Hej! Ny här... eller.. jag har varit med här ett bra tag men liksom inte tagit mig för att verkligen göra nåt åt saken.
Har tyckt att eftersom jag endast dricker på helgerna, och då kan det bli en hel del, inte har några stora problem. Men nu när jag har förstått att jag är beroende blir jag livrädd och känner mig så otroligt korkad och pinsam.
Jag har tänkt att först ta en nykter period och sedan försöka styra upp mitt liv... men hur fan gör jag?

Hej Murre2! Vad modigt att du skriver och berättar om dina tankar om alkoholen! Du skriver att du vill börja med en nykter period, men att du inte vet hur du ska börja. Ett stort steg är att faktiskt bestämma sig, så som du har gjort nu. Du tar också steg genom att skriva här och söka andras erfarenheter. Det var några dagar sedan du skrev här, hur har det gått för dig sedan dess?

Hej Emilia!
Tack för att du svarade.
Ja, hur har det gått... Sådär om jag ska vara ärlig. Jag höll mig nykter i ca 2 veckor, sen var det julfest med jobbet.
Och det verkar vara så att när jag väl dricker, är på fest och har kul, då slutar jag inte när jag borde.. kör på bara.
Så nu sitter jag här med sån jävla ångest och känner mig totalt värdelös.
Ska verkligen försöka ta ett break nu, men så är det alltid något som kommer i mellan. Middag där, kalas, nyår...
Svårt att få till det.. Har du några tips på hur jag ska tänka?

@Murre2 skrev:"Har du några tips på hur jag ska tänka?"

När man ska hålla sig från alkohol så kan det vara bäst till en början att ställa in om det är en tillställning man vet med sig att det kommer bli alkohol. Det är kanske inte alltid möjligt men då kan man i förväg bestämma sig för att dricka ingenting. Där finns det i sin tur några knep man kan ta till.

Det enklaste är ju om du tar på din ansvaret att köra till och från tillställningen. Det gör ju dels att du inte kan avvika från din plan att hålla dig nykter, vilket gör det enklare och det blir inga följdfrågor. Som tur är har vi inte det klimatet att någon säger "Ja, men en kan du ta" när man berättar att man kör.

Men om du inte kan ställa in och inte agera chaufför så kan du ändå från början bestämma dig för att inte dricka något alkoholhaltigt alls. Beroende på vilket slags umgänge man har, kan det leda till frågor som man kanske tycker är lite jobbiga, särskilt i början, men i de allra flesta fall brukar det inte vara något konstigt. Åtminstone i de sammanhang jag rör mig i brukar det där det blir alkohol inblandat vara ganska många som avstår, av olika anledningar och det är nästan aldrig någon som frågar. Du kan ju förbereda ett svar ifall du får frågor, men det behöver inte vara särskilt ingående. I slutändan är det ju ingen som har att göra med varför du hoppar över alkohol vid en given tillställning. Det borde ju räcka med ett "Jag valde helt enkelt att inte dricka något idag" eller att du behöver känna dig pigg imorgon eller något liknande.

De allra flesta människor kommer acceptera ett kort svar. I de fall det inte accepteras är det min erfarenhet att det handlar om människor som har problem själva.

Det viktiga är att ha en plan i förväg. Som du ju vet kan det lätt riskera att spåra ur om man inte har fasta förhållningsregler för sig själv och förhandlingshjärnan sätter igång. Lycka till!

@Murre2 Håller med föregående talare. En plan är det allra viktigaste. I början kunde jag till och med öva hemma på de där nej-tack-fraserna. Bara man låter bestämd och inte svajar så brukar det gå bra. Glöm inte att du INTE kan dricka ”bara ett glas”.Då är det kört.
Du kan göra det och med tiden blir det allt lättare och fest kommer med tiden att bli något roligt, utan ångest vare sig före eller efter. Man har verkligen inte roligare med alkohol. ❤️❤️❤️