Min svärfar har grovt alkoholmissbruk. Jag vet inte vad jag ska göra. Det känns fel att skriva om det, han är inte min pappa, det är mitt livs kärlek som är utsatt, inte jag. Jag vet inte. Vågar knappt skriva här. Men det tär på mig så mycket att se min partner behandlas så pass illa av sin egen pappa. Jag försöker vara stark och stöttande, men det gör så ont. Han är medberoende och måste själv inse att det inte finns någonting han kan göra nu, men min svärfar är så manipulativ, så elak när han dricker. Min svärfar har gjort sitt val, och han valde alkoholen.

Kan man få stöd även om man endast är anhörig till en medberoende?

@mask
Hej och välkommen hit! Visst kan du be om stöd. Här finns många kloka människor som delar erfarenheter med varandra. Du kan också söka stöd i vården och i bästa fall får du en samtalskontakt. I annat fall for du kämpa för att få det. Men visst har du samma rätt till samtal som alla andra, som söker stöd.
Jag tror alla har en rätt till 5 samtal med en kurator. Sen skiftar det på vårdcentraler och kommuner, men det är bra att känna till.
Det låter som en utmanande situation, att se ens partner vara medberoende.
Jag tror på övandet av acceptans som en framgångsfaktor i många lägen. Och att släppa taget om det som inte är ens eget. Men jag övar ständigt. Och jag är mindfulnessinstruktör sedan flera år. Jag lever som jag lär. Och även om jag lär mig, så övar jag som sagt hela tiden.
Vad kan man annars göra?
Livet är här och nu. Vi får inte glömma de fina ögonblicken. Att verkligen uppskatta dem. Och vi "måste" skratta, när vi känner att det bubblar. Jag hoppas att det bubblar för dig varje dag. Trots utmaningar. Humorn har varit min överlevnadsstrategi under svåra år av medberoende i en slags misär.
Life goes on. Och det bör levas. Med medveten närvaro. Och medkänsla med sig själv och andra. Ta hand om dig!