särskilt när behandlingen är slutförd är det så viktigt att ha funnit sin egen väg. Den som passar dig.

Hoppas du orkar träffa dina polare i dag!

Kram!

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Men vad skönt att du mår bättre och är feberfri😁. Det är givande att snurra runt lite och bolla funderingar med varandra här, det ger också mig mycket och vidgar mina vyer. Ja, det är viktigt att hålla i och fortsätta stegen/processen för att grunden ska bli så stabil som möjligt och så att hjärnan verkligen hunnit återhämta sig och är i balans. Har läst att risken för återfall är stor under det första året och att risken minskar vid 3-5 års nykterhet. Så vi ska inte slå oss för bröstet och ”glömma” bort att beroendet kan vakna upp på ett kick om vi tar ett glas. Därför fokuserar jag på hur skönt och underbart det är att vakna nykter varje morgon och är tacksam för det. För att inte glömma och för att få känna glädje och tacksamhet varje morgon. Klart jag inte gör det varje morgon, men ofta😁.

Behandlingen kan kanske kännas lite fyrkantig, men tror det kan finnas en poäng i det för att det ska finnas tydliga ramar och gränser för metoden. Men som sagt, gör programmet så att det passar dig, det finns utrymme för det inom de givna ramarna. Gör inget som känns obekvämt för dig. Det är precis detta vi jobbar med, sätta våra egna gränser, lyssna på våra egna behov, säga ifrån och stå upp för sig själv. Det är där självkänslan bor och växer ju mer vi övar och tillämpar detta😁.

Ha en fin söndag och var stolt över dig själv och din process🌞❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Tack❤️Jag mår bättre! Jag har skrivit t min väninna och skrivit att jag kommer. Var lite osäker på hur jag skulle göra med tanke på hosta osv men väninnan/kollegan som vi ska t är sjuksköterska och en mycket duktig sådan. Så jag uppfyller kriterierna för att få komma💪🏻😃

@Charlie70 Kul att du tittar och tack för dina ord❤️ Jag följer råd och visdom/kunskap samtidigt som jag försöker hitta mig själv i det här.

@vår2022 Och tack till dig❤️för all klokhet!

Jag känner som oftast inte att ”åh, jag kan inte dricka” . Visst kan jag ha tankar att va mysigt det hade varit att kunna dricka vin på exempelvis en Italienresa. Att jag nämner Italienresa beror på att min brorsdotter har lagt ut bilder fr sin Italienresa m vin, mat, glass, vandringar. Nu har jag inte tänkt åka t Italien iaf inte just nu och jag kan njuta av allt förutom just vin.
En sak som jag kom på precis nu är att ostbricka är något som jag alltid druckit rödvin t men vet faktiskt inte vad jag skulle välja nu, Tips? Jag vet att jag frågade på Systemet vad man kan dricka för något alkoholfritt alternativ t oxfilé istället för rödvin, de hade inget förslag. Jag tror att jag äter oxfilé knappt en gång per år men om jag skulle göra det vore det intressant att höra vad en restaurang skulle rekommendera. Tips?

Hur som helst jag tänker att jag behöver fokusera mer på hur härligt det är att vara nykter. Tänker att det har varit svårare eftersom jag varit så trött. Men friheten att alltid kunna köra bil älskar jag💕

När jag gick mina nio behandlingsveckor var det ändå en tydlig struktur och med regler för raster osv. Eftervården har varit mycket mer ostrukturerad vilket har stört mig/påverkat mig. Jag förstår att man behöver vabba el jag har ngt inbokat så som man har i livet. Fast flera personer har inte jobb. Det gör en viss skillnad om man ena gången är nio personer för att nästa gång vara fyra stycken. Som ledare tycker jag även man informerar om när man kommer ha semester. Är eftervården satt t att vara mellan 16-18 då ska den vara det såvida det inte har bestämts ngt annat. För mig blir det knepigt att sluta tidigare för att ingen har ngt mer att säga. Jag har ändrat mitt arbetsschema för att kunna vara med fr kl 16. Med anledning av detta och att jag fick en känsla eller att ”budskapet” var att jag nästan måste bli privat vän med flera pga att jag är beroende så har jag känt mig så vilsen.
Tappade bort många bra bitar m Varafrisk som faktiskt fanns före alkoholen blev ett problem som har funnits med under den aktiva perioden. Visst jag har en del defekter men jag har väldigt många styrkor/förmågor.

