Back on track

Profile picture for user Surkärring

@Kristoffer tack för klokt svar, jag ska absolut fundera på det. Att inte åka är inget alternativ, jag har investerat för mycket i detta, både i pengar och känslor och tid.
Är mycket medveten om riskerna, hoppas hitta en balans.

Profile picture for user Surkärring

Åh vad jag är nöjd!!!!
Festivalen är över och jag har haft så kuuuul!!!!!!
Har hållit mig alla dagarna från att överdriva festande, har varvat enheter med vatten, kaffe och alkoholfri öl/cider. Jag är så stolt över mig själv!! Nu sitter jag här, pigg o vaken och är inte orolig för att köra hem alls. Har sovit bra, magen mår prima (trots langos o annan friterad mat, hehe).
Jag kunde!!!!

Profile picture for user Kennie

Vad kul att det funkat så bra, bra gjort! Hur tänker du framåt nu då? Det är många som pratar om att en lyckad måttlighet ibland leder en tillbaka i gamla hjulspår, just för att man tänker att man knäckt koden... Kan vara bra att definiera för sig själv hur man vill ha det, så man har något att förhålla sig till tror jag.

Profile picture for user Surkärring

@Kennie bra reflektion och fundering.
Jag har inga planer på att gå tillbaka och falla in i gamla hjulspår. Jag mår bättre när jag håller drickandet nere, så jag kommer fortsättningsvis att huvudsakligen vara alkoholfri.

Profile picture for user Kristoffer

Verkligen bra jobbat @Surkärring! Kul att strategin varva med alkoholfritt funkade så bra för dig och att du fick uppleva det härliga med festival utan att uppleva de nackdelar du tidigare fått. Använde du dig av några andra strategier eller räckte det?

Profile picture for user Surkärring

@Kristoffer tack, och även tack till er andra för fin feedback.
Jag funderade på vad som gjorde att det gick så bra och jag har nog inget annat svar än att jag verkligen, verkligen inte ville bli för full... Jag la så mycket pengar på biljett osv så jag ville inte att de skulle gå förlorade..
Det som hjälpte mig var också att se till att äta ordentligt. Även om övriga inte hade med lunch så hade jag iaf nudlar och typ tonfisk som jag tryckte i mig, och jag väntade med första enheten till efter lunch- förut knäckte vi ju den första i princip till frukost..
Väl inne på festivalen hade jag vattenflaskan med mig konstant, och jag såg till att "bara säga nej" till vissa enheter jag erbjöds. Det har ALDRIG hänt förut..

Det finns en app som heter "måttfull" den har jag använt också under våren, för att förstå hur jag dricker och hur mycket som är måttfullt (eller inte).

Jag är väldigt förvånad att det gick så bra, men också vansinnigt glad och stolt. Det känns som om jag kommit över en tröskel och det ser ljust ut framöver 🙂

Profile picture for user Surkärring

Oooookej.... Så jag glider lite på min alkoholfria sommar... men jag håller mig fortfarande inom rimliga ramar, tycker jag själv.
Är mycket medveten om hur lätt det är att fortsätta kasa och att det lätt kan gå utför så jag ska passa mig, ken det känns fortfarande ok. Jag dricker så mycket mindre nu än tidigare och väljer mycket oftare alkoholfritt. Det är ok. Ska bara inte trilla över kanten.

Profile picture for user Surkärring

Jaha jamen glad midsommar, då, då.
Väldigt måttligt firande från mitt håll men nu när jag går och lägger mig hör jag grannarna skråla på bakgården. Det är väl ok.
Jag vaknar utan huvudvärk och utan ångest imorgon, det är bra.

Profile picture for user Surkärring

Blir så glad över den fina peppen jag får här. Känner att det är lite lagom stöd, sådär, men ibland trillar jag in i surkärringspår och tänker att det kanske också bara är sådär lagom ärlig pepp, vem orkar egentligen bry sig om andra och deras problem? Efter det skäms jag för att jag tänker så cyniska tankar och efter det tappar jag tråden.
Semestertider pågår för fullt och det är lätt och gott med vin i glasen men tack vare alkoholfria alternativ går det bra att hålla sig måttlig. Måttlig om en räknar per dag, men ser jag till enheter per vecka eller månad så är det kört.
För mig är det just nu ok.
Jag fuskar men håller det inom rimliga gränser och vet (tror väldigt intensivt, åtminstone) att jag kommer att vara alkoholfri igen när jag börjar jobba. Det finns inte utrymme att dricka när jag jobbat.

