Skapade en tråd i forumet som handlar om ett helt alkoholfritt liv men har tänkt om.

Jag vågar tro att jag inte befinner mig i det läget att jag helt behöver avstå alkohol men använder detta forum för att se hur det egentligen ligger till. Kommer skriva helt öppet och ärligt om mina alkoholvanor och vad jag dricker på en vanlig vecka.

Anledningen denna gång till att jag tar tar i detta är för att det har tagit upp mycket tankekraft och gett mig ångest sen jag var ca 22 år gammal och ständigt ett sug efter alkohol men svårt att säga nej. Jag vill och hoppas att jag kan ändra på detta och därmed lära mig dricka med måtta och framförallt under rätt tillfällen.

Ett starkt mål är att inte dricka mer än en enhet när jag är ensam. Nu ville jag direkt skriva två för att ge mig själv lite ”wiggle room”, ja direkt börjar man argumentera med sig själv. 😅

- aldrig mer än ett glas själv
- helt undvika vardagsdrickande.
- Max 2 dagar i veckan
- max 3 enheter per tillfälle

Jag tycker att detta är rimliga mål (ni som vet att detta är för mycket, säg gärna till om ni läser detta)

Jag känner redan att det kommer bli tufft att hålla igen, men vill verkligen klara det.

Jag ska försöka registrera så mycket jag kan här och tar en vecka i taget så får vi se hur det går!

Hej,
För mig var det ett otroligt viktigt steg att göra upp med idén om alkohol som något viktigt. Jag gick från att se alkohol som den självklara guldkanten till att känna att det är en dryck som andra. Den har en viss smak som någon enstaka gång är vad jag vill ha till maten. Det tog cirka två år av ytterst sparsamt drickande att komma dit. Jag började med tre nyktra månader- ovärderligt för att rensa hjärnan och bli av med fysiskt beroende (innan drack jag cirka 3 gånger i veckan). Sen fortsatte jag i stort sett helvitt med något enstaka glas vin, typ ett var tredje månad. Och det har blivit mitt nya normalläge, även om det blir några tillfällen extra under vissa perioder. Det som gör att det funkar är att jag ändrat inställning. Jag har lärt mig njuta av annat, och jag har slutat tycka alkohol är viktigt. Jag tror att du skulle ha bättre förutsättningar att dricka måttligt i framtiden om du går till botten med dina föreställningar om alkohol nu. Det att du känner att det är viktigt att fortsätta dricka fast du också upplever att du har problem tror jag visar att alkoholen har för stor makt. Det här resonerande kring att man nog ändå kan dricka lite varje vecka tror jag är mentalt beroende maskerat till förnuft. Hjärnan vill ha sin drog kvar. Så om jag får ge ett råd så tycker jag du ska följa din första tanke och börja med en helnykter period.

Hej,
Börja med en alkoholdagbok där du kartlägger hur mycket du dricker varje vecka.
Det blir då väldigt tydligt hur mycket man faktiskt dricker, men du måste vara ärlig mot dig själv när du gör detta dvs. om du vill göra en förändring!

Det går lätt överstyr även om man sagt, jag ska "bara" ta 2-3 glas (och då standardglas, som åtminstone för mig är väldigt små...). Om du känner att du har problem med att säga "nej", försök att inte hamna i sådana situationer, för du kommer förmodligen säga nej första gången någon frågar en kväll, men klarar du det andra gången någon frågar? Eller tänker du då, jag kan ta bara ett glas till?

När du väl blivit beroende så är alkoholen hemsk, den gör din hjärna/kropp sjuk, och det enda din tillvaro till sist kretsar kring är just alkohol - suget, när kan jag dricka, hur får jag tag i det osv. Du börjar helt enkelt planera ditt drickande...

Jag själv har nu tagit hjälp, men det är ett helvete om jag ska vara ärlig! Du är så ung och har framtiden framför dig, så om du kan så skulle jag följa @Kennie ´s exempel, dvs. försök istället att vara helt utan alkohol under en period...
Och om du upplever att du har problem, var inte rädd för att ta hjälp!

@PA I det tillfälligtvis pausade Alkoholprogrammet rekommenderas att börja med tre månaders nykterhet oavsett vad man siktar på. Det finns säkert väl beforskade anledningar.
Så länge du har ett starkt sug och fokus på alkolen är det mycket svårare att lyckas. Varje gång du dricker så vaknar ju suget igen.
Det finns ju alltid ett fåtal undantag, men om du tycker att det verkar svårt att hålla upp tre månader så är det antagligen för att alkoholen blivit alltför viktig…
Det handlar också om att inte bara läka utan att få tillfälle att tänka kring alkoholen och livet på ett nytt sätt.
Så ge dig chansen att lyckas genom att börja med en nykter period. ❤️🙏🏻