Påbörjat dag 3 nu. Sov från 20.30 - 10.45. Känner mig HELT slut. Känner mig nästan riktigt BAKIS, fast jag ju inte druckit alkohol på snart 3 dagar. Ska det kännas såhär!? Känner mig ju helt seg i huvudet och inte alls piggare/klarare i huvudet. Känner inget sug efter alkohol, men trodde ju att man skulle bli lite piggare utan alkohol snarare än tvärtom? Hur har ni upplevt de första dagarna utan? Går detta över? Tips och ”hopp” mottages tacksamt!

@Majabaja Det tar tid för hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen efter för mycket alkoholdrickande. Hjärnan har blivit drogad och försöker att återställa signalsubstanser och det kan ge trötthet. Tänk det som att du håller på med att rensa ut alkoholen ur kroppen för att du ska fungera normalt igen. Hur lång tid det tar är individuellt och beroende på hur alkoholvanorna sett ut. För mig tog det tid innan jag sov bra och hade huvudvärk av och till i början. Kunde också känna mig som bakis i början. Så ge det tid och låt återhämtningen ta den tid det behöver så kommer du att känna en skillnad och bli piggare.

Ett tips är att läsa tex Annie Grace bok ”Tänka klart”. Den finns som ljudbok fast då på engelska. Det ger kunskap om hur beroende fungerar och påverkar hjärnan samt stöd i nykterheten. Beroendepodden är det också många som rekommenderar här, boken ”jag var så rolig att dricka vin med” och boken/ljudboken ”skål ta mej fan”. Med kunskap om alkoholberoende så förstår man mer om vad som sker. Sedan finns det här på forumet ett självhjälpsprogram som du kan anmäla dig till för stöd och strategier.

Kämpa på!💪❤️

@Majabaja jag tror nog att det är lite olika för olika personer. Jag har haft svårigheter med sömn under lång tid. Både med och utan alkohol. Men jag måste säga att jag nu börjat märka skillnad. Jag har mycket bättre kvalitet på sömnen sedan en vecka tillbaka. Jag har nu 25 alkoholfria dagar. Så för mig har det blivit en stor förändring till det bättre.
Fortsätt kämpa 💪🏼⭐️ jag är övertygad om att du kommer bli piggare ju fler dagar som går!

Tack för stöd @vår2022 och @bpo! ❤️ Ja, jag hoppas ju det, att det blir bättre. Känns om inte annat FANTASTISKT att kunna gå och lägga sig ”utan hemligheter”! Utan rädslan att nån ska råka hitta alla flaskor som jag upparbetat en strategi för att gömma och även lyckas ”smussla ut tomflaskorna” när ingen är hemma… ”Tur” för oss att vi har soprum, och en återvinningsstation nära… kom också på mig med att tänka på hur mycket PENGAR jag faktiskt lägger på alkohol! Någonstans mellan 7-9000kr/månad!? Det är HELT galet!!! Som jag tycker att jag ”kunnat unna mig” eftersom jag ändå tjänar ganska bra… Det är typ TVÅ utlandsresor för hela familjen per ÅR!? Så, nu ska jag lägga undan de pengarna (har börjat med 300kr för varje nykter dag). För det vet jag att jag som MINST i snitt lägger… Känns bättre idag. Nu kämpar jag vidare med dag 4. TACK för att denna grupp finns och att jag hittade hit!

@Majabaja Ja, har också gömt, smygdruckit och smusslat bort liken😂. Tänk vilka strategier man lagt upp och rädslan för att bli påkommen. Hur jag andats ut av lättnad när jag ”nästan” blivit påkommen men klarat mig! Nykterheten och sanningen går hand i hand, ljugandet tillhör drickandet. Det är en sådan befrielse att få vara sann och ärlig samt att livet blir så mycket lättare att leva. Som nykter behöver man inte planera några inköp eller, var, när och hur längre. Så skönt! Så mycket ångest och oro som släpper och självkänslan ökar av sanningen. Man blir mer närvarande och tillgänglig.

Snacka om att man sparar pengar! Men även att man är snäll och vårdar sin psykiska och fysiska hälsa. Bra att lägga undan drickpengarna och göra något vettigt och roligt med istället. Kämpa på nu! Det sker små förändringar varje dag, inte alltid så synliga och tydliga i stunden, men i ett lite längre lopp. Det brukar lätta upp en del de första veckorna, med ågren, oro och ångest.

