Jag har barn och en man som jag älskar. För ett tag sedan hade jag flera nyktra månader i följd men började efter ett tag dricka igen. Det började lugnt - jag kunde kontrollera mitt intag. Den senaste tiden, en knapp månad tillbaka, har intag av alkohol dock eskalerat. Jag gömmer mitt vinglas och dricker i smyg. Ännu inga mängder som gör att jag tappar kontrollen.. men känslan av att jag behöver dricka är så mäktig.. jag kan inte stå emot. Det är inte så varje dag men ändå så pass ofta att jag fattar att det inte är okej… jag måste sluta och den här gången känns det så jobbigt för nu ska jag inte bara ha en vit månad.. nu ska jag vara det hela livet och det känns så fruktansvärt jobbigt för folk kommer fråga varför jag inte dricker vin tex.. vad ska man svara? Förut har jag sagt att jag vill vara nykter ett tag men nu då.. när jag siktar på ett helt nyktert liv.

@blommig Hej, välkommen hit!
Och så bra att du funderar på hur du kan bli nykter igen. Tyvärr verkar det rött vanligt att en del som varit nyktra och som provar att dricka måttligt inte klarar det utan ganska snart hamnar på ruta ett igen. Du är inte ensam i det. Alla som har eller haft ett beroende klarar inte av att dricka alkohol. Och om du tillhör dom så kan du istället leva ett väldigt bra liv, som tur är..🥰
Det du funderar på angående hur du ska säga att du inte dricker längre har också många här haft problem med i början. Det känns jättesvårt och skämmigt.
Men efter bara några veckor brukar man inse att de flesta inte är särskilt intresserade och/eller så respekterar dom ett nejtack.
Efter ett tag är man plötsligt ”hon som inte dricker”.
Och inget problem kan vara mindre än det. Snart är det bara en station som du passerade för länge sen.
Läs och skriv här, så får du hjälp i varje steg. Alkoholprogrammet ger också en massa tips.
Ikväll var jag ute med min man och han frågade hur det känns att inte beställa in vin till maten.
Jag kunde ärligt säga att det inte känns nånting alls eftersom jag inte tänker på det.
Hade just druckit en supergod alkoholfri mojito dessutom.
Jag vet att jag inte klarar att dricka måttligt, men jag mår jättebra och varför ska jag dricka då?
Du kan också klara det och nästa gång har du en till erfarenhet i ryggen. ❤️🙏🏻👍

Förra helgen var jag och min man inne hos grannen som tyvärr dricker för mycket. Jag är rädd när vi går dit för jag vet hur dåligt jag kommer må på natten o dagen efter eftersom jag har svårt att vara måttlig. Så jag bestämde att jag inte skulle dricka nåt hos dem. Jag sa bara att jag inte var sugen när de frågade, och sen var det inget mer med det.
Tror att man bygger upp en massa tankar om vad folk ska tycka, men tror inte de funderar så mycket.

@Nini Du har helt rätt i det. Många tycker det är så jobbigt och skamligt att säga nej tack till alkohol så att det nästan blir det stora hindret för att bli nykter.
Först ska vi skämmas för att vi dricker, sen för att vi inte dricker..
Jag tror att det kan höra ihop med själva alkoholen som ju skapar ångest och förvridna tankar kring detta. Jag hade också stora våndor kring vad jag skulle säga ( liksom många andra här) men upptäckte rätt snabbt att det var knappt någon som undrade vad jag drack. Och var det någon så sa jag bara att jag inte mådde bra av att dricka.
Nu är jag ”hon som inte dricker” och ingen tycker det är nåt konstigt med det.
Något som hjälpte mig i början var att träna in vad jag skulle säga och vara bestämd. Inte vela det minsta.
Jag kan också ta med alkoholfri öl om jag går bort så jag slipper dricka vatten eller så meddelar jag innan att jag bara dricker alkoholfritt.
Alla planer är bra!
Fortsätt som du gjort nu, det kommer bli en bra vana och du kommer att slippa oroa dig och få ångest…❤️🙏🏻