Så tja vad säga?
Mitt cyniska jag tänker att jag kan säga precis vad som helst, det är lätt att dra lögner när ingen kan kolla, och ganska skönt att kunna lura sig själv med.
Ingen vet om jag drar i mig 2 flaskor vin varje kväll, jag kan ju skriva att jagbara dricker lättmjölk...
Å andra sidan blir ju bara jag själv lidande om jag ljuger på det viset. Fast vad gör det om jag är ärlig då? Nykterheten är för min skull, inte för att berömma mig själv inför andra?
Ändå sitter jag här och svamlar. För min skull, för att sätta ord på tankarna.. och kanske i förhoppning att någon kan känna igen sig, att någon ska se att det går attvara måttfull. Eller inte, beroende på hur en räknar.
Kram på er, ni som orkar läsa.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Hej! Jo, jag orkade läsa och jag kan känna igen mig i dessa tankar, som jag hade förr, innan jag slutade dricka helt. Ett dividerande med sig själv, om vad andra tänker, vem bryr sig egentligen. Att om jag drack för mycket, vad gör det, andra har inte med det att göra. För min del handlade det om att jag försvarade mig själv och berättigade mitt drickande när det var för mycket, men det störde mig ändå, för någonstans tyckte jag inte det var ok. Var vi tex bland folk ville jag inte skylta med min mängd jag drack, så det var skönast att vara för mig själv med maken. Mängden vi drack var normalitet för oss. Så visst, jag känner igen mig mycket kring tankarna om mängden som jag tyckte var måttligt för mig. Jag drack mer än den rekommenderade måttliga mängden, men det var den mängden jag ville ha för att vara nöjd och få det ruset jag ville ha. Det gjorde mig alkoholberoende och till slut var det inte jag längre som bestämde mängden, det gjorde beroendet.

Kanske var det inte det här du ville höra, men det är ärligt och en berättelse om mina upplevelser😁.

Ha det gott!❤️🌞

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 jag är jätteglad (jag är verkligen det, jag är inte ironisk nu) att du tog dig tid att både läsa och skriva ett så rakt svar. Tack ❤
Nog är det som du säger, att en försvarar sitt drickande. Det finns ju hur många ursäkter som helst. Mina favoriter just nu är "det är ju semester", "jag blir inte full iaf" och "i det stora hela är det inte så mycket".
De får gälla ett litet tag. 2 veckor till, sen så... till

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa hej och tack.
Igår flög min måttfullhett all världens väg. Ut genom fönstret på tionde våningen och rätt ner i betongen med en rejäl jävla smäll.
Drack alldeles för mycket med min man, blev så galet full, sluddrade när jag läste saga och har kräkt 3ggr i natt och just precis nu med.
Huvudet spränger och ångesten rider mig som en demon.
Har pratat med mina 2 barn, förklarat att jag gjorde misstaget att dricka för mycket, berättat att jag skäms och bett om förlåtelse.
Min yngsta som jag läste för, sa att hen var så trött igår att hen inte märkte att jag inte var som vanligt.
Jag undrar om hen försöker trösta mig.
Mår skit.
Ska nog kräka lite igen.
Börja om. Gör om. Gör rätt.
Fy jävla helvetes skit.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Vi (iallafall jag) har alla varit där. Du vet att du kan annorlunda och du vill. Ett steg i taget. Du är inte en dålig människa. Så bra av dig att vara ärlig mot barnen, och därigenom mot dig själv. Vi laddar om.

Profile picture for user Torn

@Surkärring Hej. Du har hängt här på forumet i över 5 år, och borde ha insett att det inte funkar att lära sig dricka måttligt för din del. Om du bryr dig om ditt eget, och dina barns liv så borde du sluta dricka för alltid nu. Innan det är försent.

Detta är skrivet i all välmening.

Profile picture for user Surkärring

@Torn det må vara skrivet i sll välmening men det känns som ett slag i ansiktet.
Jag är fullt medveten om mitt problem och jag har kämpat med/mot alkohol sedan jag var 15. Om det hade varit enkelt att sluta hade jag gjort det. Jag har haft uppehåll både kortare och längre men trillar alltid dit. Det ligger väldigt mycket skam i att söka hjälp, och jag är väl dum som hela tiden trott att jag kan klara det på egen hand.
Jag vill så väldigt gärna kunna dricka måttligt, oftast funkar det. Sen trillar jag dit igen, så jo nog vore det bäst att inte dricka alls. Jag tror bara inte att jag klarar det.