Ha en fin dag!🌞❤️

@Majabaja och @vår2022 Här är en till som smusslat flaskor och boxar under en lång tid. Tänker också på all tid, planering och pengar. Tid och planering för inköp. Jag kände också en slags skam varje gång jag åkte till systemet. Usch. Kunde åka till olika systembolag för att inte ”handla för ofta” på något av dem som finns där jag bor. Hur galet tänk är inte det?!

Sen slänga alla dessa tomflaskor och boxar. Det har blivit mycket genom åren.
Att slippa ha dessa ”hemligheter” är en stor lättnad.
Sov gott, vakna pigga och ta er an en ny och nykter dag imorgon! ⭐️❤️

Ni är inte ensamma. Boxar och flaskor gömda på olika ställen. Såg till att köpa samma vinbox som fanns så min man skulle tro det var samma box. Olika system. Så rädslan när jag la mig att han skulle känna vinet på min andedräkt. ALDRIG MER. Känner mig befriad. Är inne på forumet minst 2 gånger per dag. Jobbar med självhjälpsprogrammet. Vill liksom bygga en ny identitet. "Danisa Hon som inte dricker".
Så mycket pengar, liv och energi man bara slösat bort.
Vill inte tänka bakåt utan framåt. Planerar roliga saker som ger energi istället för att ta energi. Så många fantastiska människor det finns här på forumet. Lycka till nu kämpar vi vidare tillsammans.

@bpo @vår2022 @danisa Bekänner mig till den smugglande och smygande skaran. Ibland har jag t.o.m. köpt vodka för att det tog mindre plats, inte den billigaste utan lite finare för att de på bolaget inte skulle tro att jag hade problem. Ven trodde jag att jag lurade? Alltid dyrare boxar men köpte helst flaskor. Bagageluckan på min bil hade alltid något som skulle tömmas…. Skrämmande 😧! Jag får ett skönt lugn i kroppen när jag tänker på att när jag i helgen ska till återvinningen behöver jag inte vara orolig över att möta någon 🌱

@nydag @danisa @bpo och @nydag, helt sjukt! Jag brukar - eller brukade också ”byta system” för att jag inte skulle verka bli en ”stammis”. Men med tanke på hur mycket och ofta jag besökte dem, så fattade/misstänkte de nog ändå. Började köpa vin på tetra ett tag, för att det inte ”skramlade” och för att de tog mindre plats när man skulle gömma ”liken”. Men jag återvände alltid till ”bubbel”. Jobbiga flaskor, och korkar som jag framarbetat en bra strategi för att lyckas öppna så tyst det bara gick. Så det inte skulle bli nåt ”poff”. USCH! Det som skrämmer mig, är att jag nog byggt upp en så stor tolerans att ingen märkte att jag hällt i mig 1-1,5 flaska. Det var möjligen efter 2 flaskor som min man (och barn) reagerade på att jag betedde mig lite annorlunda… Idag skiner solen, maken ska jobba kväll… och det hade varit PERFEKT läge att dricka idag/ikväll. Men det blir INGEN alkohol! Punkt! Det är så skönt som sagt att känna att man inte är ensam. Vi ska fan visa alla att vi klarar detta nu! Livet är för kort för att ”supas bort”!

@Ny dag @danisa @Majabaja
Tänk vad skrämmande lika beteende och hemligheter vi alla går runt med. Men vad skönt att vi kan vara här och stötta varandra.

Ja, det där med att ha byggt upp en stor tolerans. Jag brukade också dricka 1-1,5 flaska innan jag skulle träffa folk där jag visste vi skulle dricka alkohol. För då behövde jag inte visa utåt att jag drack så mycket väl på plats. GALET nu när man sitter och skriver det och erkänner både för sig själv och andra hur det faktiskt har varit.

Bra @Majabaja att du bestämt dig för att inte dricka ikväll 👏🏼 nu ska vi visa att vi klarar detta 🫶🏼 vi kämpar tillsammans.