Kram☀️🐬

Profile picture for user Loppan

@Varafrisk Du frågade om Livsstilsverktyget och du har rätt, det är en studie som jag är med i. Det är en app man får tillgång till med information och tips med olika teman och sedan kan man spara frågor till sig själv att fundera vidare på. Ibland kommer det några enstaka frågor man ska svara på. Vissa delar har varit intressanta för mig och andra inte. Mikrovanor har varit det som inspirerat mig mest.
Ursäkta mitt sena svar, nu känns det som att jag hoppar in och avbryter en helt annan diskussion. Skönt att du mår bättre nu!

Profile picture for user Varafrisk

@Loppan Du behöver inte ursäkta dig och avbryter absolut inte någon diskussion.

Jag var lite sugen att hänga på men har så lätt att påbörja ngt som jag inte fullföljer. Kändes det kravfyllt? Var det lätt att lägga till i din vardag? Kan du avbryta om du vill? Kostade det ngt?

Kram🥰

Profile picture for user Loppan

@Varafrisk Så bra att jag inte avbryter, då kommer lite mer info och svar på dina frågor! Jag tycker inte det känns kravfyllt. Jag har själv valt hur ofta jag vill ha en påminnelse att logga in och har valt en gång/vecka. Det finns olika teman och man väljer fritt vad man vill göra och hur mycket. Det kan ex handla om kost, motion, stress, andlighet mm. Det finns ett veckans tema och en dagens text man kan titta på om man vill eller så väljer man fritt bland övriga teman. Man kan få ”tips för dig” som verkar vara utifrån vilka andra teman man gjort. De frågor som hör till forskningen kommer sällan och är ett fåtal frågor som går fort att svara på. Jag har inte bundit mig för något så jag utgår från att jag kan sluta när jag vill och det kostar inget. Livsstilsverktyget nämner inte alkohol särskilt mycket men jag vet att jag läste att det är naturligt att vilja använda alkohol vid stress och lite om varför och nackdelar med det. Denna veckas tema är grönsaker och man får lära sig mer om vilka näringsämnen som finns i dem och dagens text är ” vi har inte så ont om tid som vi tror”. Nu vet du lite mer så du förhoppningsvis kan bilda dig en uppfattning om detta passar dig eller inte.
Kram 🥰

Profile picture for user Kristoffer

@Varafrisk Hoppar in med lite forskningsprat eftersom du efterfrågade det! Det har såklart forskats en del på interventioner för behandling av alkoholproblem. 2020 kom en systematisk översikt från Cochrane som har fokus på 12-stegsinterventioner, och som SBU har kommenterat här: https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-kommentar/effekter-av-tolvstegs…

Där jämförs AA/12-steg med andra insatser, och en slutsats som dras är att interventioner baserade på 12-stegsprogram har något bättre effekt på utfallsmåttet kontinuerlig nykterhet upp till 36 månader efter behandlingsstart, än metoder som inte bygger på 12-steg. Det är dock värt att notera att det inte var vid alla mätpunkter effekten var bättre för 12-steg. På andra utfallsmått, som antal nyktra dagar sedan behandlingsstart och alkoholrelaterade konsekvenser, var resultaten likvärdiga för de olika interventionerna. Det kan också nämnas att den här översikten fokuserade på att utvärdera just 12-stegsinterventioner, och inte andra typer av behandlingar.

Utifrån forskningsläget i stort verkar det inte finnas någon fördel för någon metod (så länge det är en erkänd metod) mot någon annan. Behandlingarna verkar fungera ungefär lika bra på gruppnivå. Eftersom det är så blir det extra viktigt att väga in personens egna önskemål och tankar om vad hen är/skulle kunna vara hjälpt av, snarare än att kategoriskt förorda en specifik behandling.

Hoppas att det här kan hjälpa som svar på frågan du ställde!

Profile picture for user Varafrisk

@Kristoffer Tack för svar i frågan gällande forskning vad det gäller olika metoder! Intressant!

Det var trevligt igår att träffa mina fd kollegor. Väldigt god mat och fika. Men jag kände mig låg när jag kom hem igår…känner mig ofta så olik andra/annorlunda. Inte bara för mitt beroende utan mer det där att mina barn har inte följt mallen, jag har inte barnbarn. Mina fd kollegor och jag har jobbat inom Elevhälsan men ibland är det som om de glömmer av att jag sitter bland dem och har haft det tufft som många av dem vi mött i våra yrkesroller. Jag är säkert otydlig nu men är väldigt trött. Ska lägga mig alldeles strax.