Profile picture for user Torn

@Surkärring Jag förstår att mitt inlägg kan se hårt ut. Men det är den bistra verkligheten. ❤️ Dina barn märker av ditt beroende mycket mer än vad du tror, och om du inte accepterar att du inte kan dricka alkohol så förstör du, förutom ditt eget, även deras liv. Än är det inte försent, men vad tror du händer när barnen blir äldre och har en gravt alkoholiserad mamma. 😳 Vill du inte vara en mamma som barnen kan lita på i alla lägen? Vill du bli av med jobbet, din man, körkortet osv? Vill du inte kunna få glädjen att kunna umgås med ev framtida barnbarn? Och sist men inte minst, vill du dö en plågsam för tidig död pga alkoholskador? Det var i alla fall dessa parametrar som gjorde att jag till slut insåg att det fick vara nog. Du kan få ett underbart, friskt och härligt liv. Och du kan sluta dricka. Lita bara på oss som har gått före så fixar du det. Men det är bara du som väljer såklart. Ett härligt liv i frihet, eller ett allt mer ångestfyllt liv, med bakfyllor, sömnproblem, abstinens och tankar som bara handlar om alkohol.

Kram

Profile picture for user Amanda L

@Surkärring Jag förslkte också dricka måttligt, mi åratal, men insåg till slut att just jag klarar inte det. Trillade alltid dit igen efter att ha klarat av några gångers måttligt drickande. Tillslut kände jag att antingen så slutar jag helt eller så ledde vägen ner i avgrunden för mig.
Att sluta verkade så klart nästan omöjligt, men jag mådde så dåligt att jag tyckte att jag inte hade något att förlora.
Döm om min förvåning då det var lättare att sluta helt än att dricka mindre. Mycket lättare.
Nu mår jag så himla mycket bättre. Nykter i över fyra månader. Saknar inte alls alkoholen (som jag trodde innan).
Skriver detta, då du skrev ”att du inte skulle klara av det.”
Men jag tror du kan. Och det är så värt det. Många kramar ❤️❤️🙏🏻💪🏻

Profile picture for user Surkärring

@Amanda L ja nog är det så att sluta helt är enda vägen. Jag tvivlar bara så på min förmåga. Vill så gärna kunna vara måttfull men ja som tidigare inlägg visar så går det ju inte.
Klockan är snart halv 8 och jag har fått i mig lite mat, men nu mår jag så väldigt illa igen. Fy vad det suger.

Profile picture for user Amanda L

@Surkärring Förstår, är nog inte rätt dag att fatta beslut. Men jag tror faktiskt du kan klara det.
Fundera på det när du mår lite bättre. ❤️
(Jag är gärna bollplank om du vill.)

Profile picture for user Onkel F

@Surkärring Skulle du, trots allt, kunna överväga att söka hjälp av vården? Det finns ingen skam i det. Åtminstone inte jämfört med vad man känner dagen efter ett rejält bottennapp.
Jag vet inte vilka möjligheter som finns där du bor, men jag har haft förmånen att få hjälp av en beroendemottagning. Tre gånger, med några års mellanrum, har jag gjort vad som kallas egenanmälan. Det är inte så dramatiskt som det låter, det handlar bara om att kontakta mottagningen och berätta om sina problem.

Det bemötande jag har fått har varit smått fantastiskt. Trots att jag har tagit återfall flera gånger har behandlingen varje gång jag kommit tillbaka utgått från mina tankar och målsättningar. Dricka måttligt eller sluta helt har varit upp till mig, även om jag fått rekommendationer baserat på hur mitt missbruk har sett ut.
Ännu en fördel (som jag ser det) är att en behandling innebär regelbundna besök på mottagningen, så det fungerar inte att säga att man bara dricker lättmjölk🤣

Undersök vad det finns för hjälp att få där du bor! Det blir så mycket lättare om man tar hjälp. Det kan ta lite tid (min första behandling fick jag 2012), men om du får hjälp av vården kommer de att se till att du når din målsättning. De är proffs, de vet vad du behöver. Ta emot all hjälp du kan få! Och som ”min” sköterska säger: Det är aldrig för sent och om du trillar dit är det inget misslyckande, det är en naturlig del av processen. Men tappa inte riktningen!

Som @Amanda L skriver: Fundera på det när du mår lite bättre.