Ha en härlig och nykter fredag alla 🫶🏼

@bpo Genom att skriva ut alla skamfyllda hemligheter/pinsamheter tror jag kan vara hjälpsamt för framtiden. Att bekänna färg och få på pränt hur fruktansvärt beroendet de facit är kan göra det lättare att fatta bra beslut när suget sätter in. 👍🥰

Lördag morgon. Fortfarande nykter. MEN jag ska verkligen erkänna att det var enormt svårt igår. Fick sån enorm ångest på kvällen. Ensam hemma med ett av barnen. Fick göra ALLT för att försöka sysselsätta mig och tänka ”en kvart i taget”. Kändes som att minutrarna var evigheter. Det var en typisk ”ta ett par glas”-kväll, för att varva ner efter veckan. Solen sken, grannarna var ute och grillade i det fina vädret. Med öl eller glas vin i handen. Tanken på hur jag skulle få tag på åtminstone ETT glas var frustrerande. Som tur var var inte bilen hemma, så alternativet hade varit att ta bussen med ett av barnen. Och det var inte att tänka på… Det var hursomhelst en befrielse att gå och lägga sig och få sova för natten och dessutom med vetskap om att jag inte druckit. Och en bra känsla att vakna idag. Men gudarna ska veta att detta inte är nån ”enkel resa”… Hoppas ni andra hade en enklare fredag kväll än jag. Men vi klarar det tillsammans! Nu kör vi en alkoholfri lördag! 🫶💪

@Majabaja Bra kämpat! Du gav alkoholdjävulen en käftsmäll igår! Hur kändes nu på morgonen och hur hade det känts om du gett vika igår? Detta är svårt och kommer bli svårt/jobbigt igen men blir lättare med tiden. Jag har hittat andra alternativ att dricka och jag gillar att sitta i solen med ett fint glas och koppla av. Det funkar även utan alkohol i glaset. Och handen på hjärtat, var det ett glas eller en berusning? För mig så var tankarna på ett glas egentligen att jag ville dricka för att dövas/berusas. Jag hänger på en nykter lördag 🥰

Söndag. Mors dag. Det är kvällarna som är värst för mig. Vid den här tiden när jag börjar känna mig rastlös… Vek en massa tvätt i panik. Känner att jag - omedvetet - börjar planera veckan ”efter drickande”. Men jag SKA inte. Mådde så bra igår och idag på mina långpromenader. Där jag kände att ”glimtar av mitt gamla friska jag” gjorde sig påmint. Det blir ingen alkohol idag. Heller. Imorgon går jag in på min 7:e dag HELT utan alkohol.

Bra kämpat, promenader är väldigt bra. Jag försökte i början promenera varje dag o lyssnade på poddar eller ljudböcker om alkoholproblem. Försökte även komma ut på en lunchpromenad om jag hade ont om tid o då blev det 15 min. Dessa promenader var bra för mig. En dag i taget 🤗

@Majabaja En vecka passerad, liten milstolpe! Visst har du mått bättre dessa dagar på det hela taget även om suget varit där ibland. Nu kör vi en ny nykter vecka tillsammans här på forumet 🥰

@Ny dag ja, absolut! Nu har jag klarat 8 dagar och det känns väldigt bra. Dock så sliter jag lite med tankarna på; ”Ska jag aldrig mer kunna dricka ett glas..?”. Drömde en mardröm om det inatt till och med. Att jag blev osams med min bonusson då vi var på nåt hotell och jag blev bjuden på ett glas bubbel och han blev SUPERARG för att jag ville dricka det. Och jag blev sur på honom för att jag ansåg att jag faktiskt klarar av det. Så till och med i drömmarna är alkoholen med mig. På nåt sätt så försöker jag ”skjuta upp beslutet/drickandet”. Igår kväll när jag hade ”sug” så försökte jag tänka att; ”På onsdag kan jag få ta ett glas”. Och så hoppas jag på att jag ska vara stark på onsdag och INTE vilja ha. Så att jag ska låta bli. Sjukt egentligen… Lite som att försöka gå ner i vikt. Att 1) Inte ha något hemma och 2) skjuta upp ”suget”.

@Majabaja På onsdag finns jag på forumet för dig, vi hjälps åt när det krisar. Jag brukar försöka tänka på hur jag kommer må dagen efter, spela hela filmen tills det bittra slutet där ångest och självförbråelser samt känslan av misslyckande kommer in. Ibland har det funkat för mig. Mitt mantra är att man ju aldrig ångrat en nykter dag! Kram 🥰 och idag är vi nyktra tillsammans 🌱