Var en sisådär bra dag på jobbet och eftervården kändes likadant . Känns som om jag är i ett sådant ”mood” just nu. Ska träffa min sponsor imorgon känns bra. Börjar jobba heltid. Hoppas det ska funka jag kommer iaf få mer grepp om jobbet.

Imorgon en ny dag☀️🙏🏻

Kram🥰❤️

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Geggan! Tack för hälsning❤️🐬☀️Nja…det är sisådär…

Givetvis tycker jag att det är oerhört skönt att vara nykter. Men mina olika symtom som jag har nu förtar glädjen i att vara nykter fast jag har inte en tanke på att dricka. Dessa känslor drack jag ju på förr nu lever jag med dem. Tröttheten är nog jobbigast men jobbar heltid nu. Är tvärtrött när jag kommer hem. Måste komma igång m motionen igen och äta bättre. Känner mig ensam. Har svårt att glädjas med andra just nu i synnerhet när det rör sådant där jag känner utanförskap som tex student, barnbarn. Tänker det blir bättre en dag.

Är ensam hemma. Mannen är m ett gäng gubbar på Västkusten. Kommer hem idag. Sov ensam första gången på tre år. Knepig känsla. Hunden väckte mig 3.30. Sedan gick mannens klockradio på 5.30 och till slut väckte hunden mig 7.50. Ska åka och handla mat nu sen blir det nog ett dopp🙏🏻

Ha en fin lördag☀️Kram 🐬

Profile picture for user Geggan

@Varafrisk ja, det är inte alltid roliga känslor. Förstår hur du menar. Jag var singel i många år o tyckte alltid att alla familjens majfödelsedagar var lite jobbiga då alla andra mor- o farföräldrar var två. Man är väl lite skör och enslig helt enkelt. Jag har nu resfeber inför att flytta till landet. Jobbigt. Trots allt- väldigt skönt att vi är nyktra o fortsätter med det tillsammans! Kram! 🐳🐝

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Vilken stökig morgon du fick…
Hoppas du fått möjlighet att vila lite under dagen för att samla krafter och minska tröttheten.

Fick du ett härligt dopp? ☀️
Önskar dig en fin lördagskväll!

Profile picture for user Varafrisk

@Geggan Så är det! Skör och enslig!
Men så himla gott att vara nykter ✌🏼aldrig behöva vara orolig för att ha sagt ngt dumt som man inte kommer ihåg, inte ljuga, att alltid vara ärlig💪🏻🥰

@Daemon Jag är stjärna på att inte lyssna på min kropp🙈Före jag handlade mat så åkte jag utanför stan och köpte jordgubbar och ägg. Köpte krukväxter och några snittblommor på en Handelsträdgård som jag älskar😍 Därefter nya kuddfodral och två löpare därefter mat😅 Jag överskred min trötthetsgräns med råge….så jag var ingen kul typ när mannen kom hem. Men vi åkte t en ny badplats som ligger vid företag/industrier. Lite trist område men en perfekt brygga och djupt vatten , perfekt för ett dopp 👌🏼
Dottern har varit hemma en sväng, ätit och pratat. Så mysigt❤️ Nu dags att lägga mig och läsa lite grann.

Kram t er båda🥰

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Någonstans finns det ju en gräns för hur mycket man orkar göra, oavsett om det är kul eller mindre skojiga saker man gör. 🙂 Och själv tycker jag att man känner olika trötthet beroende på vad man gör. Gör man kul saker kan man bli trött, samtidigt som det genererar energi. Skum ekvation, man blir trött men samtidigt pigg… 😂 Men du förstår nog hur jag tänker. Gör man däremot en massa måste-saker och under press, då blir man ofta bara trött som f…

Låter som kul grejor du gjorde igår! 😀 Garanterat trött efter allt det där, men kanske som sagt en skönare typ av trötthet?

