Att inte dricka under dagarna är inga problem för mig, däremot dricker jag minst två flaskor vin på kvällarna när barnen lagt sig.
Gör jag inte det så får jag en fruktansvärd ångest och oroskänsla i kroppen.
Paradoxalt nog handlar oron och ångesten ofta om att jag kommer snart få cancer eller någon annan dödlig sjukdom pga alkoholen.
Min allra största fasa är att dö och att aldrig få se mina barn igen. Ändå dricker jag!
Jag har druckit för mycket de senaste 10 åren. Med undantag när jag varit gravid.
Förut drack jag lite när som helst, gärna direkt efter jobbet. Att jag senare skulle på gympass, föräldramöte etc hindrade inte mitt drickande.
Nu dricker jag aldrig före barnen lagt sig, inte ens till maten.
Men när de lagt sig hinner jag dricka en hel del.
Några tips på hur man kan uthärda kvällarna utan att dricka?

Hej,
Den där ångesten du får om du inte dricker är ju som du säkert vet ett abstinenssymptom. Den försvinner när du blir av med beroendet. Om du druckit två flaskor vin om dagen en längre tid är det nog bra att ta lite hjälp med avgiftning, du kan ringa Alkohollinjen och göra upp en plan. Se till att agera nu när du har driv. Vi är många här som fått våra liv tillbaks när vi slutat dricka, det kommer du också få. Det tar tid att hitta ett nytt sätt att leva, men det går, och det är så värt det.

@Camilla81
Jag dricker typ som du. 1-2 flaskor vin dagligen och bara på kvällar. Olika vilken tid jag börjar beroende på vad jag gör. Blev lite orolig när jag läste avgiftning… Jag var på middag ikväll och tackade nej till vin flera ggr bara för att få sätta en nolla i alkoholkalendern här på Alkoholhjälpen - andra dagen i rad. Jag har inte haft två helvita dagar i följd sedan typ januari/februari tror jag… Jag fattar att det är illa och även om det känns bra nu så har jag ingen aning om hur imorgon och resten av min vecka blir. Har två olika kompisträffar imorgon där båda dricker så jag får se hur det landar. En dag i taget helt enkelt. Det jag kände ikväll (apropå vad mannans göra istället) var att jag hade energi till att träna lite, ta hand om tvätt och läsa. Hade jag tagit ett par glas på middagen hade jag fortsatt när jag kom hem, helt säkert. Och du det är så skönt att skriva här, ingen dömer, bara stöttar..! ❤️🙏🏾

Hej igen, det där med hjälp med avgiftning är ifall man får tex skakningar när man slutar. Alkoholhjälpen har info om det så man kan läsa vad man ska vara uppmärksam på. Men som jag fattar det kommer såna symptom rätt snabbt, så om du varit alkoholfri två dagar behöver du nog inte oroa dig för abstinensbesvär. Vi är många härinne som bara drack på kvällarna. Att beroende kan se olika ut är en viktig insikt. Att man kan vara beroende fast man inte tar återställare eller sjukskriver sig från jobbet. Och när jag läser trådar från personer vars beroende hunnit gå längre förstår jag att det är ett sluttande plan. De drack också bara kvällstid under många år. Gränserna förskjuts långsamt. Så att bryta beroendet så tidigt som möjligt är värdefullt. Det blir inte lättare med tiden.

@Fernanda Så bra att du klarat två vita dagar!
Jag är också orolig för att det kan vara farligt att sluta plötsligt, utan att trappa ner.
Men att trappa ner funkar inte för mig, jag mår sämre om jag dricker lite, än om jag inte dricker alls.
Därför har jag kunnat gå under radarn på familjemiddagar och restaurangbesök tex.
Jag dricker ofta inget alls då, eftersom jag vet att jag får ett sug efter ett glas.

@Kennie Ja beroende kan ju se olika ut.
För ca 8-10 år sen drack jag gärna på dagtid också, men efter att jag slutade dricka helt pga graviditet 2016 så har jag "bara" druckit på kvällar efter att barnen somnat.
Jag kommer nog aldrig gå tillbaka till att dricka på dagarna, jag har varken sug eller behov att dricka då..

