@brandnew Faktum är att det kan man göra mycket bättre utan alkohol. Alkoholen ger stora dopaminkickar som kan vara sköna till en början, men sedan krävs mer och mer. Vardagen tenderar att bli grå utan alkohol som hjärnan tycker är det enda "roliga". Den (belöningssystemet) har blivit kidnappat.
Det tar tid att återställa hjärnan, därför rekommenderas tre månaders uppehåll till att börja med. Att glädja sig utan alkohol är en helt annan sak. Mer äkta och genuint. Plus att man slipper en massa skit som ångest och minnesluckor.
En annan sak är viktig och det är att skaffa nya , roliga vanor. Så fort man (som beroende) har det minsta tråkigt eller känner sig stressad så dricker vi alkohol. Det är jobbigare att hitta på ngt annat. Men när man väl börjar göra saker som man verkligen är intresserad av blir livet mycket roligare. Man kan slappna av och träffa folk även utan alkohol. Ja, då händer kanske ngt mer intressant än att man blir full för 77:e gången. Det har man ju liksom provat några gånger...
Se det som en spännande färd, där du får tid att utforska dig själv och livet. Säkert finns det massor som du INTE provat på eller saker du gjorde förr, men inte "orkar" längre.
Oftast tar alkoholen all tid och all ork...
Jag har slutat dricka för cirka 13 månader sedan och fick ett mycket bättre liv på kuppen.
Men du måste ha lite tålamod.... och du måste jobba lite :)

@brandnew Nu vet jag ju inte hur gammal du är eller vilket kön, så kanske mina intressen är långt ifrån dina. Det viktiga är ju att det är något som du är intresserad av. Men så här är det för mig....
Jag tycker musik är väldigt roligt, men inte vågat prova att exempelvis sjunga i kör (ingen fantastisk röst). Men nu gör jag det i alla fall och där ges massor av lyckokickar. Att sjunga många ihop är fantastiskt roligt. Män brukar vara extra välkomna och det finns många olika. En del har låga eller inga krav.
Dessutom har jag nyligen halkat in på amatörteater...
Vi har hittills jobbat med improvisation och jäklar vad man får skratta. Vår teaterledare sa: Ni ska vara positiva till allt och säja ja. Det gör inget om ni är fåniga eller gör bort er, här är alla fåniga!
Jag har tidigare varit vansinnigt blyg (fobi) så för mig är det här så himla läkande och roligt.
Det ger också en väldigt speciell gemenskap. Mycket fantasi och lek.
Folkhögskolors sommarkurser är också något som kan ge väldigt mycket, om det finns något du är intresserad av där. Finns massor att välja på och väldigt bra om man vill prova något. Har man ingen vän att åka med så kan man hitta nya på plats. Både gemenskap och utveckling och inte särskilt dyrt jämfört med att sitta i en solstol söderut.
När det gäller vardagen så är jag med i en bokcirkel som ger både intressanta diskussioner och gemenskap. Känner man inga bokläsare så kan man haka på bibliotekens.
Sport är också bra. Prova gärna flera. Röra på sig måste man ju ändå. Själv gymmar jag regelbundet. Det är min mindfulness ....
Fester och middagar var lite tröga i början. Skaviga kvarten var det någon som kallade det. Det är de 15 minuter i början då jag brukade snabbdricka 1-2 glas vin för att komma "i form".
Det var en slags blyghet som jag ville bort från.
(Dagen efter hade jag ofta minnesluckor....hu!)
Nu ägnar jag fester/middagar åt att verkligen umgås, lyssna, vara en bra och intresserad vän, och om möjligt: dansa. Älskar att dansa. Inte så mycket styrdans, utan mer disco..
Nu är jag närvarande och mår dessutom alltid bra och minns allt.
Detta att festa utan alkohol blir bättre av övning. I början kan det vara lite svårare, men jag hade ju aldrig provat, så jag fick ha lite tålamod. Nu tänker jag inte på alkohol alls, (bara när folk ev blir trista och sluddriga...då går jag hem).
Hemma njuter jag av att städa mera, lyssna på böcker och leta upp bra serier. Blommor ska skötas om. De små njutningarna...
Hoppas detta kan ge inspiration, att hitta DINA guldkanter. De finns alldeles säkert.
Börja pröva något, ett litet steg i taget. Beröm dig själv och njut av varje liten framgång. Att bli nykter är en sak men att byta ut livet tar mer tid. Men det kan vara mycket mer spännande!