Ha en fin söndag! ☀️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Skulle gärna vilja instämma med dig men tröttheten är kanske inte skönare fast jag förstår vad du menar. Oavsett vad så var det skönt att få många bra saker uträttade✌🏼

Idag har det regnat hos mig…så himla skönt för växtligheten och för att kunna andas🙏🏻

Ha en skön kväll🤗🐬

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att du har SÅ rätt i det VaraFrisk. Känner igen det så väl. Att ta hand om sig är en konst. Just att låta hjärnan vila kan vara oerhört svårt. Fem månader är galet lång tid när din första fråga var ”när kommer dag två”. Hoppas du påminner dig själv om vilken bedrift du har gjort.
Ha det fint!

Profile picture for user Se klart

Fem månader- det är STORT @varafrisk! Om du tänker på det en stund är det inte konstigt att du är trött. Det första året- gud vad jag vilade, vilade och vilade. En helt ny rutin för mig som oftast körde på. Det är kanske den största lärdomen sett i backspegeln. Vi orkar inte allt. Vi har begränsningar. Vi är inga supermänniskor. Kram 🥰

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos @Se klart @FinaLisa Tack snälla ni🥰

Ja, så har jag då varit nykter i fem månader💪🏻 Det har inte varit en kamp att avstå fr alkohol vilket känns så himla skönt! Men att hitta mig själv, att acceptera känslan utanförskap utan att gå och bära på ilska, att få sörja saker och ting som gör att jag känner utanförskap, att acceptera min trötthet, att försöka trivas m mig själv och min kropp.

Åtta arbetsdagar kvar…så himla skönt därefter fyra veckor och två dagar semester🙏🏻🌼☀️

Kram🐬🥰

Profile picture for user Charlie70

Asså du är ju bara bäst Varafrisk! 5 månader. Och som sagt ovan, det är verkligen inte konstigt att du är trött. Jag blev ju nykter samtidigt som jag var sjukskriven i utmattning så svårt att veta vad som är vad men om vi låtsas att du har en liknande kurva som jag gissar jag att tröttheten sakta bör börja ge med sig inom kort. Snart tror jag att du kan känna mer av vad som är vad (livet eller f.d. alkohol) och då är det lättare att ta hand om sig också. Jag tänker att du har symptom på utmattning och kanske egentligen borde varit mer sjukskriven. Men jag tror jag nämnt det tidigare och ska inte tjata.

Stor kram på dig!

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Vilken bedrift! Grattis till 5 månader!🎉🥳🌺. Skönt att du snart har semester, det kommer så lämpligt. Att bara få ta dagen som den kommer utan måsten. Allt kommer att falla på plats så småningom. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk 5 månader! Det är stort! Det låter så hälsosamt att du inte behövt kämpa med att vara alkoholfri utan det är det andra du kämpar med. Precis så känner jag med. Alkoholen har varit lösningen förut och nu när jag inte använder den som lösning får jag istället jobba på alla mina känslor och tankar.
Det är kämpigt emellanåt men oftast ser jag framstegen❤️

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Charlie70 @Andrahalvlek @vår2022 @Himmelellerhelvette
Varmt tack för era hälsningar❤️

Jag tycker nog också att jag borde varit sjukskriven lite längre men orkade inte ringa än en gång t vårdcentralen. När jag började behandlingen blev jag sjukskriven sju veckor på heltid därefter hade jag en telefontid m läkaren. Då återstod två veckor av behandlingen men på halvtid. Läkaren ville inte direkt sjukskriva mig heltid som jag önskade. Jag pratade m Försäkringskassan som inte tyckte att det var konstigt så då blev sjukskrivningen förlängd med två veckor heltid. Kände att jag orkade inte börja jobba heltid direkt efter behandlingen. Fick en veckas halvtids sjukskrivning men sen tyckte läkaren att jag kunde jobba heltid. Jobbar två veckor plus en dag heltid. Känner att jag orkar inte jobba heltid. Pratar m sjuksköterska som informerar att läkaren är ledig en vecka. I samråd m sköterskan jobbar jag halvtid. Efter 1,5 vecka får jag ett läkarintyg där han sjukskrev mig halvtid t den 13/6 . På intyget står det att jag beräknas komma tillbaka på heltid inom tre månader. Vi har inte pratats vid utan kontakt har varit via 1177 el sköterska. Min läkare är annars en mycket noggrann sådan men kanske inte inom detta området. Det var väldigt stressande att arbeta halvtid så heltid är bättre. Men jag behöver ta hand om mig bättre.