Profile picture for user Surkärring

@Onkel F tack för ditt inlägg och dina tankar, jag uppskattar det.
Att söka hjälp inom vården är inte aktuellt. Inte just nu.
Men nog är det så att det bästa vore att lägga av helt.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring God morgon! Jag sällar mig till gruppen som säger att den tror på dig och att du kan fatta bra beslut. Jag tror på dig. Jag kan ta paus ( tills mitt bakslag kommer och sen laddar jag om igen). Det kan också du. Kram!

Profile picture for user rabbitgirl

Hej hej @Surkärring
Hur är det med dig?
Jag ser så många likheter mellan oss när jag läser vad du skriver. Jag relaterar oerhört mycket, speciellt måendet efter att jag har druckit. Nu dricker jag definitivt mindre än fär tex 7 år sedan, men det händer fortfarande att jag blir full så att jag kräks. Det behövs inte mycket för det, inte ens en hel flaska vin och jag har en känslan att jag dör. Det hände en gång i juni, en gång i juli och det är 2 gånger för mycket
Hur mår du?
Hur tänker du?

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa @rabbitgirl
Tack för era inlägg ❤
Jag har i omgångar dragit ner rejält på drickandet och klarar mig fint i perioder av total nykterhet, sen tänker jag ahvaffan och festar loss igen.
Det funkar för det mesta men inte alltid, så jag har flyttat över till "vara alkoholfri" och vill försöka hålla mig där. Att vara måttfull funkar tyvärr inte för mig, jag är trött på att ständigt falla tillbaka.
Jag mår förvånansvärt bra ❤
Önskar er fortsatt fin sommar och lycka till med det ni kämpar för 🌻

Profile picture for user Surkärring

Att byta till att vara alkoholfri var bra för mig. Jag skriver inte detta för att skryta, jag skriver för att kanske finns det någon som liksom jag så gärna vill kunna dricka måttligt, men som faller tillbaka i att det går överstyr. Kanske är alkoholfritt det som gäller?
Jag har nu en vit månad bakom mig, har kommit igång med träningen på riktigt, tappat 3 kg och mår så mycket bättre.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna dricka måttfullt, jag har fått många misslyckade försök i bagaget för att tänka på det viset, men jag är glad att båda alternativen finns att diskutera här. Det är mindre skrämmande med måttfullhet än total nykterhet, och det var en bra start, men livet utan alkohol är lugnare för mig. Det är lättare att säga nej än att ränka, planera och hålla koll på hur mycket jag "får" dricka och jag är mer avslappnad.
Det är lättare för mig att säga nej än att säga ja till bara ett eller två glas.
Känns som att jag har landat lite.
Jag kommer alltid att behöva säga nej till den lille jäveln som viskar i mitt öra att jag borde unna mig ett glas alkohol, men den falska rösten blir svagare för varje dag. Nu unnar jag min känslan av att vakna och må bra. Jag unnar mig att minnas hela kvällen. Att ha en mage som funkar. Att slippa huvudvärk. Att orka träna. Och jag är så värd det.
🙂

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Så sant! Jag upplever en skillnad i ditt mindset denna gång. Kan på något sätt känna en annan stämning som finns inom dig nu. Du känns mer glad och mer positiv och hoppfull på något sätt. På något sätt tar du in fler perspektiv i dina tankar, de har vidgats. Kanske för att du inte längre har ”dörren öppen” till att kunna dricka måttligt som tidigare? Jag själv upplevde, när jag försökt dricka måttligt, att tankarna ”snävades in” på så sätt att jag var tvungen att ha även ett måttligt drickande i tankarna. Att även ett måttligt drickande skulle in i tankarna. Hur det skulle gå till, när, var och hur. När jag bara hade tankarna på ett helt nyktert liv, slapp jag att även ha med måttlighetstankarna, som tog mycket plats och energi från mig. Då kunde jag bara fokusera på en helt ny livsstil utan alkohol. Skillnaden jag upplever är stor. Jag underhöll mitt beroende när jag försökte dricka måttligt, även om jag inte drack några dagar. Hjärnan fick inte återhämta sig helt, den underhölls med alkohol. Jag skulle kunna jämföra det med en förkylning som aldrig läker ut helt, som återkommer med jämna mellanrum. Bra vissa dagar men sämre andra. Har nog aldrig varit så frisk som jag är nu som nykter och det är ju inte så konstigt, immunförsvaret har stärkts😁.

Bra jobbat! Ha en fin lördag!❤️