@Camilla81
Hej dygn 3, är det som är eller kan vara värst under abstinens , för att undvika problem då, är det mycket mycket förståndigt att ha överdoserat B vitaminer terapeut iska doser dvs 3,4 ggr rds, det gäller kan man säga alla gifter utom benzo som lagras i fettet och ligger kvar i månader mvh HR

Jag har inte upplevt någon abstinens alls. Nu höll jag bara tre dagar och den fjärde igår tog jag två glas för att orka med mina bonusbarn 🫣🫣 Jag hade inget mer sug och egentligen inget sug efter alkohol alls. Min man öppnade en flaska till middagen, tackade först nej men ångrade mig. Sov lika gott som nätterna innan. Det var bara första nyktra natten jag sov dåligt. Fattar att det inte räcker med tre nyktra dagar och en kväll med ’bara’ två glas men det är ett steg jämfört med hur de senare veckorna/månaderna sett ut. Känns som att jag iaf är på rätt väg även om resan är lång…

Jag har inte upplevt någon abstinens alls. Nu höll jag bara tre dagar och den fjärde igår tog jag två glas för att orka med mina bonusbarn 🫣🫣 Jag hade inget mer sug och egentligen inget sug efter alkohol alls. Min man öppnade en flaska till middagen, tackade först nej men ångrade mig. Sov lika gott som nätterna innan. Det var bara första nyktra natten jag sov dåligt. Fattar att det inte räcker med tre nyktra dagar och en kväll med ’bara’ två glas men det är ett steg jämfört med hur de senare veckorna/månaderna sett ut. Känns som att jag iaf är på rätt väg även om resan är lång…

Ja, resan kan vara lång. Och det är extra svårt i början, att stå emot de där impulserna att dricka. Man intalar sig att man inte har problem eftersom man kan vara utan ibland. Men innerst inne vet man vad som är sant. Vi är här på forumet av en anledning. Att berätta för partner eller vänner om beslutet tror jag är en stor hjälp, då blir det svårare att ta ett glas av bara farten. Författaren Rebecka Åhlund skriver klokt om alkoholism tycker jag, bland annat att det inte är möjligt att både missbruka alkohol och vara fullt närvarande som partner eller förälder. Sant tycker jag. Även om barnen inte ser en full får de inte den närvaro och energi vi har när vi inte kämpar med bakfylla och oro kring drickandet. Att jag slutade dricka för tre år sedan är det bästa jag gjort för mig själv och för min familj. Jag drack heller aldrig dagtid, och inte mer än 3-4 kvällar per vecka. Inga fylleskandaler heller, men så mycket trötthet och bakfylla att kämpa med och försöka mörka. När jag insåg att jag faktiskt var beroende av alkohol fast jag inte drack varje dag så gick jag in på Alkoholhjälpen och bestämde mig för att börja med tre nyktra månader. Och upptäckte hur mycket bättre jag mår utan alkohol. Boken Tänka klart av Annie Grace var en bra ögonöppnare, och så Åhlunds Jag som var så rolig att dricka vin med. Kämpa på, det är så värt det!

@Fernanda hej, jag vill säga att du är på ett bra spår iom, du börjar fundera och vicka på den tanden som är lös. Sanningen är för dig och mig, att vi kommer absolut absolut sluta med alkohol en dag, för en del blir det samma dag de avlider, en del några månader före, en 20 40 år före, men iom denna enkla sanning, kan man kanske tänka till lite, man kommer ju ändå att sluta Mvh HR

@35 år midsomma…
Tack för detta 🙏🏾 Det du egentligen vill säga är att om vi inte slutar så kommer vi att dö i förtid. Kloka ord som jag ska försöka ta till mig. Och jag tror du har helt rätt. Så som det varit nu kan det inte få fortsätta. Tack för stöd och support 🙏🏾
Hur går det för dig? ❤️

@Camilla81 och @Fernanda hur går det för er? Jag fastnade för rubriken på den här tråden och började läsa. Jag hamnar själv ofta i ”allt känns meningslöst om jag inte får/ska dricka vin idag”, men det är väldigt mycket bättre efter några veckor fokuserat arbete med alkoholprogrammet som finns här under ”Stöd” och bara att läsa här i forumet. Alkoholprogrammet är väldigt välskrivet och i alla fall jag tycker det är helt lagom mängd att dokumentera, tidigare har jag testat en bok som hette ”För mycket, för ofta” och där var det omständligt och massor att skriva ner.
Angående vad man ska göra istället, jag har själv inte hittat min hobby än mer än att ”jobba” med programmet och så har jag läst mer än vanligt. Det gäller att hitta något kul., hoppas ni hittat något!

@Kennie Du har fått ett nytt rikt liv, jag siktar mot det eftersom jag har letat mig hit.
Är trött på att mina barn inte vill ses,
Är onykter var 4:e dag och alkoholen dyker fram som en ovän och jag kämpar emot den men samtidigt är det min hemliga vän. Konstigt men så är /har det blivit så under hård press i mitt liv i 15+år.
Nu läser jag på inlägg här och känner att vi är flera!
Var nykter i torsdags, pojkvän på besök och nykter till idag. 1 vecka nykter!
Idag onykter igen...