Känner mig ledsen idag. Trött, spänd och stel i kroppen. Pratade m en kollega igår som är psykolog. Hon är 39 år. Så himla klok och trygg. Jag är rädd för att belasta henne m mina problem men hon säger att jag inte gör det. När jag uttrycker vad jag känner är hon en fena att sätta ord på känslan. Jag känner mig ganska irriterad på det mesta, på allt och alla. Då säger hon ” NN.. jag tänker att du känner sorg för att du känner utanförskap. Ibland handlar det om att acceptera känslan”.
På jobbet kan jag känna utanförskap och ensamhet. Jag har försökt att dela på ngt vis samtalsämnen men nu tystnar jag istället.
Jag står i ett vägskäl där jag behöver välja min väg. Det innebär att jag behöver släppa taget vilket innebär även en sorg. Vänskap som håller på att ebbas ut där jag inser att jag var den som skötte kontakten. Känner även sorg över att min bror är inte lika mån om kontakten m mig som jag är med honom.
Därför trivs jag på NA-möten där alla har känt av/ känner av utanförskapet av ngn anledning där vi är lite naggade i kanterna.

Midsommar…en högtid som jag är mycket kluven till. Så mycket tradition kring denna högtid. Jag är tacksam att jag har min man. Vi kommer fira som vanligt själva. Ngn gång har barnen varit hemma h oss. I år åker sonen m sambo t Leksand och dottern t sin pojkvän i Gbg. Jag gläds för deras skull.

Det blir bättre en dag🙏🏻Ingen kamp m alkoholen🙏🏻Kampen är alla känslor…men en dag blir det bättre🙏🏻

Önskar er en fin Midsommarhelg🌼☀️🥰

Profile picture for user Varafrisk

Gick ut för att rensa lite ogräs i rabatterna. Ojämna stenplattor. Bara så liten ojämnhet och jag faller som en fura. Slår i hand, armbåge, skinkan, höft. Huvudet är några millimeter från stenplattorna men tack och lov…huvudet klarar sig🙏🏻 Tårarna kommer 😢för rädslan var stark och ledsenheten över att jag inte styr min kropp. Var på fysrehab igår fick ett hemmaträningsprogram. Ska även börja simma igen, Jag ska äga min kropp! Styra den! En hundpromenad på detta och kanske jag får lite styrka tillbaka!

Kram❤️

Profile picture for user Varafrisk

Så som jag mår just nu skulle lätt kunna leda till ett återfall. En av behandlarna på min behandling säger att man tar inte bara ett återfall sisådär utan det laddas upp i hjärnan för att när det sedan är dax så finns det inget motstånd h en själv.

Jag känner inget medvetet sug men det kan ju vara så att det finns där. Jag har inte tankar på att köpa, dricka utan mina tankar kretsar kring släpp taget och fyll på med det positiva🙏🏻🌻🥰🐬

Profile picture for user Amanda L

@Varafrisk Ha en fin helg med din man! När du mår bättre kan du säkert träna upp kroppen också. Har du provat Livsstilsvertyget? Lite rörigt, men har gett mig en del bra tips om hur jag kan träna i vardagen…
Grattis till dig också som varit nykter så länge! ❤️❤️❤️🎉

Profile picture for user Loppan

@Varafrisk Härligt med 5 månader! Men så synd att du gick och ramlade. Om jag hade kunnat hade jag skickat över lite semesterdagar till dig! Då kunde du haft dem fram tills din semester börjar. Jag önskar dig en riktigt fin midsommar!

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk 5 månader…grattis!!! 🌸🌻☀️
Det är grymt imponerande! 👍😀

Tråkigt att du ramlade och att du mår som du mår. Lätt att säga, ”tänk positiva tankar”, men du har mycket att vara stolt över. 5 månader är ingen kort period och det ger dig en bra språngbräda mot ytterligare 5 månader, dag för dag så klart! 💪

Hoppas du får en fin Midsommar! ☀️⛱️

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Vad bra att du har kunskapen om hur ett återfall kan byggas upp i skymundan i hjärnan. Tänker också att det ofta går till så, man mår inte så bra psykiskt, olika motgångar, men man är nykter. Till slut kanske man inte riktigt orkar motivera sig till att vara kvar på den nyktra banan. Negativa tankar som bygger upp negativa känslor och sug under ett tag. Till slut ger man efter och tänker ”bara ett litet glas kan inte skada”. Det är detta som Peter Virbing också pratar om i återfallsprevention. Att hela tiden jobba med konsekvenstänkandet, på kort och lång sikt. Genom det tränar man upp pannloben, det sunda förnuftet och där konsekvenstänkandet finns. Man tränar upp pannloben till att bli allt starkare och till slut bli dominant. Precis som den ska vara. När man dricker blir känslohjärnan den dominanta, den som triggar suget, genom negativa tankar och negativa känslor. Den blir så dominant att den fullständigt kör över det sunda förnuftet och konsekvenstänkandet. Så genom att ändå orka hålla fast vid positiva tankar om att vara nykter, även om man har det tufft, så stärker man pannloben och konsekvenstänkandet. Signalerna går först via pannloben, som gör bedömningar och konsekvenstänkande och sedan till känslohjärnan. Man förstår att om man dricker blir det inga bra konsekvenser, man bedömer och väljer den säkraste vägen, man dricker inte. Det ger goda känslor och det ger inte sug. Man måste träna på att vara nykter och det tränar upp pannloben som får starkare muskler gentemot känslohjärnan som har noll konsekvenstänkande.

Att ha kunskapen om återfallsprevention har hjälpt mig att stärka min pannlob och det har gett mig motivation till att fortsätta på min nyktra bana. Så tråkigt att du ramlat mitt i allt det tuffa du har, men du är stark och du ger inte upp. Du kommer att må bättre så småningom. Vet inte riktigt om du går på samtal, men tror att det skulle kunna vara bra för att stärka din självkänsla. Jag tror att mycket av dina ensamhetskänslor kan bottna där. Talar utifrån egen erfarenhet, mina ensamhetskänslor bottnade där. Genom psykologsamtal har jag stärkt min självkänsla massor, som har sitt ursprung i min barndom, och det har resulterat i mindre ensamhetskänslor. Det har handlat om den lilla vår som inte riktigt fick det som hon behövde, men idag kan jag bättre tillgodose dessa behov som vuxen. Det är aldrig försent att rikta om sitt liv mot det man önskar och har behov av. Man kan bli sin egna bästa kompis❤️.

Ha en riktigt fin midsommar! Du är bra som du är och du gör detta så bra!🌞🇸🇪❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Amanda L Tack för hälsningen🥰 Har laddat ner livstilsverktyget men just nu för mycket för min hjärna att ta in. Får börja m enkla promenader

👍🏻@Loppan Gulle dig🥰 Ja, det hade sannerligen varit skönt m fler semesterdagar!

@Daemon Tack för ditt positiva inlägg🥰 Ja, det ska bli ytterligare fem månader och ännu fler…💪🏻

@Crusade Tack🥰 Du gör också en jättefin resa! Heja dig💪🏻

@vår2022 När jag tänker på hjärnan då tänker jag sannerligen på dig! Tack❤️ Har tänkt be att få en samtalskontakt gm företagshälsovården. Har gått på samtal i mitt liv känns det som men nu är det en annan situation.

Är inte en älskare av Midsommar då det ska vara så himla underbart. Traditioner mm mm. Idag är det min man och jag….jag kunde varit helt ensam så jag är tacksam att vi har varandra. Och med mitt mående så känns det skönt att det är bara vi.
Vi ska äta sillunch på en resort några mil bort. Titta på midsommardansen för att sedan åka hem och vila. Kanske läsa. Grilla en korv. Styra tankarna t att stängas av i synnerhet de tankar som lockar fram känslor av ensamhet och utanförskap.

Skickar en varm hälsning t er alla…vet att denna dag kan vara jobbig både för att man försöker hålla sig nykter och kanske att man känner sig ensam. Men vi finns för varandra fastän vi inte är tillsammans❤️❤️❤️

Kram🐬

Profile picture for user Varafrisk

Jag vet ju att det finns många här på forumet som beskrivit att en trötthet kom efter att man gått in i nykterheten. Kunde ni känna den där känslan att jag måste vila NU? Att fastän man sovit en hel natt kan man känna sig lika trött? Spändhet i kroppen? Vill ni beskriva hur det var?
När man läser om olika symtom vid PAA så nämns bla utmattning.

Profile picture for user Varafrisk

För mig är det tredje el fjärde midsommarafton/helg som jag firar nykter även om jag inte varit nykter sedan januari i år. Midsommarhelgen har aldrig varit så förknippat med att dricka massor, gudskelov!
Ligger i min lounge under parasollet och vilar⛱️🛋️☀️